Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Χρέος και εξοπλισμοί.


Πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για την επιβάρυνση των εξοπλισμών που αγόρασε η Ελλάδα, στην υπόθεση του χρέους. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη στην αρχή της κρίσης,αλλά όσο ο χρόνος περνούσε τόσο ατονούσε. Δεν ήταν τυχαίο. Οι ευθύνες και των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι κολοσσιαίες. Και πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στο κόστος των εξοπλισμών,αλλά στο τι και γιατί αγοράστηκε. Εκεί είναι το μεγάλο θέμα.
Μας πουλούσαν ότι ήθελαν να "ξεφορτωθούν" οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες κι όχι ότι πραγματικά χρειάζονταν οι Ελληνικές ΕΔ. Αυτό έκανε το διαρκές σκάνδαλο των εξοπλισμών ακόμη μεγαλύτερο. 
Ο συνάδελφος Δημήτρης Μηλάκας στο βιβλίο του "Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου" καταγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο και στοιχεία το "πάρτι" στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι, με τον Έλληνα φορολογούμενο να καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του δισεκατομμύρια,να φουσκώσουν το χρέος και τώρα πάλι οι φορολογούμενοι καλούνται να "αναλάβουν την ευθύνη". 
Πως έκαναν την Ελλάδα "σκουπιδότοπο εξοπλισμών"
Μια χαρακτηριστική σύνοψη του τρόπου δόμησης των ελληνικών εξοπλιστιικών δαπανών τη χρωστάμε σε έναν εξ επαγγέλματος ειδικό επί του θέματος. 

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος καταθέτοντας στις 17.11.2008 ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τοοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF.Ό,τι περίσσευε μας δίνανε».
Η μονόπλευρη οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους. Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει» συνέχισε ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα, γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».Μια χαρακτηριστική εικόνα αυτού που περιέγραψε παραστατικά ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης είναι οι παρακάτω αγορές δισεκατομμυρίων, που δεν έχουν να κάνουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις της και τις εισφορές της έναντι του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής -κατά κύριο λόγο- πολεμικής βιομηχανίας:

. Οι αντιαεροπορικοί - αντιβαλλιστικοί πύραυλοι PATRIOT έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του συστήματος «αντιπυραυλικής προστασίας» των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ.
. Οι πιο σύγχρονες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στη Λιβύη, τη Σομαλία (αντιμετώπιση πειρατείας), την Αν. Μεσόγειο (πόλεμος κατά της τρομοκρατίας).
. Τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ διατέθηκαν στις πολεμικές επιχειρή σεις στη Λιβύη (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδο ποίησης και Ελέγχου).
. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που έχουν πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών και έχουν ενταχθεί στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
Πολλά -πάρα πολλά- δισεκατομμύρια, εκτός από την κάλυψη αναγκών του ΝΑΤΟ, πετάχτηκαν απ' τις ελληνικές κυβερνήσεις για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων τα οποία παραμένουν ανενεργά, καθώς είτε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση τους είτε έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην ποιότητα και τη χρησιμότητα τους: Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
  1.  Η αγορά των υποβρυχίων Τ-214, που δώδεκα χρόνια μετά την...εσπευσμένη παραγγελία τους και αφού έχουν διατεθεί 2,3 δισ. ευρώ,                     το  Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει (μέχρι το 2012) μόνο ένα σκάφος, το «πειραματικό», το «Παπανικολής».
  2.  Επίσης, η σύμβαση του 2002 για ανακατασκευή των τριών παλαιών υποβρυχίων Τ-209, το κόστος της οποίας άγγιξε το ποσό που                    θα  κόστιζε η εξαρχής κατασκευή τους.
   3.   Η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 ΗΕΙ_, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία από την παραλαβή τους (2006) και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Απρίλης του 2012) έμειναν χωρίς πυρομαχικά και οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες εξαντλούνται σε παρελάσεις, ενώ ήδη συμπληρώνεται ο χρόνος κατά τον οποίο θα πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα προκειμένου να γίνει η αναβάθμιση τους!
   4.  Η παρτίδα 50 μαχητικών F-16, που παραγγέλθηκαν εσπευσμένα... το έτος 2000, λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς στην αρχική παραγγελία να περιλαμβάνεται ο κινητήρας και το σύστημα αυτοπροστασίας, και για τα οποία χρειάστηκε να γίνει νέα συμπληρωματική σύμβαση με τους όρους των Αμερικανών πωλητών.
   5. Τα 5 αντιτορπιλικά τύπου Adams που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1960-1964 και τα έφερε ο Μητσοτάκης ως δώρο από την κυβέρνηση Μπους μετά το 1991, σε ηλικία 30 ετών, για να αποσυρθούν ύστερα από 10 χρόνια, αφού προηγουμένως «εκσυγχρονίστηκαν» με υψηλό κόστος («ο κούκος αηδόνι», που είπαμε), χωρίς ποτέ να προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
    6.  Τα 4 αερόστρωμνα τύπου Ζυbr, από Ρωσία και Ουκρανία, που ποτέ δεν εντάχθηκαν επιχειρησιακά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια σκιαγράφησης της «λογικής» και «πρακτικής» των ελληνικών εξοπλιστικών προμηθειών, η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη -είτε ΝΑΤΟικού είτε άχρηστου για την άμυνα της υλικού-, θα ήταν μέγιστη παράλειψη από μέρους μας η απουσία της εξής επισήμανσης: Τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών προμηθειών εξασφαλίζονται με πιστώσεις (δανεισμό). Οι μίζες, όμως, καταβάλλονται τοις μετρητοίς

Οι εξοπλιστικές δαπάνες και το χρέος
Έχοντας κατά νου την αλήθεια που περιέγραψε ο στρατηγός Παναγιωτάκης στην κατάθεση του στην ελληνική Βουλή, επιβάλλεται να ρίξουμε μία ματιά στα αστρονομικά ποσά που δαπάνησε η χώρα την τελευταία τριακονταπενταετία σε εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι που επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βλέποντας τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν, είναι ότι το πρόσχημα και η δικαιολογία για τα δισεκατομμύρια που η χώρα δανείστηκε ήταν η αντιμετώπιση της «τουρκικής απειλής». Όμως, από όσα έχουμε ήδη αναφέρει κι από όσα ο στρατηγός Παναγιωτάκης κατέθεσε στη Βουλή, συνάγεται ότι η Ελλάδα δανείστηκε κολοσσιαία ποσά όχι τόσο για να προετοιμάσει την άμυνα της έναντι της Τουρκίας, όσο για να είναι το «καλύτερο παιδί» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για να διακινηθούν τοις μετρητοίς οι μίζες προς κάποιους...
Και για να δώσουμε μία αίσθηση των οικονομικών μεγεθών για τα οποία γίνεται λόγος εδώ, αρκεί το εξής: Δεν είναι υπερβολή να υπο στηρίξει κάποιος ότι το 1/3 από το ελληνικό (πριν από το κούρεμα) χρέος, προέρχεται από δάνεια για εισαγωγές εξοπλιστικών συστημά των.
Κοιτώντας τους σχετικούς πίνακες του ΝΑΤΟ, διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στους 5 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο και, με βάση το πού κατευθύνονται οι οικονομικοί της πόροι τα τελευταία 35 χρόνια, μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί ως «μεγάλος ευεργέτης» των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας.
Συνοπτικά, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή στρατιωτικές δαπάνες (ποσοστό επί του ΑΕΠ) ανάμεσα στις χώρες -μέλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης, κατέχει την τρίτη θέση στον αντίστοιχο δείκτη ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και βρισκόταν μέχρι το 2010 σταθερά οτην πρώτη πεντάδα των μεγαλυτέρων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), η Ελλάδα για την περίοδο 1974-2010 (σε σταθερές τιμές έτους 1990) αγόρασε:
. από τις ΗΠΑ όπλα αξίας 15,5 δισ. δολαρίων,
. από τη Γερμανία όπλα αξίας 6,5 δισ. δολ.,
. από τη Γαλλία όπλα αξίας 4,1 δισ. δολ.,
. από την Ολλανδία όπλα αξίας 2,1 δισ. ευρώ,
. από τη Ρωσία όπλα αξίας 1 δισ. ευρώ,
. από την Ιταλία όπλα αξίας 879 εκατ. δολ.

Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με μία διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων του SIPRI, μας λένε ότι η Ελλάδα μετά το 1974 εισάγει σταθερά κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση:
. Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ!
. Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία
. Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία.
Αυτά τα στοιχεία δικαιολογούν απόλυτα τον ελληνικό τίτλο του μεγάλου ευεργέτη των πολεμικών βιομηχανιών ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, αν οι αγορές που έκανε στο διάστημα 1974-2010 διαβαστούν ως εξής:
. Η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ όπλα που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για διά στημα άνω των 16 μηνών!
. Η Ελλάδα κάθε δέκα χρόνια αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας που προορίζεται για εξαγωγές!
. Η Ελλάδα το διάστημα 1974-2010 αγόρασε το σύνολο της παρα γωγής περίπου δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας που προορίζεται για εξαγωγές!
Κάτι επίσης αξιοσημείωτο: Την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» του Κ. Σημίτη, την πενταετία 2001-2005, η χώρα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχοντας ως χώρα εισαγωγής το 4% της παγκόσμιας «πίτας» των εξαγωγών όπλων που γίνονται από όλες τις χώρες! Στη λίστα των παγκόσμιων «πρωταθλητών» στις εισαγωγές όπλων παρέμεινε η Ελλάδα και κατά το διάστημα που χρεο-κοπούσε. 'Ετσι, το διάστημα 2007-2010, την 1η θέση κατέχει η Ινδία (9,8 δισ. δολ.), τη 2η η Ν. Κορέα (5,6 δισ. δολ.), την 3η το Πακιστάν (5,3 δισ. δολ.), την 4η η Κίνα (4,8 δισ. δολ.) και την 5η θέση κατέχει η Ελλάδα (4,3 δισ. δολάρια). Ακολουθούν, κατά σειρά, οι χώρες Σινγκαπούρη, Αλγερία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μαλαισία. Αραβικά Εμιράτα,Τουρκία, Βενεζουέλα...
Είδαμε, νομίζουμε, ευκρινώς τον ελληνικό πρωταθλητισμό στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών, Ας δούμε τώρα -κατά το δυνατόν- τη σχέση αυτών των δαπανών ως προς το δημόσιο χρέος.

