Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Απο-γκετοποίηση τώρα


Σειρά δράσεων για την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς και δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές19:44

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης, επιβεβαίωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών της κυβερνητικής διάσκεψης του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.





Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ο κ.Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης» που αφορούν την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών, τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη μέτρων που αφορούν:

  • την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες
  • την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επισήμανε το συμβολισμό της διοργάνωσης του Φόρουμ στην Ελλάδα η οποία «γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει μετανάστευση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσωπική και οικογενειακή εμπειρία «μετανάστευσης και προσφυγιάς» που έχει βιώσει, λέγοντας ότι ήταν για εκείνον «μια μεγάλη διαδικασία παιδείας, απόκτησης γνώσης για όλους λαούς και τις παραδόσεις, τη λειτουργία της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αλληλεγγύης».

Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση του φαινομένου της μετανάστευσης ως ενός «μεγάλου σχολείου» που διδάσκει αλληλοκατανόηση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ λαών και τη δημοκρατία μεταξύ των ανθρώπων.

Καμμία ανοχή στα δίκτυα εκμετάλλευσης ανθρώπων

Στην ομιλία του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κατέγραψε προκλήσεις που απαιτούν άμεση δράση για τα θέματα μετανάστευσης: την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση των μεταναστών κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών από παράνομα κυκλώματα.

Ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση «χτυπά» κυρίως τους μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν δίχτυ προστασίας και καταγράφουν συνήθως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

«Οι μετανάστες γίνονται εύκολα αποδιοπομπαίοι τράγοι για χαμηλά ημερομίσθια και για την απώλεια θέσεων εργασίας» επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο κ. Μπάν περιέγραψε την απειλή των κλιματικών αλλαγών στην αύξηση των περιβαλλοντικών μεταναστών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Τέλος με την έκφραση «καμία ανοχή» έδωσε το στίγμα του ΟΗΕ στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων ιδιαιτέρως τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Επιτελικό κέντρο συντονισμού της κυβέρνησης

Την ίδρυση ενός επιτελικού κέντρου συντονισμού για την εφαρμογή των πολιτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους μετανάστες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο παγκόσμιο φόρουμ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης οι οποίοι θα είναι :

  • η καθιέρωση απλών και ευέλικτων διαδικασιών αλλά και η παροχή έγκυρων τίτλων παραμονής στους νόμιμους μετανάστες
  • η αποτελεσματική "σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις" διαχείριση του αυξαηνόμενου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις «στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ομαλότητας και ασφάλειας για πολίτες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής που είναι αναγκαίο για τη δημιουργία όρων ανάπτυξης στη χώρα προέλευσής τους με τη δική τους συνδρομή, έχοντας ως προαπαιτούμενο τη διεθνή συνεργασία».

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη

Δείτε και αυτό

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=180&smid=1319&ArticleID=383&reftab=179&t=Στο-στρατηγείο-της-Ντόρας-Μπακογιάννη

Δημ. Αβραμόπουλος

Το σύνδρομο της ωραιοπάθειας και της μεγαλομανίας. Δείτε το
http://www.protagon.gr/default.aspx?tabid=376&videoid=1807


ΥΓ Ως Δήμαρχος Αθηναίων δεν τοποθετούσε αγάλματα διαφόρων επιφανών Ελλήνων και ξένων για να τους τιμήσει, αλλά για να μοστράρει, με μεγαλύτερα γράμματα, το όνομά του.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Υπουργείο Αγροτικής χλιδής..

63 κινητά, 53 πολυτελή τζιπ, υπηρεσιακά ΙΧ που έκαναν φτερά και πούρα αβάνας αξίας 5.000 ευρώ. Σεμνά έργα και ταπεινές ημέρες στην κορυφή του "Αγροτικής Ανάπτυξης"
Aλόγιστες προμήθειες και σκανδαλώδεις σπατάλες συνθέτουν την εικόνα ασυδοσίας που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αστρονομικοί υπουργικοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων, αγορές αυτοκινήτων που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες βρίσκονται, τιμολόγια αρκετών χιλιάδων ευρώ για πούρα Αβάνας κ.ά. αν
Αστρονομικοί υπουργικοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων, αγορές αυτοκινήτων που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες βρίσκονται, τιμολόγια αρκετών χιλιάδων ευρώ για πούρα Αβάνας κ.ά. ανακαλύπτει καθημερινά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Υπουργικοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων που υπερέβαιναν συνολικά σε μηνιαία βάση τις 100.000 ευρώ, αγορές αυτοκινήτων που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες βρίσκονται, τιμολόγια αρκετών χιλιάδων ευρώ για πούρα Αβάνας και άλλα παρόμοια παραδείγματα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ανακαλύπτει καθημερινά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπουργείο Αγροτικής χλιδής..
To «ράλι» με τα τζιπ. Για τα ΤΟΚΑΑ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης) προορίζονταν 53 υπερπολυτελή αυτοκίνητα τζιπ αξίας 1,8 εκ. ευρώ, τον διαγωνισμό για την προμήθεια των οποίων ματαίωσε η ηγεσία του υπουργείου αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό.
Απορία όμως στα στελέχη του υπουργείου προκάλεσε ο αριθμός των 63 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Μεγαλύτερη βέβαια εντύπωση προκάλεσαν οι μηνιαίοι λογαριασμοί των τηλεφώνων αυτών. Ενδεικτικό του μεγέθους της υπερβολής είναι το ποσό του λογαριασμού ενός μόνο υπουργικού τηλεφώνου που άγγιζε τις 11.000 ευρώ. Αθροίζοντας μάλιστα τα ποσά από τους λογαριασμούς, το συνολικό κόστος σε μηνιαία βάση ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο είχαν αυξηθεί σημαντικά και διάφορες επιτροπές με παχυλή μισθοδοσία, αρκετές εκ των οποίων υπήρξαν από συστάσεώς τους ανενεργές. Σε περίπου δεκαπέντε υπολογίζονται οι επιτροπές αυτές. Κάποιες εξ αυτών έμειναν στα χαρτιά, ενώ σε κάποιες άλλες επιτροπές τα μέλη της δεν συνεδρίασαν έστω μία φορά.

