Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

20100303 ΔΤ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ στα σημεία εισόδου της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και της Δημόσιας Υγείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων:


·        Βιολογικοί χυμοί προέλευσης Τουρκίας, 2665 χαρτοκιβώτια, βάρους 14.370 κιλών, καθώς ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δείγματα χυμών πορτοκαλιού, μήλου-βύσσινου και ροδάκινου-μήλου. Σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μηδενική ανοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε όλα τα βιολογικά προϊόντα.  
Πέραν της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του συνολικού φορτίου εξαιτίας της επισήμανσης για λόγους παραπλάνησης του καταναλωτή (μη αναγραφή της χώρας προέλευσης και του Κωδικού Αριθμού του Φορέα Ελέγχου της τούρκικης επιχείρησης, προσθήκη σήματος ελληνικού φορέα πιστοποίησης χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης του σήματός του και χωρίς την έγκριση των ετικετών, αναγραφή του όρου «φυσικός χυμός» σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την άδεια εισαγωγής), έλλειψη πιστοποιητικού προϊόντος και λήξη ισχύος της άδειας εισαγωγής.
·        12.500 κιλά κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας σαλμονέλλας.
·        1.000 κιλά μαχλέπι και 1.000 κιλά γλυκάνισο, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας  μακροχρόνιας αποθήκευσης των φορτίων σε συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση τροφίμων, οι οποίες επηρέασαν  την υγιεινή κατάσταση και ασφάλειά τους.
·        13.000 κιλά ρεβυθάλευρο, προέλευσης Ινδίας, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
·        38.578 κιλά αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών  πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
·        19.051 κιλά αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης Η.Π.Α., εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
·        3.286 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνοι και παλαμίδες), προέλευσης Ταϋλάνδης, λόγω χημικής μόλυνσης (ισταμίνη πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).
·        8.000 κιλά αθερίνα καταψυγμένη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω απουσίας κτηνιατρικού υγειονομικού πιστοποιητικού
·        2.360 κιλών σιροπιού καλαμποκιού, προέλευσης ΗΠΑ, λόγω μη  εγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων.
·        15.560 κιλά ρυζιού, προέλευσης Πακιστάν, λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
 Τα προαναφερθέντα φορτία είτε θα επιστραφούν στη χώρα αποστολής τους είτε θα καταστραφούν παρουσία και σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΔΙ...

Σε συνέχεια ανακοίνωσης των εργαζόμενων στη βιομηχανία Βιοκεράλ Λάρισας, σε τοπική εφημερίδα, σχετικά με διαμαρτυρίες τους για την "εφοδο" των επιθεωρητών στην εν λόγω βιομηχανία για επιθεώρηση, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ έστειλε, σήμερα 5-03-10, την παρακάτω επιστολή στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΛΑΡΙΣΑΣ με την παράκληση να δημοσιευθεί:

 Aγαπητέ κύριε Ψύχα,
 Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας την παρακάτω απάντησή μου σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΒΙΟΚΕΡΑΛ

"Την 02 Μαρτίου 2010, Επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ (που υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ελέγχου, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες για παραβάσεις που αφορούν σε θέματα ρύπανσης του Περιβάλλοντος και απειλή στη δημόσια υγεία.
 Ο σχετικός έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε, δεδομένου ότι ο έλεγχος παρακωλύθηκε επί μακρόν από εκπροσώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, κ. Σαπουνά, σχετικά με την εντολή ελέγχου (την οποία διαβίβασε και με φαξ) και του ζήτησε τη συνεργασία του για τη διευκόλυνση του ελέγχου. Ειδικότερα, ο εν λόγω εκπρόσωπος αρνήθηκε να διαθέσει εκπρόσωπό του κατά τη διενέργεια του ελέγχου και επέτρεψε την είσοδο απομακρύνοντας το προσωπικό, ώστε οι επιθεωρητές «να κάνουν ότι θέλουν» (κατά δήλωσή του). Οι επιθεωρητές εισερχόμενοι στο χώρο βρήκαν κλειδωμένες τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και τους αποθηκευτικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση για την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Οι Επιθεωρητές επέστρεψαν την επόμενη, 03 Μαρτίου 2010, μετά το πέρας της δίκης στην οποία ήσαν μάρτυρες προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σημειώνω ότι η δίκη αφορούσε σε κατηγορητήριο για μέρος παραβάσεων που είχαν καταγραφεί το 2006 σε Τεχνική Έκθεση της ΕΥΕΠ.
 Κατά την επίσκεψή τους συνοδεύονταν από αρμόδιους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από έγγραφο αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μέρκου με το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή και η συνεργασία με σκοπό τη συνολική εξέταση της υπόθεσης, δεδομένων των αναφορών του Τύπου, φορέων και πολιτών για ρύπανση του περιβάλλοντος, απειλή της δημόσιας υγείας και οικονομικές παραβάσεις.
 Ας σημειωθεί ότι βάσει του Νόμου, η ΕΥΕΠ, δικαιούται να προβαίνει αυταπάγγελτα σε ελέγχους οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, ακόμα και χωρίς ειδοποίηση, και εφόσον δεν της επιτραπεί η είσοδος σε ελεγχόμενη επιχείρηση έχει δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή της Εισαγγελίας για τη διευκόλυνση του ελέγχου, όπως και έπραξε.
 Οι Επιθεωρητές ζήτησαν από το φύλακα να τους επιτρέψει την είσοδο. Μετά από την άρνησή του με την αιτιολογία ότι δεν είχε σχετική οδηγία από τη διεύθυνση, του ζητήθηκε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων ή της εταιρείας, ώστε να ενημερωθούν και να δώσουν τη σχετική εντολή εισόδου των Επιθεωρητών. Ο φύλακας απάντησε ότι δεν είχε κανένα σχετικό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει, πράγμα που είναι προφανώς ανυπόστατο. Με σκοπό να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης παρενέβην προσωπικά και τον ενημέρωσα ότι οι Επιθεωρητές έχουν την αρμοδιότητα να προβούν ακόμα και στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων, εφόσον παρεμποδίζεται το έργο δημόσιων λειτουργών με εντεταλμένη υπηρεσία.
 Ωστόσο δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Κατόπιν αυτού και για να αποφευχθεί το ακραίο αυτό μέτρο, που ενδεχομένως θα ζημίωνε και τους εργαζόμενους, ζητήθηκε η συνδρομή της Εισαγγελίας και των Αστυνομικών Αρχών, που τηρώντας ΟΛΕΣ τις νόμιμες διαδικασίες άνοιξαν τις εγκαταστάσεις για τη συνέχιση του ελέγχου.
Επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι η πολιτική του ΥΠΕΚΑ εμφορείται από άμεσο και έντονο ενδιαφέρον για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, έχει σαν κύριο μέλημα την ΥΓΕΙΑ των εργαζομένων και των πολιτών αυτού του τόπου, προφυλάσσοντας τους από ενδεχόμενες, σκόπιμες ή μη, επιβαρύνσεις του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που προέρχονται από την παραγωγική διαδικασία της οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 Καμιά επιχείρηση δεν είναι στοχευμένη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, εκτός και αν οι δράσεις της είναι επιβαρυντικές στο Περιβάλλον, συνεπώς και για τη Υγεία όλων αδιακρίτως των πολιτών και των παιδιών τους.
Η επιθυμία μας είναι οποιαδήποτε ελεγχόμενη επιχείρηση, ακόμα κι αν η μέχρι τώρα λειτουργία της υπήρξε επιβαρυντική για το Περιβάλλον, να συνεργασθεί με το ΥΠΕΚΑ για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής της ώστε, σεβόμενη τους εργαζομένους, τους Πολίτες, το Περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, να προβεί σε πραγματικές ενέργειες συμμόρφωσης με το νόμο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος".

Με εκτίμηση,
Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέας
Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΥΠΕΚΑ

--
Ανάρτηση Από τον/την Μαργαρίτα Καραβασίλη στο Μη μαδάτε την Μαργαρίτα τη 3/05/2010 05:22:00 μμ


Έλεος πλέον , αυτοί δεν πρέπει να μπο...

 Έλεος πλέον , αυτοί δεν πρέπει να μπουν σε απλή φυλακή . Χρειάζονται σωφρονιστικό κατάστημα που θα τους σπάνε στο ξύλο , πέντε φόρες την ημέρα , όσα δηλαδή και τα γεύματα .
Θ.Γ
http://docs.google.com/View?id=df4b2vkr_808dtr737ds


2 εκκατομύρια ευρώ για να τα...ξύσουν !

Όσοι έχουν περπατήσει εμπρός από την Βουλή θα έχουν παρατηρήσει πόσο επικίνδυνα είναι τα μάρμαρα στο πεζοδρόμιο ειδικά όταν βρέχει.
Αυτό είδαν και στην βουλή και επί ΝΔ αποφασίστηκε χρηματοδότηση ύψους 2 εκκατομυρίων ευρώ (!) για να τα ξύσουν και να τα κάνουν σαγρέ.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο νέος πρόεδρος της Βουλής θορυβημένος απο το κόστος έκανε νέα συμφωνία στα 400 χιλιάδες ευρω.
Τελικά τις τελευταίες μέρες υστερα απο απόφαση του υπουργείου οικονομικών στα πλαίσια των οικονομικών αναδιοργανώσεων το ποσό που κρίθηκε αναγκαίο για την διεκπαιρέωση των εργασιών είναι μόλις 20 χιλιάδες ευρώ όσο η αξία ενός μηχανήματος ξυσίματος καθώς την εργασία μπορεί να την κάνει η τεχνική υπηρεσία της Βουλής !

