Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μυθεύματα και πολιτικές ...εντέχνως ερριμμένες - Το Ευρώ της Ευρωζώνης τους και της Ένωσής τους - Κοινότητες Θεμάτων : Αποικία Ορεινών Μανιταριών.

Μυθεύματα και πολιτικές ...εντέχνως ερριμμένες - Το Ευρώ της Ευρωζώνης τους και της Ένωσής τους - Κοινότητες Θεμάτων : Αποικία Ορεινών Μανιταριών.

Μυθεύματα και πολιτικές ...εντέχνως ερριμμένες

Δημοσιεύτηκε από τον Το Μανιτάρι του Βουνού [mtb] στις 21/12/11 (76 Αναγνώσεις)
Μυθεύματα και πολιτικές ...εντέχνως ερριμμένες

Μυθεύματα και πολιτικές …εντέχνως ερριμμένες

Του Νικήτα Χιωτίνη*


1. Επικρατεί η άποψη πως το Ευρώ είναι «φούσκα», δηλαδή δεν αντιπροσωπεύει την αξία του. Η αλήθεια είναι πως επί του παρόντος τουλάχιστον, η Ευρώπη ως Ευρώπη δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, οικονομικό πρόβλημα έχουν οι νότιες χώρες της.



Τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά, όπως έχει επανειλημμένως βεβαιωθεί, θα μπορούσαμε δηλαδή – με κάποια δόση απλοποίησης αλλά όχι απλοϊκότητας - να λέγαμε πως αν ο Βορράς (δηλαδή η Γερμανία) διέθετε τα πλεονάσματά του στο Νότο, τα προβλήματα (της Ευρώπης) θα είχαν λυθεί.

2. Τα κόμματα που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες της Ελλάδος, με την αρωγή των οικονομολόγων ή/και των οικονομολόγων «τους», αντιμετωπίζουν το θέμα στενώς οικονομικά, οικονομικίστικα όπως θα λέγαμε παλαιότερα. Σκέφτονται δηλαδή μόνο το πώς και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, θα καταφέρουμε να πάρουμε δανεικά, που θα βρούμε λεφτά να ξεχρεώσουμε αυτά που τώρα θα πάρουμε και κάποια μικρής εμβέλειας «επαναδιαπραγματευτικά» ζητήματα. Το ζήτημα όμως είναι πρωτίστως πολιτικό, με τη σημερινή έστω έννοια της πολιτικής. Έχει να κάνει με μεσο-μακροοικονομικές εκτιμήσεις – μια που έτσι θεωρούμε σήμερα την πολιτική, μέχρι δηλαδή να καταλάβουμε το μεθοδολογικό μας αυτό λάθος – και με βάση αυτές να κινηθούμε, διαχειριζόμενοι τη τρέχουσα και την επερχόμενη πραγματικότητα.

3. Επισημαίνουμε τον επικρατούντα μύθο του πλούσιου και παραγωγικού Βορρά και του φτωχού και αντιπαραγωγικού Νότου: ο Βορράς υπήρξε πλουσιότερος και παραγωγικότερος από το Νότο, κατά τη διάρκεια ελάχιστου μόνο μέρους της διαδρομής του ανθρώπου στον πλανήτη αυτό, μόλις τα τελευταία χρόνια και δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, αυτό άλλωστε είναι επαρκώς αναλυμένο και επιβεβαιωμένο.

4. Ας δούμε όμως πως η Γερμανία έγινε πλουσιότερη και παραγωγικότερη τα τελευταία χρόνια: αφού αιματοκύλισε την Ευρώπη δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα με στόχο να ηγεμονεύσει σε αυτήν[1], σήμερα κερδοσκοπεί εις βάρος της, με εργαλείο τον άθλιο και ανήθικο φονταμενταλισμό του νεοφιλελευθερισμού[2]. Η Γερμανία δανείζεται με 1%, ο Νότος με πάνω από 5%. Οι διαφορές είναι τεράστιες, ο λόγος δε αυτής της εύνοιας προς τη πλούσια Γερμανία είναι - ή ήταν κατά τα τουλάχιστον 30 τελευταία χρόνια - άνευ πρακτικής αξίας. Αν δεν υπήρχε αυτή η «εύνοια», σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα για κανένα, τουλάχιστον στο βαθμό που υπάρχει σήμερα.

