Σάββατο 14 Απριλίου 2012

NATO Η ΕΠΙΤΟΜΉ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΊΑΣ - ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΊΑΣ - ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΈΛΕΙΑΣ ΜΑΣ

Αιγαίο - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ξεπουλήματος
8 Απρ 2012 Posted by Κωνσταντίνος
Ολοκληρώνεται στις μέρες μας το ξεπούλημα του Αιγαίου και ποιος ξέρει τι άλλο έχει σειρά που αφορά την εθνική κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας. Ήδη αποκαλύφθηκε η υποχώρηση της κυβέρνησης στις νατο-τουρκικές απαιτήσεις και αποδέχθηκε να παραχωρήσει την εκ περιτροπής διοίκηση του Συμμαχικού Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Λάρισας και σε τούρκο ανώτατο αξιωματικό.

Η ανύπαρκτη και οσφυοκάμπτουσα εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου έδωσε γη και ύδωρ, βήμα προς βήμα, από τον Οκτώβρη του 1980 (με την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ) έως και σήμερα..

Ας θυμηθούμε ότι οι πιέσεις για την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης ξεκίνησαν με αφορμή την επανένταξη της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ:
  • Τον Οκτώβρη του 1980 με την γνωστή «συμφωνία Ρότζερς», η Ελλάδα επανεντάχτηκε στην ουσία χωρίς σύνορα γιατί η Τουρκία απειλούσε με ¨βέτο¨ και δεν δεχόταν την επανένταξη αυτή στην προ της αποχώρησης του 1974 κατάσταση.
  • Τον Δεκέμβρη του 1992 η κατάσταση αυτή αλλάζει μορφή με την κατάργηση (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ), των ορίων περιοχών ευθύνης και το Αιγαίο παραμένει για τους Νατοϊκούς «γκρίζα» θάλασσα. Εδώ αρχίζει και η «νομιμοποίηση» του νέου καθεστώτος της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
  • Τον Ιούνη του 1993 στην σύνοδο του ΝΑΤΟ (στον Αστέρα της Βουλιαγμένης) ο σχεδιασμός αυτός κινείται στο ίδιο πνεύμα όπου αναφέρεται για πρώτη φορά η τουρκική απαίτηση για συνδιοίκηση στο Αιγαίο, με παθητική από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης (Βαρβιτσιώτης). Ανάμεσα στα άλλα εισάγεται για πρώτη φορά και η ιδέα για δημιουργία Κέντρων Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Σε Λάρισα και Σμύρνη
  • Τον Ιούλη του 1997 με την Συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτης - Ντεμιρέλ) και μετά τα τετελεσμένα γεγονότα που δημιουργήθηκαν στα Ιμια, η Ελλάδα αναγνωρίζει και τα «ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Μέχρι τότε το μόνο σημείο τριβής επίσημα ήταν το ζήτημα της υφαλοκρυπίδας και μόνον αυτό. Από την αναγνώριση αυτή αρχίζει το παιχνίδι και οι απαιτήσεις της Τουρκίας επί των «γκρίζων ζωνών».
  • Τον Απρίλη του 1999 στην σύνοδο της Ουάσιγκτον παράλληλα με την επικύρωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ προβλέπεται και η πλήρης κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των κρατών μελών και καθιερώνεται ο ενιαίος αμυντικός χώρος στα πλαίσια των ορίων της συμμαχίας.
  • Τον Σεπτέμβρη του 1999 (21-22 Σεπτέμβρη) στην σύνοδο υπουργών Άμυνας στο Τορόντο του Καναδά συζητήθηκαν «τεχνικά θέματα» με βάση της διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δηλαδή την δημιουργία δύο Νατοϊκών υποστρατηγείων στην Λάρισα και Σμύρνη μεθοδεύοντας την διχοτόμηση του Αιγαίου με ελληνοτουρκική συγκυριαρχία και υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών. Οι απαράδεκτες προτάσεις αφορούν διχοτόμηση με άξονα περίπου τον 25ο μεσημβρινό δίνοντας έτσι την αρμοδιότητα άσκησης αυτού του ελέγχου στην Τουρκία για μια περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως και διαδρόμους επικοινωνίας (θαλάσσιας και εναέριας) των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα..
  • Τον Μάιο 2000 (20 Μάη - 10 Ιούνη) η Νατοϊκή άσκηση "Dynamic Mix 2000" αποτελεί πρόβα επιβολής της αμερικάνικης επικυριαρχίας στο Αιγαίο και ενεργοποιείται το Νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας. Για πρώτη φορά συμμετέχουν σε άσκηση επί ελληνικού εδάφους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στην διάρκεια της άσκησης αυτής το FIR Αθηνών πέρασε στον έλεγχο του ΝΑΤΟ και αναστέλλεται ο όρος που πάντα έμπαινε από ελληνικής πλευράς για υποβολή σχεδίων πτήσεων από τα μαχητικά αεροσκάφη.
  • Τον Οκτώβρη του 2002 (5-15 Οκτώβρη) διεξάγεται η Νατοϊκή άσκηση «Destined Glory» στην Ιταλία και στο Ιόνιο πέλαγος. Για μία ακόμη φορά αμφισβητούνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στο Αιγαίο. Τα Νατοϊκά επιτελεία στον σχεδιασμό τους σχετικά με τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που θα προέρχονταν από την Τουρκία διχοτόμησαν το Αιγαίο εξαιρώντας έτσι από το ελληνικό FIR όλο το θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου και απάλλαξαν από την υποχρέωση ως όφειλαν , της υποβολής σχεδίων πτήσεων. Παράλληλα δόθηκε εντολή στα ελληνικά μαχητικά από τους Αμερικανούς μέσω του ιπτάμενου ρανταρ (ΑΒΑΚΣ), να επιστρεψουν στην βάση τους γιατί είχαν σηκωθεί τουρκικά μαχητικά να τα αναχαιτίσουν. Επιβάλλουν με αυτόν τον τρόπο το μισό Αιγαίο να καταγράφεται σαν γκρίζα, χωρίς ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, περιοχή.
  • Τον Ιούνη του 2003 ακολουθεί η διαδικασία εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ με τις αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, εκεί όπου έγινε αποδεκτό από ελληνικής πλευράς (Παπαντωνίου), να μην υπάρχουν εθνικά όρια ευθύνης στο Αιγαίο και την κεντρική ευθύνη να την έχουν τα Νατοϊκά στρατηγεία . Έτσι καθιερώνεται η on line εικόνα στο αεροπορικό στρατηγείο της Νάπολης στα πλαίσια των περιβόητων ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) για το Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία έχουν λόγο ακόμα και για τις ελληνικές ασκήσεις (Ναυτικού και Αεροπορίας) που προγραμματίζονται για το Αιγαίο και ο προγραμματισμός αυτός υποβάλλεται κάθε φθινόπωρο στην αρμόδια στρατιωτική επιτροπή, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από αυτές τις Νατοϊκές διαδικασίες που οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονταν έμμεσα ή άμεσα, βρήκαν τελικά τρόπο έκφρασης και εφαρμογή οι πιο βασικές τουρκικές απαιτήσεις ενάντια στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (από τα 6 που είναι σήμερα), για τον περιορισμό του ελληνικού χώρου στα 6 μίλια (από τα 10 που είναι σήμερα) κάτι που υιοθετεί το ΝΑΤΟ, η μη αναγνώριση από την Τουρκία της ελληνικής αρμοδιότητας ελέγχου των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από το Αιγαίο (FIR Αθηνών), και τέλος η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Λήμνου.
  • Τον Σεπτέμβρη του 2004 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την τροποποίηση σχετικού κειμένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που αφορά την διαγραφή του όρου «όρια» (boundaries) σχετικά με την αρμοδιότητα των ορίων της έρευνας και διάσωσης στον διεθνή χώρο του Αιγαίου. Ένα δικαίωμα και πρακτική του ICAO που εφάρμοζε η Ελλάδα από το 1952. Εδώ βέβαια υπάρχουν και ένοχες παραλήψεις μεταξύ ΓΕΑ , ΓΕΕΘΑ και Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την εξασφάλιση αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης η οποία συνδέεται άρρηκτα με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
  • Τον Απρίλη του 2005 Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωση του (και μετά από επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μολυβιάτη στην Τουρκία) αναφέρει ότι τα εισερχόμενα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν στο FIR Αθηνών παράνομα και χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης απλώς θα αναγνωρίζονται και δεν θα αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται ότι πάγια τακτική και δικαίωμα ήταν και είναι η αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών να αναχαιτίζονται την στιγμή που έχουν ως κατεύθυνση τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αυτό το χρονικό είναι ενδεικτικό για την ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων εις βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δείχνει ότι το Αιγαίο που έχει περάσει στα χέρια του ΝΑΤΟ και μέσω αυτού έχει αρχίσει ένας διάλογος με την Τουρκία για την μοιρασιά του. Στην ουσία λειτουργεί ως ένας «Δούρειος Ίππος» ενάντια στην εθνική κυριαρχία της χώρας. Ο νεοταξικός μεγαλοϊδεατισμός των κυβερνήσεων των τελευταίων τριάντα τουλάχιστον ετών αποδεικνύει την φιλοσοφία της διεκδίκησης του αυξημένου ρόλου των στα πλαίσια της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» και ξεπουλούν στην κυριολεξία κάθε έννοια κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και της εθνικής Άμυνας της χώρας. Σήμερα δέχεται η κυβέρνηση την τοποθέτηση του λύκου να φυλάει τα πρόβατα.. Ευνόητο είναι πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ, που στην ουσία συνιστά τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
23/05/2009

Νίκος Τζοβλάς - Απόστρατος Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού
Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

Νέα «ομαδική» πρόκληση της Τουρκίας στην βραχονησίδα Ζουράφα

Προκαλεί για μία ακόμη φορά η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην βραχονησίδα Ζουράφα που αποδεικνύεται ένα αγκάθι στα επεκτατικά της σχέδια.

