Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Η Task Force μέσω του ΤΑΙΠΕΔ παίρνει τα κοιτάσματα – Μπλόκαρε γεωτρήσεις στο Β.Αιγαίο

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν
Το άκρως αναμενόμενο, κάτι για το οποίο το defencenet.gr είχε προειδοποιήσει ότι θα συμβεί και οι κυβερνητικοί από την εποχή του Ε.Βενιζέλου μέχρι σήμερα αρνούνται ότι μπορεί να συμβεί, δυστυχώς για την χώρα, ολοκληρώνεται με ταχύταττους ρυθμούς: Η υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο έλεγχός τους από την τρόϊκα.
Όχημα για να συμβεί αυτό είναι το Ταμείο για την Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο θα υπαχθεί η διαμεσολάβηση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και εταιρειών ώστε τ’ αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ελέγχεται φυσικά 100% από την Task Force του Χορστ Ράϊχενμπαχ και κατ’επέκταση την Γερμανία!
Πρώτη κίνηση, μάλιστα, ήταν το μπλοκάρισμα της γεώτρησης στον Πρίνο της Καβάλας η οποία και έχει ήδη εγκριθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4001/ 2011, από την κυβερνητική επιτροπή έχει υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Καθηγητή Παναγιώτη Λιβιεράτο και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα. Η γεώτρηση αφορούσε μεταξύ αλλων το κοίτασμα “Ε” το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και μπορεί να αλλάξει πριν από το Ιόνιο τον χαρτη των ενεργειακών πεδίων της χώρας!
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατ’εντολή των Γερμανών ετοίμασε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έτσι ώστε αυτό και όχι το ΥΠΕΚΑ ή ο υπό ίδρυση φορέας υδρογονανθράκων, αναλάβει την διαχείριση των κατά τόπους κοιτασμάτων, όπως αυτό του Πρίνου.
Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται ουσιαστικά άμεσα από το Βερολίνο θα είναι ο αντισυμβαλλόμενος κρατικός φορέας με τις εταιρείες, που θα επιλεγούν να οργανώσουν τις έρευνες, επενδύοντας σημαντικά ποσά με σκοπό την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έτσι η Task Force διά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εζήτησε και επέτυχε να καθυστερήσει η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου, η οποία και έχει ήδη εγκριθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4001/ 2011, από την κυβερνητική επιτροπή έχει υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Καθηγητή Παναγιώτη Λιβιεράτο και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.
Τελικά το κείμενο της σύμβασης αντί να κατατεθεί προ των Χριστουγέννων στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρέθηκε στο … γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ,Τάκη Αθανασόπουλου!
Σε ανακοίνωση της η “Energean Oil & Gas” στις 20 Δεκεμβρίου προειδοποιεί για «τον κίνδυνο άμεσης αναστολής του συνόλου των εργασιών σε ότι αφορά τις άδειες εκμετάλλευσης Πρίνου και Ν. Καβάλας μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος της εναρμόνισης της σύμβασης μεταξύ αυτής, της θυγατρικής της Καβάλα Oil και του Ελληνικού Δημοσίου (Ν. 2779/1999), με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί Υδρογονανθράκων όπως αυτή ψηφίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τους Ν. 2289/1995 και 4001/2011″.
Στην ίδια ανακοίνωση της η Energean Oil & Gas,της μοναδικής σήμερα εταιρείας που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα, διευκρίνιζε ότι. ”η διαδικασία της εναρμόνισης κρίθηκε εκατέρωθεν απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση των επενδύσεων, την διατήρηση και εν συνεχεία αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”.
Εξάλλου η ίδια η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις €40 εκατ. το 2013 και €100 εκατ. το 2014 σε συμπληρωματικές και νέες γεωτρήσεις για την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου.