Εκαναν φτερά τα υπηρεσιακά ΙΧ
Σε μια προσπάθεια καταγραφής του στόλου των αυτοκινήτων που ανήκουν στο υπουργείο, κατέληξαν σε έναν αριθμό που φτάνει τα 20. Οταν όμως αναζητήθηκαν τα αυτοκίνητα αυτά στο γκαράζ του υπουργείου, η απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία ήταν ότι είναι διασκορπισμένα σε διάφορες υπηρεσίες.


Το κόλπο
Κρυφτούλι του υπουργείου με τις υποτροφίες

Απολύτως χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού στελέχους που έγινε προ ημερών σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν βρήκαμε ούτε καν πάτο. Τον είχαν ξύσει και αυτόν».
Πέρα όμως από τις αλόγιστες προμήθειες και τις σπατάλες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε με έκπληξη ότι ακόμα και οι υποτροφίες σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που εύλογα προορίζονταν να χορηγηθούν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, επιχειρήθηκε να δοθούν σε ημετέρους, αποσιωπώντας με μεθοδικότητα την προκήρυξη στην ελληνική περιφέρεια. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επανέφερε την προκήρυξη για τη χορήγηση υποτροφιών κοινοποιώντας το περιεχόμενό της σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά έντυπα. Μάλιστα, στους υποτρόφους πρόκειται να χορηγηθεί εφάπαξ ποσό 4.000 ευρώ.
Το όργιο ασυδοσίας στο υπουργείο άρχισε να αποκαλύπτεται από την περασμένη εβδομάδα με τις παράνομες προσλήψεις συγγενών πρώην υπουργών, βουλευτών, πολιτικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε οργανισμούς (ΑΓΡΟΓΗ και ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

5.000 € για πούρα Αβάνας 
Ανάμεσα σε διάφορα τιμολόγια που έπεσαν στα χέρια της νέας ηγεσίας ήταν και ένα τιμολόγιο αγοράς πούρων Αβάνας, αξίας 5.000 ευρώ.


ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ




Σχεδιάστηκε ο νέος χάρτης της Ελλάδας



Το σχέδιο προβλέπει 394 δήμους, 16 «υπερνο μαρχίες», 5 κρατικές περιφέρειες και μητροπολιτική λειτουργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη«E» 31/10

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ενα από τα βασικά «κεφάλαια» των προεκλογικών δεσμεύσεων του Γιώργου Παπανδρέου αφορούσε στις ριζικές αλλαγές στο κράτος, στη «φιλοσοφία», στη δομή και τη λειτουργία του.


Επρόκειτο για μια φιλόδοξη «χάρτα» δεσμεύσεων που ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να οδηγήσει άμεσα στη διοικητική μεταρρύθμιση και τον νέο εκλογικό νόμο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, ακόμη και πριν από τον νέο χρόνο, η κυβέρνηση να έχει έτοιμο τον «χάρτη» των αλλαγών στο κράτος, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη του δημοσίου διαλόγου με τα κόμματα και τους φορείς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αρκετές από τις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και τον αρμόδιο υπουργό των Εσωτερικών έχει επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικής προεργασίας και μελέτης όλων των επιστημονικών εισηγήσεων -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκρίνει τη λογική της «παράτασης» της όλης διαδικασίας.
«Εχουμε σχέδιο, το οποίο και οφείλουμε να υλοποιήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, αλλά πάντα κάνοντας διάλογο με όλες τις πλευρές», λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, θυμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε παρουσιάσει από τις πρώτες μέρες δέσμη προτάσεων στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη Δημόσια Διοίκηση υπέρ της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Ο τρόπος εκλογής του βουλευτή ή της χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, λοιπόν, της νέας κυβέρνησης. Νέος εκλογικός νόμος, Καποδίστριας 2, αιρετές περιφέρειες και μητροπολιτική διακυβέρνηση. Στόχοι και σχέδια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Θα προλάβει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στο σύνολο των αλλαγών μέχρι τις δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2010;
Οι δύο επιτροπές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έχει ήδη δεσμευτεί ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν άμεσα και μάλιστα συγκρότησε δύο επιτροπές επιστημόνων που θα καταρτίσουν τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο και τον Καποδίστρια 2.
Το μόνο ερωτηματικό αφορά τον χρόνο έναρξης του δημοσίου διαλόγου, καθώς έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για αναβολή μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει βάλει τη «σφραγίδα» του στο «προσχέδιο» του εκλογικού νόμου, προτείνει η όλη συζήτηση να ξεκινήσει μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποφευχθεί η όποια εμπλοκή στα εσωκομματικά της ΝΔ.
Είναι γεγονός ότι και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «άκομψη» κίνηση την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς η ΝΔ να έχει αποκτήσει σαφή προσανατολισμό και πυξίδα.