Αυτήν τη φορά η πρόκληση ήταν… ομαδική, καθώς εχθές, περί τα 20 τουρκικά αλιευτικά είχαν τη συνδρομή δύο ακταιωρών της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Στην περιοχή βρίσκονταν και πέντε ελληνικά αλιευτικά, ενώ μετέβησαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Την στιγμή που είναι δεδομένο πως η Τουρκία θέλει να προκαλέσει και να κλιμακώσει την κατάσταση, η όποια απερισκεψία θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί της».



Δυναμικές απαντήσεις μπορούν να υπάρξουν και σίγουρα απαιτείται ενημέρωση των συμμάχων μας, που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν.

Να αφεθεί το ζήτημα, πάντως, δεν είναι λύση.

Το πλήρες άρθρο που ακολουθεί για το θέμα, προέρχεται από την ιστοσελίδα www.faros24.gr

Παρέδωσαν στους Τούρκους την βραχονησίδα Ζουράφα-Κάνουν ότι θέλουν-Νέα Ναυμαχία σήμερα στην περιοχή!!!

Η βραχονησίδα καθημερινά γίνεται χώρος, όπου οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη δύναμης, για το ποιοι είναι αφεντικά στην περιοχή. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και σήμερα Σάββατο, αφού κυκλοφορούσαν λες και ήταν στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Μάλιστα έφθασαν στο σημείο να φέρουν στην περιοχή 20 τράτες για ψάρεμα (δεν υπάρχει ούτε λέπι αυτήν την περίοδο) και να μην δίνουν σημασία ότι υπάρχει μία βραχονησίδα Ελληνική με 6 μίλια χωρικά ύδατα.

Δύο από τα αλιευτικά πέρασαν στα 0,8 του μιλίου δίπλα από την Ζουράφα, λές και δεν συμβαίνει τίποτα!!!

Τα 20 Τουρκικά αλιευτικά συνοδευόταν από Τουρκική Ακταιωρό σε μία επίδειξη δύναμης που έκαναν στην περιοχή. Για ακόμη μία φορά δεν έγινε επεισόδιο, καθαρά από λόγους τύχης, αφού στην περιοχή πήγε το 040 του Λιμενικού Σώματος που βρίσκεται στην περιοχή τις τελευταίες βδομάδες από τον Πειραιά.

Για πολύ ώρα γινόταν ένα κυνηγητό μεταξύ των δύο ακταιωρών και το μόνο που κατάφερναν ήταν να καίνε καύσιμα, αφού οι Τούρκοι αλιείς συνέχιζαν να ψαρεύουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάποια στιγμή ανέβηκε και 2η Τουρκική Ακταιωρός στην περιοχή και από την Σαμοθράκη, συνέδραμε το περιπολικό του Λιμενικού σώματος.

Γέμισε η θάλασσα από τέσσερα περιπολικά σκάφη, 20 Τουρκικές μηχανότρατες και 5 Ελληνικές , σαν να γινόταν ναυμαχία. Γύρω στις 5 το απόγευμα λες και δώθηκε εντολή και ταυτόχρονα το 040 και η μεγάλη Τουρκική Ακταιωρός πήραν διαφορετική πορεία προς Λήμνο και Αίνο αντίστοιχα και το κυνηγητό σταμάτησε και μαζί σταμάτησε το ανακάτεμα των νερών.

Στο παρά πέντε δεν έγινε επεισόδιο, αν και η Τουρκική ακταιωρός είχε την κάνη του πυροβόλου όπλου της προς τα πάνω σηκωμένη, σε αντίθεση με άλλες φορές που την είχε κάτω. Το γεγονός είναι, ότι τα Τουρκικά αλιευτικά, ψάρευαν ανενόχλητα στα χωρικά μας ύδατα και έχουν καταφέρει μέρα με τη μέρα να αγνοούν την Ζουράφα δημιουργώντας καθεστώς στην περιοχή.

Είναι η πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα που το www.faros24.gr αναφέρεται στο θέμα και δυστυχώς παρατηρούμε ότι οι αιρετοί του τόπου μας, που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σκόπιμα απέχουν από το πολύ σοβαρό θέμα, αφού δεν ανοίγουν ούτε το στόμα τους, ενώ για άλλα η γλώσσα τους δεν μαζεύεται μέσα.

Την επόμενη φορά που ίσως το επεισόδιο να είναι σοβαρό-εκεί οδηγούν τα πράγματα-δεν θα μπορούν να πουν ότι δεν γνώριζαν κάτι.

πηγή: www.faros24.gr

4 σχόλια »

  1. KAI ΘΑ ΓINONTAI ΟΛOENA KAI ΣYXNOTEPA TETOIOY EIΔOYΣ ΠΕΡΙΣΤΑTIKA.ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΩ…!….ΒΕΒΑΙΑ KAI H EΛΛΑΔΑ EXEI ΔΩΣEI ΔΙKAIΩMATA ΦΙΛTATOI….!ΑΛΛΑ…ΔEN EINAI OMΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ AYTΑ ΠOY ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔEN EYΘΥNETAI ΤΟΣΟ H EΛΛHNIKH YΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ…… TO ΠΙΘANOTEPO EINAI H TOYPKIA NA ΠAIΡΝΕΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒAINEI ΣE TETOIΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ KAΠOIOYΣ ΑΠO TOYΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛANHTH….!ΠΛΑΤΕΣ EXEI!AN OI TOYΡΚΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗNIKHΣ KYΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΒΛΑΠΤΑΝ ΤΑ AMEPIKANIKA ΣΥΜΦEΡONTA,H TOYPKIA ΘΑ EIXE ΕΔΩ KAI KAIPO YΠΟΧΡΕΩΘΕΙ, NA ΣTAMATHΣΕΙ…!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ…
    Comment από XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ | Απριλίου 8, 2012
  2. ΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ Η ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΕΙΔΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ?? ΑΝ ΟΧΙ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΥΠΟΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΜΑΣ.– ΑΝ ΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    Comment από ΑΓΝΩΣΤΟΣ | Απριλίου 9, 2012
  3. @2 NEAPE MOY ANΘPΩΠE KATAΛABAINEIΣ TI ΔIABAZEIΣ?ΓIA ANEΛΥΣE MOY ME ΔIKA ΣOY ΛOΓIA TI AKΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΩ ΣΤΟ @1 ΣΧΟΛΙΟ!
    Comment από XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ | Απριλίου 9, 2012
  4. Agnoste mi spatalas to xrono sou.. o BOUFOS einai opados tou NTALARA kai den exei paei kan sto strato !!!
    Ti allo thes ? Einai o klasikos grekilos.
    Comment από ΓΙΟΥΡΓΙΑ | Απριλίου 9, 2012 

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η Νομική Αθηνών ξεπέρασε ιστορικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια


Λινα Γιανναρου
Ορισμένοι από τους εταίρους μιας επιχείρησης όπλων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οι εταίροι συμφωνούν να λάβει δάνειο η εταιρεία, το οποίο θα αποπληρώνουν μόνον όσοι έχουν το πρόβλημα. Οι όροι της δανειακής σύμβασης επαχθείς: οι εταίροι υποχρεούνται να μεταβιβάσουν ακίνητά τους στον τραπεζίτη ως εμπράγματη εγγύηση. Δεν αργεί όμως να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πίσω από τον δανειστή–τραπεζίτη κρυβόταν συνεταίρος τους, ο οποίος τόσο καιρό πλούτιζε εις βάρος τους.
Οσο και αν δεν θα εξέπληττε κανέναν εάν όλα αυτά λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα της κρίσης, το σκηνικό είναι η Κωνσταντινούπολη της εποχής του Ιουστινιανού (542 μ.Χ.). Η φανταστική αυτή υπόθεση αποτέλεσε το αντικείμενο της Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, του έγκριτου διεθνούς δικανικού διαγωνισμού στον οποίο η ομάδα της Νομικής Αθηνών αναδείχθηκε δεύτερη, εκτοπίζοντας από τον τελικό τη Νομική της Οξφόρδης!
Η Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλι (Ιμαρέτ) στην Καβάλα και στους Φιλίππους στις 30 και 31 Μαρτίου. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση παγκοσμίως, κατά την οποία φοιτητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους και τα δικανικά τους επιχειρήματα με βάση τον ιουστινιάνειο κώδικα πάνω σε ένα σύνθετο πρόβλημα ρωμαϊκού ιδιωτικού δικαίου. Ως γνωστόν, το ρωμαϊκό δίκαιο, ως κοινό θεμέλιο του αστικού δικαίου των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί σημείο επαφής των νομικών τους σχολών.
Φέτος, στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από οκτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκείνα της Αθήνας, της Νάπολης, της Βιέννης, της Τρίερ, της Τυβίγγης, της Λιέγης, του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης (όλες οι σχολές έχουν ένα ή περισσότερα μαθήματα Ρωμαϊκού Δικαίου στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών τους, ορισμένα ως υποχρεωτικά, άλλα ως εισαγωγή στο αστικό δίκαιο). Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν με αγορεύσεις στον ρόλο εναγόντων και εναγομένων σε δύο διαφορετικές αγωγές, μία με αίτημα αποζημιώσεως για ζημία από ανήθικη αιτία (κατά του εταίρου–δανειστή για αναζήτηση των δόσεων που είχαν ήδη καταβληθεί) και μία διεκδικητική αγωγή κατά του τραπεζίτη για την ανάκτηση των ακινήτων.
Στους προκριματικούς, που διεξήχθησαν στο επιβλητικό Ιμαρέτ, η ελληνική ομάδα, που αποτελούνταν από τους φοιτητές Βασιλική Αντωνιάδου (5ο έτος), Μαγδαληνή Αστερή (2ο έτος), Θανάση Τασόπουλο (2ο έτος) και Μαρία Ιωάννα Φλώρου (4ο έτος), κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ τεσσάρων πανεπιστημίων. Το ίδιο βράδυ, η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τη Νομική της Οξφόρδης, την οποία και κέρδισε ανατρέχοντας στις πηγές του Ρωμαϊκού Δικαίου, τον Πανδέκτη, τον Κώδικα και τις Εισηγήσεις του Ιουστινιανού. Στον τελικό του διαγωνισμού ωστόσο, που διεξήχθη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τρίερ. Κριτές του διαγωνισμού ήταν καθηγητές των διαγωνιζόμενων πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων ο κ. Melchior Wathelet, τέως δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προήδρευσε στον τελικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση των φοιτητών της Αθήνας απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους κριτές, τόσο για την ποιότητα των αγορεύσεών τους (που ήταν στην αγγλική γλώσσα) όσο και για τις νομικές τους γνώσεις και τη νομική θεμελίωση των επιχειρημάτων τους.
Η πρώτη Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη μεταξύ των διαφόρων κολεγίων τον Νοέμβριο του 2006 στο Harris Manchester. Εκείνη τη δίκη είχε διεξαγάγει ο λόρδος Rodger of Earlsferry, ένας από τους ανώτατους δικαστές στη Βουλή των Λόρδων. Η επιθυμία να διευρυνθεί ο θεσμός οδήγησε στην καθιέρωση, το 2007, της Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου μεταξύ των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ στο κολέγιο Harris Manchester. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες του διδάκτορα Νομικής της Οξφόρδης, καταγόμενου από την Καβάλα, δικηγόρου κ. Πασχάλη Πασχαλίδη, τον Απρίλιο του 2008 διοργανώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης στην Καβάλα και στους Φιλίππους.
Στο forum romanum των Φιλίππων στην αρχαιότητα διεξάγονταν δίκες, ενώ η περιοχή ήταν το πεδίο της περίφημης νίκης του Οκταβιανού, θετού γιου του Ιουλίου Καίσαρα και μετέπειτα πρώτου Pωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, επί των Κάσσιου και Βρούτου, νίκη η οποία είχε σηματοδοτήσει τις απαρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται στη μνήμη των καθηγητών Π. Ζέπου και Ι. Μαριδάκη, μετείχε για πρώτη φορά ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου το 2009 (Νομική Σχολή Αθηνών). Το 2010 το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε το πρώτο βραβείο, ενώ το 2011 έφτασε στον μικρό τελικό. Φέτος, η ελληνική ομάδα βρισκόταν υπό την εποπτεία της λέκτορος κ. Αθηνάς Δημοπούλου, ενώ στην προετοιμασία των φοιτητών συνέδραμε η κ. Αρτεμισία Παπαδάκη, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και κάτοχος του επάθλου του καλύτερου ρήτορα του διαγωνισμού για το έτος 2010.


ΣXETIKA ΘEMATA


Το μη επανδρωμένο σκάφος περιπολίας των Τούρκων.Βίντεο



MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

  ΜΗ επανδρωμένο σκάφος περιπολίας κατασκεύασαν οι Τούρκοι και ηδη πραγματοποιούν τις τελευταίες δοκιμές για να το εντάξουν στο Λιμενικό Σώμα της γειτονικής χώρας. Το μη επανδρωμένο περιπολικό σκάφος έχει την ονομασία GLOBITA και έχει κατασκευαστεί απο την εταιρεία Global Teknik σε συνεργασία με το ίδρυμα Ερευνών της Τουρκίας ΤUBITAK.
  
To συγκεκριμένο σκάφος ελέγχεται απο απόσταση μέχρι και 30 ναυτικών μιλίων και με τους αισθητήρε και τις κάμερες που διαθέτει μπορεί να μεταφέρει τα δεδόμενα στο κέντρο ελέγχου. Μελλοντικά θα μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλο για να χρησιμοποιηθεί κανονικά σαν σκάφος Λιμενικού. Το Globita σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί "για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, επιτήρηση των θαλασών κατσκοπευτικούς λόγους παρατήρησης και  σαν επιθετικό όπλο σε καιρό πολέμου. Το συνολικό σχέδιο κατασκευής του σκάφους κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία ευελπιστεί πως θα πάρει παραγγελίες απο το Λιμενικό Σώμα της Τουρκίας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_Kk-FC4A9AA

 

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

kathimerini.gr | Μακιαβέλλι, ένας σύγχρονος στοχαστής (Ι)


Του Θανου Βερεμη*
Η άσκηση του Νίκολο Μακιαβέλλι (1469-1527) στην τέχνη της πολιτικής αποτελεί μια από τις εισόδους στη νεώτερη πολιτική σκέψη. Οι καινοτομίες που το έργο του μεγάλου Φλωρεντινού εκφράζει είναι πολλές και όχι πάντοτε φανερές. Ο ρεαλισμός, ο εμπειρισμός, η ανάδυση του έθνους-κράτους και ο ουμανιστικός ατομικισμός, ενδημούν στο έργο του.
Πέρα όμως από την τέχνη της εξαπάτησης των αντιπάλων, για την οποία είναι περισσότερο γνωστός ο Μακιαβέλλι, υπάρχει στον «Ηγεμόνα» (1513) του η εντυπωσιακή έκκληση για τον μετασχηματισμό της νοοτροπίας των συγχρόνων του. Ζητάει, από τους συμπατριώτες του να διευρύνουν την αφοσίωσή τους από την τοπική στην εθνική τους πατρίδα, από την πόλη-κράτος στο έθνος-κράτος. Η διεύρυνση αυτή που επικαλείται ο Μακιαβέλλι, προαναγγέλλει τη συγκέντρωση των εξουσιών στο νεώτερο κράτος και την ισορροπία δυνάμεων στις διεθνείς σχέσεις. Πρόκειται για μνημειώδες όραμα ενός νέου κόσμου που βρισκόταν ακόμα στο μέλλον του 17ου αιώνα.
Η γλωσσική ενότητα της δημοτικής ιταλικής την οποία επεξεργάστηκε ο Ντάντε, διακόσια περίπου χρόνια νωρίτερα, συνέβαλε στη δημιουργία μιας γλωσσικής κοινότητας που ενσωμάτωσε ή εξαφάνισε την ποικιλία των διαλέκτων, οι οποίες χώριζαν τους Ιταλούς και κατακερμάτιζαν την Ιταλία. Η ιταλική χερσόνησος την εποχή του Μακιαβέλλι βρισκόταν πλησιέστερα στο ιδανικό της εδαφικής ενοποίησης και της δημιουργίας ενιαίου κράτους, όμως ο οικουμενικός ρόλος του παπικού θεσμού ήταν ακόμα ισχυρός. Στο τελευταίο κεφάλαιο του «Ηγεμόνα», που φέρει τον τίτλο «Προτροπή για την απελευθέρωση της Ιταλίας από τους βαρβάρους», ο Μακιαβέλλι ζητάει από τους συμπατριώτες του να ενώσουν και πάλι την Ιταλία και να επαναφέρουν τη δόξα της αρχαίας Ρώμης.
Μολονότι η ενοποίηση της Ιταλίας θα περιμένει 357 ακόμα χρόνια ώσπου να πραγματοποιηθεί, οι αντιλήψεις του Μακιαβέλλι για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλά μεγάλα κράτη της εποχής, αλλά και για εκείνα που βρίσκονταν υπό διαμόρφωση. Από τα πρώτα κεφάλαια του «Ηγεμόνα», ο Μακιαβέλλι εγκαταλείπει την ηθική των αρχαίων και μεσαιωνικών δασκάλων, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο προτείνει έναν πρώιμο εθνικισμό ως υποκατάστατο των παραδοσιακών θρησκευτικών πεποιθήσεων που απαρνείται. Πρόκειται για τη γέννηση μιας εγκόσμιας θρησκείας, η οποία θα χρειαστεί μερικούς αιώνες για να διαδοθεί.
Ο «Ηγεμόνας» θα αποτελέσει ακόμα αναγγελία θανάτου του φεουδαλικού συστήματος, όχι μόνο γιατί το έργο διέπεται από ένα απόλυτα κοσμικό πνεύμα και εκφράζεται εχθρικά προς την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά γιατί αποδίδει στους μελλοντικούς βασιλείς τις συγκεντρωτικές εξουσίες της απόλυτης μοναρχίας. Ο «Ηγεμόνας» του Μακιαβέλλι εκπροσωπεί το σύνολο της επικράτειάς του και συνενώνει γλωσσικά και πολιτισμικά τους υπηκόους του χωρίς άλλη δέσμευση από την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της εξουσίας. Η άσκηση της ισχύος, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία ενός αυτεξούσιου έθνους-κράτους, βρίσκεται στο επίκεντρο του «Ηγεμόνα».
Ο Μακιαβέλλι πρωτοεμφανίστηκε στα κοινά της Φλωρεντίας σε ηλικία 25 ετών, το 1494, μετά την αποπομπή της οικογένειας των Μεδίκων από την εξουσία. Τη χρονιά εκείνη ο Κάρολος VIII της Γαλλίας εγκαινίασε μια περίοδο συγκρούσεων ανάμεσα στην ισχυρή χώρα του, και τις Ισπανία και Αυστρία, για την κατοχή της Ιταλίας. Η Φλωρεντία με τη στρατηγική της σημασία στην ιταλική χερσόνησο έγινε πιόνι ανάμεσα στον πάπα, τον αυτοκράτορα των Αψβούργων και τον Γάλλο βασιλιά. Οπως και ο φανατικός μοναχός Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ο Μακιαβέλλι θεώρησε τη γαλλική εισβολή σημαδιακή. Ο πρώτος σαν τιμωρία του Θεού για τις αμαρτίες λαού και κλήρου, ο δεύτερος ως φυσική συνέπεια της διαφθοράς πολιτεύματος και πολιτών.
σχετικά θέματα
 
 



Ο Σαβοναρόλα είχε καεί στην πυρά όταν ο Μακιαβέλλι ανέλαβε το κρατικό του αξίωμα το 1498. Ως γραμματέας των Δέκα διαχειριζόταν την ευθύνη για τις διπλωματικές και στρατιωτικές υποθέσεις της Δημοκρατίας. Ο ίδιος είχε ήδη εκτεθεί στον πολιτικοποιημένο ανθρωπισμό της Αναγέννησης, γνώριζε καλά τους Λατίνους κλασικούς, αλλά και τον Αριστοτέλη από λατινική μετάφραση. Ο Πλούταρχος και ο Πολύβιος επηρέασαν επίσης σημαντικά την πολιτική του σκέψη.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τὰ σενάρια τῆς φαντασίας καὶ τὰ τύμπανα τοῦ πολέμου. » Φιλονόη καὶ φίλοι...

Τὸ παρακάτω ἔφθασε ὡς σχόλιον στὸ ἱστολόγιον καὶ τὸ θεώρησα πολὺ σημαντικό. Πρὸς τοῦτο τὸ ἀναδημοσιεύω.
Τὰ τύμπανα τοῦ πολέμου ἔχουν ἀρχίσει νὰ σπέρνουν τὸν ἦχο τους παντοῦ ἐδῶ γύρω καὶ σαφῶς ὅλο καὶ περισσότεροι ἀναρωτιοῦνται γιὰ τὸ ἐὰν θὰ ἢ δὲν θὰ ἐμπλακοῦμε κι ἐμεῖς σὲ περιπέτειες.
Πρὸς ὥρας ἀδυνατοῦμε νὰ κάνουμε πάρα πολλά, πέραν τοῦ νὰ παρατηροῦμε τὰ τεκταινόμενα. Εὔχομαι νὰ ξεκαθαρίσῃ συντόμως τὸ τοπίον, διότι οἱ μῦθοι εἶναι πολλοὶ καὶ τὰ θύματα θὰ εἶναι πολὺ περισσότερα. Ἐὰν φυσικὰ οἱ ἐξελίξεις θὰ εἶναι τέτοιες ποὺ θὰ μᾶς ὁδηγήσουν ἐκεῖ ποὺ κάποιοι (ἀλήθεια, ποιοί;) ἔχουν πρὸ πολλοῦ σχεδιάσει.
Φιλονόη.  
(Δὲν ἀλλάζω τίποτα ἀπὸ τὴν ὀρθογραφία τοῦ κειμένου. Φωτογραφία ἀπὸ ἐδῶ)

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!

Το Σενάριο για την αντιμετώπιση καταστροφών στον αμερικανικό τύπο ξεκίνησε για το Ισλαμικό Κόσμο, Μέση Ανατολή και για τις τριτοκοσμικές χώρες. Εάν και δεν εκτυπώνεται καθαρά απο τις διαστάσεις που παίρνει αυτό το ζήτημα, αλλά η δημιουργία ειδικό στρατό πόλεων, είναι καθαρός ο στόχος.
Μετά την οικονομική ύφεση στην Δύση, ψάχνουμε να βρούμε λύσει. Η λύσει είναι στην Ανατολή. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί πρόσφορος έδαφος, ώστε να ξεκινήσει ο θερμός πόλεμος. Μία τέτοια περίπτωση ήταν η Λυβύη, σήμερα είναι η Συρία και αύριο το Ιράν.
Απο την άλλη πλευρά, αυτή η οικονομική κρίσει έχει φέρει τις Κυβερνήσεις στις Χώρες της Δύσης σε δύσκολη θέση απέναντι στους λαούς τους. Οι λάοι στις Χώρες της Δύσης σε περίπτωση που θα επαναστατήσουν, τότες θα κλιθούν οι δυνάμεις ή ο «στρατός των πόλεων» να δώσουν την λύσει. Προκειμένου οι ιμπερλιαστές και οι σιωνιστές να κρατήσουν τις εξουσίες των τεχνοκρατών και τραπεζίτων που κάνουν τα θελήματα τους.
Όμως, αυτό που υλοποιήται για τις Δυτικές Χώρες στις Χώρες της Μ. Ανατολής και Άπω Ανατολής δεν ισχύει. Η μέθοδο ξεκινάει με τους πυρίνες και το κεφάλαιο των ξένων (της Δύσης) που έχουν σ’ αυτές της χώρες να αξιοποιουν προς δημιουργία χάους και μετά έρχονται ώς σωτήρες. Το παιχνίδι αυτό έχει πάρει τραγικές κατατάσεις στην ευρήτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, στις Αραβικές Χώρες, αλλά και όπου υπάρχει ορυκτό πλούτο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία έντονη κοινητικότητα σε τοπική βαση των δερβίσηδων, των σειχηδών, των μολλάδων, των αγάδων, των μειονοτήτων, τις Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν ως Δούριο Ιππο στις Ισλαμικές Χώρες και απο την αλλη πλευρά ενεργοποιήθηκε το πρόβλημα των σουνιτών-σιιτών. Αυτή η ένταση στη Μέση Ανατολή θα είναι η σπίθα που θα μπεί και η Τουρκία στο πόλεμο …
Τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν οτι υπάρχει μία αυξανόμενη ένταση σουνιτών-σιιτών στη Μέση Ανατολή. Αυτή η ένταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα βραχυπρόθεσμο πόλεμο κατά του Ιράν, απο την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου, όπως υποστήριξε ότι η προσθήκη θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με το τύπο της Αμερικής το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολάχ θα είναι από τη μία πλευρά και η Τουρκία, το Κατάρ, η Σ. Αραβία και οι άλλες Αραβικές χώρες θα είναι από την άλλη.
Στο Αμερικανικό Τύπο, τις εξελίξεις αυτές που βλέπουμε στις Ισλαμικές Χώρες το μεταδίδει ως «σήμα πόλεμο» στην Μ. Ανατολή. Επίσης μετά τις αποδοκημασίε των δύο χωρών, δηλαδή του Ιράν με την Αμερική, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που πήραν την απόφαση να ενισχύσουν την αντιπολίτευση της Συρίας με όπλα, η φυγή της κας του Ασσάδ απο την Συρία, το Κατάρ να θέλει να στείλει στρατιωτική δύναμη στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει την αντιπολίτευση, στο Ιράκ η αυξήσει την πίεση στους Σουνίτες απο την σιιτική δύναμη και το καθεστώς Ελ-Μαλίκη…
Φυσικά, απο την άλλη δεν ξεχνούν οτι δήθεν το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν μέσα στην Άνοιξη που έρχεται. Ο λεγόμενος κ. Πανέττα υποργός εξωτερικών των ΗΠΑ και εχθρός των Ισλαμικών Χωρών δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν αυτή την άνοιξη. Σύμφωνα με μια εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και με βάση τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και την δηλωση του Πανέτα, σχετικά με τη δυνατότητα του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, υπάρχει μία διαφορά και διγνωμία μεταξύ τους. Είναι έτσι όμως;
Απο την άλλη πλευρά και σύμφωνα με το Ισραήλ, το Ιράν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι πιθανό να έχουν επαρκή ποσότητα του υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου. Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, επίσης, συχνά φέρνει επάνω τη στρατιωτική επιλογή. Επισης ο Μπαράκ είπε: οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν εάν δεν καρποφορίσουν, τότες το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει δράση για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς και θεωρείται η επιλογή τους. Επικεφαλής του στρατού Νοημοσύνης ο Υποστράτηγος Αβίβ Ισραήλ Koτσάβι, έχει εκπληκτική ιδέα για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ο Koçavi δηλώνει οτι υπάρχουν ξένες απειλές εναντίον του Ισραήλ και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από το Ιράν. Επισης, η απειλές του Ιράν έχει το λόγο και αφορά την περιφερειακή ηγεμονία και αυτός ειναι βασικός παράγοντας και αίτημα για την αποτροπή του. Όπως και υποτιθέμενη επιδίωξη του Ιράν να παράγει πυρηνικά όπλα, ειναι κοντά στο στόχο αυτό σημείωσε επίσης ο κ. Κοτσάβι.
Μέχρι εδώ αφορά τα σενάρια φαντασίας, ικασίες, προβλέψεις, δρομολογήσεις και σχέδια για την υλοποιήσει το Μεγάλο Σχεδιο για την Μέση Ανατολή από τους σιωνιστές και Ιμπερλιαστές της Δύσης.
Όμως, μετά Αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και στη Μέση Ανατολή τα συμφέροντα της κάθε χώρας είναι ξεχωριστά. Τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής δεν συμπιμπτουν να είναι τα ίδια και τυχαίνει να αφαιρεί το ένα του αλλωνών. Εχθές που σήκωσαν τα όπλα εναντίων το Καδαφη και σήμερα αυτοί που έχουν σηκώσει τα όπλα ενατίον του Ασσάδ, δεν γνωρίζουν οτι εξυπηρετούν την υπηρεσία και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική στην Μέση Ανατολή δεν έρχεται και δεν ήρθε για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των λαών στη Μέση Ανατολη, αλλά για τα δικά της συμφέροντα. Αυτό δεν το γνωρίζουν και δεν αναρωτιούνται καθόλου στον εαυτό τους. Οι ΗΠΑ στις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν φαίνεται να προστατεύει τα συμφέροντα. Αυτοί που γίνονται μέσο στις ξένες δυνάμεις, πρέπει να γνωρίζουν οτι είναι αντιτίθετη με τα εθνικά τους συναισθήματα και συμφέροντα της πατρίδα τους και πέραν απο αυτό στους συμπολίτες τους.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος και οι διαμάχες που ξεκίνησαν με την «Αραβική Άνοιξη» έχει κολλήσει στην Συρία, το οποίο η Δύση και οι πουλημένοι Αραπάδες απέτυχαν στο τραπέζι, χάριν στο βέτο των Ρώσων και των Κινέζων. Γι’ αυτο και το ΥΠ/ΕΞ της Τουρκίας άλλαξε τροπάριο. Όμως, ότι και να ισχυρίζονται στη Δύση, εάν δεν πέσει το καθεστώς του Άσσαδ, τα «ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» για το Ιράν θα αργήσουν να ακουστούν. Παρόλο που είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομική ύφεση της Δύσης, προκειμένου να σωθεί το οικονομικό σύστημα και ο πόλεμος αυτός πρέπει να γίνει. Αλλά!….
Απο την άλλη πλευρά όλοι αυτή η καθυστέριση με την Συρία, δημιουργεί πρόβλημα το να ξεπερδευει η Αμερική απο την Μ. Ανατολή, προκειμένου να φύγει για την Άπω Ανατολή και καθυστερή την υλοποιησει το «Μεγάλο Σχέδιο της Μέσης Ανατολής», όπως και την δημιουργία το μεγάλο κράτος του Ισραήλ.
Φιλικά,
Μεχμέτ ΙΜΑΜ
Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων στην Ελλάδα. «Η Φιλότητα»
m.imam61@yahoo.gr
 