Δηλαδή 1 εκατομμυριο 980 χιλιάδες ευρώ εξοικονομηση !

Αυτό είναι ένα δείγμα για το πάρτυ που γίνεται στο δημόσιο...με τα λεφτά όλως μας

Εσείς άντε τώρα να πληρώσεται το....μάρμαρο...της σπατάλης !

Μποϋκοτάζ σε ΟΛΑ τα εισαγόμενα προϊόντα


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΒΙΟΖΩ


Για τον «Αγώνα Εθνικής Επιβίωσης» επιβάλλεται


«Να Βυθίσετε το Χόρα»

Των τοκογλύφων, των κερδοσκόπων και των μαστροπών της παγκοσμιοποίησης

 

Οι καταναλωτές έκπληκτοι βλέπουν να κυριαρχεί στις σημερινές προοπτικές της πατρίδας μας, η προσπάθεια του παγκοσμιοποιημένου τοκογλυφικού συστήματος ...

Να καταστρέψει ό,τι έχει μείνει ελληνικό!

Οι πολυεθνικοί τοκογλύφοι, οι κερδοσκόποι και οι μαστροποί θέλουν να καταστρέψουν την Εθνική μας οικονομία και να μας επιβάλλουν τις παγκόσμιες εταιρείες - βρικόλακες των μεταλλαγμένων και της κλιματικής καταστροφής!


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών?

  • Θα καταστραφούν οι ευαίσθητες ομάδες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι παραγωγοί (αγρότες, βιοτέχνες κλπ) και θα παραμείνουν οι έμποροι οι συνδεδεμένοι με τις παγκόσμιες εταιρείες.
  • Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών και σε υπερβολική ανεργία.
  • Θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα του κράτους, λόγω μείωσης των πωλήσεων και του ΦΠΑ.
  • Η Ελληνική οικονομία θα μπει σε βαθιά ύφεση.

Άρα οι παγκόσμιοι κερδοσκόποι απαιτούν στην πραγματικότητα την καταστροφή της Εθνικής μας Επιβίωσης? και την ακόμα πιο βαθιά υποδούλωσή μας. Θέλουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά οι μεγάλες παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες και να καταστρέψουν τους μικρούς επώνυμους έλληνες παραγωγούς!

 

Γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στους Βουλευτές μας:

Σταματήστε να πληρώνετε τους τοκογλύφους! Πάρτε ως παράδειγμα χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ενισχύστε την Εθνική μας Οικονομία.

Να Βυθίσετε το «Χόρα» των κερδοσκόπων

  • Αυξήστε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών!
  • Περιορίστε τις εισαγωγές πολυτελών εμπορευμάτων και όπλων.
  • Ενισχύστε τα ελληνικά προϊόντα.
  • Αναπτύξτε την ελληνική παραγωγή.
  • Βοηθείστε τους Έλληνες βιοτέχνες και αγρότες να δημιουργήσουν αγορές παραγωγών, για απ' ευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές με καλύτερες τιμές.
  • Μειώστε γενναιόδωρα το ΦΠΑ των βασικών ελληνικών ειδών διατροφής, των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Αυξήστε πολύ το ΦΠΑ όλων των εισαγόμενων ειδών, μετατάσσοντας τα σε είδη πολυτελείας.
  • Φορολογείστε τα κέρδη των εταιριών σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό των εργαζομένων καταναλωτών.
  • Απαγορέψτε εντελώς την εισαγωγή των μεταλλαγμένων.

Μποϋκοτάζ σε ΟΛΑ τα εισαγόμενα!

(εκτός από τα εργαλεία)

 

Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ καλεί τους καταναλωτές:

  • Να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων.
  • Να αντισταθούν στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, μποϋκοτάροντας ΟΛΑ τα εισαγόμενα είδη, εκτός από τα εργαλεία. Ας αγοράζουμε μόνο ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Μπορούμε να ζήσουμε μόνο με την ελληνική παραγωγή.
  • Να επιλέγουν ελληνικά βιολογικά και φυσικά αγαθά.
  • Να βρουν και να αξιολογήσουν απ' ευθείας τους Έλληνες παραγωγούς επιλέγοντας τους καλύτερους.
  • Να δημιουργήσουν άμεση σχέση με τους παραγωγούς. Μόνο αν γνωρίσεις τον παραγωγό μπορείς να αγοράσεις επώνυμο προϊόν.
  • Να πάψουν, όσο μπορούν, να εξαρτώνται από την αγορά και να κάνουν ιδιοπαραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

Να πληρώσουν οι κερδοσκόποι

Όχι οι καταναλωτές !

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2010

Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ

 


Για περισσότερες πληροφορίες και ολοκληρωμένη ενημέρωση:

www.biozo.gr


Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

 

«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522 23 23,  697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org  Ιστοσελίδες: www.biozo.gr  

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

 

Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί η ηλεκτρονική σας διεύθυνση από αυτή τη λίστα παραληπτών, άπλα απαντήστε (reply) σε αυτή την ηλεκτρονική επιστολή με θέμα "ΔΙΑΓΡΑΦΗ".

If you have somehow gotten on this list in error, or for any other reason would like to be removed, please reply to  with "UNSUBSCRIBE" in the subject line of your message

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/98 (ΦΕΚ 290 τεύχος Α) η ηλεκτρονική αυτή επιστολή (email), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μη επιτρεπτή (spam), διότι περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και την δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα παραληπτών.


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Tι πραγματικά συμβαίνει με το ευρώ - ...

Μια πληροφορία που έχει κρατηθεί στο σκοτάδι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWdaFiuiJWlP63_nA7NlFPTSTKPheTt8KiAQZF2jPEBHS4roFpPr3InHX2PLeqs0A8t8b72sS2WxeOy0jbmOU8WkMQKphSnaUITNW3U5HNtVQ85rXGSJERXHkx6rB_eqOjGlpOJdLpaHg/s200/euro.jpgΠολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν το κοινό μυστικό για το ευρώ

Μας λένε ότι είμαστε όλοι στο ευρώ, άρα ούτε και τους Ευρωπαίους τους συμφέρει να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι....
Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο ευρώ, όσο και αν αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό για ευνόητους λόγους....


Η κοινή Ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έχει ως εκδότες τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η κάθε χώρα τυπώνει όσα ευρώ
 (χαρτονομίσματα) δικαιολογούν το μέγεθος της και η πορεία της οικονομίας της.

Αν κοιτάξετε στα ευρώ σας θα δείτε ότι μπροστά από τον αριθμό σειράς, υπάρχει ένα γράμμα. Αυτό υποδηλώνει τον εκδότη του τραπεζογραμματίου. Έτσι κάθε χώρα έχει το "δικό της" ευρώ.

Η κωδικοποίηση έχει ως εξής:

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η πληροφορία έχει κρατηθεί στο σκοτάδι.

Οι πολιτικές και νομισματικές αρχές δεν θέλουν να την γνωρίζετε.

Παρατηρήστε δε, ότι το γράμμα-σύμβολο κάθε χώρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το όνομά της. Δηλαδή, γιατί η Γαλλία να μην είχε το F (France) αντί για το U που δεν λέει τίποτα.

Ομοίως για την Γερμανία το G για Germany αντί για το X.

Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στο πορτοφόλι μας. Γιατί όμως;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWy3zJcEc3URyuVIhMr6Wc4Y04s2j_yhkSBR78wSTKzLLm3dc-3Fmdu79dkuCTB9VTOPqZAR8tpThRWEhOl6FXzkscI6iF47VKIwNi880r_5UTi3e0ujO7cA7Gdsd9rvjcsgBzuXT_Pyw/s400/%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%97+%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%A9.JPG

Η απάντηση είναι απλή. Κάντε μια δοκιμή. 


Ας κάνουμε μια ανάληψη 1000 ευρώ από 1 ATM. 


Τσεκάρετε τους κωδικούς των χαρτονομισμάτων.


Θα δείτε ότι σχεδόν όλοι είναι από άλλες χώρες.


Ελάχιστα θα είναι τα Ελληνικά, αν υπάρχουν καθόλου. Κυρίως θα βρείτε γερμανικά και ιταλικά ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι κινούμαστε και ζούμε με ξένα χρήματα, δανεικά από άλλες χώρες. 

Αν δεν υπήρχε αυτό το οιονεί συνάλλαγμα, αντί για 1000,θα είχαμε 100 στην τσέπη μας.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρεοκοπήσει. Οριστικά και αμετάκλητα.

Γιατί, για να τυπωθούν νέα Ελληνικά ευρώ , πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται (ενώ εμείς είμαστε σε συνεχή ύφεση) ή η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών να κάνει άλματα (σ.σ: σενάριο επιστημονικής φαντασίας για εμάς).

Η σημασία που έχει ο κωδικός σε κάθε χαρτονόμισμα είναι απλή.

Σε τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης, τα ευρώ θα μετατραπούν στο αντίστοιχο, παλιό εθνικό νόμισμα.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα έχουν ήδη μετατραπεί, εκείνη την Παρασκευή απόγευμα που θα μας ανακοινωθεί το μαντάτο. Σε εμάς εννοείται, με μια υποτίμηση τουλάχιστον 50%, γιατί η νέα δραχμή θα πρέπει να απηχεί και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας (500-600 δρχ/1 ευρώ).

Αυτό λέγεται και ληστεία της μεσαίας τάξης.

Οι Γερμανοί για παράδειγμα θα δεχτούν για μετατροπή σε μάρκα, στο νέο ισχυρό νόμισμα της Ευρώπης, μόνο όσα ευρώ έχουν το X μπροστά. 
Τα άλλα χάσανε.

Δυστυχώς με τους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει, κάποια στιγμή θα καταφέρουν και το αδιανόητο.