Νέος εκλογικός νόμος
«Ραχοκοκαλιά» το γερμανικό μοντέλο

Από την προεκλογική περίοδο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για τη σύνταξη ενός εκλογικού νόμου που δεν θα ακολουθούσε πιστά, αλλά που θα αξιοποιούσε τη «ραχοκοκαλιά» του γερμανικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται στον συνδυασμό σταυρού και λίστας, στην αύξηση των μονοεδρικών και των βουλευτών Επικρατείας και στο μπόνους των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το σενάριο 160 ή 180 μονοεδρικών περιφερειών (που θα εκλέγονται με σταυρό) και το σπάσιμο της χαώδους Β’ Αθήνας. Οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα. Είναι σαφές ότι ενώ το προτεινόμενο σύστημα δημιουργεί δίχτυ διαφάνειας των προεκλογικών εκστρατειών και μειώνει το κόστος κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών για την εκλογή τους, προκαλεί αντιδράσεις και σχόλια για τη δημιουργία «βουλευτών δύο ταχυτήτων».
Ωστόσο υπάρχει σαφής πρόβλεψη και στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο αλλά και λόγω του πολιτικού προσανατολισμού Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εσωτερικών. Η ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών προτείνεται να γίνει μέσω της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών στα κόμματα. «Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία στη λειτουργία των κομμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Και η Β’ Αθήνας; Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας προτείνεται να σπάσει σε 23 μονοεδρικές περιφέρειες, εφόσον ισχύσει το σενάριο των 160 μονοεδρικών συνολικά ή σε 25 εάν προκριθεί το σενάριο των 180 μονοεδρικών. Για παράδειγμα, δήμοι όπως το Χαλάνδρι και το Αιγάλεω θα εκλέγουν από έναν βουλευτή.
Ο μεγαλύτερος Δήμος του Περιστερίου θα εκπροσωπείται ενδεχομένως από δύο βουλευτές, ενώ Μαρούσι και Πεύκη (μαζί) από έναν. Θα υπάρξει, βάσει των προτάσεων, και «συνασπισμός» δήμων (μικρότερων σε πληθυσμό) για την εκλογή ενός βουλευτή που θα τους εκπροσωπεί.

Πρωταγωνιστής η τοπική αυτοδιοίκηση
Στόχος η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που οδηγεί σε έναν νέο και πρωταγωνιστικό ρόλο την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατά τους ειδικούς η μείωση του αριθμού των δήμων. Ο Καποδίστριας 2, δηλαδή, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του οποίου έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Και βάση για τη σύνταξη του νόμου;
Οι μελέτες της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), με τη «σφραγίδα» του πανεπιστημιακού και διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. ΚΕΔΚΕ και ΙΤΑ έχουν επίσης ολοκληρωμένες μελέτες για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
«Λιγότεροι και ισχυροί δήμοι» είναι το «σύνθημα» το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμπει στη δημιουργία 394 δήμων -αριθμός όμως που μπορεί να αλλάξει αφού δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις. Η χωροθέτηση θα γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια: γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά.
Η μείωση του αριθμού των δήμων και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, «που δεν θα απομακρύνει τη διοίκηση από τον πολίτη», αλλά αντίθετα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκτεταμένη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια.
Αιρετοί. Μεγάλη τομή θεωρείται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και με ενσωματωμένες ως διαμερίσματα τις σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 54 νομαρχίες θα «συμπτυχθούν» σε 16 ή 17 περιφέρειες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και 5-6 κρατικές περιφέρειες.
Ετσι στην αιρετή περιφέρεια θα μεταφερθούν σταδιακά όλες εκείνες οι αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν αμιγώς κρατικό χαρακτήρα.
Η συγκρότηση δευτεροβάθμιων μητροπολιτικών ΟΤΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη ως προς τον σχεδιασμό σε νηπιακή ηλικία -αν και προτείνεται από ειδικούς και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική διαχείριση των ενιαίων βασικών λειτουργιών των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr