Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κόλαφος της Ε.Ε. κατά Τουρκίας για ελληνική ΑΟΖ - Δεν αποκλείει σύγκρουση με Άγκυρα


ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΟ
03/14/2013 - 09:40
Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο για τους υδρογονάνθρακες της ελληνικής ΑΟΖ βλέπει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και καλεί την ΕΕ να μεριμνήσει για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου, σε μία εξέλιξη θετική για τα ελληνικά συμφέροντα που προκλήθηκε από κείμενο της ευρωβουλευτού Ν.Τζαβέλα που κατατέθηκε προς ψήφιση.
Κάτι που που καταδεικνύει ότι η δειλή πολιτική της κυβέρνησης όπως επιδείχθηκε στο πρόσφατο ταξίδι στην Τουρκία μόνο ενδεδειγμένη δεν ήταν.
 Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050 στο τελικό κείμενο της φέρεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, αναφορικά με τις αξιώσεις που έχουν εγείρει οι Τούρκοι σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
 Στην παράγραφο 77 του τελικού κειμένου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται πώς, «η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες».
Εννοείται σαφώς πώς οι «τρίτες χώρες» είναι η Τουρκία που απέστειλε και ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απειλώντας με casus belli την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν της δοθεί το δικαίωμα να κάνει έρευνες και να εξορύξει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που βρίσκεται πέραν των 6 ναυτικών μιλιών  της θαλάσσιας περιοχής των νησιών Ρόδος και Καστελόριζο και όχι μόνο.
 
Προστίθεται μάλιστα στη συγκεκριμένη παράγραφο πώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει βασικό πολιτικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και να επιδιώξει να αποτραπούν διεθνείς τριβές, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ότι η Ε.Ε. στο όνομα της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο «ευλογεί» τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, μίας χώρας κράτος μέλος της και τη σπρώχνει στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της.

 Αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο κείμενο, τότε θα αποτελεί σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα αφού σαφώς αναφέρεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και ότι έχει να κάνει με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ΑΟΖ.
 Η Ε.Ε. κατά τα άλλα και στη βάση της σύμβασης UNCLOS επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής αυτάρκειας της από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσας. Η Αρκτική δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο λόγω, όπως φαίνεται, της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σπάνιες Γαίες, η “ανερχόμενη δύναμη” του ορυκτού πλούτου | αἰέν ἀριστεύειν

Σπάνιες Γαίες, η “ανερχόμενη δύναμη” του ορυκτού πλούτου | αἰέν ἀριστεύειν

Ελληνική υφαλοκρηπίδα σε Ρόδο και Καστελόριζο διεκδικεί η Τουρκία | αἰέν ἀριστεύειν

Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας στον ΟΗΕ
Η ρηματική διακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία η Άγκυρα «απαντά» στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Ελλάδα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Όχι, δεν σχεδιάζουμε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι άδειες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας “μας”, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών», επιχειρηματολογούν οι Τούρκοι.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα παραδέχεται επισήμως ότι αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.
Στο λεγόμενο «verbal note» που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει πλήρη δικαιώματα στις τέσσερις περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που σχεδιάζει να κάνει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων…
Πρόκειται για τα οικόπεδα 5033, 5034, 5035 και 5028. Ενδεικτικό της αντίληψης των Τούρκων για την κυριαρχία στην περιοχή είναι το γεγονός πως ειδικά το οικόπεδο 5033, εφάπτεται με το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας καθώς απέχει 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και σε άλλο σημείο της οριογραμμής του φτάνει σε απόσταση 11,22 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ρόδου.
Με απλά λόγια, αυτό που θέλει η τουρκική κυβέρνηση είναι να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα υλοποιώντας ταυτοχρόνως ένα «αυτοκρατορικό» πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων είναι ότι θα στηρίξει τις απόψεις της για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα με την ισχύ των όπλων.
Σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματολογία, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα έρευνας σε θαλάσσια οικόπεδα, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από το τουρκικό υπουργείο συμβούλιο., δηλαδή αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Ρόδο και Καστελόριζο.
Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Η σχετική αδειοδότηση από πλευράς Τουρκίας είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο και αφορά σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι τα νησιά απολαμβάνουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες – μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως η χώρα μας θα υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο.
Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Τι είχε πει ο Αβραμόπουλος για τις τουρκικές αξιώσεις
Aπό την πλευρά του, υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος περίπου πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου», είχε δηλώσει τότε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτυοντας: «Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές – χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον – θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Πρώτο Θέμα


Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ


Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε ότι η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής.....
διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Read more: http://www.oparlapipas.com/2013/03/blog-post_1930.html#ixzz2NNYqLtfh