Να μας "πετάξουν" έξω από την Ευρωζώνη και το Ευρώ!



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ

Καλό θα είναι να μην αποδεχόμαστε άκριτα τις απόψεις του Γιανναρά. Διότι δεν απαντούν σε τίποτε στο σημερινό ελληνικό πρόβλημα. Γιατί για παράδειγμα υπάρχει τέτοιου μεγέθους διαφθορά στις εφορίες . στις πολεοδομίες , ανάμεσα στους πολιτικούς ;Γιατί στην Γερμανία όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες υπάρχει κοινωνικό κράτος , όπως και  βιομηχανία και αγροτικός τομέας , ενώ εδώ έχουν διαλυθεί; Γιατί όλες σχεδόν οι ευρωπαικές χώρες σεβάστηκαν την αρχιτεκτονική μας παράδοση ενώ εδώ συνέβη το αντίθετο;

Σ'αυτά τα ερωτήματα ούτε ο Γιανναράς , ούτε το παρόν άρθρο απαντούν.Ο Γιανναράς με ύφος «πατέρα του Γένους» , κάθε βδομάδα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κηρύσσει αυτό που και άλλοι μας λένε – σίγουρα όχι κάτι διαφορετικό. Να υποταχθούμε. Να υποταχθούμε σε Δυτικούς και Νέο-οθωμανούς.

Σ.Κουτρούλης

Συμφωνώ: εξαιρετικό και αρκούντως δεικτικό.  

Συμπληρώνοντας, να υποσημειώσουμε ότι όπως εύστοχα παρατηρεί ο κος Χρ. Γιανναράς (Πολιτιστική Διπλωματία), "Το ενιαίο και καθολικό κριτήριο αλήθειας ενοποιεί όλες τις πτυχές του βίου των Ελλήνων σε κοινό είδος:  προσδίδει "ειδοποιό διαφορά", δηλαδή ξεχωριστή ταυτότητα στον ελληνικό τρόπο του βίου. Και επειδή αυτός ο τρόπος πραγματώνεται πρωταρχικά στην πόλη-πολιτική, τον χαρακτηρίζουμε ως προϊόν της πόλεως, δηλαδή ως πολιτισμό", για να συμπληρώσει ότι η ιστορική συνέχεια ενός πολιτισμού  δεν εξαντλείται στη διάσωση της φυλετικής-εθνολογικής ομοιογένειας του λαού που κάποτε παρήγαγε τον πολιτισμό αυτό, ούτε του παρέχει προνομίες.  Αντίθετα, αυτό που ενδιαφέρει είναι η "ενεργητική-δημιουργική" πιστότητα στο μέτρο που κληροδότησε η ακμή του και η ιεράρχηση των αναγκών του συλλογικού τρόπου του βίου ενός λαού, νοηματοδοτώντας έτσι το γεγονός της ύπαρξής του στον εκάστοτε χωροχρόνο.

Το ερώτημα που γεννάται δυστυχώς, είναι κατά πόσον εμείς σήμερα, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε τη νοηματοδότηση της τρέχουσας πραγματικότητάς μας βάσει της ίδιας ιεράρχησης αναγκών, κομίζοντας έτσι μία υπέρτερη πολιτισμικά πρόταση βίου, συνυφασμένη με το κριτήριον αληθείας, το όντως υπαρκτό (το οποίο συνθέτει σε μία καθολική ενότητα όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου), ή αν αφομοιωνόμαστε τελικά στη χοάνη του ατομοκεντρισμού του δυτικού προτύπου ζωής, της κατάτμησης δηλαδή του βίου σε αποσπασματικά χρησιμοκεντρικά στεγανά. 


Eξαιρετικό πράγματι!

Εξαιρετικό.

Πολύ καλό κείμενο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ

Όταν στον 15ο αιώνα, η ευρωπαϊκή βιβλιογραφία πλημμύρισε από εκατοντάδες έργα, όλα με τον ίδιο μονότονο τίλτο «Contra Errores Graecoroum», «Ενάντια στις Πλάνες των Γραικών», φαντάζομαι πως κανείς από τους παπούδες μας της εποχής δεν θα μπορούσε να προβλέψει, την επανάληψη της συγγραφικής λογοδιάρροιας των πολιτισμένων της Εσπερίας, κάπου 500 χρόνια αργότερα.

Βάζω με τον νού μου, πως ελάχιστοι συνέλληνες γνωρίζουν αυτό που όριζε τότε ως πλάνη η ευρωπαϊκή επιστημοσύνη κι ίσως, οι περισσότεροι, να αγνοούν το ίδιο το γεγονός, αλλά και τη συνάρτηση του με τις δραματικές ιστορικές συνέπειες που προηγήθηκαν,αλλά και ακολούθησαν.

Όριζαν ως πλάνη, οι «ευρωπαίοι» της εποχής, την ελληνική εμμονή στον κατ' αλήθεια βίο. Στην προτεραιότητα της αληθινής ύπαρξης, απέναντι στην χρησιμοθηρική αντίληψη των δικών τους κοινωνιών.

Όριζαν ως πλάνη, οι «ευρωπαίοι» της εποχής, την προτεραιότητα της ανθρωπιάς, έναντι της αντικειμενικοποιημένης και απολυτοποιημένης αλήθειας. Την προτεραιότητα της επιστήμης, έναντι της τεχνικής. Του ανθρώπου, έναντι των αριθμών. Της κοινωνίας, έναντι της οικονομίας. Της αλήθειας, έναντι της χρησιμότητας. Την ίδια τη ζωή, έναντι της αποτελεσματικότητας. Όριζαν εν τέλει ως πλάνη, εκείνη τη βάση κοινωνικής θεμελίωσης που επαφίεται στην αληθινή ζωή. Εκείνη τη βάση, που εμμένει «απερίσκεπτα» να θεωρεί ότι κοινωνία είναι η υπαρκτική συνάντηση με τον απέναντι Άλλο, η μετοχή στο Κοινόν, και όχι απλά η ορθολογική τακτοποίηση συγκρουόμενων συμφερόντων. Ως εκ τούτου, άλλο κοινωνία και άλλο societas-society (εταιρεία).

Αναντίρρητα, στις συνέπειες μιας τέτοιας ιεράρχισης κοινωνικών προτεραιοτήτων, ενός τέτοιου τρόπου του βίου, δηλαδή πολιτισμού, πρέπει να αναζητηθεί και η δυσχερής συχνά κοινωνική λειτουργικότητα, αλλά και η μισερή οικονομική αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς ή ίσως ευτυχώς, η εμμονή στην αριστοτελική προσέγγιση που θεωρεί ότι «το να ζητάει κανείς παντού το χρήσιμο και το αναγκαίο, δεν αρμόζει σε ανθρώπους ελεύθερους και μεγαλόψυχους", διαμορφώνει ένα ανθρωπολογικό πρότυπο ελεύθερου μεν ανθρώπου, αλλά ενδεχομένως φτωχού. Αντίθετα, η υποταγή σε μια εργαλειακή κοινωνική λειτουργικότητα, μπορεί να εξασφαλίζει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, υποθηκεύει όμως την ίδια την αλήθεια της ύπαρξης και σε δεύτερο χρόνο, και αυτήν την κατάκτηση της καταναλωτικής ευδαιμονίας. Ο γερμανικός ολοκληρωτισμός του 2ου παγκόσμιου πολέμου, αλλά και κάθε ολοκληρωτισμός, σ' αυτήν ακριβώς τη στρέβλωση του αριστοτελικού cogito οικοδομείται, απ' αυτήν την υπαρκτική στρέβλωση νοσεί και από την ίδια ασθένεια εξαντλείται. Η εκχώρηση ουσιωδών υπαρκτικών χαρακτηριστικών, χάριν μιας χρηστικής και αποδοτικής ευδαιμονίας, μπορεί να επιτυγχάνει για λίγο ή πολύ, είναι όμως καταδικασμένη, αργά ή γρήγορα, στην εκ των έσω κατάρρευση της. Το τραγικό όμως ειναι ότι, ανεξαρτήτως βαθμού επιτυχίας, προϋποθέτει την άρνηση της βιωματικής αναζήτησης της αλήθειας της ύπαρξης. Η αλήθεια, η κάθε αλήθεια, είναι μία και μοναδική, συχνά αυτή που ορίζει η κάθε αυθεντία και είναι εκεί για να την ασπαστεί ο άνθρωπος ή όχι. Η υπαρκτική περιπέτεια του μοναδικού και ανεπανάληπτου ανθρώπινου προσώπου, αφορά τους μυθιστοριογράφους, τον κινηματογράφο και αραιά και πού, τις επαναστατικές γυμναστικές των κοινωνιών. 

Αυτήν λοιπόν, την «υπαρκτική πλάνη» καταγγέλλει και σήμερα στο πρόσωπο της νεοελληνικής κοινωνίας, ο γερμανικός εργαλειακός ορθολογισμός. Πίσω από το ανάθεμα του στερεότυπου κατά της ελληνικής «τεμπελιάς», υποκρύπτεται η αγωνία του γερμανού ανθρώπου για πραγματική δημιουργική και όχι καταναγκαστική εργασία. Πίσω από το στερεότυπο κατά της «ελληνικής απατεωνιάς», υποκρύπτεται η συμπλεγματική αντιζηλία για την επιτευχθείσα καταναλωτική ευδαιμονία, χωρίς την ψυχική εκχώρηση της ίδιας της ελευθερίας της ύπαρξης. Πίσω από το στερότυπο κατά του ελληνικού ηδονιστικού ερωτισμού, υποκρύπτεται η εμπάθεια για την ερωτική πληρότητα μιας αληθινής ζωής. Η ελληνική αλήθεια, η αλήθεια του τρόπου μας, αυτού που επι χιλιετίες διεκδίκησε μεταξύ των άλλων και χαρακτηριστικά οικουμενικής εμβέλειας, η δυνατότητα να διεκδικούμε το χρήσιμο χωρίς να είμαστε όμως διατεθειμένοι να πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάολο γι' αυτό, ναι, αυτή η αλήθεια του λαού μας καταγγέλεται εδώ και πεντακόσια χρόνια ως πλάνη. Κι όσο καταγγέλεται, όσο διασύρεται στα σκλαβοπάζαρα των ευρωπαΙκών συνειδήσεων, όσο διάφοροι σημίτιδες και λογής-λογής εκσυγχρονιστάδες επιχειρούν να πείσουν τον λαό για την πλάνη του, όσο κι αν του τάζουν ευρωπαϊκά χαϊμαλιά και ηλεκτρονικά ρολόγια,  τόσο «μένει και μαγιά», κατά πως το ορίζει και ο Μακρυγιάννης.