ΒΙΝΤΕΟ - ΠΟΥΤΙΝ Πάμε ολοταχώς για τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο

http://ksipnistere.blogspot.com/ | 2012-04-12 04:00:06 | Πηγη εδω

Την ομιλία αυτή του πουτιν την έθαψαν επιμελώς τα ελληνικά και Δυτικά ΜΜΕ για να μην αντιληφθεί η ανθρωπότητα το γεγονός ότι αυτοί που διοικούν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση απο το παρασκήνιο θέλουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μία Παγκόσμια Κυβέρνηση=Τυρρανία..

Το βίντεο…..http://www.youtube.com/watch?v=bVvVVOIMcZY&feature=player_embedded
περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ομιλία του Βλαδίμηρου πουτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου στο Μόναχο το 2011.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και ο Πούτιν μίλησε ξεκάθαρα ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων και «αυτούς» που θέλουν να γίνουν κυρίαρχοι του πλανήτη.


ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!

http://www.tsantiri.gr

Σήμερα η πρεμιέρα του Oligarchy στις κινηματογραφικές αίθουσες | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Σήμερα η πρεμιέρα του Oligarchy στις κινηματογραφικές αίθουσες | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα
Ραντεβού με το κοινό της Αθήνας δίνει σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου, καθώς την επίσημη πρεμιέρα της στη μεγάλη οθόνη κάνει η νέα του ταινία «Oligarchy». Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε η συμπρωτεύουσα στο «Oligarchy» κατά την προβολή του στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη νέα μεγάλη έρευνα του σκηνοθέτη για τη γέννεση και την εξάπλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Ααβόρα.
Το θερμό χειροκρότημα και τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατών που είχαν εξαντλήσει τα εισητήρια μέρες πριν, είχε αποσπάσει το «Oligarchy», κατά την προβολή του στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάλογη ήταν η εικόνα και κατά την επαναπροβολή του ντοκιμεντέρ στη Φλώρινα, λίγες μέρες μετά. Πέραν του ενδιαφέροντος όμως που έχει δείξει μέχρι στιγμής το κοινό, εγκωμιαστικές είναι οι κριτικές που έχει αποκομίσει  η ταινία:

http://tvxs.gr/news/sinema/stin-tainothiki-tis-ellados-kai-ston-aabora-oligarchy

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Αντληση Πετρελαίου στην Ελλάδα & σεισμική αλληλουχία