Στο τέλος του 2003, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004, ο τότε υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης -προκειμένου να υποστηριξει την άποψη ότι η Ελλάδα, αν αφαιρεθεί η ιδιαιτερότητα των αυξημένων δαπανών για εξοπλισμούς και δεν υπολογιστεί το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε εκπληρώνει τους δείκτες της ΟΝΕ για τα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως αυτόν του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ- παραδέχθηκε ότι: «τουλάχιστον 25 μονάδες του δημόσιου χρέους (δηλαδή το 1/4 του χρέους), οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες της χώρας μας».
Οι υπολογισμοί που θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια, έχοντας, υπόψη και το εξοπλιστικό πάρτι που ακολούθησε από το 2004 μέχρι και το 2010 προφανώς, αναθεωρούν προς τα πάνω την εκτίμηση Χριστοδουλάκη. Μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι ότι ο δανεισμός για αγορές (ΝΑΤΟϊκών και άχρηστων, σύμφωνα με τον στρατηγό Παναγιωτάκη) όπλων, δημιούργησε κάτι περισσότερο από το 1/3 του χρέους της χώρας...
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το 2010 το Διεθνές Ινστιτού το Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI).

. Οι δαπάνες της Ελλάδας για εισαγωγές όπλων κατά την περίοδο που έγινε η συσσώρευση του σημερινού δημόσιου χρέους (1974-2010) ήταν της τάξης των 32 δισ. δολαρίων (σταθερές τιμές 1990). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της ίδιας χρονιάς (1990). που ήταν 66,7 δισ. δολ.

. Τα τελευταία 36 χρόνια, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα, προερχόμενων από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, συνολικής αξίας ίσης σχεδόν με το μισό του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της ίδιας περιόδου. Εδώ θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνται με δανεισμό και κατά συνέπεια τροφοδοτούν άμεσα το χρέος, όχι μόνο αυξάνοντας το κατά το ύψος του ποσού αυτών των δαπανών, αλλά κατά πολύ περισσότερο, καθώς συσσωρεύονται και οι τόκοι Έπειτα από όλα αυτά ας λάβουμε υπόψη ότι:
. Το δημόσιο χρέος, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2010 (πριν από το κούρεμα) και με τη συσσώρευση τόκων επί τόκων, ξεπέρασε τα 330 δισ. ευρώ (143% ΑΕΠ. 2010).
. Το χρέος των 330 δισ ευρώ αποτελείται από κεφάλαια και τόκους επί τόκων.
. Οι εισαγωγές όπλων χρηματοδοτούνται κυρίως από εξωτερικό δανεισμό, δηλαδή «χτίζουν» άμεσα το χρέος και μάλιστα είναι μακρο χρόνιος δανεισμός, πράγμα που συμβάλλει κατά πολύ στη συσσώ ρευση των τόκων.
. Οι δαπάνες, όσα δηλαδή ξόδεψε η Ελλάδα για εισαγωγές όπλων μεταξύ 1974-2010", ισοδυναμούν με περίπου 32 διο. δολάρια σε τιμές 1990, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 50% ενός μέσου ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών Αν προστεθούν και οι τόκοι στο κεφάλαιο αυτό (καθότι προέρχεται από δανεισμό), τότε ισοδυναμεί με κάτι πολύ παραπάνω από το 50% του μέσου ΑΕΠ της χώρας αυτήν την περίοδο.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα αυτά, τότε το συμπέρασμα είναι πασιφανές και εύλογο: Ένα τεράστιο μέρος του δημόσιου χρέους προήλθε από τα δάνεια για τις δαπάνες για τις εισαγωγές όπλων και τους τόκους που αυτά δημιουργούν. Με βάση λοιπόν μετριοπαθείς υπολογισμούς, το ποσό των 32 δια. δολαρίων (σταθερές τιμές έτους 1990). που έχει διατεθεί για εισαγωγές όπλων το διάστημα 1974-2010, αν υπολογιστεί με βάση τον πληθωρισμό, τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και τους τόκους που πληρώνονται στα για την κάλυψη αυτών των αγορών, τότε προκύπτει πως ένα μεγάλο μέρος, πολύ πάνω από το 1/3 του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας των 328,5 διο. ευρώ (πριν από το κούρεμα), οφείλε ται σε εισαγωγές όπλων.
Έπειτα από όλα αυτά τα ιλιγγιώδη ποοά που παραθέσαμε πιο πάνω και καθώς σήμερα η Ελλάδα αναζητά -για παράδειγμα- μέχρι και 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην περικόψει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, κάποιες διευκρινίσεις είναι απαραίτητες:

1. Για τη χρεοκοπία της χώρας την αποκλειστική ευθύνη δεν έχουν οι εξοπλιστικές δαπάνες και μόνο.
2. Οι επενδύσεις στην αποτελεσματικότητα των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας δεν είναι άσκοπες
3. Η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας δεν μπορεί να εναπο τεθεί στα φιλελληνικά αισθήματα «συμμάχων», εταίρων ή φίλων.
4. Η εποχή των εντάσεων και συγκρούσεων κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει...

Απ όλα αυτά και από τον συσχετισμό των εξοπλιστικών δαπανών και του χρέους, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η χώρα τα τελευταία 35 χρόνια ξόδεψε ασύστολα για την αγορά όπλων, χωρίς αυτή η κολοσσιαία δαπάνη να πιάσει τόπο. Παρά την οικονομική αι μορραγία και την αύξηση του εξωτερικού χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια αγορών από το παζάρι της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας, δεν έχει κατοχυρώσει την απαραίτητη δύναμη αποτροπής. Ο λόγος αυτής της αποτυχίας είναι απλός και εύκολα κατανοητός σήμερα: Η χρεοκοπία μιας χώρας ουδέποτε περιορίστηκε στο οικονομικό επίπεδο. Πριν από (ή παράλληλα με) την οικονομία, διαβρώνεται η πολιτική της τάξη. Εκεί λοιπόν, στην κυρίαρχη τα τελευταία 35 χρόνια πολιτική τάξη, πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις και οι ευθύνες αυτής της μείζονος για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας αποτυχίας στην εκπόνηση και εφαρμογή μιας στρατηγικής αποτροπής.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Από την επιλογή της PGS στην de facto ΑΟΖ


5 ΣΕΠ 2012

Ν. Λυγερός

Για αυτούς που θεωρούν ακόμα και τώρα την ελληνική ΑΟΖ μόνο ως ένα θεωρητικό κατασκεύασμα από ειδικούς, η επιλογή της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS) αποτελεί μία αλλαγή φάσης που πρέπει να παραδεχθούν και για πολλούς λόγους μάλιστα.
 Η επιλογή της PGS δεν είναι μόνο
σημαντική επιστημονικά, διότι είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες στο κόσμο στον τομέα των σεισμικών ερευνών, αλλά επίσης συμβολική, διότι είναι η ίδια εταιρεία που έκανε τις ανάλογες έρευνες στην Κύπρο, οι οποίες κατέληξαν μέσω της εταιρείας Noble στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αυτή η εταιρεία δεν έχει καμία φοβία με την Τουρκία, όπως το απέδειξε, συνεχίζοντας αδιάκοπα τις έρευνες της δίχως να την επηρεάζουν οι εξωτερικές και απαράδεκτες πιέσεις. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σημαντική αυτή η επιλογή προέρχεται από την καταγωγή της, δηλαδή την Νορβηγία, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης και σχετίζεται άμεσα με το θέμα των αποθεμάτων της Αρκτικής μέσω του Συμβουλίου. Με άλλα λόγια, είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο ίδιο επίπεδο την Αρκτική και την Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της ενεργειακής της στρατηγικής που ακολουθεί την οδηγία της. Ο τρίτος λόγος που είναι ο βασικότερος αφορά άμεσα το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Διότι ακόμα κι αν δεν έχουμε θεσπίσει και οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ με την τροποποίηση του Νόμου 2289|1995 από τον Νόμο 4001|2011, λόγω της τρίτης παραγράφου του Άρθρου 2, μπορούμε να προχωρήσουμε σε έρευνες υδρογονανθράκων, αρκεί να μην ξεπεραστεί η μέση γραμμή που αφορά τα 200 ΝΜ. Πρακτικά ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα έρευνας στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης και αυτήν την περιοχή θα εξετάσει σεισμικά η εταιρεία PGS. Αυτό όμως σημαίνει ότι επί της ουσίας κάνουμε μια επέκταση της συμφωνίας που έχουμε με την Ιταλία και αγγίζουμε πλέον και την Λιβύη εξ ολοκλήρου όσο αφορά στην ΑΟΖ και ένα μέρος της Αιγύπτου. Αυτή η πρακτική είναι πολύ σημαντική, διότι δηλώνει de facto ήδη ένα μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, βέβαια θα είναι ακόμα καλύτερο όταν φτάσουμε σε de jure, αλλά είναι ένα βήμα ουσιαστικό που συμβαδίζει μάλιστα και με την πρακτική που ακολουθεί κι η Λιβύη κι η Αίγυπτος με τους γύρους παραχώρησης που εξέδωσαν το 2012 και δεν καταπατούν την έννοια της μέσης γραμμής κι ειδικά στη περιοχή που μας αφορά. Αυτό το στοιχείο θα παίξει ένα ρόλο πολύ θετικό την ώρα της θεσμικής οριοθέτησης. Μ’ αυτόν τον τρόπο ακολουθούμε πρακτικά την τακτική της Κύπρου και σε αυτό το πλαίσιο. Για όλους αυτούς τους λόγους η επιλογή κι η έναρξη των σεισμικών ερευνών αποτελεί μια αλλαγή φάσης στον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ.

CCIAS : Το Ελληνικό «άκρως απόρρητο» υπερόπλο που είναι στα υπόγεια του ...Πενταγώνου !


To σύστημα που δεν πρόλαβε να  υλοποιήσει  ο Στρατηγός  Γράψας !
Οι αποκαλύψεις του Τύπου σχετικά με την απαράδεκτη – κωλυσιεργία στην υπόθεση της κατασκευής πρωτοποριακού συστήματος παθητικής άμυνας CCIAS, το οποίο ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες από το ΑΠΘ, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την προϊστορία με ανάλογα θέματα.