Η απανθρωπιά αιώνες τώρα συμπλεγματικά καταγγέλει την ανθρωπιά για την πλάνη της. Μα φαίνεται, δεν υπάρχει πια κανείς «τρελός» να αντιτάξει πως, όχι, η εργασία δεν απελευθερώνει, ούτε ειναι το κλειδί του παραδείσου, κατά το ναζιστικό-προτεσταντικό μότο. Αμαρτία, είναι η ξαστοχιά απ' την αλήθεια της ύπαρξης και όχι η παραβίαση ενός κανόνα. Η ελευθερία δεν ζυγιάζεται με κριτήριο την μεγιστοποίηση της καταναλωτικής τρυφής, αλλά με την ελαχιστοποίηση της υποταγής στις ανάγκες. Ο άνθρωπος, δεν είναι μια αφηρημένη στατιστική μονάδα, ένα ακοινώνητο μοναχικό άτομο, αλλά ένα πρόσωπο που γεννιέται στα μάτια του απέναντι Άλλου, σε σχέση με τον αντικρυνό ξένο. Ο έρωτας, δεν είναι μια υγρή ανταλλαγή ηδονών, αλλά οικειοθελής αυτοπαραίτηση χάριν του αγαπημένου προσώπου. Και όχι τελευταίο, ο Θεός, δεν είναι ο τιμωρός καλός ή κακός πατερούλης, αλλά μανικός εραστής του ανθρώπου. Άρα, και η κοινωνία, δεν ειναι μια σύμβαση ακοινώνητων υπάρξεων γεμάτη νόμους και διατάξεις, αλλά μια ερωτική αλληλοπεριχώρηση ανθρώπινων προσώπων.

Αυτή, η ανθρώπινη κοινωνία, που συναντά κανείς μέχρι και σήμερα  στα ξεχασμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, αυτή η προτεραιότητα της υπαρκτικής ελευθερίας απέναντι στη δουλεία της χρησιμοθηρίας, ό,τι στη βιωματική εμπειρία σχεδόν όλων μας εκφράστηκε έστω μια στιγμή, με την εντιμότητα της απόρριψη των «περσικών δώρων», αυτό το ελληνικό «κάτι», συστατικό στοιχείο του Τόπο-Τρόπου μας, αυτό σήμερα λοιδωρείται και χλευάζεται ως πλάνη. Αυτό απειλείται με την συνήθη ιστορικά «πληρωμή». Πουλήστε τους στους Τούρκους. Έτσι προτρέπει στην «έξοδο» του το σαρκαστικό βίντεο του κρατικού γερμανικού καναλιού. Ίδια, απαράλλαχτα, όπως και τότε. Πεντακόσια χρόνια πριν.  Αφού λεηλάτησαν και αφαίμαξαν κάθε ικμάδα του τόπου, όπως στην πρώτη για την ανθρωπότητα αποικιοκρατία του 1204, τον δαιμονοποίησαν, για να τον παραδώσουν στη συνέχεια, δίχως αιδώ, στην τουρκική βαρβαρότητα. Ένα προς τρία ήταν οι φόροι που εισέπραττε ο ρωμιός αυτοκράτορας του Βυζαντίου, σε σχέση με την Βενετία.

Έτσι και σήμερα. Κατά 5 δις ευρώ, είναι ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία. Χώρια η λεηλασία της κατοχής με τις πάνω από 100 δις ευρώ μη καταβληθείσες αποζημιώσεις. 22 δις ευρώ είναι το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Ε.Ε.

Η χώρα οδηγημένη στην χρεωκοπία, με την ελευθερία του έθνους υποθηκευμένη, όχι από τις σπατάλες ή την τεμπελιά του λαού, αλλά από την διαφθορά των κυρίαρχων ελιτ που διαφήμιζαν την ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα. Από την απανθρωπιά αυτών, που διακήρρυταν τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του κράτους. Απ' αυτούς, που πιθήκιζαν και καμώνονταν τους ευρωπαίους στο Κολωνάκι και στη Μύκονο. Απ' αυτούς, που διατυμπάνιζαν την ισχυρή Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και του πληρωμένου εθελοντισμού.  Αυτούς, που εξώθησαν μια ολόκληρη κοινωνία στον παρασιτισμό των ευρωπαϊκών  προγραμμάτων και των διακοποδανείων.

Και τώρα, όλοι ετούτοι τι θα απογίνουν; Θα διοριστούν καθηγητάδες στα πανεπιστήμια της Δύσης ή μήπως θα γίνουν εκπρόσωποι των funds και σύμβουλοι των Βρυξελλών και των οίκων αξιολογήσεων; Οι πρώην κυβερνώντες, οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι τους, οι πανεπιστημιακοί της αριστεράς των προγραμμάτων, οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, οι αυλοκόλακες των υπουργών, οι προμηθευτές και μεταπράττες των εταιρειών της εσπερίας, οι διασκεδάστριες των μεσημβρινών εκπομπών, τι θ' απογίνουν όλοι ετούτοι;

Θα «πέσει» άραγε κανείς εκεί στην Πύλη του Ρωμανού, υπερασπιζόμενος τον Τρόπο μας ή θα σκεφτούν όλοι πως είναι πιο χρήσιμο να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια; Ή μήπως θα «Μηδίσουν»;

«Ήταν καλό παιδί ο Παλαιολόγος, θα μπορούσε να γίνει καθηγητής στην Φλωρεντία, να απολαμβάνει το πρωϊνό του στον εξώστη... ήταν μορφωμένο παιδί ο Παλαιολόγος...κι' αυτός έμεινε και σκοτώθηκε», θα γράψει ο αξέχαστος Χρήστος Βακαλόπουλος. Σκοτώθηκε για μια πλάνη των Γραικών, μια γελοιότητα.Πως η αλήθεια της ύπαρξης, λέει, ζυγιάζει πιότερο απ΄ την καλοπέραση της. Έτσι, κι ο Παλαιολόγος ζήτησε βοήθεια από τη Δύση, κι ο Παλαιολόγος προσπάθησε να εξευμενίσει το Σουλτάνο, κι ο Παλαιολόγος δεν στρίμωξε τους Δυνατούς να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Μα, στο τέλος, ο Παλαιολόγος δεν έγινε καθηγητής στην Φλωρεντία. Έτσι φτάσαμε ως το σήμερα. Επειδή ο Παλαιολόγος ΔΕΝ έγινε καθηγητής στη Φλωρεντία.

Υπάρχει άραγε ανάμεσα μας κάποιος που στην κρίσιμη στιγμή να μην δεχτεί τη θέση εκεί, στον φλωρεντιανό εξώστη; Αν ναι, η ελληνικότητα θα σύρει πάλι το γιγάντιο βήμα της στον κοσμικό χρόνο...Αν όχι...

 

Αντώνης Ανδρουλιδάκης

02/03/10

 

Μπράβο τους! Περιμένω κάτι ανάλογο κα...

Μπράβο τους! Περιμένω κάτι ανάλογο και απο τους δικούς μας!

Σ.Π.


Αυτό συμβαίνει οταν αντι τεχνοκρατών κυβερνουν ανθέλληνες ακαδημαϊκοί που έχουν στο μαυλό τους την απόδειξιν κάποιας πεταγμένης στον κάλαθον των αχρήστων θεωρίας.

Μ.

 


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η γέννηση και η γιγάντωση της παρανομίας...

[http://pantelismitsiou.blogspot.com/2010/03/blog-post.html]
του Παντελή Μητσίου


Πριν από πολλά χρόνια κατασκευάστηκε ένα δίκτυο καναλιών που διατρέχει τη Θεσσαλία. Σκοπός του δικτύου αυτού είναι η αποστράγγιση των εδαφών και η απόδοση στους καλλιεργητές γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Η χρησιμότητα αυτού του δικτύου περνά απαρατήρητη, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ελώδεις εκτάσεις σχεδόν πουθενά στον κάμπο και τα δίκτυα παίζουν το ρόλο τους μόνο σε έντονες βροχοπτώσεις, όταν παροχετεύουν τα νερά της βροχής.

Με το πέρασμα των χρόνων και καθώς η γεωργία από εκτατική μετατρεπόταν σε εντατική, η ανάγκη για αρδευτικό νερό γινόταν συνεχώς μεγαλύτερη. Κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο του κάμπου, κάποιος αγρότης σκέφτηκε να "φράξει" ένα από τα στραγγιστικά κανάλια μετατρέποντάς το έτσι σε μια μικρή λίμνη αποθήκευσης νερού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει αργότερα για πότισμα.