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 11, 2012
20120411-081934.jpgΔια χειρός Lorenza
Πολλά ακούγονται,λίγα είναι γνωστά και περισσότερα παίζουν στα σενάρια.
Το 2013 έχει ηδη εγκριθεί η άντληση πετρελαίου,σε δοκιμαστικό επίπεδο,σε δώδεκα σημεία στον ελλαδικό χώρο.
Ένα απο τα σημεία αυτά είναι και ο Ποταμός στην Επανωμή του νομού Θεσσαλονικης,όπου η πρώτη άντληση έγινε το 1973.
Σύμφωνα με την έγκριση για το 2013,ο Ποταμός Θες/νίκης συγκαταλέγεται πάλι στα 12 σημεία άντλησης( αναφέρεται σαν παράδειγμα)
Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει άντληση οφείλουν να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Α) η περιοχή δεν είναι σεισμογενής
Β) Έχουν γίνει οι απαραίτητες γεωλογικές-μετεωρολογικές-χημικές διερευνήσεις
Γ) Εάν πρόκειται για σεισμογενή περιοχή,επιπλέον μελέτη όσον αφορά τις ηφαιστειακές οδούς
(Κάθε ηφαιστειογενής περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με διόδους πετρελαίου ή και
φυσικού αερίου.)
Επειδή δεν πρόκειται για επίσημη αναφορά,επιτρέψτε μου να κάνω και υποθέσεις.Οι τόνοι,για να είμαι ειλικρινής,διακόπτουν τον ειρμό των σκέψεων μου.
Λοιπον έχουμε και λεμε
Το 1971 η CIA ενημερώνει την κυβέρνηση ΗΠΑ για ύπαρξη κοιτασμάτων στο Αιγαίο,με ελλειπή έκθεση και με τα μέσα της εποχής.Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου (οι συνειρμοί δικοί σας) καθώς ήταν άλλο ένα πείραμα εγκρίνει την «προ-άντληση» στον Ποταμό Θεσσαλονίκης με αντάλλαγμα μόνο τα κόστη της εξόρυξης.Η άντληση ακυρώνεται μετά τη μόλυνση των ακτών ακόμη και της Πιερίας και στις 21 Ιουνίου 1978 χτυπά την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή,σεισμός της κλίμακας 7,3 R σύμφωνα με το Όσλο ( 6,9 σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή,απο τα 7R και πάνω οι κάτοικοι δικαιούνται αποζημιώσεις οι οποίες δεν δόθηκαν )ακολουθούμενος απο δεύτερο απο το ρήγμα Κρέσνας – Ιούλιος 1978- της τάξης των 6,1 R.
Εαν- ορμώμενη απο τον Ποταμό Θεσ/νικης,ο οποίος απέχει περίπου 40 χλμ απο το ρήγμα της Βόλβης και 35 χλμ από το ρήγμα Ασσήρου. – γίνει ξανά άντληση πετρελαίου ,έστω και δοκιμαστικά,θα πρέπει να υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη,η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει.Όσον αφορά στο ηφαιστειογενές έδαφος και το ασταθές υπέδαφος,η περιοχή Θεσ/νικης,ακόμη και ιστορικά αν το δούμε,χτίστηκε σε προσχώσεις.Ούτε το Μετρό δεν τελείωσε σαν έργο λόγω του ασταθούς υπεδάφους.Εάν γίνει εξόρυξη,θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν οι παράγοντες
Α) Ρήγμα Βόλβης
Β)Ρήγμα Θερμαϊκού-γεννήθηκε απο το ρήγμα Βόλβης
Γ)Ρήγμα Ασβεστοχωρίου
Δ)Ρήγμα Ασσήρου
Τα δύο τελευταία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμελητέα εάν το Ασβεστοχώρι ΔΕΝ βρισκόταν στο ανενεργό ηφαίστειο Χορτιάτης -μόλις 8χλμ από τη Θεσσαλονίκη-και εάν δεν ήταν συνδεδεμένο με τα άλλα δύο ρήγματα( Βόλβης- Θερμαϊκού) και εάν η Άσσηρος δεν είχε υπόγεια σύνδεση με τον Χορτιάτη ο οποίος με τη σειρά του έχει άμεση δίοδο στις Βόλβες- εξ’ου και οι λιμναίες εκλύσεις αερίων στις λίμνες ορατές απο τους κατοίκους της Κορωνίδας.Κανείς απο την περιφέρεια Λαγκαδά δεν κολυμπά στις Βόλβες λόγω των δυνατών υπολιμναίων ρευμάτων τα οποία ισούνται με επικοινωνία με το ηφαίστειο,διότι ένα υποθαλάσσιο ρεύμα χρειάζεται οξυγόνο για να ενδυναμωθεί.
Στην περίπτωση που γίνει άντληση,υπάρχει όχι μόνο ο κίνδυνος πυροδότησης των ρηγμάτων αλλά και έκλυσης αερίων απο το ανενεργό ηφαίστειο σε ανύποπτα σημεία
Γενική εκτίμηση: .Στη δική μας περίπτωση,η μελέτη οφείλει να δώσει κάποια συγκεκριμμένα βάθη εξόρυξης σε συνδυασμό με την έκταση των ρηγμάτων στα σημεία εξόρυξης συν τα μικρότερα ρήγματα που, ναι μεν δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς,μπορούν όμως να επηρρεάσουν τα μεγαλύτερα συν την έκλυση αερίων απο μή ενεργά ηφαίστεια.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας,οι αγωγοί πρεπει να τοποθετούνται σε (συν-πλην) 100 χλμ απόσταση συνάντησης με το πλησιέστερο ρήγμα,και μάλιστα να το «υπερβαίνουν» σε περίπτωση διασταύρωσης του αγωγού με το ρήγμα.
20120411-081635.jpg
(Βλεποντας την εικόνα με τα επίκεντρα,όλη η Ελλάδα είνα «μαύρη» συν τη Μεσόγειο σε μεγάλο βαθμό.Ούτε να το φανταστώ )
Λογικό,διότι το ρήγμα βαίνει κάθετα βαθέως και παραλλήλως ενώ ο αγωγός μόνο παραλλήλως,οπότε η ελαστικότητα οφείλει να είναι του αγωγού διότι σε περίπτωση σεισμού,μπορεί να υπάρξει βλάβη του αγωγού με συνέπειες βαρύτατες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.
(Παράδειγμα ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στηριζόμενος σε μια άψογη μελέτη.
Στο ύψος του ρήγματος της Κρέσνα,¨ανεβαίνει¨ αλλα κάτω των 400 μτρ απο την επιφάνεια του εδάφους ώστε να μην εμποδίζει οποιαδήποτε επίγεια ενέργεια )
Επειδή,λόγω επαγγελματικής ιδιότητας,έτυχε να ρίξω μια ματιά στα σχέδια το 2011,το μόνο που είδα ήταν μια προχειροδουλειά.Και δεν πιστεύω οτι άλλαξαν τα σχέδια σε πιο επιμελή.
Εάν γίνει άντληση στο Καστελλόριζο,θα «πυροδοτηθεί» το ρήγμα Κρήτης- Ρόδου που θα «χτυπήσει» τις ακτές της Τουρκίας και τις Κυκλάδες,πυροδοτώντας με τη σειρά του,το ρήγμα της Αχαϊας,Πάρνηθας και της Ανατολίας και πάει λέγοντας.Συν των άλλων,ενδεχόμενη εως πολύ πιθανή ενεργοποίηση των διόδων του ηφαιστείου της Θήρας- οχι απαραίτητα σαν ηφαιστειακή έκρηξη,αρκεί η έκλυση αερίων απο τα ρήγματα.Επίσης θα πυροδοτήσει την Βόρεια Αφρική,καθώς η Ευρασιατική πλάκα ήδη συγκρούεται με την Αφρικανική η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί τον Ινδικό κ.ο.κ.-Δεν γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί με τα μικρορήγματα στο Αϊβαλί( Κυδώνιο)-
Κι όχι άμεσα
Επιβάλλεται η χρήση της διεθνούς συνθήκης περι βάθους αντλήσεως αλλά το βλέπω και αυτό να περνάει στις καλένδες.
Είδαμε τί έγινε στο Αίγιο και είδαμε τί έγινε και στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτά τα ρήγματα,με τη σειρά τους,πυροδοτούν άλλα σε απίθανα σημεία και άλλες χώρες με αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή αντίδραση σε σεισμικό επίπεδο.
Σε μια χωρα 134.000m2 με διασταυρουμενα ρηγματα,εγω προσωπικα δεν βρισκω μερος σε αποσταση 100 χλμ να αντλησω παρα μονο εναεριως,και εναεριες αντλησεις ακομη δεν υφιστανται τουλάχιστον εδώ.
Η ζώνη των 100 χλμ είναι λίγο απίθανο να τηρηθεί καθώς σχεδόν όλη η χώρα «κάθεται» πάνω σε ρήγματα με δεκάδες ανενεργά ηφαίστεια και άμεση υπόγεια σύνδεση με τις θάλασσες Κασπία , Μαύρη και Εύξεινο Πόντο.
Ίσως δεν σας φαίνεται λογική αλληλουχία,όμως η γεωλογία έχει τελείως διαφορετική λογική.
Η μόνη ασφαλής εξόρυξη θα’ταν στην Πίνδο αλλά καμμία εταιρεία δεν θα έκανε άντληση στα βουνά και το λοιπό της Ελλάδας απαιτεί επισταμένη μελέτη.
Ποιές εταιρείες «μπαίνουν» ε,ψάξτε να βρείτε,λίγο πολύ είναι γνωστό.Ο Μάρτης δεν λείπει απο τη Σαρακοστή.Οι εταιρείες που εχουν πληγεί απο τον ΟΠΕΚ έχουν βρεί τη διέξοδο τους.
Τονίζω οτι όπου υπάρχει δίοδος πετρελαίου υπάρχει και φυσικό αέριο και το ανάπαλιν.Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επιπρόσθετο γεγονός:Η κρίση στα Ίμια μόνο κρίση δεν ήταν.Όταν το 1996 οι 7 ισχυροί του κόσμου δήλωναν οτι τελειώνουν τα αποθέματα φυσικών πόρων ξαφνικά «δημιουργήθηκε» το 1998 το θέμα των Ιμίων ή όπως θέλετε να το πείτε.Παραβιάσεις εναέριου χώρου,κυπριακή ανάφλεξη κλπ κλπ.Τίποτε απο όλα αυτά δεν ισχύει.Όλα γίνονται για την πετρελαιογόνο ζώνη των 6-12 μιλίων.Απο τη Λήμνο μεχρι την Κύπρο τα κοιτάσματα είναι άφθονα ώστε να συντηρήσουν,αυτά καθ’εαυτά, τον κόσμο για ένα έτος το λιγότερο.
Το πλεονέκτημα της σεισμογενούς ζώνης είναι η ελεύθερη υπόγεια διακίνηση των κοιτασμάτων και η άγνοια στην επιφάνεια.
Επιβάλλεται η εκάστοτε χώρα να αξιοποιήσει το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό της.
Υστερόγραφο: Η ανάλυση είναι σε γενικές γραμμές.Για να γίνει εκτενής ανάλυση απαιτείται ολόκληρο επιτελείο και θα ήταν κουραστική στο μέσο αναγνώστη.
Μετεωρολογικός παράγοντας
Η Ελλάδα έχει γενικότερα σταθερό κλίμα.Όμως πολλές φορές-όπως φέτος- είδαμε θερμοκρασίες -12οC ή υπερβολικά κ.ε. υδάτινου όγκου.
Μέτρα πρόληψης:Πυροσβεστικές αντλίες,24ωρη επίβλεψη και απάντληση υδάτων ώστε να μην «μπλοκάρουν » οι πλατφόρμες και ο αντλητικός μηχανισμός.Αναρωτιέμαι εάν μέσα στη γενική βιασύνη για γρήγορο χρήμα έχει γίνει η πρόβλεψη.
Περιβαλλοντολογικός παράγοντας
Οι περισσότερες αντλήσεις θα γίνουν κοντα σε αστικούς οικισμούς.Τουτέστιν και σε απλή ελληνική,όσοι έχουν ιδιοκτησίες εντός της ζώνης,δεν πρόκειται να τις εκμεταλλευτούν για 10 χρόνια το ελάχιστο.
Αποζημιώσεις θα δοθούν;
Αποζημιώσεις για ενδεχόμενες ήπιες βλάβες στη δημόσια υγεία;
Αλλά πριν τις αποζημιώσεις,και εφ’όσον μιλάμε για αστικούς οικισμούς,προβλέφθηκε η δημόσια υγεία πριν των αναρτήσεων προειδοποιητικών ενδείξεων;
Πρέπει να αντιληφθούμε οτι ο ορυκτός πλούτος είναι ευλογία για μια χώρα αλλά μόνο με σωστή διαχείρηση.Αλλιώς είναι καταστροφικός.Δεν προλέγω δεινά,απλά επισημαίνω λόγω επαγγελματικής πείρας.
Επίσης,δεν πρόκειται να επεκταθώ στο ΓΙΑΤΙ οι εξορύξεις τώρα,θα ήμουν τρομερά κουραστική.
Γενικότερος κοινωνιολογικός δείκτης.
Καθώς το πετρέλαιο πλέον σπανίζει ή θα σπανίσει,πολλά ακούγονται,λίγα ευσταθούν.Ο αγώνας πλέον είναι για νέες παρθένες σε εξορύξεις περιοχες.Το Ιράν παίζει το δικό του παιχνίδι,οι ΗΠΑ παρόμοιο,η ΕΕ κάτι αντίστοιχο,ο ΟΠΕΚ τηρεί επικίνδυνη σιγή στον γενικότερο χαμό και οι πετρελαϊκές τρίβουν τα χέρια τους.

Μια σκανδαλώδης Ηλίαση. Θελουν κρεμασμα!