( Ιπτάμενος : «Το σύστημα αυτό, αν ποτέ κατασκευαστεί από τη πατρίδα μας, θα αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη του αιφνίδιου θανάτου των απέναντι, αν μας επιτεθούν) 
Δεδομένου μάλιστα του ενδιαφέροντος ξένων δυνάμεων, δεν αμφιβάλλουμε ότι όπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται κάποτε να το αγοράσουμε από ξένους κατασκευαστές, αφού όπως μας έχει «διδάξει» η ιστορία, τότε κάποιοι θα έχουν και το γνωστό, σε όλους, κίνητρο…
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News» το πρόγραμμα στο οποίο εδώ και μια πενταετία δουλεύουν πέντε επιστήμονες τους ΑΠΘ, έχει το χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο». Μετά από πέντε χρόνια κοροϊδίας, ένας από τους επιστήμονες αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή…
Η ιστορία είναι απίστευτη
2006: Μετά από μελέτες και σχεδιασμούς έξι ετών, η επιστημονική ομάδα υποβάλει αίτηση στον Ελληνικό Στρατό για να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη συστήματος CCIAS. Για να το πούμε απλά επρόκειτο για ένα δίκτυο «παθητικών» ραντάρ.
Ποιες θα ήταν οι δυνατότητες αυτών των ραντάρ που είχαν σχεδιάσει;
• «Βλέπουν» χωρίς να εκπέμπουν – άρα και χωρίς να εντοπίζονται- σε εμβέλεια 400 χιλιομέτρων!
• Εντοπίζουν ελικόπτερα και αεροσκάφη ακόμη και «υπό καθολική ηλεκτρονική σίγαση», δηλαδή χωρίς τα ραντάρ τους να εκπέμπουν.
• Εντοπίζουν αεροσκάφη τεχνολογίας stealth και σε πραγματικό χρόνο τις απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών από εχθρικές βάσεις.
• Επιτηρούν παθητικά βραχονησίδες
• Κόστος; 25 έως 30 τέτοιοι σταθμοί, από τον Έβρο έως της Κρήτη θα κόστιζαν όσο ένας σταθμός παρεμφερούς συστήματος, αγορασμένου από το εξωτερικό!!!
Υπερβολές θα πείτε όλα αυτά. Όμως η αξιολόγηση της ανακάλυψης των πέντε επιστημόνων από τη στρατιωτική ηγεσία άλλα δείχνει. Και δεν μιλάμε για μία μόνο αξιολόγηση. 15 ταξίδια στην Αθήνα έκαναν οι επιστήμονες και σ’ όλα ελάμβαναν διθυραμβικά σχόλια για την ανακάλυψή τους!
Πρώτη παρουσίαση ενώπιων 60 Επιτελών
Το 2006 ΥΕΘΑ είναι ο Β. Μεϊμαράκης, Α/ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και Α/ΓΕΣ ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ κάνει τη πρώτη παρουσίαση του συστήματος ενώπιόν 60 Επιτελών. Αμέσως μετά τη παρουσίαση χωρίς καμία αμφιβολία και δισταγμό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ενθουσιασμένοι και καλεί τους επιστήμονες να προχωρήσουν τάχιστα.
Ακολουθούν παρουσιάσεις σ’ όλους τους Κλάδους και πείθονται ακόμη και οι πάντα δύσπιστοι αεροπόροι. Στις 13/02/2009 συνέρχεται το Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) και γνωμοδοτεί με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του συστήματος και εισηγείται την κατεπείγουσα εξέταση του ζητήματος από το Συμβούλιο Αρχηγών.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι πια ο στρατηγός Δημήτριος Γράψας, ο οποίος ήταν μεγάλος υπέρμαχος της ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος. Παραδόξως μέχρι την αποστρατεία του,τον Αύγουστο του 2009,ο Αρχηγός δεν κατόρθωσε να βάλει στην αντζέντα του ΣΑΓΕ, αυτό το ζήτημα !
Η επιστημονική ομάδα από το ΑΠΘ, δεν πτοήθηκε από την αποστρατεία Γράψα και συνέχισε τις έρευνές της. Τα τελευταία τεχνικά προβλήματα επιλύονται. Όλα δείχνουν έτοιμα για να κατασκευαστεί το πρωτότυπο σύστημα. Όμως εδώ είναι Ελλάδα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά , με Α/ΓΕΕΘΑ πλέον τον πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, οι επιστήμονες έκπληκτοι πληροφορούνται ότι το θέμα θα… επανεξεταστεί!
Στις 19/01/2010 ,στέλνουν επιστολή στον πτέραρχο Α/ΓΕΕΘΑ Ι. Γιάγκο, εκφράζοντας τη λογική τους απορία για την καθυστέρηση αν όχι οπισθοδρόμηση του προγράμματος. Μετά απ’ αυτή την επιστολή το ΣΑΣΠ συνεδριάζει και πάλι και αποφασίζει ξανά με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του ελληνικού συστήματος! Το ΓΕΕΘΑ, διαβεβαιώνει ότι «το θέμα θα προχωρήσει άμεσα».
Έχουμε φθάσει στις 15/04/2010, με υπουργό Άμυνας πια τον Ε. Βενιζέλο. Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεδριάζει και με 4-0 εγκρίνει το προτεινόμενο σύστημα ως «άκρως απαραίτητο και κατεπείγον». Στις 29/05/2010, ο τότε ΑΝΥΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης έχει στα χέρια του και την πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη.
Ο φάκελος με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1050 σελίδες. Μέχρι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχαν διαβαστεί δυο και τρεις φορές. Ο χρόνος που μεσολάβησε είναι μεγάλος. Όμως παραδόξως η ομάδα των πέντε επιστημόνων δεν έχει λάβει τη καμία απάντηση! Τον περασμένο Ιούνιο έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να είναι ενήμεροι. Καμία αντίδραση!
Στο μεταξύ τρεις ξένες χώρες έχουν ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα! Η ομάδα των πέντε δεν θέλει να το πουλήσει, αλλά δεν μπορεί και να μην θυμηθεί τα όσα είπε ένας έντιμος – όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι – σμήναρχος σε μία από τις πολλές παρουσιάσεις που έκαναν στο Πεντάγωνο:
«Το σύστημα αυτό, αν ποτέ κατασκευαστεί από τη πατρίδα μας, θα αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη του αιφνίδιου θανάτου των απέναντι, αν μας επιτεθούν πρώτοι. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υλοποιηθεί. Είναι πολύ μικρού κόστους. Έκανε λάθος η Ομάδα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ζούμε στην Ελλάδα…»!
Συμπερασματικά, τα αρμόδια συμβούλια έχουν συνηγορήσει για την κατασκευή και ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος. Για την κωλυσιεργία της υλοποίησής του, οδηγούμεθα σε συνειρμούς περί συμφερόντων, μίζας και τα συναφή…
Καλό θα είναι να μας απαντήσουν από το ΓΕΕΘΑ τι «σκέπτονται» πριν το σύστημα CCIAS βρεθεί εκτός Ελλάδος και το… αγοράσουμε από κάποιους άλλους...Για να πάρουμε τις μίζες και τα εξώγαμα κάποιων που γεννήθηκαν να διαφεντεύουν τούτον εδώ τον βράχο στην άκρη της Γης 
Βετεράνος  





Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ε.α. ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ….. ΠΕΡΙ ΕΝΣΤΟΛΩΝ….

 
 
 
 
 
 