5. Στην Ελλάδα πανηγυρίζουν οι πολιτικοί και τα Μέσα (που έχουν τα «μέσα») γιατί σωζόμαστε με τα δάνεια που μας δίνουν. Μα έχουμε τρελαθεί τελείως; Τα δάνεια αυτά είναι τοκογλυφικά, κερδοσκοπούν «σώζοντάς» μας, είναι κατάδηλον πως επιδεινώνεται η κατάσταση, αντί να επιλύεται, από αυτήν την κερδοσκοπία. Γιατί αυτό αποσιωπάται από τους «πολιτικούς» και τα «μέσα»; Οι νέες κυβερνήσεις Ιταλίας και Ελλάδος προς αυτήν την κατεύθυνση του φαύλου κύκλου εργάζονται, δεν κάνουν άλλο παρά να διευκολύνουν τους κερδοσκόπους δανειστές τους και όλα δείχνουν πως γι’ αυτό «εξελέγησαν». Ο στα όρια άλλωστε της αντισυνταγματικότητας αναδειχθείς σημερινός πρωθυπουργός μας, αυτό το επάγγελμα εξασκεί, χρόνια τώρα: είναι τραπεζίτης, λειτουργός δηλαδή της σημερινής υφής των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων. Και μια που το αναφέραμε: γιατί οι «πολιτικοί» όταν δούν τα σκούρα επικαλούνται «τεχνοκράτες»; Οι «πολιτικοί» είναι μόνο για τα εύκολα; Ακόμα είναι περίεργο το γιατί χρησιμοποιούμε με τέτοια επιμονή και μάλιστα επιτιμητικώς, τον όρο τεχνοκράτης. Ετυμολογικώς, ο όρος τεχνοκράτης σημαίνει αυτόν που πάνω απ’ όλα βάζει την τεχνική – όπως ο φαλλοκράτης βάζει πάνω απ’ όλα το φαλλό. Αυτό θέλουμε από τους επιστήμονες «τεχνικούς» και από την πολιτική; Ελπίζω οι επιστήμονες να μη θεωρούν έτσι την επιστήμη τους.

6. Έχουν εκπονηθεί πάμπολλες μελέτες που αποδεικνύουν πως η παντοδυναμία της Γερμανίας έχει ημερομηνία λήξεως. Είναι δηλαδή σαφές πως αυτή τη στιγμή η Γερμανία παίζει με το χρόνο και συνακολούθως με τη φωτιά. Η Γαλλία όμως δείχνει και αυτή να παίζει με το δικό της χρόνο. Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Γνωρίζουν οι πολιτικοί μας πως αν ο Νότος φύγει από το Ευρώ, η Γερμανία θα οδηγηθεί πίσω στην ανεργία του 1938 και ότι το ξέρει αυτό; Γιατί δεν επιχειρηματολογούμε στο ότι πτωχεύσαμε γιατί εξοπλιζόμαστε με δικά μας λεφτά, για να υπερασπίσουμε εαυτούς και ευρωπαίους; Γιατί δεν απαιτούμε τις πολεμικές αποζημιώσεις που όλοι έλαβαν εκτός από εμάς; Γιατί δεν αρνούμαστε να είμαστε θύματα κερδοσκοπίας; Γιατί δεν διαπραγματευόμαστε γεωπολιτικώς (όπως έκαναν οι όντως πολιτικοί μας παλαιότερα); Γιατί έχουμε παραιτηθεί κάθε πολιτικής σκέψης και πράξης;

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και όλοι στα όριά μας. Επικαλούμενος όμως την Ιστορία, που εξελίσσεται από το συλλογικό ασυνείδητο των λαών, που πάντα δείχτηκε αποτελεσματικότερο από τις πρόσκαιρες εξουσίες και χιμαιρικές αλαζονείες άλλοτε σιωπηρώς και ανεπαισθήτως, άλλοτε βιαίως και ριζοσπαστικώς, δηλώνω αισιόδοξος!