Όμως το δικαίωμα για την εμπλοκή του Ταμείου στο όλο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, κατόπιν εντολής των δανειστών, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα, αφού προκειμένου να αξιοποιήσει το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας (που ευρίσκεται εντός της παραχώρησης της Energean Oil & Gas δυτικά της Θάσου) με την μετατροπή του σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, συνδεδεμένη με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, εζήτησε την συνδρομή του … ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας του, στις διαπραγματεύσεις του με την παραχωρησιούχο εταιρεία!
Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της «Energean Oil & Gas» για αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στον Πρίνο και της άδειας λειτουργίας της ως παραχωρησιούχου, τον Ιανουάριο του 2010 κατάθεσε επενδυτική πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για την δημιουργία μεγάλης αποθήκης φυσικού αερίου αφού η χώρα δεν διαθέτει επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.
Με εξαίρεση τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες του τέρμιναλ LNG της Ρεβυθούσας, το εθνικό σύστημα αερίου αποδεδειγμένα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους – για ένα τόσο εκτεταμένο σύστημα – αποθηκευτικούς χώρους. Περιληπτικά η πρόταση της «Ενεργειακής Αιγαίου» έχει ως εξής:
Μετατροπή του υπό εξάντληση κοιτάσματος ‘Νότια Καβάλα’ σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, δημιουργώντας «συνέχεια» και στηρίζοντας την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Το έργο είναι άμεσης υλοποίησης με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, με μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και μοναδικής τεχνογνωσίας.
Το έργο αφορά μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ και την παράλληλη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας.
Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού χωρίς όμως να γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία, φαίνεται: Το ζήτημα είναι να ελεγχθούν τα κοιτάσματα από την τρόικα και ειδικότερα από την Γερμανία.
Να πούμε ότι πάντως ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν δώσει όλοι “γη και ύδωρ”: Τόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Π.Λιβιέράτος, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τα Ενεργειακά Μάκης Παπαγεωργίου, έθεσαν το όλο ζήτημα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και εν τέλει μετά από επαφές με την Task Force η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήρε τελικά τις επιφυλάξεις της και προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποθήκη της Ν. Καβάλας και έτσι το νομοσχέδιο που προβλέπει την επικύρωση της τροποποιητικής σύμβασης της παραχώρησης της Energean Oil & Gas στον Πρίνο εστάλη τελικά στη Βουλή.
Ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, που έως πρόσφατα είχε την ευθύνη του τομέα των υδρογονανθράκων και εξακολουθεί να είναι ο καθ’ όλα υπεύθυνος κοινοβουλευτικός παράγων από πλευράς ΠΑΣΟΚ, παρενέβη για να υπάρξει άμεση απεμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ από τον τομέα υδρογονανθράκων είναι αποφασισμένος να φέρει το όλο θέμα προς συζήτηση στη Βουλή καλώντας την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή.
Η ουσία είναι ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Task Force, δηλαδή η Γερμανία, ελέγχουν πλέον πλήρως την διαδικασία παραχωρήσεων και ακολούθως της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα. Κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ρητές προβλέψεις του Ν. 4001/ 2011 βάσει τον οποίων το ΥΠΕΚΑ, και οι επιβλεπόμενοι από αυτό φορείς, έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο της όλης διαδικασίας στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Δεν φοβίζει… πλέον η Τουρκία!!!!


8 January 2013 Blog

 Δεν φοβίζει… πλέον η Τουρκία!!!!
του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Αν έβγαινες πριν μερικά χρόνια και έλεγες στον μέσο Έλληνα ότι η Ελλάδα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σου έβαζαν την ταμπέλα, του τρελού εθνικιστή που ομφαλοσκοπεί. Ωστόσο τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω και πλέον όλο και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν, ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο στο υπέδαφος της, 30 φορές μεγαλύτερο από το εξωτερικό χρέος της!!!  Αντί η συγκεκριμένη εκτίμηση να μεταβάλει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ σε…………
σπουδαίο γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή, η Ελλάδα έχει γίνει δέσμια της ετσιθελικής προσπάθειας ενός παρωχημένου πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, το οποίο είναι διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι και εκβιάζεται, να παραμείνει στα πράγματα… Είναι πλέον σαφέστατο πως όλοι οι «δυνατοί» αυτού του κόσμου θέλουν για τον εαυτό τους τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Μόνο που τα θέλουν σε τιμή ευκαιρίας και έναντι πινακίου φακής… Για να το καταφέρουν αυτό βρήκαν σύμμαχο την διεφθαρμένη ελίτ της χώρας, δημιούργησαν  μια τεχνητή οικονομική κρίση, μετέτρεψαν τα ομόλογα σε δάνεια και αυτή τη στιγμή, αντί να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εμείς, δεχόμαστε εντολές από τους Γερμανούς!!!
Αν όμως ο μέσος Έλληνας σταματήσει να λειτουργεί σαν απαίδευτο πρόβατο και παρακολουθήσει με προσοχή τι συμβαίνει, μόνο τότε θα καταφέρει να αποκτήσει ρεαλιστική και σωστή εκτίμηση των πραγμάτων.
Στις Ελληνικές θάλασσες τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για ύπαρξη τεραστίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων -σύμφωνα με τους ειδικούς- το κόστος εξόρυξής θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση μ’ εκείνο της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω Κίνας και Ινδίας, δημιουργεί ελκυστική τιμή πώλησης και αυξημένα κέρδη. Με λίγα λόγια έχουμε τεράστιο πλούτο τον οποίο εάν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ τότε η χώρα θα μπορούσε να πάψει να είναι προτεκτοράτο.
Τα πετρέλαια του Αιγαίου, της Νότιας Κρήτης και του Ιονίου σε συνδυασμό με τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα τα οποία έχουν βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δημιουργούν ένα εκρηκτικό γεωστρατηγικό μίγμα στην περιοχή μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η φτωχή ενεργειακά Ελλάδα ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μάλιστα σε μια εποχή όπου το πλέον δυσεύρετο φυσικό προϊόν είναι το πετρέλαιο. Είναι δυνατόν οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, να μην φρόντιζαν, ώστε όλος αυτός ο πλούτος να περιέλθει υπό τον έλεγχο τους με τον έναν η τον άλλον τρόπο; Υπήρχε περίπτωση να μην φρόντιζαν, ώστε η Ελλάδα να αποδεχτεί χωρίς αντίρρηση τις όποιες αποφάσεις τους για την τύχη των κοιτασμάτων;
Ο Ψυχρός Πόλεμος, τότε που η πολιτική των Αμερικανών αφορούσε στη συνολική αντιπαράθεση με τη σοβιετική Ρωσία, είναι πια μακρινό παρελθόν. Τα συμφέροντα παραμένουν τα ίδια, με διαφορετικό «περιτύλιγμα»… Σήμερα, η αντιπαράθεση εστιάζει στα ενεργειακά. Σύμφωνα με την Εβραϊκή διπλωματία, τα συμφέροντα παραμένουν τα ίδια, ωστόσο οι σύμμαχοι μπορούν ν’ αλλάξουν… Για ακόμα μία φορά το Αιγαίο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Οι διεργασίες για τη μοιρασιά των πετρελαίων του Αιγαίου έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς την ώρα της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ. Κακή συγκυρία για την Ελλάδα… Ας πρόσεχε… Ας μην ψήφιζε Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου… Οι γερμανικές «χοντράδες» του στυλ –«μπατιρο-Έλληνες, πουλήστε την Ακρόπολη και τα νησιά σας»…– φαντάζουν αστεία καφενειακού χαρακτήρα μπροστά στην σφοδρή επιθυμία των Αμερικανών για εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου κατά συντριπτικό ποσοστό από εκείνους… Θεωρείτε ότι οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Μέρκελ και του Ομπάμα προς την Ελλάδα, είναι τυχαίες; Αφήστε που ακόμα και ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουεν Τζιαμπάο πριν από λίγο καιρό διαμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν θα επιτρέψει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ειδάλλως θα σταματήσει να αγοράζει Γερμανικά ομόλογα…Αυτοί που πραγματικά έχουν φάει τα λυσακά τους είναι οι γείτονες μας οι Τούρκοι… Βλέπουν ότι οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν και ξεκίνησαν ξανά τους γνωστούς λεονταρισμούς… Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι γείτονες βέβαια (που το γνωρίζουν), πως όταν τους δινόταν η Κωνσταντινούπολη, έχαναν αυτομάτως το Αιγαίο… Και τα δύο δεν γινόταν να τα πάρουν… Όπως δεν μας άφησαν τα πάρουμε ούτε εμείς το 1922…


Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

1960 Γεώτρηση για πετρέλαιο στον Πύργο Ορεστιάδας (Φώτο)

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν

Rate This

Ορεστιαδα
1960 Πετρέλαια στην Λεπτή Ορεστιάδας
Ίσως εξωπραγματικό αλλά αληθινό. Πάνω στον πύργο της γεώτρησης κυματίζει μαζί με την ελληνική και η Γαλλική σημαία. Η φωτογραφία είναι από Λεπτή Ορεστιάδας που τότε λέγονταν Τεκές και έγιναν πριν 50 χρόνια. Κατοικοι αναφερουν ότι είχε βρεθεί Αέριο όμως τελικά οι γεώτρηση τσιμεντώθηκε και σφραγίστηκε. Οι ποσότητες και οι ποιότητες δεν είναι γνωστές, όπως και δεν είναι γνωστό το αν οι εξορύξεις είναι συμφέρουσες. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι… Γκάζια. Σήμερα αυτή η φωτογραφία έχει κάποια αξία ως μαρτυρία.
Μια άλλη ερμηνεία που πρέπει να ληφθεί  υπόψη μας δίνει για την τότε εποχη την εικόνα μιας περιοχής όπου η ενημέρωση είναι ελλιπή και ο ντόπιος πληθυσμός ήταν έρμαιο φημολογίας με αποτέλεσμα τα γυναικόπαιδα να κινούνται ως πρόσφυγες στην Βουλγαρία συχνά πυκνά φοβούμενοι πόλεμο με την Τουρκία
Η τότε  κυβέρνηση Κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή -ο οποίος είχε στενή σχέση με την Γαλλική κυβέρνηση- θέλει να καθησυχάσει τους ντόπιους και να τονώσει το ηθικό τους και η γεώτρηση έχει αυτόν τον σκοπό.  Ένας παππούς μας είπε  πριν λίγες ημέρες πως “οι Γάλοι δεν άφησαν τον Καραμανλή να επιτεθεί στην Τουρκία” εκεινη την εποχη.
Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω  να το προσθέσει
papaioannou-giannis.ne

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Επανέρχεται η Τουρκία στην θεωρία των γκρίζων ζωνών δια του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ


Επανέρχεται η Τουρκία στην θεωρία των γκρίζων ζωνών δια του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ
Άμεση όσο και σαφή απειλή προς της Ελλάδας αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι προειδοποιούν τη χώρα μας να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το Αιγαίο και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είπε ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες».
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο,κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Εχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Η Τουρκία θα δημιουργήσει νέα κρίση, αν μονομερώς η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ


«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».
Με αυτό τον τρόπο απάντησε τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε ερωτήσεις επί των αποκαλύψεων του «Βήματος» για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προσεχώς στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ.
Οι σχετικές δηλώσεις εμφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην ιστοσελίδα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Zaman», συμφερόντων του Φετουλάχ Γκιουλέν και η οποία θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζει κυβερνητικές θέσεις.
Επιπλέον, ο τούρκος αξιωματούχος σχολιάζει και την παρατήρηση του σαββατιάτικου δημοσιεύματος του «Βήματος» σύμφωνα με την οποία υπάρχει σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα η αίσθηση ότι η Άγκυρα, μπλεγμένη στο συριακό κουβάρι και με το Κουρδικό ακόμη ανοιχτό, δεν θα επιλέξει μία σκληρή αντίδραση σε μία κίνηση από την Αθήνα για την κατάθεση συντεταγμένων.
Ουσιαστικά, ο τούρκος απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως «εκτίμηση της εφημερίδας», αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μη διστάσει να προκαλέσει και νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.