1 Votes

Αναγνωστόπουλος Δημήτριος
Ταξίαρχος ε.α.
Κυρία , Κύριε
Λυπάμαι γιατί τώρα τελευταία ορισμένοι συνάδελφοι σας  των  γραπτών (εφημερίδες -περιοδικά ) ή και των  ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ραδιοφωνικοί -τηλεοπτικοί σταθμοί ) αποδέχονται την αυθαίρετη δημοσιογραφική ονομασία του ενστόλου  και να την αναπαράγουν .
Γιατί δεν ονομάζετε διαφορετικά τα επαγγέλματα των ιατρών ,δικηγόρων ,δημοσιογράφων ,πολιτικών, δικαστικών ,εκπαιδευτικών κλπ ;
Είναι ντροπή ,ίσως το αρχαιότερο επάγγελμα και  ιδιότητα δηλαδή τους στρατιωτικούς  να τους  ονομάζετε  ένστολους  .
Το Λεξικό της κοινής  νεοελληνικής είναι ένα σύγχρονο  και πλήρες ερμηνευτικό, ορθογραφικό  και ετυμολογικό λεξικό της  νέας ελληνικής. Εκδόθηκε τον  Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο  Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου   Θεσσαλονίκης  και αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονης  και συστηματικής επεξεργασίας. Είναι το πρώτο λεξικό της  νεοελληνικής που έθεσε επιστημονικές  λεξικογραφικές αρχές και επηρέασε  με τον τρόπο αυτό καθοριστικά  τη σημερινή νεοελληνική λεξικογραφική  πραγματικότητα.
Ας δούμε τi γράφει  και πώς ερμηνεύει τις λέξεις
ΛΕΞΙΚΟ
στολή η [stolí] Ο29 : ομοιόμορφη ενδυμασία την οποία φορούν άτομα που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα, συνήθ. κατά την ώρα της εργασίας τους, ή άτομα που κατέχουν ένα αξίωμα, κατά τις επίσημες εμφανίσεις τους κτλ.: Στρατιωτική ~, των στρατιωτικών, τα στρατιωτικά. Nαυτική ~, των ναυ τικών, τα ναυτικά. Iερατική ~. ~ αξιωματικού. ~ στρατηγού / λοχαγού / στρατιώτη. ~ πλοιάρχου / ναύτη. ~ αστυνομικού. ~πυροσβέστη – κλητήρα / θυρωρού. Xειμερινή / θερινή ~. ~ αγγαρείας / εξόδου, των στρατιωτικών. Mεγάλη ~, που φορούν οι αξιωματικοί στις επίσημες τελετές. ~ ιππασίας / αστροναύτη / δύτη, κατάλληλη για τη δραστηριότητα που ασκούν. || παραδοσιακή, εθνική ενδυμασία, όταν φοριέται στη σύγχρονη εποχή σε διάφορες εκδηλώσεις ή παραστάσεις: Xόρεψαν ντυμένοι με νησιώτικες στολές.
εν [en] πρόθ. : (λόγ.) (βλ. και εν-) σε ΦΡ ή εκφράσεις με σημασία συνήθ. τροπική ή χρονική:
ένστολος -η -ο [énstolos] Ε5 : που φορά στολή: ~ πολίτης*. || (ως ουσ.).
ΣΧΟΛΙΑ
Άρα την στολή την  φέρουν οι οιονδήποτε που ασκούν  οιοδήποτε επάγγελμα ή εργασία  αλλά και δραστηριότητα .Το  EN έχει τροπική (ανάλογα με το επάγγελμα -εργασία ) αλλά κυρίως έχει ΧΡΟΝΙΚΗ έννοια . ΜΟΝΟΝ όταν κάνει χρήση της στολής τότε είναι ένστολος δηλαδή μόνον κατά τον χρόνο της συγκεκριμένης δραστηριότητας .
Συμπέρασμα ότι η  λέξη ένστολος ουδεμία σχέση  έχει με την ιδιότητα του  καθενός ή με το επάγγελμα  του και σύμφωνα με το Σύνταγμα  της Ελλάδος πουθενά δεν υπάρχει  ιδιότητα ή επάγγελμα ενστόλου . Εξάλλου στό Σύνταγμα της Ελλάδος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι Αρχηγός των ΕΝΟΠΛΩΝ Δυνάμεων και όχι των ενστόλων . Διευκρινίζεται ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και όχι ΕΝΣΤΟΛΕΣ . Γιατί εάν είναι των εν-στολή (ενστόλων) τότε είναι Αρχηγός οιονδήποτε που φορά στολή .
Οι νέοι εισέρχονται στις ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ και όχι στις ένστολες σχολές για να ακολουθήσουν το Στρατιωτικό επάγγελμα και  όχι το ένστολο . Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα Σώματα Ασφαλείας .
ΛΕΞΙΚΟ
στρατιωτικός -ή -ό [stratiotikós] Ε1 : 1α. που έχει σχέση με το στρατό ή με το στρατιώτη και γενικότερα με τις ένοπλες δυνάμεις, που ανήκει σε αυτές, που γίνεται από ή για αυτές, που στηρίζεται σε αυτές: Στρατιωτι κή υπηρεσία / θητεία. Στρατιωτικό επάγγελμα. Στρατιωτικό αεροδρόμιο / όχημα / νοσοκομείο. Στρατιωτική βάση / φυλακή / σχολή / στολή. Στρατιωτική επιχείρηση / συμμαχία / βοήθεια / δικτατορία. ~ γιατρός, αξιωμα τικός με ειδικότητα γιατρού. ~ ιερέας, που υπηρετεί μόνιμα στο στρατό. ~ ακόλουθος πρεσβείας. ~ νόμος, που κηρύσσεται σε μια χώρα ή σε μια περιοχή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν θεωρείται ότι απειλείται η ασφάλεια της χώρας ή του πολιτεύματος, και αναστέλλει θεμελιώδεις διατάξεις του συντάγματος. Στρατιωτική δικαιοσύνη, για αδικήματα που διαπράττουν όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. ~ χαιρετισμός, στάση προσοχής με τη δεξιά παλάμη στην άκρη του γείσου του πηλικίου. β. που ταιριάζει σε στρατιώτη ή σε αξιωματικό: Στρατιωτική πειθαρχία, που επιβάλλεται στο στρατό και με επέκταση, η απόλυτη πειθαρχία. Στρατιωτική νοοτροπία. Στρατιωτικό πνεύμα. Kηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές. 2. (ως ουσ.) α. ο στρατιωτικός, μόνιμος αξιωματικός ή υπαξιωματικός όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, (με επέκταση και για τους μη βαθμοφόρους), σε αντιδιαστολή προς τον πολίτη3: Θα γίνει ~. Οι οικογένειες των στρατιωτικών. β. το στρατιωτικό, η στρατιωτική θητεία: Kάνω το ~ μου, υπηρετώ τη θητεία μου. γ. τα στρατιωτικά, η στρατιωτική στολή, σε αντιδιαστολή προς τη λέξη πολιτικά: Φόρεσε (τα) στρατιωτικά (του). Είναι ντυμένος ~.
Παρακαλώ σταματήστε να μειώνετε τους στρατιωτικούς με την αντισυνταγματική , παράτυπη  , άσχετη με την ιδιότητά τους   και  ελληνική ετυμολογία , ονομασία ένστολος ,  εκτός και κρύβονται σκοπιμότητες μειώσεώς τους .
Δημήτρης  Αναγνωστόπουλος
Ταξίαρχος  ε.α.

Πόλεμος στην Κύπρο για το αέριο! Μπορεί να συμβεί,σύμφωνα με αμερικανική ανάλυση

 
 
 
 
 
 
Rate This

Ενα αρθρο της εφημεριδας Internationa Herald Tribune αναλυει την ασταθεια της περιοχης στην νοτιο-ανατολικη Μεσογειο και αναδεικνύει τις πιθανοτητες πολεμου στην Κύπρο. 
“Η Κύπρος είναι το επίκεντρο μιας νέας ρήξης – τον έλεγχο του σημαντικού φυσικού πλούτου, δηλαδή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, εγείροντας το ζήτημα του κατά πόσον η ανακάλυψη θα αποτελέσει κίνητρο και για τις δύο πλευρές να συνεργαστούν ή αν θα είναι ακόμη ένα εμπόδιο για την επανένωση τους.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το φυσικό αεριο θα είναι άλλο ένα εμποδιο πρός την επανένωση καθώς ο πλούτος είναι τόσο μεγάλος που ήδη μέσα σε λίγους μήνες οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κάτι που θα μπορoύσε να προσελκύσει ακόμη και εξωτερικές δυνάμεις. 
Ο αγώνας για να δούμε ποιος μπορεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο έχει προσθέσει ένα νέο “στρώμα” αστάθειας στο περιθώριο της νότιας Ευρώπης, όπου η κρίση του ευρώ έχει σπείρει πολιτική και οικονομική αναταραχή και όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνών – όπως η Ελλάδα και η Τουρκία , και η Τουρκία και το Ισραήλ – είναι ήδη τεταμένες.
Η Noble Energy μια αμερικανική εταιρία, με έδρα το Χιούστον, ειναι επικεφαλής των γεωτρησεων στα κυπριακά νερά, μαζί με τους ισραηλινούς εταίρους της, δίνοντας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ισραήλ ένα τεράστιο διακύβευμα σε μια πιθανή ανακάλυψη αερίου.Συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι η υποθαλάσσια περιοχή είναι για δική τους εκμετάλλευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Οι Τ/Κ , τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, ισχυρίζονται οτι η κυπριακή γεώτρηση είναι παράνομη, διότι τα σχέδια είχαν προχωρήσει χωρίς να αξιολογηθεί η θέση τους στο νησί και την γύρω περιοχη. Έχουν καλεσει τις εταιρείες να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, καθώς και την Κύπρο να παγώσει τις περαιτέρω αδειοδότησεις.
Η Τουρκία έχει απειλήσει να στείλει το ναυτικό της. Για να δείξει την δυσαρέσκειά της, τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει στήσει εξέδρα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην ακτή της “Βόρειας Κύπρου”, την οποία έχει “στολίσει” με σημαίες.
” Ίσως θα μπορούσε να ξεσπάσει πάλι πόλεμος” δήλωσε ο Fikret Akan, 29, κάτοικος του χωριού Sinirustu, ο οποίος εργάζεται σε μια αποθήκη καυσίμων σε μια κοντινή παράκτια πόλη. ” Η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αρχίσουν να “μαλώνουν” για αυτούς τους φυσικούς πόρους.”

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη,εξέλαβαν την ανακάλυψη φυσικού αερίου ως ένα τρόπο δημιουργίας πλούτου που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια επανένωση του νησιού, ο κ. Akan μπορεί να μην έχει αδικο.
Ακόμη και πριν το αέριο αξιοποιηθεί, οι ανακαλύψεις έχουν δημιουργήσει κινδύνους, “μεγάλους κινδύνους, καθώς και τεράστια νομικά ζητήματα” δήλωσε ο Richard L. Morningstar, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ευρασιατική Ενέργεια, το Μάρτιο. Τα θέματα” υπερβαίνουν την Κύπρο, πάνε πέρα από το Ισραήλ και πάνε πέρα από την Ελλάδα – επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή”, είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν το πρώτο περιφερειακό Κεντρο Πηγών Ενέργειας στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι, εχουν ζητήσει τη δίκαιη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου, ώς μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάνοιξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της.
Αυτη η ισχυρή υποστήριξη έχει μάλλον βοηθησει στην άρνηση των Ελληνοκυπριων να μοιραστούν οποιοδήποτε πλούτο πετρελαίου και φυσικού αερίου με τους Τ/κ. ” Μη μιλάτε για κοινή χρήση,” δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης. Και τόνισε οτι ο διαχωρισμός των εσόδων θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από μια λύση του Κυπριακού.
Στο μεταξύ οι Τ/κ έχουν χαρτογραφήσει οικοπεδα της Ανατολικής Μεσογείου για αδειοδότηση που όμως καλυπτούν και μέρος των χωρικών υδάτων των Ε/κ . Ωστόσο εχουν αρχίσει τις δικές τους εξερευνήσεις στην ξηρά – αρχής γενομένης από το Sinirustu .
Ε/κ αξιωματούχοι έχουν δηλώσει οτι η προσπάθεια αυτή δεν είναι τιποτα περισσότερο απο ένα θεατρικό κόλπο.