Του Κώστα Βαξεβάνη

Και ξαφνικά η Ελλάδα γέμισε με μη κερδοσκοπικές εταιρείες που μαζεύουν σκουπίδια, με κανάλια που δεντροφυτεύουν και σκαλίζουν σχεδόν ευλαβικά κόπρανα σκύλων, και επιχειρηματίες που ανακάλυψαν ξαφνικά πως πρέπει να σώσουν τον πλανήτη.
Στους κεντρικούς δρόμους, ανάμεσα στα κόκκινα «ενοικιάζεται» που.....κυριαρχούν πια, πινακίδες με παλ πράσινα χρώματα, περιγράφουν το νέο μέλλον της Ελλάδας. «Φτηνή, οικολογική ενέργεια».
Στις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Γ Παπανδρέου, ο όρος «πράσινη ανάπτυξη», έχει μεγαλύτερη συχνότητα και από τα «θα» που κυριαρχούν στις ομιλίες πολιτικών. Πρόκειται για ένα όραμα κοντά στα άλλα που συνέθεταν τον ζεν χαρακτήρα του; Ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε επίσης το κύρος του στο συνέδριο του Ινστιτούτου για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (i4scence) στο οποίο μετέχει ο αδελφός του Αντρίκος Παπανδρέου. Έναν οργανισμό που προωθεί την ιδέα της πράσινη ανάπτυξης. Την ίδια περίοδο οι Τράπεζες, οι οποίες έχουν σταματήσει να δίνουν οποιοδήποτε επιχειρηματικό δάνειο, δίνουν δάνεια για πράσινη ενέργεια.
Εν ολίγοις τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έμελε να ζήσει στον παροξυσμό των πράσινων επενδύσεων. Τι συμβαίνει; Μέσα σε αυτό το νέο πολιτικό κλίμα της οικολογικής αθωότητας αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο
Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μετά την «πετυχημένη»|του πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ο κύριος Παπακωνσταντίνου έχει στρατηγικό στόχο την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» από το υπουργείο του.
Το πρόγραμμα «Ήλιος» έχει παρουσιαστεί ως ένα πρόγραμμα παραγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, την οποία θα αγοράζει η Γερμανία και τα έσοδα, γύρω στα 25 δις, θα ξεχρεώνουν τμήμα του χρέους. Μια έκταση όσο η Χίος, θα στρωθεί με κάτοπτρα για να παραχθεί ενέργεια που θα μας σώσει. Πράσινη ανάπτυξη; Όχι, ένα αναπτυξιακό τρυκ που χρεώνει την Ελλάδα με ένα ακόμη δάνειο.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει δωρεάν τη γη για αυτήν τη δραστηριότητα για δεκαετίες. Στη συνέχεια να αγοράσει τη γερμανική βεβαίως τεχνολογία ύψους αρκετών δις. Αν υποθέσουμε πως θα μεταφερθεί η ενέργεια στην Γερμανία πρέπει να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά δίκτυα που στοιχίζουν πολύ περισσότερο από το κέρδος της επένδυσης. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει την μεταφορά της ενέργειας στη Γερμανία, δηλαδή σε τόσο μεγάλη απόσταση και χωρίς απώλειες. Άρα ή Ελλάδα αγοράζει την γερμανική υποδομή, χρεώνεται και δεν μπορεί να δώσει ενέργεια στην Γερμανία. Ένα project που θα ματαιωθεί με ευθύνη των «κακών και τεμπέληδων» ελλήνων, αλλά οι Γερμανοί θα έχουν εισπράξει το καλό χρήμα.
Το επικρατέστερο σενάριο όμως δεν είναι αυτό. Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για την Γερμανία, αλλά αυτή η ενέργεια θα προωθείται στην Ελλάδα. Θα αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται στην Ελλάδα από την Γερμανία. Σε τιμές μάλιστα που δεν θα είναι αυτές της ΔΕΗ, αλλά των επιδοτούμενων φωτοβολταικών. Θα αγοράζει δηλαδή από την Ελλάδα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα και θα μεταπουλάει στην ίδια την Ελλάδα 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική μονομερώς. Να καθορίζει δηλαδή πόσο θα αγοράζουμε το ρεύμα το οποίο όμως θα πουλάμε στη σταθερή τιμή των 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα μετά την άρνηση της Ισπανίας να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση ασύμφορη και σε καιρό κρίσης.
Όλα αυτά τα σπουδαία και οικολογικά βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ψηφιστούν σύντομα στην ελληνική Βουλή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα φέρει σε πέρας μία ακόμη ευρωπαϊκή πολιτική, για να «σώσει» την χώρα. Η Ελλάδα θα υπογράψει ένα ακόμη ασύμφορο δάνειο, και κάποιοι βεβαίως θα πλουτίσουν. Εγχώριοι κατασκευαστές, αντιπρόσωποι, dealers της πράσινης ανάπτυξης κλπ.
Όλα αυτά σύντομα και ταυτόχρονα με μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για την πράσινη σωτηρία που θα τρέχει καβάλα στα πράσινα άλογα της πολιτικής. Την Ηλίαση βεβαίως θα την πληρώσουμε εμείς.

Κουτί της Πανδώρας

Δέκα ερωτήσεις & απαντήσεις για την ΑΟΖ

1. Τί είναι η ΑΟΖ;
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι μία θαλάσσια ζώνη. Ξεκινά από εκεί που τελειώνει η αιγιαλίτιδα ζώνη (στην περίπτωση της Ελλάδος στα 6 μίλια). Εκτείνεται έως 200 μίλια από τις ακτές. Στο στενό θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου κανένα κράτος, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, δεν έχει δυνατότητα για πλήρη ανάπτυξη της ΑΟΖ λόγω της εγγύτητας με γειτονικά κράτη. Μέσα στην ΑΟΖ το κράτος ασκεί μεταξύ άλλων:
α. “Κυριαρχικά δικαιώματα” για την έρευνα και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο βυθό, στο υπέδαφος και στα υπερκείμενα ύδατα.
β. Δικαιοδοσία για τη λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

2. Σε τί διαφέρει η ΑΟΖ από την υφαλοκρηπίδα;
Οι κύριες (αν και όχι όλες) διαφορές είναι οι ακόλουθες:
Διαφορά 1: Η ΑΟΖ περιλαμβάνει τον βυθό, το υπέδαφος και τα υπερκείμενα ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει μόνον τον βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας. Δεν περιλαμβάνει τα υπερκείμενα ύδατα.
Διαφορά 2: Τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες ενός κράτους επί της ΑΟΖ αποκτώνται μόνον όταν το κράτος κηρύξει ρητώς τη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη. Αντιθέτως, «τα δικαιώματα του παράκτιου Κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη» (άρθρο 77) και υπάρχουν “εξ υπαρχής” και “αυτοδικαίως”.
Διαφορά 3: Η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και την προστασία και τον περιβαλλοντικό έλεγχο αυτών των πηγών καθώς και την επιστημονική έρευνα. Η υφαλοκρηπίδα αναφέρεται αποκλειστικώς στην (οικονομική) εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του βυθού και του υπεδάφους.

3. Δεν έχει απορροφήσει ο θεσμός της ΑΟΖ την υφαλοκρηπίδα;
Όχι. Και οι δύο θαλάσσιες ζώνες είναι εξ ίσου ισχυρές στο νομικό πεδίο. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δέχεται την αυτόνομη ύπαρξη τους. Επιπλέον, στη Σύμβαση αναφέρεται ρητώς ότι ένα κράτος που έχει θεσπίσει ΑΟΖ, ασκεί τα δικαιώματα επί του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα σχετικά άρθρα για την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 56). Επομένως, για να δούμε ποιά δικαιώματα ασκεί ένα κράτος επί του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ του, πρέπει να ανατρέξουμε στις σχετικές διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα.

4. Πόσες χώρες έχουν κηρύξει ΑΟΖ σε όλο τον κόσμο;
Η θέσπιση ΑΟΖ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Σήμερα από τα 150 κράτη που έχουν δυνατότητα να διεκδικήσουν ΑΟΖ, τα 129 έχουν προχωρήσει στην κήρυξή της. Στη Μεσόγειο από τα 21 κράτη της περιοχής, μόνον τα 8 έχουν θεσπίσει ΑΟΖ. Στα κράτη που δεν έχουν θεσπίσει ΑΟΖ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (η Ισπανία έχει, όμως, θεσπίσει ζώνη προστασίας της αλιείας και οι άλλες δύο χώρες, έχουν θεσπίσει ζώνες οικολογικής προστασίας). Η Τουρκία έχει θεσπίσει ΑΟΖ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου αλλά όχι στη Μεσόγειο.