Κανείς δεν μίλησε από την υπηρεσία που είχε την αρμοδιότητα να το κάνει. Αφού κανείς δεν αντέδρασε, το έκανε κι ο γείτονας, κι ο απέναντι κι ο ξάδερφος λίγο μακρύτερα. Σταδιακά, όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια της Θεσσαλίας μετατράπηκαν σε αρδευτικά χωρίς να έχει αλλάξει νομικά η χρήση τους. Τώρα πια, με το καθεστώς να έχει αλλάξει ντε φάκτο, η αρμόδια υπηρεσία σιωπά ΚΑΙ συνένοχα.

Όταν τα φαινόμενα τοπικών πλημμυρών εξ' αιτίας των πρόχειρων αυτών φραγμάτων οδήγησαν σε καταστροφές σοδειάς (τις οποίες αποζημίωσε η αρμόδια υπηρεσία – πως να κάνει αλλιώς;), οι αγρότες αναγκάστηκαν (έστω κάποιοι από αυτούς), να καταστρέφουν κάθε Φθινόπωρο τα φράγματα και να τα ξαναφτιάχνουν την Άνοιξη. Αυτό όμως σημαίνει έξοδα: Πληρώνεις δυό φορές το χρόνο τον εκσκαφέα να το κάνει και πρέπει ίσως να βρίσκεις χώματα για να φτιάξεις το φράγμα. Για το δεύτερο, χρησιμοποιήθηκε χώμα από τα προστατευτικά – αντιπλημμυρικά αναχώματα. Σε πολλά ποτάμια ή μεγάλα κανάλια, αναχώματα δεν υπάρχουν πλέον. Χρησιμοποιήθηκαν για φράγματα ή για ισοπέδωση χωραφιών. Φυσικά, αφού και αυτή η παρανομία ήταν για το καλό του πολίτη, κανείς δεν μίλησε.

Όμως οι αγρότες σκέφτηκαν: "γιατί να πληρώνω εγώ κι όχι το κράτος;". Πήγαν λοιπόν στον κοινοτάρχη και τον έπεισαν να φτιάχνει και να χαλά αυτός τα φράγματα με δικά του έξοδα. Έτσι και έγινε. Το κράτος πλήρωνε για να κατασκευάζονται και καταστρέφονται δεκάδες παράνομα φράγματα! Φυσικά η αρμόδια υπηρεσία απείχε από την όλη διαδικασία και απορώ τι στο διάολο αρμόδια ήταν...

Τα χρόνια περνούσαν κι η παρανομία αποκτούσε θεσμικό χαρακτήρα! Έφτασε η στιγμή που τα παράνομα φράγματα κατασκευάζονταν υπό την επίβλεψη και με σχέδια υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης!

Όταν το "σύστημα" δεν απέδιδε ή αστοχούσε ή έφτανε στις αίθουσες των δικαστηρίων από λάθη ή ατυχήματα, κανείς δικαστής ή δικηγόρος δεν μπορούσε να βρει άκρη για το αν αυτό το πράγμα ήταν νόμιμο ή παράνομο. Φυσικά ούτε κουβέντα για υπεύθυνο και το "σύστημα" εξακολουθούσε να ρολάρει φανερά εκτός νόμου αλλά πάντα μακριά από τις δαγκάνες του.

Πριν λίγες ώρες κάποιος αγρότης μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε μια βεβαίωση ότι "η αρμόδια υπηρεσία" που είπαμε παραπάνω, του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει το νερό από το κανάλι! Του το ζήτησαν ανάμεσα σε άλλα "χαρτιά" από την Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Καρδίτσας στην οποία τον έστειλε η ΔΕΗ προκειμένου να του ηλεκτροδοτηθεί μηχάνημα άντλησης νερού. Εάν του το δώσω εγώ το χαρτί, θα είμαι συμμέτοχος σε μια ιστορία νεοελληνικής τρέλας. Θα είμαι μια ακόμη μαμή στην ατέλειωτη σειρά αναπαραγωγής του νεοελληνικού κράτους του παραλόγου. Ένα απλό χαρτί είναι. Ένα κωλόχαρτο. Πείτε μου, γιατί να σπάσω μια παράδοση πενήντα χρόνων; Πείτε μου γιατί να παρεκκλίνω της πορείας; Δώστε μου έναν λόγο να μη δώσω το χαρτί. Θα είναι μια ακόμη από το παράθυρο νομιμοποίηση μιας καταφανώς παράνομης διαδικασίας χωρίς να αλλάξει ο νόμος. Γιατί να μην το κάνω; Αφού η Νομαρχία ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΒΗΧΑ γιατί να γίνω εγώ "ο κακός"; Ποιος με όρισε φύλακα της νομιμότητας;


Να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ την 1η Μαρτίου καλούνται οι λαθρομετανάστες

Η Τζάκρη χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Αλβανού δημοσιογράφου της "Αυγής".

 http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1111672

Μήνυμα Τζάκρη

 Εν τω μεταξύ, σε μήνυμά της με αφορμή την πρωτοβουλία η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Η μετανάστευση συνιστά μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις και οφείλουμε όλοι -πέρα από κάθε σκοπιμότητα- να την αντιμετωπίσουμε ως συνισταμένη που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία».

«Η πρωτοβουλία '24 ώρες χωρίς εμάς' μάς καλεί να αναλογιστούμε τη συνεισφορά των νόμιμων μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αλλά και να εργαστούμε συλλογικά και συγκροτημένα στην κατεύθυνση της εξάλειψης φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού» ανέφερε.
Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προωθεί τρόπους για την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι μετανάστες και υλοποιεί δράσεις για την ομαλή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της χώρας, πρόσθεσε η υφυπουργός Εσωτερικών.


Eχασε η Ε.Ε. το προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 03/03/2010 10:43
341 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1784406



Τα σχέδια της Ευρώπης να καταστεί πρωτοπόρος στην πράσινη τεχνολογία παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας το προβάδισμα στις ανταγωνίστριες Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Ακόμη και μετά το 2014, όταν θα ανασυνταχθεί πλήρως ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η πράσινη τεχνολογία θα καταφέρει να θριαμβεύσει έναντι του ισχυρού αγροτικού λόμπι στη διαμάχη για εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται σήμερα να παρουσιάσει το «όραμά» του για την επόμενη δεκαετία και αναμένεται να υπεραμυνθεί της πράσινης ανάπτυξης ως μέσου για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
«Η αγορά για πράσινες τεχνολογίες προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030», αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο σχετικό με τη στρατηγική Μπαρόζο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters. «Η Ε.Ε. ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που κινήθηκαν προς "πράσινες" λύσεις, αλλά το προβάδισμά της αμφισβητείται από τη δυναμική ανάπτυξη άλλων αγορών, κυρίως Κίνα και Βόρειο Αμερική», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ειδικοί του κλάδου αναφέρουν ότι η Ε.Ε. έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. ευρώ (10,2 δισ. δολάρια) για έρευνα πάνω σε πράσινη τεχνολογία. Το ποσό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αντιστοιχεί όμως σε λιγότερο από το 1% του συνολικού, τρέχοντος προϋπολογισμού της Ε.Ε., που ανέρχεται στα 862 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν 80 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να διατηρήσει η Ε.Ε. το προβάδισμά της στην πράσινη τεχνολογία.
Ο συγκεκριμένος στόχος είναι μάλλον δύσκολος στην υλοποίησή του, εάν σκεφθεί κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στη συγκέντρωση κονδυλίων για έρευνα, με κάτι ανάλογο να ισχύει σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, την ώρα που στην Ε.Ε. η διαδικασία χρηματοδότησης είναι περίπλοκη.
Παράγοντες του κλάδου πράσινης τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις χωρίς κοινοτική ή κρατική στήριξη. «Μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές ρύπων δεν επιτυγχάνεται άνευ κόστους», τονίζει ο Ζιλ Ντίκσον, ειδικός κοινοτικών ζητημάτων στο γαλλικό όμιλο Alstom.
Αλλά η χρηματοδότηση μέσω εθνικών πόρων δεν φαίνεται ως ρεαλιστική επιλογή από τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «συνέρχονται» από τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του '30.



«Πράσινο φως» για διπλή ανάπλαση σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 07:00
Έστα Σωτηροπούλου, Τέτη Ηγουμενίδη, 1185 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1784484





Η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, κάνουν δηλώσεις για τα έργα στο Βοτανικό.
Την κατασκευή μικρότερου εμπορικού κέντρου, με τη μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,2 από το 1,6, την πλήρη κατάργηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του Παναθηναϊκού καθώς και του δημοτικού και πολυλειτουργικού κτηρίου του Δήμου Αθηναίων, στο Βοτανικό προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα για τη διπλή ανάπλαση των περιοχών Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού που παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων.



Τ. Μπιρμπίλη: Μειώνεται η συνολική δόμηση και αυξάνεται το πράσινο στον Βοτανικό.
Οπως δήλωσε η κα Μπιρμπίλη το πρόγραμμα αυτό δίνει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση και την απόφαση του ΣτΕ για παύση των έργων στην περιοχή του Βοτανικού και στοχεύει στην πραγματοποίηση της διπλής ανάπλασης, της απόδοσης της Λ. Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας, και στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Η νέα ρύθμιση, πρόσθεσε η υπουργός, μειώνει κατά 66.000 τ.μ τη συνολική δόμηση, αυξάνει κατά 30.000 τ.μ. το πράσινο στο Βοτανικό, η δομημένη έκταση είναι μικρότερη και εξασφαλίζει την άμεση κατεδάφιση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας με την έναρξη των εργασιών.

Επισπεύδων του προγράμματος εξακολουθεί να είναι ο Δήμος Αθήνας ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν θα διαθέσει γι' αυτό ούτε ένα ευρώ και παράλληλα θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας.


Ν. Κακλαμάνης: Πραγματικότητα το όραμα της διπλής ανάπλασης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι «η υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό», διότι με την πρόταση που παρουσίασε και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα θα γίνει πραγματικότητα το όραμα της διπλής ανάπλασης.

Περιβαλλοντικό κέρδος

Στην ερώτηση αν τελικά ο Δήμος Αθηναίων είναι χαμένος λόγω της θυσίας του πολυλειτουργικού κτηρίου του δήμου, συνολικής επιφάνειας 43.000 τ.μ., ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε:

«Η πόλη της Αθήνας δεν είναι χαμένη, είναι κερδισμένη, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά. Διότι μέσω των έργων του γηπέδου, των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, των εμπορικών κτηρίων, των δρόμων και των άλλων έργων υποδομής που χρειάζονται, συν τη διαμόρφωση της Λ. Αλεξάνδρας, σε μια εποχή δύσκολη γίνονται επενδύσεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που θα είναι τουλάχιστον 3.000».

Τα βασικότερα σημεία του νέου προγράμματος είναι:

- Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτήριο του Δήμου Αθηναίων.

- Καταργείται πλήρως το κτήριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

- Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στη δόμηση που θα καταλάμβανε το κτήριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

- Ενσωματώνονται πλήρως στο κτήριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτήριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

- Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τ.μ. περίπου).

- Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτηρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Το ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

- Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

- Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

- Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με το ν. 3481/2006.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ με Π.Δ. θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του.

Η ΠΑΕ ΠΑΟ

Αντιρρήσεις και ερωτηματικά προκάλεσαν στον Παναθηναϊκό οι προτάσεις της κας Μπιρμπίλη, σχετικά με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης.

Η «πράσινη» ΠΑΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της διά στόματος του εντεταλμένου συμβούλου της, Βαγγέλη Σαμαρά. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού έγκειται στη νέα καθυστέρηση που αναμένεται να έχει το έργο.

Όλα δείχνουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα χρειαστεί ένα επιπλέον εξάμηνο, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των «πρασίνων».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά: «H δέσμη προτάσεων που παρουσιάστηκε σήμερα (χθες) από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε προτείνει μία εφικτή, σύννομη και εφαρμόσιμη λύση που θα επέτρεπε την άμεση ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή.

Με γνώμονα την προστασία των δικαίων αιτημάτων και συμφερόντων του Παναθηναϊκού οι παραπάνω προτάσεις θα μελετηθούν ενδελεχώς για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις».

Η Επιτροπή

Μόλις έγιναν γνωστές οι θέσεις της Πολιτείας για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, η αντίδραση της «Επιτροπής πολιτών για τη διάσωση της περιοχής του Ελαιώνα» ήταν άμεση.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι «οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της διπλής ανάπλασης» και δηλώνουν έτοιμοι να «συνεχίσουν μέχρι και την τελική νίκη για το νέο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας».

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ικανοποίηση στη ΜΒΔΤ

Ικανοποιημένη και δικαιωμένη εμφανίζεται από την πλευρά της η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) από τις εξελίξεις αν και θα υποχρεωθεί εν τέλει να περιορίσει σε τετραγωνικά μέτρα το μέγεθος της ανάπτυξής της.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο τα στελέχη της δείχνουν ανακουφισμένα μιας που ακόμα μια μικρή παράταση της εκκρεμότητας θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για την εταιρεία. Μεταξύ άλλων στο τέλος Μαρτίου λήγει η παράταση που είχε για την αποπληρωμή του δανείου των 125 εκατ. ευρώ που αφορά στο εμπορικό κέντρο.

Με βάση τα όσα είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, το εμπορικό κέντρο της ΜΒΔΤ μετά την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται ότι θα έχει μια αποτίμηση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ (έναντι 580 εκατ. αρχικώς) ενώ τα ετήσια έσοδά του υπολογίζονται σε 27,5 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. αν κτιζόταν με βάση τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης.

Σημειώνεται ότι το μέγεθός του θα είναι τελικά παρόμοιο με αυτό του The Mall Athens. Η ΜΒΔΤ έχει κάνει γνωστό (πριν από τη 14 μηνη αναστολή εργασιών στο εμπορικό κέντρο) ότι συζητά με επενδυτές την πιθανή πώλησή του και έτσι εκτιμάται ότι με το που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο οι συζητήσεις αυτές θα επαναληφθούν. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε χθες με κέρδη 11,27%.

Τ. ΗΓ.

Ο Ερασιτέχνης κρατά αποστάσεις


Αποστάσεις κράτησε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, μετά τις προτάσεις της Πολιτείας στο θέμα της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου πραγματοποίησαν έκτακτο συμβούλιο, χθες το απόγευμα, και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι θα εξετάσουν με προσοχή την πρόταση.

«Ο πρόεδρος, Μιχάλης Κίτσιος και το Δ. Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. με αφορμή τα τεκταινόμενα που έλαβαν χώρα στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη διαβεβαιώνουν το φίλαθλο κόσμο του Ομίλου ότι ο ΠΑΟ στηρίζει το έργο της διπλής ανάπλασης "γηπέδου του ΠΑΟ στη Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικού" προκειμένου αφενός να αποκτήσει σύγχρονες και σύμφωνα με την ιστορία του αθλητικές εγκαταστάσεις αφετέρου να παραχωρήσει στους πολίτες της Αθήνας ελεύθερο ως χώρο πρασίνου, το γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και παράδοσης των νέων εγκαταστάσεών του στο Βοτανικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΑΟ εξετάζει με προσοχή τις προτάσεις καθώς και την αποτελεσματικότητά τους με γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού σύμφωνα με όσα προτάθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη.



Δηλώσεις Ερντογάν περί απόσυρσης του Αττίλα εάν...

Δηλώσεις Ερντογάν περί απόσυρσης του Αττίλα εάν...
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 07:00
364 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1784526



Για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν και οι δυο πλευρές συμφωνήσουν, έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι είναι «απόλυτα ειλικρινής» στις προθέσεις του, ότι «δεν έχει κρυφή ατζέντα» κι ότι η Τουρκία θέλει να δει την Κύπρο «ένα νησί ειρήνης».


Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, μιλώντας σε τρεις Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους των εφημερίδων «Αλήθεια», «Πολίτης» και της αγγλόφωνης «Cyprus Mail», ο κ. Ερντογάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, δήλωσε ότι θα σεβαστεί λύση που θα εξευρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την Κύπρο, «εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της σύγκλησης τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.

Επανέλαβε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραδύνει, κατά την έκφρασή του, τη διαδικασία των συνομιλιών και ευχήθηκε να σταματήσει αυτό για να βρεθεί λύση, γιατί, όπως είπε, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η Τουρκία το χρόνο, είναι διαφορετικός.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ήταν ευγενής, όπως σημειώνουν οι εφημερίδες, στις αναφορές του στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Σε ερώτηση, αν θα αλλάξουν τα πράγματα σε περίπτωση εκλογής του Ντερβίς Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου είπε ότι «η ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις».

Χριστόφιας με Σουλτς

Της υποστήριξης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απολαμβάνει ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

«Είμαστε δίπλα του και πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα άλυτα προβλήματα στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ε.Ε., και χρειαζόμαστε μια λύση», επεσήμανε ο κ. Σουλτς.


ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ .  ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΓΩ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ  ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ "ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ" ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ :
1/ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΕΚΠΝΕΥΣΕΙ  ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΕΙΤΑ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ
2/ Ο Γ.Α.Π. ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΑΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ  ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ  ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ.
3/ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ, ΡΕΜΟΥΛΕΣ,  ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΜΑΦΙΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΛΕΙΣΘΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΟΙ ΔΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ.
4/ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΟΙ 5ΦΑΛΑΓΓΓΙΤΕΣ, ΟΙ Μ.Κ.Ο, ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ κ.α  ΝΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΩΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ.
5/ ΤΟ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΚΑΖΟΤΕΝΕΔΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ" ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ. ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
6/ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ --ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ-- ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ  ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΙΟΔΟΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ .
7/ ΔΕΝ  ΑΝΕΧΟΜΕΘΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ, 31 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ κ.α) ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ
ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
8/  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ "ΟΛΟΙ ΚΛΕΝ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΓΚΑΟΥΛΑΙΤΕΡ ΤΟΥ 4ου ΡΑΙΧ .
9 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ  ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΙΤΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ. ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ή ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Ή ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!
 
ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ
 
Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο:
http://amphiktyon.blogspot.com/


[Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ]
ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Από: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ <sibraxi.politon@tellas.gr>

ΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ  ΧΘΕΣ  ΤΗΝ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  ΤΟΥΣ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΔΕΣΜΑ  ΤΗΣ  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ,  ΜΕ  

ΤΗΝ  ΟΓΚΩΔΗ  ΣΥΓΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΟΥΣ  ΣΤΟ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ  "ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ".  Η  ΑΙΘΟΥΣΑ  ΤΩΝ  600  ΚΑΘΙΣΜΑ-

ΤΩΝ,  ΔΕΧΘΗΚΕ  ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ  ΑΡΙΘΜΟ  !   Οι ανώνυμοι  Ελληνες  πολίτες,  έστειλαν ισχυρό μήνυμα σε 

όσους επιβουλεύονται την Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Παιδεία, την Πατρίδα,  την Ε Λ Λ Α Δ Α !


                                                                                     Ψ  Η   Φ   Ι   Σ   Μ  Α

Των συμμετασχόντων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας και 

της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, στο ξενοδοχείο «PRESIDENT», τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010 

με θέμα:

                           «Εθνικοί κίνδυνοι από τα σχέδια της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης 

                                             κατά του Ελληνικού λαού και  έθνους»

Οι συρρεύσαντες στην πατριωτική και εθνική εκδήλωση, αφού άκουσαν τους εισηγητές, για τα φλέγοντα εθνικά

ζητήματα, αποφάσισαν ομόφωνα να μετατραπούν σε Λαϊκή Συνέλευση εγκρίνοντας το πιο κάτω ψήφισμα:


1.  Εκφράζουν την έντονη πατριωτική και εθνική τους αγωνία για την επιταχυνόμενη κατρακύλα της χώρας στο 

     οικονομικό, 

   

2.  Διαπιστώνουν την ολοκληρωτική ανικανότητα του πολιτικού συστήματος ν' αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την 

     κρισιμότητα των  καιρών.


3.  Καταγγέλλουν τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ότι με την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία και την τυχοδιωκτική 

     πολιτική έδωσαν το δικαίωμα στους κάθε λογής εχθρούς της πατρίδας να την διαπομπεύσουν και να την ευτελίσουν 

     κατά  τρόπο απαράδεκτο.


4.  Ανησυχούν σφοδρότατα  για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, τα οποία για δεκαετίες χειρίζονται ανεύθυνα, 

     ετσιθελικά   και επικίνδυνα ελάχιστοι πολιτικάντηδες και μερικά πολιτικά τζάκια, τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν 

     ενδιαφέρονται και δεν μάχονται  για τα συμφέροντα της Πατρίδας.


5.  Διαπιστώνουν την πλήρη αποσύνθεση των κρατικών θεσμών, αρχής γενομένης από το διεφθαρμένο Κοινοβούλιο, 

     τη διαλυμένη  και αφελληνισμένη παιδεία και την αναποτελεσματική και φοβισμένη δικαιοσύνη.


6.  Επισημαίνουν το πατριδοκτόνο, κοινωνιοκτόνο και εθνοκτόνο φαινόμενο της πολιτικής διαφθοράς και σήψης, που 

     ροκανίζει τα εθνικά θεμέλια και την υπόσταση της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας η ψυχή αλώνεται καθημερινά 

     από τους εχθρούς  της Πατρίδας και τους τερμίτες του 'Εθνους.


                                                                      Η Λαϊκή Συνέλευση  λέει:


               - ΟΧΙ στον νέο-οθωμανισμό και  τον Εθνομηδενισμό , 

                                                  - ΟΧΙ στον Διαπολιτισμική  Εκπαίδευση και τον Αφελληνισμό  των παιδιών μας , 

                                                                                           - ΟΧΙ στήν Παγκόσμια Διακυβέρνηση της Τραπεζικής Χούντας


                     Απευθύνει πρόσκληση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες πατριώτες να ενταχθούν στο κίνημα 

                                       ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 

και  ν' αντισταθούν στις παραβιάσεις του Συντάγματος από τα διάφορα κέντρα εξουσίας, όπως έχουν εθνικό καθήκον 

από το ίδιο το Σύνταγμα, που επιτάσσει τη λαϊκή αντίσταση στο άρθρο 120 παρ. 4. και….

                                                                               Α Π Α Ι Τ Ε Ι :

1.  Την άμεση απόσυρση του Αντισυνταγματικού και Εθνοκτόνου λαθρονομοσχεδίου για τις αλλαγές στον κώδικα 

     Ιθαγένειας.

2.  Την εγκατάλειψη των σχεδίων της κυβέρνησης για τον εξισλαμισμό, την ομοσπονδοποίηση , και τον διαμελισμό 

     τής Ελλάδος 

3.  Την άμεση απόσυρση του ολιγαρχικού εκλογικού νόμου που αποβλέπει στην χειραγώγηση της Δημοκρατίας 


Από την πλειοψηφία της Βουλής :   Να σηκώσει, το όσο διαθέτει, πατριωτικό και εθνικό ανάστημα και να υπερασπίσει με σθένος τα εθνικά μας θέματα, αντιμετωπίζοντάς τα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι εκτελώντας διαταγές και υποδείξεις εξωελληνικών κέντρων. Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία. Καμία παραχώρηση στην Κύπρο και το Αιγαίο. 

                                    Αμεση διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία. 

Από τον πνευματικό κόσμο : Να λύσει την ένοχη σιωπή του, η οποία χρόνια και χρόνια διευκολύνει την προώθηση 

                                    και εφαρμογή ανθελληνικών και αντεθνικών σχεδίων.

Από τη δημοσιογραφία : Ν' αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί σύμφωνα με αυτό που σημαίνει ο τίτλος της και 

                                   διαγράφεται από το Σύνταγμα ως αποστολή της.

Από τη δικαιοσύνη :  Να σηκωθεί επιτέλους όρθια και να συγκρουσθεί με το διεφθαρμένο πολιτικό κόσμο επιβάλλοντας 

                                   τον νόμο.

Από την Εκκλησία της Ελλάδος: Να τεθεί επικεφαλής των πιστών Χριστιανών για την αποτροπή των επερχομένων 

                                    εθνικών κινδύνων. Οταν το ποίμνιό της και η πατρίδα κινδυνεύουν οφείλει να δρά και όχι να σιωπά  

                                   Χωρίς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ποιος θα είναι ο πνευματικός και εθνικός της ρόλος ;

Η Λαϊκή Συνέλευση απευθύνει έκκληση στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ν' ανταποκριθεί στην εθνική αποστολή 

που του επιβάλλει ο ρόλος του, και εν εσχάτη ανάγκη παραιτούμενος.

Η Λαϊκή Συνέλευση απευθύνει έκκληση στην πλειοψηφία της Βουλής να ανατρέψει την εθνομηδενιστική κλίκα που 

περιβάλει τον Πρωθυπουργό. 


                                                                         Α  Π  Ο  Φ  Α  Σ  Ι  Ζ  Ε  Ι :


         Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί και ν' ανακοινωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή στους αναφερόμενους θεσμούς και φορείς  και στους εκπροσώπους τους.