Ωστόσο, σε γεώτρηση στο Sinirustu μεθυστικές, θειούχες οσμές που δημιουργούνταν από το συνδυασμό υγρών και λάσπης διακρίνονταν στην ατμόσφαιρα.
Φορώντας κόκκινη φόρμα με το λογότυπο της τουρκικής Petroleum Corp, και τρώγωντας καρπούζι με τους συναδέλφους του ο Εκρέμ Akyuz, 29, ένας από τους Τούρκους μηχανικούς που επιβλέπει την τοποθεσία, δήλωσε οτι επικρατεί μια ασυνηθιστα μεγάλη ασφάλεια γύρω απο τα γεωλογικά δεδομένα. Και είπε οτι “αυτό έκανε δύσκολο να κρίνουμε αν η περιοχή ήταν ελπιδοφόρα”. Αλλά το έργο, τονισε, ήταν τεχνικά παρόμοιο με  άλλα μέρη του κόσμου.
Η εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου είναι ακόμα χρόνια μακριά, και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αφήνει το χρόνο – κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το 2019 – για την ανάπτυξη λύσεων.
Ο Mαικλ Λι, ανώτερος σύμβουλος στο Γερμανικό Ταμείο Marshall στις Βρυξέλλες ο οποίος ηγείται μελέτες σχετικά με την εξέυρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε οτι ‘πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να βάλει η Τουρκία το Κυπριακο σε δεύτερη μοίρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τις δύο πλευρές να αποκομίσουν οφέλη,”.
Ο κ. Λι είπε ότι η περιμένει την Τουρκία να είναι προσεκτική για να αποφευχθεί μια οποιαδήποτα σύγκρουση για το φυσικό αέριο, καθώς αυτό θα ανασάτωνε τις ΗΠΑ. ” Ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε “ατυχήματα” και εχθροπραξίες, αλλά η ευρεία διπλωματική λογική λέει ότι η Τουρκία δεν θα ανεβάσει τις εντάσεις πάρα πολύ”.
Η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην Λεβαντινή Λεκάνη, όπου σύμφωνα με τις εκτιμησεις των ΗΠΑ θα κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ή 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά για τον εφοδιασμό ολόκληρου του κόσμου με φυσικό αέριο για περίπου ένα χρόνο.
Η Noble έχει ανακοινώσει ευρήματα που ανέρχονται σε 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου με την πλειοψηφία στα ισραηλινά ύδατα και περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στα ύδατα της Κύπρου.
Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας επιδεινώθηκαν δραστικά πριν από ένα χρόνο, όταν η Noble άρχισε την γεώτρηση στο λεγόμενο Οικοπεδο 12,τμήματα του οποίου ισχυρίζονται οι Τ/κ ότι ανηκουν σε αυτους.
Οι εμπειρογνώμονες λένε οτι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο θα μπορούσε να προσθέσουν ένα σημαντικό μέρος της ετήσιας παραγωγής της δηλαδη περιπου 25 δισεκατομμυρια δολαρια.
Ακόμα κι έτσι, αν η Κύπρος ήταν σε θέση να ξεκινήσει τις εξαγωγές από τις αρχές της δεκαετίας του 2020,και υπο την προϋπόθεση οτι ο όγκος παραγωγής θα ήταν 7 έως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει $ 2,2 δισ. ευρώ για 3,1 δολάρια ετησίως με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Sohbet Karbuz, ο διευθυντής των υδρογονανθράκων το Μεσογειακού Παρατηρητηρίου de l’Energie, μια ένωση των μεσογειακών εταιρειών ενέργειας.
Οι πιθανοί όγκοι μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την Τουρκία, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Η αύξηση ζήτησης στον ενεργειακό τομέα τηςΤουρκίας ήταν μια από τις ταχύτερες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια,κατι το οποίο την έχει καταστήσει πρόθυμη να εκμεταλλευτεί νέες πηγές. Η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει ότι ένα πλοίο της Τουρκικής Petroleum είχε κάνει σεισμικές έρευνες για τους Τ/κ στα χωρικά υδατα της Κύπρου.
Παρά την απειλή πολέμου από την Άγκυρα, 15 εταιρείες έκαναν προσφορές φέτος για εννέα επιπλέον οικόπεδα. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες οτι” σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μελλοντικά έργα ενέργειας της Τουρκίας.” Επίσης, υποσχέθηκε να υποστηρίξει την “Βορεια Κύπρο” στις εδαφικές της διεκδικήσεις.
Η γεώτρηση έχει επίσης δημιουργησει μια πικρή ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Καποτε ηταν ‘φιλοι’ αλλα μετα το περιστατικο στο Mavi Marmara όπου εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους το Ισραήλ μετατράπηκε σε περιφερειακό εταιρο της Κύπρου εν μέρει με στόχο την προστασία πεδία φυσικού αερίου τους.
Τον Μάιο, οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ εξαπλωθηκαν στους ουρανούς πάνω από την Κύπρο, όταν ο τουρκικός στρατός δήλωσε οτι μετα απο εντολή μαχητικά αεροσκάφη ‘κυνήγησαν’ ένα ισραηλινό αεροπλάνο από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κυπρου. Τον ίδιο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί τουρκικες δηλωσεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει 20.000 κομάντος στην Κυπρο για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς που εργάζονται σε Ενεργειακα έργα.
Η Τουρκία επιμένει ότι η στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο αποτελείται από τακτικές περιπολίες και ασκήσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Μια συμμαχία με το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Κύπρο να προστατεύσει εγκαταστάσεις που θα παράγουν και θα παραδίδουν υγροποιημένου φυσικο αερίο, (LNG) απευθείας προς την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, παρακάμπτοντας έτσι το Βορρά και την Τουρκία.
Αλλά οι εγκαταστάσεις για υγροποιημένο φυσικό αεριο θα κοστίσουν περίπου $ 10 δισ. ευρώ, κατι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση δεδομένου  την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και την κακή πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, η οποία, τον Ιούνιο, έγινε το πέμπτο μέλος της ζώνης του ευρώ που ζήτησε βοηθεια απο το ΔΝΤ.
Η αστατη πολιτική της Μέσης Ανατολής είναι ένα άλλο πιθανό εμπόδιο για τις φιλοδοξίες της Κύπρου.
” Τι θα συμβεί αν η Τουρκία και το Ισραήλ, τα βρουν με κάποιο τροπο και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό του Mavi Marmara και μετα στειλει τους αγωγους αερίου απευθείας στην Τουρκία;” ρωταει η Φιονα Μαλεν, διευθυντρια στο Sapienta Economics στη Λευκωσία. ”
Πολυ απλα η Κύπρος δεν θα έχει πλεον τίποτα!”

Αλκιβιάδης ……

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Σεπτεμβρίου 4, 2012
Αγαπητή Ολυμπία,
Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια και κυρίως ο μεταξύ των αναγνωστών της Ιστοσελίδαςδιάλογος
με αφορμή το σημείωμα “μύθοι για τον Ελ. Βενιζέλο”!
Κάποια μάλιστα είναι εξαιρετικά!
Σε επόμενο σημείωμα θα ήθελα να πω μερικά ακόμη πράγματα, με βάση και τα πολύ,
να το ξαναπώ, ενδιαφέροντα σχόλια!
Τώρα όμως, κατά πως λέγεται, ας… αλλάξουμε κλίμα
(αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με όσα συμβαίνουν γύρω μας)!

Αλκιβιάδης ….

Regnault : Socrates Tears Alcibiades from the Embrace of Sensual pleasure.
Ο Πίνακας του Ρενό , είναι κάτι περισσότερο από εύγλωττος , ως προς τον … έντονο«διάλογο» ,
ανάμεσα στον Σωκράτη , τον Αλκιβιάδη και την Εταίρα : (1)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ : «Άφες , ω δαιμόνιε , την εταίραν ταύτην» !
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ : «Έχε με παρητημένον , Σώκρατες !

Ή ουχ οράς , όσον έρως φρένας αμφεκάλυψεν !
Γλυκύς ίμερος, διά ροδόπυγον εταίραν, αιρεί με!

ΕΤΑΙΡΑ : Σχετλιότατε , ζήλημον Σώκρατες ! Άπελθε!
Βούλομαι, πάντη ,
φιλότητι και ευνή, μιγήναι Αλκιβιάδη!
(Περιττεύει να πούμε ότι ο… διάλογος αυτός δεν… υφίσταται στο έργο
του Ρενό.
Απλώς επί τη ευκαιρία θυμηθήκαμε από τον Όμηρο,
το ερωτικό παραλήρημα του Πάρη στην ΙΛΙΑΔΑ και της Καλυψώς στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ)
Πράγματι, από….τεχνική άποψη , ο Πίνακας, είναι παραστατικότατος και σαφής :
Ο Σωκράτης προσπαθεί να απομακρύνει τον Αλκιβιάδη , με δύναμη και θυμό
( δείτε τους μυς του αριστερού χεριού του και την έκφραση….απέχθειας).
Πάντως, το ότι ο Αλκιβιάδης ξημεροβραδιαζόταν σε… “οίκους”, είχε κι ένα καλό:
Ήξερε ο Σωκράτης, ανά πάσα στιγμή, πού θα βρεί τον μαθητή του!
Ο Αλκιβιάδης πάλι, με τίποτα δεν θέλει να….απομακρυνθεί
(…το ερωτικό πάθος, μου θόλωσε το μυαλό=έρως φρένας αμφεκάλυψεν…κλπ)
(φανερή η ένταση της…κόντρας στο δεξί του πόδι) .Εμφανώς ενοχλημένος, έως θυμωμένος, αρνείται
να στραφεί στον κατά τα άλλα σεβαστό του δάσκαλο, κοιτάζει κατάματα τον θεατή, αφήνοντάς του την εντύπωση,
ότι ίσως λέει και άλλα πολλά… “μέσα” του!
Η άνεση πάντως του σώματός του , παραπέμπει στον σκληραγωγημένο (λόγω…Σπάρτης)
και γυμνασμένο ( Ολυμπιονίκης γαρ ) Αλκιβιάδη !
Δεν …καταλαβαίνει, κατά πως λέμε, τίποτα.
Η εταίρα, απεικονίζεται εμφανώς γοητευμένη και επιμένει, πάση θυσία,
να συνευρεθεί (=μιγήναι, φιλότητι και ευνή) με τον Αλκιβιάδη

Ο Σωκράτης:
ο φιλόσοφος και ο … καθημερινός άνθρωπος.
Ο Σωκράτης των διαλόγων και ο Σωκράτης της… Ξανθίπης

Ως προς την εικόνα:

Κρατάμε μόνο, το βαθύ στοχαστικό βλέμμα του μεγάλου διανοητή,
που εξηγεί την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ γοητεία που ασκούσε στους συνομιλητές του!