5. Η κήρυξη ΑΟΖ θα βοηθήσει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών;
Κατηγορηματικά όχι. Τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όταν θεσπισθεί η ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι κανόνες οριοθετήσεως των δύο θαλασσίων ζωνών είναι απολύτως ίδιοι. Μοναδική διαφορά είναι ότι με τη θέσπιση ΑΟΖ θα επιβεβαιωθεί ότι το βασικό κριτήριο της θαλάσσιας αυτής ζώνης είναι η απόσταση από τις ακτές και όχι γεωμορφολογικά κριτήρια του βυθού που σχετίζονται με τη γεωλογική υφαλοκρηπίδα. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τουρκία έχει πάψει εδώ και χρόνια να επικαλείται γεωμορφολογικά κριτήρια

6. Εάν δεν βοηθά στην επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γιατί επιθυμούμε την κήρυξη ΑΟΖ;
Την Ελλάδα συμφέρει η θέσπιση ΑΟΖ για τους ακόλουθους επτά λόγους:
o Διασφαλίζει την πολιτική και οικονομική ενότητα του ελλαδικού χώρου, τις ηπειρωτικές περιοχές με τα νησιά.
o Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. από πετρελαιοκηλίδες) που είναι και ο μόνος πλούτος του Αιγαίου τον οποίο πραγματικά εκμεταλλευόμαστε μέσω του τουρισμού.
o Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταστροφής των αλιευτικών πεδίων του Αιγαίου που υπεραλιεύονται συστηματικά πέραν των 6 μιλίων από τις ακτές μας.
o Προσφέρει δυνατότητες οικονομικής εκμεταλλεύσεως πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης μέσω π.χ. της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ρεύματα, ύδατα και ανέμους.
o Έχει ως βάση της το στοιχείο της αποστάσεως από τις ακτές και μόνον. Έτσι καταρρίπτει οποιοδήποτε τουρκικό επιχείρημα για γεωμορφολογικά στοιχεία του βυθού της θάλασσας που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υφαλοκρηπίδα.
o Κλείνει θέματα που δυνητικά θα μπορούσαν να εγερθούν στο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της ΑΟΖ.
o Προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ σε ένα κράτος η πρόσκτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στις θάλασσες που το περιβάλλουν

7. Γιατί διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν κήρυξαν ΑΟΖ μέχρι σήμερα;
Οφείλεται καθαρά στη φοβική στάση της ελληνικής πλευράς. Η στάση αυτή δεν περιορίζεται μόνον στην ΑΟΖ. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και χρόνια με:
o την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων (η Ελλάδα είναι το μοναδικό από τα 149 παράκτια κράτη του πλανήτη που έχουν δυνατότητα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, που δεν έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα),
o την αποφυγή υιοθετήσεως ευθειών γραμμών βάσεως που θα επέτρεπε την αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης περίπου κατά 5%.
o την άρνηση θεσπίσεως ελληνικής εθνικής ζώνης αποκλειστικής αλιείας 12 μιλίων, παρ’ ότι το έχει ζητήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο φορές (Κανονισμοί της ΕΚ/ΕΕ 3760/1992 & 2371/2002)
o τις ανενόχλητες θρασύτατες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Ουσιαστικά, από το 1980 που διεκόπησαν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με την Τουρκία, επέλεξε την πλήρη αποχή από κάθε δραστηριότητα πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων.

8. Ποιές κινήσεις πρέπει να κάνουμε, όταν κηρύξουμε ΑΟΖ;
Εν σχέσει προς την ΑΟΖ τρία πράγματα έχουν σημασία: η κήρυξη, η εφαρμογή και η οριοθέτηση. Από τις θέσεις των κομμάτων είναι περίπου σαφές ότι η επόμενη βουλή θα προχωρήσει στην κήρυξη ΑΟΖ. Αυτό δεν αρκεί. Με δεδομένο ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι εξαιρετικά δύσκολη (και στην περίπτωση της Τουρκίας μάλλον απίθανη), το βάρος πρέπει να πέσει στους τρόπους εφαρμογής της ΑΟΖ. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αυστηρή εφαρμογή κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας των πλοίων που ρυπαίνουν εντός της ΑΟΖ• την πρόταση στην ΕΕ αφ’ ενός να θεσπίσει εντός της ΑΟΖ «προστατευόμενες περιοχές αλιείας» εντός των οποίων θα απαγορεύονται ή θα περιορίζονται ορισμένες μέθοδοι αλιείας και αφ’ ετέρου να αναγνωρίσει ως «τόπους κοινοτικής σημασίας» του Δικτύου Natura, υποθαλάσσιες περιοχές• τη θέσπιση αλιευτικής ζώνης στο Αιγαίο 12 μιλίων και πιθανόν τη θέσπιση de facto “αρχαιολογικής ζώνης” έως 24 μίλια. Σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος η ΑΟΖ να θεσπισθεί εν χορδαίς και οργάνοις και στη συνέχεια να μείνει κενό γράμμα.

9. Χρειάζεται να κηρύξουμε ΑΟΖ για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που βρίσκεται έξω από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη; 
Κατηγορηματικά όχι! Οι πόροι αυτοί βρίσκονται στο υπέδαφος κάτω από τον βυθό της θάλασσας και καλύπτονται πλήρως από το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας.

10. Ποιό είναι το πρόβλημα με το Καστελόριζο;
Η τοποθεσία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) επιτρέπει στις υφαλοκρηπίδες Ελλάδος και Κύπρου να εφάπτονται. Αντιστοίχως, η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιορίζεται σε μία τριγωνική περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Προϋπόθεση είναι το όριο της υφαλοκρηπίδας να χαραχθεί επί τη βάσει της μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ των τουρκικών ακτών και του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Η Τουρκία, προφανώς, αντιδρά σε μία τέτοια οριοθέτηση. Για αυτό το λόγο επεδίωξε κατά τις διερευνητικές συνομιλίες της περιόδου 2010-2011, μεταξύ των δύο χωρών, να απομονώσει το Καστελόριζο, ως ευρισκόμενο στην ανατολική Μεσόγειο, από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Η απάντηση στις τουρκικές επιδιώξεις είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και της ΑΟΖ, οψέποτε θεσπισθεί) θα πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματική και να αφορά ενιαία σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, από το δέλτα του Έβρου έως και τη Στρογγύλη ανατολικά του Καστελόριζου.

Άγγελος Συρίγος
επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτική
 

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η Ζουράφα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ

Γράφει ο Ν. Λυγερός
Αν χρειαζόμαστε ένα φυσικό παράδειγμα της δύναμης του σημείου στην ΑΟΖ για να γίνει κατανοητή σε όλους η αξία της, αρκεί να... πάρουμε τη Ζουράφα. Σε σχέση με τα μεγέθη των κλασικών νησιών του Αιγαίου, μπορεί αυτή να μοντελοποιήσει με την έννοια των φυσικών, το σημείο. Όσον αφορά στην ΑΟΖ, η ύπαρξη του φάρου υποστηρίζει την έννοια της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του ελάχιστου βαθμού, πράγμα που σημαίνει εκ των υστέρων ότι θα χρειαστεί μία επένδυση.

Με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επιπλέον, όταν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη μέση του πουθενά, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι διευκόλυνση προσφέρει ένα σταθερό σημείο. Η Ζουράφα όσον αφορά το θέμα της επικάλυψης ανήκει στην κατηγορία της Γαύδου, διότι η ΑΟΖ της Σαμοθράκης την καλύπτει.

Από την άλλη, η Ζουράφα ανήκει όντως στα ακριτικά νησιά, τα οποία καλύπτουν με την ΑΟΖ τους περιοχές που δεν καλύπτει κανένα άλλο νησί. Με άλλα λόγια, λόγω του μεγέθους της Ζουράφας, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε το εμβαδόν της κυψέλης Voronoi που καλύπτει και κατά συνέπεια, να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ΑΟΖ.

Είναι βέβαια ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξή της ως αντικείμενο της ΑΟΖ. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αντιληφθούμε κι εμείς ως Έλληνες τη σπουδαιότητα της Ζουράφας μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι αυτή τη φορά, το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μας προκαλεί. Εννοούμε ότι όταν το νησί είναι μεγάλο, έχουμε την εντύπωση ότι το μέγεθος του σχετίζεται με το μέγεθος της ΑΟΖ. Εδώ το παράδειγμα της Ζουράφας αποδεικνύει ότι ακόμα κι ένα σημείο, προσφέρει σε άδειο χώρο μια ΑΟΖ που έχει εμβαδόν π(200)2 ΝΜ2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κυψέλη της Ζουράφας αγγίζει και τις κυψέλες που δημιουργούν τα σημεία της τουρκικής ακτής, υπάρχει βέβαια μία τροποποίηση.

Το σημαντικό όμως είναι το διαφορικό, δηλαδή τι προσφέρει η ύπαρξη της Ζουράφας ως αντικείμενο της ΑΟΖ και αυτό εντοπίζεται εύκολα στο χάρτη. Αν τα μεγέθη ήταν του ίδιου τύπου, το εμβαδόν αυτό θα ήταν σχεδόν μηδενικό. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουμε με τη Ζουράφα την αξία της ΑΟΖ ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.
alexandroupolisnews.blogspot.com

ΒΟΜΒΑ: Η τρόικα ζήτησε αναβολή των εκλογών καθώς τα ποσοστά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για συγκυβέρνηση!

6 Απρ 2012

Την αποκάλυψη την έκανε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Ελένη Καλογεροπούλου με ρεπορτάζ απο 'μέσα'.
 Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν οτι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση ούτε ενώνοντας τις δυνάμεις τους παρά τον άθλιο εκλογικό νόμο των 50 εδρών bonus για το πρώτο κόμμα και πλεόν οι πιέσεις της Τρόικας για αναβολή των εκλογών είναι παραπάνω απο έντονες.
Η εντολή της Τρόικας για ...

συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 160 βουλευτές είναι ξεκάθαρη και την έχουν αποδεχτεί και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ασχέτως το τι λένε στους ψηφοφόρους τους.
 Το θέμα είναι οτι η Τρόικα δεν θέλει να ρισκάρει μη εκλογή των δυο μεγάλων κομμάτων και προτιμά να αναβληθούν οι εκλογές!
Θα τολμήσουν να το πράξουν άραγε;