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ
Όταν στον 15ο αιώνα, η ευρωπαϊκή βιβλιογραφία πλημμύρισε από εκατοντάδες έργα, όλα με τον ίδιο μονότονο τίλτο «Contra Errores Graecoroum», «Ενάντια στις Πλάνες των Γραικών», φαντάζομαι πως κανείς από τους παπούδες μας της εποχής δεν θα μπορούσε να προβλέψει, την επανάληψη της συγγραφικής λογοδιάρροιας των πολιτισμένων της Εσπερίας, κάπου 500 χρόνια αργότερα.
Βάζω με τον νού μου, πως ελάχιστοι συνέλληνες γνωρίζουν αυτό που όριζε τότε ως πλάνη η ευρωπαϊκή επιστημοσύνη κι ίσως, οι περισσότεροι, να αγνοούν το ίδιο το γεγονός, αλλά και τη συνάρτηση του με τις δραματικές ιστορικές συνέπειες που προηγήθηκαν,αλλά και ακολούθησαν.
Όριζαν ως πλάνη, οι «ευρωπαίοι» της εποχής, την ελληνική εμμονή στον κατ' αλήθεια βίο. Στην προτεραιότητα της αληθινής ύπαρξης, απέναντι στην χρησιμοθηρική αντίληψη των δικών τους κοινωνιών.
Όριζαν ως πλάνη, οι «ευρωπαίοι» της εποχής, την προτεραιότητα της ανθρωπιάς, έναντι της αντικειμενικοποιημένης και απολυτοποιημένης αλήθειας. Την προτεραιότητα της επιστήμης, έναντι της τεχνικής. Του ανθρώπου, έναντι των αριθμών. Της κοινωνίας, έναντι της οικονομίας. Της αλήθειας, έναντι της χρησιμότητας. Την ίδια τη ζωή, έναντι της αποτελεσματικότητας. Όριζαν εν τέλει ως πλάνη, εκείνη τη βάση κοινωνικής θεμελίωσης που επαφίεται στην αληθινή ζωή. Εκείνη τη βάση, που εμμένει «απερίσκεπτα» να θεωρεί ότι κοινωνία είναι η υπαρκτική συνάντηση με τον απέναντι Άλλο, η μετοχή στο Κοινόν, και όχι απλά η ορθολογική τακτοποίηση συγκρουόμενων συμφερόντων. Ως εκ τούτου, άλλο κοινωνία και άλλο societas-society (εταιρεία).
Αναντίρρητα, στις συνέπειες μιας τέτοιας ιεράρχισης κοινωνικών προτεραιοτήτων, ενός τέτοιου τρόπου του βίου, δηλαδή πολιτισμού, πρέπει να αναζητηθεί και η δυσχερής συχνά κοινωνική λειτουργικότητα, αλλά και η μισερή οικονομική αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς ή ίσως ευτυχώς, η εμμονή στην αριστοτελική προσέγγιση που θεωρεί ότι «το να ζητάει κανείς παντού το χρήσιμο και το αναγκαίο, δεν αρμόζει σε ανθρώπους ελεύθερους και μεγαλόψυχους", διαμορφώνει ένα ανθρωπολογικό πρότυπο ελεύθερου μεν ανθρώπου, αλλά ενδεχομένως φτωχού. Αντίθετα, η υποταγή σε μια εργαλειακή κοινωνική λειτουργικότητα, μπορεί να εξασφαλίζει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, υποθηκεύει όμως την ίδια την αλήθεια της ύπαρξης και σε δεύτερο χρόνο, και αυτήν την κατάκτηση της καταναλωτικής ευδαιμονίας. Ο γερμανικός ολοκληρωτισμός του 2ου παγκόσμιου πολέμου, αλλά και κάθε ολοκληρωτισμός, σ' αυτήν ακριβώς τη στρέβλωση του αριστοτελικού cogito οικοδομείται, απ' αυτήν την υπαρκτική στρέβλωση νοσεί και από την ίδια ασθένεια εξαντλείται. Η εκχώρηση ουσιωδών υπαρκτικών χαρακτηριστικών, χάριν μιας χρηστικής και αποδοτικής ευδαιμονίας, μπορεί να επιτυγχάνει για λίγο ή πολύ, είναι όμως καταδικασμένη, αργά ή γρήγορα, στην εκ των έσω κατάρρευση της. Το τραγικό όμως ειναι ότι, ανεξαρτήτως βαθμού επιτυχίας, προϋποθέτει την άρνηση της βιωματικής αναζήτησης της αλήθειας της ύπαρξης. Η αλήθεια, η κάθε αλήθεια, είναι μία και μοναδική, συχνά αυτή που ορίζει η κάθε αυθεντία και είναι εκεί για να την ασπαστεί ο άνθρωπος ή όχι. Η υπαρκτική περιπέτεια του μοναδικού και ανεπανάληπτου ανθρώπινου προσώπου, αφορά τους μυθιστοριογράφους, τον κινηματογράφο και αραιά και πού, τις επαναστατικές γυμναστικές των κοινωνιών. 
Αυτήν λοιπόν, την «υπαρκτική πλάνη» καταγγέλλει και σήμερα στο πρόσωπο της νεοελληνικής κοινωνίας, ο γερμανικός εργαλειακός ορθολογισμός. Πίσω από το ανάθεμα του στερεότυπου κατά της ελληνικής «τεμπελιάς», υποκρύπτεται η αγωνία του γερμανού ανθρώπου για πραγματική δημιουργική και όχι καταναγκαστική εργασία. Πίσω από το στερεότυπο κατά της «ελληνικής απατεωνιάς», υποκρύπτεται η συμπλεγματική αντιζηλία για την επιτευχθείσα καταναλωτική ευδαιμονία, χωρίς την ψυχική εκχώρηση της ίδιας της ελευθερίας της ύπαρξης. Πίσω από το στερότυπο κατά του ελληνικού ηδονιστικού ερωτισμού, υποκρύπτεται η εμπάθεια για την ερωτική πληρότητα μιας αληθινής ζωής. Η ελληνική αλήθεια, η αλήθεια του τρόπου μας, αυτού που επι χιλιετίες διεκδίκησε μεταξύ των άλλων και χαρακτηριστικά οικουμενικής εμβέλειας, η δυνατότητα να διεκδικούμε το χρήσιμο χωρίς να είμαστε όμως διατεθειμένοι να πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάολο γι' αυτό, ναι, αυτή η αλήθεια του λαού μας καταγγέλεται εδώ και πεντακόσια χρόνια ως πλάνη. Κι όσο καταγγέλεται, όσο διασύρεται στα σκλαβοπάζαρα των ευρωπαΙκών συνειδήσεων, όσο διάφοροι σημίτιδες και λογής-λογής εκσυγχρονιστάδες επιχειρούν να πείσουν τον λαό για την πλάνη του, όσο κι αν του τάζουν ευρωπαϊκά χαϊμαλιά και ηλεκτρονικά ρολόγια,  τόσο «μένει και μαγιά», κατά πως το ορίζει και ο Μακρυγιάννης.
Η απανθρωπιά αιώνες τώρα συμπλεγματικά καταγγέλει την ανθρωπιά για την πλάνη της. Μα φαίνεται, δεν υπάρχει πια κανείς «τρελός» να αντιτάξει πως, όχι, η εργασία δεν απελευθερώνει, ούτε ειναι το κλειδί του παραδείσου, κατά το ναζιστικό-προτεσταντικό μότο. Αμαρτία, είναι η ξαστοχιά απ' την αλήθεια της ύπαρξης και όχι η παραβίαση ενός κανόνα. Η ελευθερία δεν ζυγιάζεται με κριτήριο την μεγιστοποίηση της καταναλωτικής τρυφής, αλλά με την ελαχιστοποίηση της υποταγής στις ανάγκες. Ο άνθρωπος, δεν είναι μια αφηρημένη στατιστική μονάδα, ένα ακοινώνητο μοναχικό άτομο, αλλά ένα πρόσωπο που γεννιέται στα μάτια του απέναντι Άλλου, σε σχέση με τον αντικρυνό ξένο. Ο έρωτας, δεν είναι μια υγρή ανταλλαγή ηδονών, αλλά οικειοθελής αυτοπαραίτηση χάριν του αγαπημένου προσώπου. Και όχι τελευταίο, ο Θεός, δεν είναι ο τιμωρός καλός ή κακός πατερούλης, αλλά μανικός εραστής του ανθρώπου. Άρα, και η κοινωνία, δεν ειναι μια σύμβαση ακοινώνητων υπάρξεων γεμάτη νόμους και διατάξεις, αλλά μια ερωτική αλληλοπεριχώρηση ανθρώπινων προσώπων.
Αυτή, η ανθρώπινη κοινωνία, που συναντά κανείς μέχρι και σήμερα  στα ξεχασμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, αυτή η προτεραιότητα της υπαρκτικής ελευθερίας απέναντι στη δουλεία της χρησιμοθηρίας, ό,τι στη βιωματική εμπειρία σχεδόν όλων μας εκφράστηκε έστω μια στιγμή, με την εντιμότητα της απόρριψη των «περσικών δώρων», αυτό το ελληνικό «κάτι», συστατικό στοιχείο του Τόπο-Τρόπου μας, αυτό σήμερα λοιδωρείται και χλευάζεται ως πλάνη. Αυτό απειλείται με την συνήθη ιστορικά «πληρωμή». Πουλήστε τους στους Τούρκους. Έτσι προτρέπει στην «έξοδο» του το σαρκαστικό βίντεο του κρατικού γερμανικού καναλιού. Ίδια, απαράλλαχτα, όπως και τότε. Πεντακόσια χρόνια πριν.  Αφού λεηλάτησαν και αφαίμαξαν κάθε ικμάδα του τόπου, όπως στην πρώτη για την ανθρωπότητα αποικιοκρατία του 1204, τον δαιμονοποίησαν, για να τον παραδώσουν στη συνέχεια, δίχως αιδώ, στην τουρκική βαρβαρότητα. Ένα προς τρία ήταν οι φόροι που εισέπραττε ο ρωμιός αυτοκράτορας του Βυζαντίου, σε σχέση με την Βενετία.
Έτσι και σήμερα. Κατά 5 δις ευρώ, είναι ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία. Χώρια η λεηλασία της κατοχής με τις πάνω από 100 δις ευρώ μη καταβληθείσες αποζημιώσεις. 22 δις ευρώ είναι το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Ε.Ε.
Η χώρα οδηγημένη στην χρεωκοπία, με την ελευθερία του έθνους υποθηκευμένη, όχι από τις σπατάλες ή την τεμπελιά του λαού, αλλά από την διαφθορά των κυρίαρχων ελιτ που διαφήμιζαν την ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα. Από την απανθρωπιά αυτών, που διακήρρυταν τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του κράτους. Απ' αυτούς, που πιθήκιζαν και καμώνονταν τους ευρωπαίους στο Κολωνάκι και στη Μύκονο. Απ' αυτούς, που διατυμπάνιζαν την ισχυρή Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων και του πληρωμένου εθελοντισμού.  Αυτούς, που εξώθησαν μια ολόκληρη κοινωνία στον παρασιτισμό των ευρωπαϊκών  προγραμμάτων και των διακοποδανείων.
Και τώρα, όλοι ετούτοι τι θα απογίνουν; Θα διοριστούν καθηγητάδες στα πανεπιστήμια της Δύσης ή μήπως θα γίνουν εκπρόσωποι των funds και σύμβουλοι των Βρυξελλών και των οίκων αξιολογήσεων; Οι πρώην κυβερνώντες, οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι τους, οι πανεπιστημιακοί της αριστεράς των προγραμμάτων, οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, οι αυλοκόλακες των υπουργών, οι προμηθευτές και μεταπράττες των εταιρειών της εσπερίας, οι διασκεδάστριες των μεσημβρινών εκπομπών, τι θ' απογίνουν όλοι ετούτοι;
Θα «πέσει» άραγε κανείς εκεί στην Πύλη του Ρωμανού, υπερασπιζόμενος τον Τρόπο μας ή θα σκεφτούν όλοι πως είναι πιο χρήσιμο να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια; Ή μήπως θα «Μηδίσουν»;
«Ήταν καλό παιδί ο Παλαιολόγος, θα μπορούσε να γίνει καθηγητής στην Φλωρεντία, να απολαμβάνει το πρωϊνό του στον εξώστη... ήταν μορφωμένο παιδί ο Παλαιολόγος...κι' αυτός έμεινε και σκοτώθηκε», θα γράψει ο αξέχαστος Χρήστος Βακαλόπουλος. Σκοτώθηκε για μια πλάνη των Γραικών, μια γελοιότητα. Πως η αλήθεια της ύπαρξης, λέει, ζυγιάζει πιότερο απ΄ την καλοπέραση της. Έτσι, κι ο Παλαιολόγος ζήτησε βοήθεια από τη Δύση, κι ο Παλαιολόγος προσπάθησε να εξευμενίσει το Σουλτάνο, κι ο Παλαιολόγος δεν στρίμωξε τους Δυνατούς να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Μα, στο τέλος, ο Παλαιολόγος δεν έγινε καθηγητής στην Φλωρεντία. Έτσι φτάσαμε ως το σήμερα. Επειδή ο Παλαιολόγος ΔΕΝ έγινε καθηγητής στη Φλωρεντία.
Υπάρχει άραγε ανάμεσα μας κάποιος που στην κρίσιμη στιγμή να μην δεχτεί τη θέση εκεί, στον φλωρεντιανό εξώστη; Αν ναι, η ελληνικότητα θα σύρει πάλι το γιγάντιο βήμα της στον κοσμικό χρόνο...Αν όχι...
Αντώνης Ανδρουλιδάκης
02/03/10