(όλα τα άλλα, παρά την εμφανή προσπάθειά του να… ποζάρει, είναι… κάπως!
Είναι προφανές ότι ο καλλιτέχνης σίγουρα αξιοποίησε, με χιούμορ, τις φήμες, που
ήθελαν, στο σπίτι του Σωκράτη, να υπάρχει…. ένα μόνο, κοινό, ιμάτιο εξόδου.
Ότι του… πέφτει λίγο μεγάλο, του πεφτει)

Σημείωση ( επανερχόμαστε στο έργο του Ρενώ)

(1): Ξεφεύγοντας κάπως από την “ακρίβεια” της παράστασης, βλέπουμε
(αν…. θέλουμε….):
Μια σχέση… σύγκρουσης ανάμεσα…. στα διάφορα “πρόσωπα” της

περίφημης Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Μια ονομαστή Δημοκρατία που εντέλει δεν κατάφερε, ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ (!)
να διασφαλίσει, να ΣΥΝΤΑΙΡΙΑΣΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ(!), όπως συνήθως λέμε,
το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, του προσωπικού “χώρου” (της ελευθερίας ουσιαστικά),
με την αναγκαία(!) υποχρέωση της συλλογικής ζωής!
( Αλκιβιάδης: “έτσι μ’ ΑΡΕΣΕΙ να ζω….” //// Σωκράτης: “ετσι ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ζεις….” )
Και και για να… σηκωθούμε λίγο ψηλότερα:
Σωκράτης: “Αυτά πιστεύω…. κ. δικαστές” //// Αθηναϊκή Δημοκρατία: “Πολύ κακώς! Το…. κώνειο”
Άλυτο, μέχρι σήμερα, το θέμα! Από αρχαιοτάτων!
Τελικά…. αριστοτέχνης ο Ρενώ!
Χρυσόστομος Τ.
http://chrisblog.gr

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μάρκος Μουζάκης: Η λίστα με τους δημοσιογράφους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

 
 
 
 
 
 
Rate This


** Άθλια, όζουσα διαπλοκής και δουλοπρέπειας, προκλητικότατη
η «συμφωνία» που γίνηκε με την Siemens. Σας είχαμε προειδοποιήσει. Υπήρχαν πολλοί σκελετοί στις ντουλάπες κομμάτων –ιδίως των δύο μεγάλων- που αφορούσαν στελέχη επιφανή, αφορούσαν τη ροή μαύρου χρήματος σε κομματικά ταμεία. Ποια κάθαρση λοιπόν;
** Έτσι άρον-άρον φτάσανε στην επαίσχυντη «διευθέτηση», για την οποία μάλιστα η πλειοψηφία των ΜΜΕ των νταβατζήδων ή επιχαίρει (!) ή κάνει τουμπεκί, καθότι και οι εγχώριοι νταβάδες μπλεγμένοι στο κόλπο είναι, οι περισσότεροι!
** Να το θυμόμαστε λοιπόν. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ αλλά και ΔΗΜΑΡ (οι διαμαρτυρίες είναι για τα γέλια, όταν στο τέλος και στην πράξη αποδέχεσαι την αξιοθρήνητη κατοχική «συμφωνία»!) αντάμα με τα δημοσιογραφικά τους ντόπερμαν έσπευσαν να κλείσουν ένα απ’ τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα, φτύνοντας στην κυριολεξία το λαό!
** Ναι, αυτοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει το λαό στην απόγνωση, την ένδεια, την ανεργία, οι ίδιοι κάνανε ένα νταβατζήδικο deal και νομίζουν (οι άθλιοι…) πώς ξέπλυναν μια απ’ τις μεγαλύτερες αμαρτίες τους…
** Σας λέω λοιπόν με παρρησία, ότι ο τέως «στρατηγός» Τσουκάτος θα έχει κάθε δίκιο να βγει και να διαμαρτυρηθεί! Τι δηλαδή, αυτός μόνο θα έχει δικαστικές περιπέτειες για το μέγα αυτό σκάνδαλο; Οι υπόλοιποι, που σχετίζονται μάλιστα με ποσά απείρως μεγαλύτερα από ένα εκατομμύριο μάρκα θα τη βγάλουν καθαρή και θα βρίσκονται μάλιστα σε επιφανείς θέσεις και σήμερα και θα το παίζουν και μαχητές για τη σωτηρία της έρμης τούτης χώρας; Αίσχος, ωρέ! Τσίπα, τόση τσίπα δεν υπάρχει; Πουθενά;
** Σας το ξαναλέω. Ο Σαμαράς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα προκειμένου να περάσει τα νέα μέτρα, ούτε απ’ τον Βενιζέλο, ούτε απ’ τον Κουβέλη. Αυτοί θα συναινέσουν, σιγά τα αίματα. Με την δεινά χειμαζόμενη κοινωνία όμως τι θα γίνει; Εκεί θα δοκιμαστούν όλοι!
** Ύστερα έχουν απαίτηση απ’ το λαό να αποδεχτεί νέα απεχθή μέτρα, απ’ το λαό που διαχρονικά βλέπει όλα τα μεγάλα σκάνδαλα έτσι να «διευθετούνται». Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμούνται!
** Βέβαια όλος ο εσμός των νταβατζήδων και των νοικιασμένων δημοσιογραφικών τους γιουσουφακίων έχουν στην κυριολεξία λυσσάξει προσπαθώντας να εθίσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μέτρων αυτών. Μα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
** Τολμούν άραγε όλα αυτά τα εξωνημένα γιουσουφάκια να έχουν την παραμικρή επαφή με τον κόσμο; Ακόμα και τις διακοπές τους σε «ελεγχόμενα» (υπερπολυτελή βέβαια…) ξενοδοχεία τις κάνουν!
** Οι πληροφορίες μου είναι έγκυρες. Πολλά πράσινα στελέχη, απ’ όλη την Ελλάδα, διαμηνύουν στο Λοβέρδο να μην προχωρήσει, ακόμα τουλάχιστον, σε άλλη πολιτική κίνηση. Τι θα κάμει άραγε ο Αντρέας;
** Κακά τα ψέματα, αδέρφια. Όλοι τους τη φοβούνται μια νέα εξέγερση «Αγανακτισμένων». Και θα πράξουν το παν για να την αποτρέψουν. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Και βασικά τη δύναμη των ελεγχόμενων ΜΜΕ. Μα ποια δύναμη διαθέτουν ακόμα; Σας λέω: Ελάχιστη!
** Η βουή έρχεται, ακούγεται. Κι όποιος καμώνεται πως δεν την ακούει θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρές εκπλήξεις. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Κι όλο και πληθαίνουν αυτοί οι οποίοι αναμένουν σύντομα εξελίξεις…
** Άρχισε ήδη το πρεσάρισμα σε βουλευτές –γαλάζιους, πράσινους και ολίγον ροζ της ΔΗΜΑΡ- ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών για τα νέα «κοστούμια» που ετοιμάζει για το λαό η κυβέρνηση. Από «Διευθυντήρια» και ΜΜΕ. Για να δούμε, τι θα πετύχουν;
** Θα τις ελέγξουν; Πολύ αμφιβάλλω. Υπάρχει πολύς θυμός, μεγάλη οργή…
** Μέγα το βάρος που θα σηκώσουν οι βουλευτές, μέγα το δίλημμά τους μεταξύ της κομματικής «νομιμότητας» και της απαίτησης των ψηφοφόρων τους.
** Καθότι ήρθαν σε επαφή με το λαό των περιοχών τους. Έχουν πιάσει το κλίμα που επικρατεί. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν για άλλη μια φορά προδώσουν αυτό τον κόσμο, το κόστος που θα εισπράξουν θα είναι τεράστιο.
** Κι αν για τους βουλευτές της Νου Δου υπάρχει και θα υπάρξει η σπάθα της κομματικής πειθαρχίας να επικρέμαται των κεφαλών τους, τι θα κάμουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι αισθάνονται πιότερο «αποδεσμευμένοι»; Τι θα γίνει με την κυβερνητική συνοχή; Δύσκολα τα πράματα…
** Αναδιαπραγμάτευση, αναδιαπραγμάτευση… Κάτι μου θυμίζει… «Ζάππειο 1», «Ζάππειο 2»… Κάτι μου θυμίζουν, κάτι μου θυμίζουν… Κι όλη η ιστορία μου θυμίζει τα επιχειρήματα που πρόβαλλε ο ΓΑΠ, για να απαντήσει στην κριτική που του γίνονταν για ανακολουθία και αναξιοπιστία…
** Κατ’ αρχήν, θα θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης, όπως έχει ήδη κάμει ο Σαμαράς;
** Χλωμό το βλέπω, αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς…
** Ειδικά ο Μπένι κινδυνεύει να δει την ήδη μικρή Κ.Ο. του να αποδεκατίζεται. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η εσωκομματική κρίση έχει λάβει διαστάσεις και κάμποσοι επιφανείς είναι εμφανέστατα αποστασιοποιημένοι.
** Απ’ την άλλη, αν θέλει να παίξει παιχνίδια μερικής έστω αποστασιοποίησης απ’ τις επιλογές Σαμαρά, γιατί να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας;
** Θεωρώ πολύ σημαντικό, ότι σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σκανδαλίδης ή ο Κρεμαστινός προειδοποιούν πως θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν στην Κ.Ο. μέτρα οριζόντιων περικοπών, εργασιακής εφεδρείας κλπ.
** Είναι επίσης σωστή η επισήμανσή τους, ότι αν επιχειρηθούν μέτρα τα οποία είναι εκτός του προγραμματικού πλαισίου συγκρότησης της συγκυβέρνησης, τότε αυτά απαιτούν πολιτική νομιμοποίηση (νέα ψήφος εμπιστοσύνης για παράδειγμα)…
** Βέβαια η κριτική τους πάσχει κατά τούτο. Ότι τη λήψη μέτρων ύψους 11.6 δις (και βάλε…) την είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, την είχαν ψηφίσει και οι ίδιοι, επί υπουργίας Βενιζέλου.
** Αλλά είπαμε, οι βουλευτές είναι εν πολλοίς υποχρεωμένοι να ακουρμαστούν τη βοή των ψηφοφόρων τους κι ας φαίνονται ανακόλουθοι με προηγούμενες επιλογές τους…
** Κεντρικό ρόλο στον (και) «ποιητή» Σκανδαλίδη επεφύλαξε ο Μπένι, όπως σας είχαμε προϊδεάσει. Τελικά ο Κώστας αποδεικνύεται διαχρονικής δυναμικής στέλεχος. Ο Ρέππας όμως, γιατί έχει χαθεί; Και τον αναφέρω ειδικά, επειδή και αυτός είναι (ήταν;) στέλεχος ειδικού βάρους στο ΠΑΣΟΚ και επιπλέον αντάμα με τον Σκανδαλίδη στήριξαν την κρίσιμη ώρα τον Ευάγγελο!
** Και μη νομίζετε, ότι και ο Φώτης έχει λιγότερα προβλήματα, ε;
** Το άγχος… του Καρατζαφέρη τον κυνηγά. Και οι αντιδράσεις εντός της ΔΗΜΑΡ δεν είναι και λίγες. Και θα ενταθούν, καθώς θα οριστικοποιούνται τα νέα επαχθή μέτρα…
** Η αλήθεια νε λέγεται, χωρίς εμπάθεια ή άλλες σκοπιμότητες. Και η αλήθεια είναι, πως τα ταξίδια του Αντ. Σαμαρά, οι επαφές του με Μέρκελ και Ολάντ, είχαν επιτυχία σε επικοινωνιακό επίπεδο.
** Επιτυχία επίσης και σε κάτι άλλο, σημαντικό τούτη την περίοδο. Φαίνεται ότι ο Αντώνης έδειξε να είναι αξιόπιστος συνομιλητής, σε αντίθεση με τον ΓΑΠ (ας μην επανέλθουμε στα όσα τραγικά συνέβησαν με την φοβερή έμπνευση περί… δημοψηφίσματος πέρσι το Νοέμβρη).
** Από κει και πέρα φυσικά και η μαντάμ και ο μεσιέ ήσαν σαφείς, πιο σαφείς δεν γίνονταν: Πάρτε νέα μέτρα, ξεζουμίστε κι άλλο τον ήδη ξεζουμισμένο λαό, ξεπουλήστε όσο-όσο και… εμείς εδώ είμαστε!
** Αυτή είναι, αδέρφια, η ουσία. Μόνο νέες περιπέτειες περιμένουν τον βασανισμένο λαό μας. Νέα βάρη, νέα ξεζουμίσματα, ακόμα μεγαλύτερη ένδεια, ακόμα περισσότερη ανεργία θανάτου…
** Μην κοιτάτε που τα ΜΜΕ της διαπλοκής και παρακμής ωραιοποίησαν τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών και μας τα περιέγραψαν περίπου σαν… θρίαμβο! Τη δουλειά τους κάνανε, τα εντεταλμένα και εξωνημένα γιουσουφάκια!
** Σιγά μην… ημέρεψε η Μέρκελ ή μη γίνηκε… φιλέλληνας ο Ολάντ ή ο Σόιμπλε! Τι λέτε, ωρέ σκιντζήδες της παραπληροφόρησης;
** Το έχετε προσέξει; Ασφαλώς το έχετε προσέξει. Τη στήριξη δηλαδή που παρέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά ο ΔΟΛ και το συγκρότημα Μπόμπολα. Μια στήριξη που ποτέ, ας πούμε, δεν έδωσαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Τι θέλουν να πουν οι… ποιητάδες; Ιδίως δε το συγκρότημα του γνωστού εργολάβου;
** Γενικά την κυβέρνηση την πάνε με… χίλια τα γνωστά συγκροτήματα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον…
** Ας είναι καλά οι μοιρασιές που έχουν να γίνουν… Συγγνώμη, οι αποκρατικοποιήσεις ήθελα να πω!
** Ωρέ ποια είναι η επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, του Μπένι, για τις επαφές αυτές του Σαμαρά; Την κρατάνε… κρυφή για να μην τη μάθουν οι ιθαγενείς; Χα!
** Βέβαια έτσι κι αλλιώς ο Μπένι διακρίνεται στο σπορ άλλα να λέει στις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, άλλα να λέει στις συνομιλίες που έχει με τον πρωθυπουργό και άλλα να διαρρέει σε φίλιους δημοσιογράφους, προς κατανάλωση απ’ τους εναπομείναντες –ελάχιστους- οπαδούς!
** Σας το είχαμε επισημάνει. Η τοποθετήσεις του Παν. Ρουμελιώτη, γύρω απ’ το παρασκήνιο της προσφυγής στην τρόικα και ειδικότερα γύρω απ’ την ανάμιξη του ΔΝΤ θα ήταν συγκλονιστικές. Και θα οδηγήσουν σε εξεταστική, τουλάχιστον! Γι’ αυτό και το μένος της φαμίλιας εναντίον του. Ε, πέσανε και σε ένα δικαστικό λειτουργό, τον εισαγγελέα Πεπόνη, ο οποίος δεν σηκώνει «υποδείξεις» και οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς. Για να δούμε, τι θα πράξουν τα κόμματα, όταν ο σχετικός φάκελος πάει στη Βουλή… Και κυρίως τι θα πράξουν η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Μπένι, ε; Ας προσέξουν πάντως, ο λαός είναι οργισμένος και δεν θα ανεχτεί άλλα κουκουλώματα!
** Ε, βέβαια, τι περιμένατε; Να προβληθεί απ’ τα ΜΜΕ η σοβαρότατη καταγγελία του αειθαλούς Μαν. Γλέζου για την φοροδιαφυγή που κάνουν αλλοδαποί με τις αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων στην Πάρο (και όχι μόνο φυσικά, το φαινόμενο ανθεί πανελλαδικά…);
** Σιγά μην ασχοληθούν με τέτοια… ευτελή τα μπουκωμένα ΜΜΕ…
** Εντάξει, η παρουσία του Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επαίσχυντης συμφωνίας με τη Siemens ήταν πολύ καλή. Αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε να έρθει για κύρωση το deal της αθλιότητας; Για να βλέπαμε, τι θα έκανε η ΔΗΜΑΡ, τι θα έκαναν ατομικά και με τη συνείδησή τους και οι άλλοι βουλευτές; Γιατί;
** Σιγά που δεν θα συνεχίζονταν η ίντριγκα στην πολύπαθη ΕΡΤ με την αλλαγή της διοίκησης…
** Εμ ίσα-ίσα αυτή η αλλαγή ήταν αφετηρία για νέο παρασκήνιο, για νέα μαχαιρώματα και καρφώματα, για νέες –εν τέλει- ίντριγκες!
** Τα όσα συνέβησαν, για παράδειγμα, με αφορμή την τοποθέτηση του Λιάτσου στη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης ήσαν χαρακτηριστικά. Δε στέκομαι στο αν έπρεπε ή όχι να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση ο γνωστός δημοσιογράφος. Αλλά στο δυσώδες παρασκήνιο που «έπαιζε» το «πάει-δεν πάει» κι έκανε το όλο θέμα σίριαλ…
** Έγινε της… Συγγρού και της Αγίου Κωνσταντίνου το κάγκελο!
** Και θα δείτε τι έχει να γενεί και τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Απομένουν άλλωστε κάμποσες καίριες θέσεις προς κάλυψη…
** Ναι, είναι που η ΕΡΤ πάει να… αυτονομηθεί και να μην γίνεται παίγνιο κομματικών και κυβερνητικών παρασκηνίων!
** Τώρα μάλιστα που είναι και τρεις οι συγκυβερνώντες…
** Ε, βέβαια. Οι… εννιά αχτίδες του πράσινου ήλιου τους μάραναν! Ναι, αυτές φταίνε για την παρακμή και διάλυση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, για τη διαφθορά και την κρατικοποίησή του! Και τώρα που θα γίνουν εφτά θα ξορκιστεί το κακό! Για πόσους ακόμα χαχόλους ψάχνετε, ωρέ;
** Ε, αυτό το μακρύ καλοκαίρι του ΓΑΠ από νησί σε νησί κι από κανό σε ποδήλατο (τις… νεροτσουλήθρες δεν τις απόλαυσε όσο ήθελε!) συνεχίζεται τώρα και στο εξωτερικό!
** Άλλωστε τι σόι πρίγκιπας θα ήταν με διακοπές λίγων ημερών ή έστω βδομάδων;
** Εγώ πάντως θα ξαναρωτήσω: Ωρέ λέτε να… μας κουνάει μαντήλι;
** Ανεξάρτητα απ’ τα μηνύματα που παίρνει ο Αντρέας (Λοβέρδος) πάντως φέρεται αποφασισμένος να φτάσει μακριά την κόντρα του με τον Μπένι. Θα φτάσει μέχρι να σπάσει το σκοινί; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος, μα σίγουρα θα «παίξει» χοντρή αντιπαράθεση. Η απουσία του απ’ την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά τις διακοπές ήταν άλλο ένα μήνυμα προς το νέο αρχηγό και τέως φίλο του. Από κει και πέρα, πολλά θα εξαρτηθούν και από ευρύτερες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη (εννοώ και εκτός ΠΑΣΟΚ)…
** Άκρως ενδιαφέρουσα η κόντρα που έκανε ο Χρυσοχοϊδης στο Σκανδαλίδη, στη συνεδρίαση της Κ.Ο., για τις δηλώσεις του περί μη ψήφισης νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές και νέο κυνήγι ευπαθών κοινωνικών ομάδων…
** Ο Μιχάλης, τηρώντας μεν μια διαφοροποιημένη σε σχέση με τον Λοβέρδο τακτική, θα κάνει πάντως ευδιάκριτη και την παρουσία του αλλά και την διαφορετική του προσέγγιση…
** Ήδη δηλαδή τα όργανα εντός του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να ηχούν αμέσως μετά τις διακοπές…
** ΚΟΥΪΖ: Ποιος γνωστός δημοσιογράφος έκανε τις διακοπές του σε νησί αντάμα με τον… αστυνομικό φρουρό του; Κύριε Δένδια, πόσο ακόμα θα τα ανέχεστε αυτά;
** Αν πάντως έρθει στη Βουλή η δικογραφία του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη μετά τις αποκαλύψεις Ρουμελιώτη για το πώς, με ποιους όρους φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο, σημειώστε ότι ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης εξεταστικής (για ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου).
** Για να δούμε τους υπόλοιπους…
** Για να δούμε. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!
** Δηλαδή κύριε πρωθυπουργέ, ο Τραγάκης είναι η εικόνα του πολιτικού που εσείς θέλετε; Το παράδειγμα του πολιτικού ύφους που σας πάει; Επειδή δεν είναι, τότε γιατί όχι μόνο σιωπάτε, αλλά και ανέχεστε να κατέχει διακριτές θέσεις, κομματικές και κοινοβουλευτικές; Δεν ισχύουν παντού τα περί «νόμιμου και ηθικού»;
** Έχετε αμφιβολία; Ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης κάμουν σοβαρό έργο;
** Και να φανταστείτε, πως δουλεύουν χωρίς καμιά ουσιαστικά σοβαρή υποδομή. Λες και η Πολιτεία δεν θέλει να διευκολύνει το έργο τους!
** Ερώτημα: Υπάρχουν λίστες με ονόματα –γνωστών- δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά; Εμένα πάντως ένα πουλάκι μου είπε, πως υπάρχουν! Και ότι τα ποσά είναι όντως εντυπωσιακά! Δεν θα έπρεπε εμείς οι δημοσιογράφοι, που «αποκαλύπτουμε» ονόματα πολιτικών οι οποίοι διακρίνονται σε αυτό το ευγενές σπορ να απαιτήσουμε να δημοσιοποιηθούν αυτά τα ονόματα; Τι στο καλό, όλα σε αυτή τη χώρα θα τα τρώει η συγκάλυψη;
** Ωραίο το κόλπο! Κάθε φορά που είναι να συναντηθούν οι τρεις της τρόικας εσωτερικού, οι συναντήσεις αυτές δραματοποιούνται μέσω διαρροών για κόντρες, διαφορές, διαφωνίες και πάει λέγοντας…
** Και μετά προκύπτει ότι τα είπαν μια χαρά και ότι –εν τέλει- συμφωνούν, με κάποιες εντελώς δευτερεύουσες διαφωνίες!
** Ωραίο λοιπόν το παραμύθι. Μα δεν έχει πια δράκο και δεν πείθει κανένα!
** Ναι, είναι μια ωραία ατμόσφαιρα (και) εκεί στο υπουργείο Υγείας!
** Ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ του Σαλμά και της Σκοπούλη (πού τη βρήκες, ωρέ Φώτη;) είναι… συντροφικές!
** Και να φανταστείτε, μιλάμε για ένα υπουργείο εξαιρετικά κρίσιμο, ε;
** Εγγύηση επιτυχίας και… υπόδειγμα το κλίμα σε αυτό το υπουργείο!
** Τώρα, τον άδειασε και η Άνγκελα τον ΓΑΠ με αυτά που είπε για δυο χαμένα χρόνια ή μου φαίνεται εμένα;
** Θα μου πείτε, άλλα έλεγε στην αρχή τουλάχιστον της πρωθυπουργικής θητείας του. Και θα ‘χετε δίκιο…
** Καλά, οι άνθρωποι έχουν χάσει εντελώς την μπάλα! Το πρωί διαρρέουν οι ίδιοι, εκ του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή, ότι σκέφτονται ακόμα και… φόρο ακινησίας, για τα αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιήσει οι ιδιοκτήτες τους καταθέτοντας τις πινακίδες επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν!
** Και το βράδυ, μέσα στα δελτία ειδήσεων, το παίρνουν πίσω έχοντας διαπιστώσει πως αυτό το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και οργής και γέλωτα!
** Τι να περιμένεις ύστερα από τέτοιους νοσηρούς εγκέφαλους;
** Αυτοί δηλαδή πάνε να ξεπεράσουν ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου και Μπένι!
** Μου άρεσε που η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα της 3ηςΣεπτέμβρη οργανώνει στη Νίκαια εκδήλωση με ομιλητές και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μεν. Γκίβαλο) και νεότερα (Ν. Κασιμάτη)…
** Πάνε δηλαδή να τους χαλάσουν τη φιέστα της… νέας Διακήρυξης. Αλλά πέραν του αν είναι άκομψη αυτή η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο δικαιούνται δια να ομιλούν οι νυν κλειδοκράτορες της Ιπποκράτους;
** Αυτοί δεν έχουν διαλύσει και την ιδεολογία και τα ιερά και όσια του ιστορικού ΠΑΣΟΚ;
** Δηλαδή βάλανε φωτιά στην εκκλησία, την κάψανε και ύστερα διαμαρτύρονται επειδή κάποιος πάει να μπει σε ό,τι απόμεινε; Τι λέτε, ωρέ;
** Γίνονται διεργασίες στο ΚΚΕ, ενόψει του επόμενου, κρίσιμου έτσι κι αλλιώς συνεδρίου; Γίνονται…
** Μακριά από συνωμοσιολογίες και εικοτολογίες σας πληροφορούμε, ότι εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός από μέλη και στελέχη για την στρατηγική του κόμματος.
** Αυτός ο προβληματισμός κατατίθεται. Και θα κατατίθεται και στην πορεία προς το συνέδριο. Και μακάρι ο Περισσός να ακουρμαστεί καλύτερα τον αχό του λαού. Είναι μια περίοδος, που διψά ο κόσμος –και ιδιαίτερα ο κόσμος της Αριστεράς- για λόγο αντίστασης μα κι ενότητας…
** Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναταράξεις, τόσο για το επιχειρούμενο εγχείρημα της μετεξέλιξης σε ενιαίο κόμμα, όσο και για πτυχές των πολιτικών του.
** Λογικό. Και αναμενόμενο. Δεν είναι δα και εύκολο να διαχειριστεί κάποιος αυτό το άλμα απ’ το 4-5 στο 27%…
** Θα περάσει επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα διάστημα «προσαρμογής» με αναταράξεις. Και έχει σημασία να μην μπατάρει στα δεξιά…
** Να μην γίνει ένα συμπλήρωμα του συστήματος απ’ τα «αριστερά». Άλλωστε αυτό το ρόλο τον… έκλεψε η ΔΗΜΑΡ!
** Και τα επισημαίνουμε όλα αυτά, επειδή βλέπουμε στελέχη της Κουμουνδούρου να είναι έτοιμα να ενσωματωθούν και να μπουν σε παιχνίδια με την διαπλοκή και τα όργανά της στο χώρο των ΜΜΕ… Προσοχή, ωρέ!
** ΓΑΠ for president! Again! Της (ελάτε τώρα!) Σοσιαλιστικής Διεθνούς!
** Έστω και δίχως αντίπαλο! Ε, να μην έχει αυτός ο γίγαντας της πολιτικής κάτι να ασχολείται, εκτός του κανό, του ποδηλάτου και (λέτε;) των… νεροτσουληθρών;
** Αυτό θα πει να ‘χεις… παγκόσμια ακτινοβολία!
** Κι εδώ που τα λέμε, καλό θα του κάνει του Βενιζέλου η επανεκλογή του στη Σ.Δ. Ε, να μην τον έχει μέσα στα πόδια του…
** Είν’ αλήθεια πως ο Άκης έχει λάβει «μηνύματα», να μην μιλήσει ή εν πάση περιπτώσει ό,τι πει να μην υπερβαίνει κάποιες «κόκκινες γραμμές». Και φρόντισε, μέσα απ’ την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ») να στείλει απαντήσεις. Δεν περιείχε βέβαια η συνέντευξη κάποια συνταρακτική αποκάλυψη και δεν θα μπορούσε να περιέχει. Προσώρας… Πάντως κάποια μηνύματα τα έστειλε. Σε ευδιάκριτους παραλήπτες… Και η συνέχεια θα έχει «ζουμερό» ενδιαφέρον…
** Και by the way, εκτός της Ν. Αφρικής όπου θα… στεφθεί ξανά, θα κάμει κι άλλο ταξίδι; Και θα είναι αντάμα με τον Αντρίκο; Μια ερώτηση κάνουμε…
** Ε, κράτησε μεν, το «σύστημα Σαμαρά», μια κάποια αποστασιοποίηση απ’ την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, πλην όμως στο παρασκήνιο στήριξε γερά τον Μαν. Κεφαλογιάννη…
** Κι έτσι έσπασε ένα γερό μηχανισμό που είχε επί βδομάδες στήσει ο Νικήτας…
** Οπότε το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, για όσους γνωρίζουν την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία…
** Και πάντως ο Κεφαλογιάννης ήταν μια καλή, σοβαρή, αξιοπρεπής λύση…
** Μην ακούτε, αδέρφια, τις έντεχνες διαρροές και τα υπόλοιπα… τσάμικα από Βαγγέλη και Φώτη. Έχει δίκιο ο Στουρνάρας, όταν ισχυρίζεται πως επί της ουσίας τα μέτρα έχουν κλείσει και απομένουν κάποιες δευτερεύουσες διευθετήσεις!
** Ωχ! Ετοιμαστείτε για νέο άγριο, αντιλαϊκό τσουνάμι, νέα επιδρομή!
** Ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ευαγγελίζεται μεταρρυθμίσεις και ένα νέο κράτος απαλλαγμένο από αμαρτίες και διαπλοκές (και δείχνει να το εννοεί) γνωρίζει άραγε, πληροφορείται, τι χαμός γίνεται δίπλα του, στην κυβέρνησή του, στο κράτος; Μαθαίνει για τις χιλιάδες προσλήψεις και διορισμούς ασχέτων, άχρηστων, με μοναδικό κριτήριο την προσωπική ή συγγενική σχέση με υπουργούς, υφυπουργούς, διοικητές ή το ότι είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα; Μια ματιά να ρίξει, θα δει το χάος, τη ρεμούλα, την αναξιοκρατία, την διαπλοκή, το βόλεμα! Και το πολιτικό κόστος το εισπράττει ο ίδιος!
** Καθόλου, μα καθόλου τυχαίες οι κλήσεις σε Λούκα, Γεράσιμο, Βάσω απ’ τον οικονομικό εισαγγελέα Πεπόνη, προκειμένου να καταθέσουν επί των αποκαλύψεων Ρουμελιώτη!
** Και μην παίρνετε όρκο, για το τι θα πουν, ε;
** Τελικά ο Μενέλαος αποσύρθηκε απ’ την αυριανή εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» και του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολύ ευαίσθητος, για να μπλέξει με τα πράσινα πίτουρα…
** Ωχ! Της… σύγχυσης γίνεται εκεί στο πολιτικό του MEGA!
** Αδέρφια, συντρόφια, εγώ απλά σας υπενθυμίζω, ότι κι ο ΓΑΠ τον Οχτώβρη του 2010 (προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών) διαβεβαίωνε πως τα μέτρα που πήρε τότε ήταν τα τελευταία κι ορκίζονταν ότι δεν θα πάρει άλλα κι ότι όπου να ‘ναι αρχίζει και η ανάπτυξη!
** Ε, τη συνέχεια την ξέρετε…
** Αλέξη, Αλέκα, εμένα πολύ μου άρεσε αυτή η φωτογραφία σας με τον Μίκη…
** Ωρέ λέτε να αποδειχτεί… προφητική; Ή απλά είμαι αιθεροβάμονας;
AΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