Παραπομπές

[1] και που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γενναιόδωρα φερόμενοι απέναντί της, την διέσωσαν όταν αυτή διαλύθηκε μετά τις δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες καθυπόταξής τους.

[2] κακώς και εκ του πονηρού χρησιμοποιείται σήμερα ο όρος νέο-φιλελευθερισμός. Είναι εντελώς διαφορετικός ο φιλελευθερισμός, που οδήγησε στη σημερινή βιομηχανική παραγωγή, με τον νεοφιλελευθερισμό που επιδιώκει σε κερδοσκοπία, με φαντασιακό, παρασιτικό και αντιπαραγωγικό τρόπο.

* Ο Δρ Νικήτας Χιωτίνης είναι Αρχιτέκτων - Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

--> Κοινότητες Θεμάτ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μια κριτική θεώρηση της “επανάστασης του Γουδή το 1909″

Posted: Οκτωβρίου 19, 2011 in ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρώ εδώ και κάποιες μέρες τις αναφορές στην “επανάσταση” του Γουδή στις 14 Αυγούστου 1909 που τείνουν να την εξιδανικεύουν ως ένα σημείο, και να την θεωρούν ως γενεσιουργό αιτία της ένδοξης εθνικής Ελληνικής πορείας ως το 1920. Έχω όμως την εντύπωση ότι οι περισσότεροι που σχολιάζουν, καταφεύγουν σε εύκολους χαρακτηρισμούς στερούμενοι της γνώσης βασικών γεγονότων και στοιχείων, που αν δεν αλλάζει άρδην τις αντιλήψεις αυτές, τουλάχιστον τις συμπληρώνει.Η “επανάσταση” του Γουδή (*) το 1909 ήταν περισσότερο μια ένοπλος διαμαρτυρία ενός τμήματος του στρατού που κυρίως βρισκόταν στην Αθήνα, υπό την ηγεσία μια ομάδας χαμηλόβαθμων αξιωματικών που είχαν ιδρύσει μια μυστική οργάνωση τον “στρατιωτικό σύνδεσμο”. Το βασικό ελατήριο της στρατιωτικής αυτής εξέγερσης ήταν η εντύπωση που υπήρχε στον κόσμο για την φαυλότητα του τότε πολιτικού συστήματος και την αδράνεια του στον επανεξοπλισμό της Χώρας σε μια εποχή που οι πολεμική αναμέτρηση φαινόταν επικείμενη. Δευτερεύουσα, αλλά όχι ασήμαντη, ήταν και η ενόχληση των ηγετών της στρατιωτικής στάσης,για την επέμβαση του Θρόνου και του Διαδόχου Κωνσταντίνου στους προβιβασμούς των αξιωματικών, αλλά και στον σχηματισμό γύρω του μιας ομάδας αξιωματικών (Μεταξάς, Στρατηγός, Δούσμανης) που απολάμβαναν ιδιαίτερα ευνοικής μεταχείρησης.

Ηγέτης και αρχηγός της Επανάστασης του Γουδή, αναδείχθηκε ο Νικόλαος Ζορμπάς, ένας μετριοπαθής και συντηρητικός αντισυνταγματάρχης πυροβολικού που δεν επέτρεψε στην εξέγερση να πάρει ακραία αντιδυναστική μορφή, ενώ άλλος σημαντικός πρωταγωνιστής του, ήταν ο νεαρός ανθυπολοχαγός τότε- Θεόδωρος Πάγκαλος, κινητήριος μοχλός της μυήσεως συναδέλφων του στην ενέργεια. Μετά την εύκολη και αναίμακτη επικράτηση του Κινήματος, οι “επαναστάτες” ανάγκασαν την υφιστάμενη και νόμιμη Κυβέρνηση Ράλλη σε παραίτηση και εξανάγκασαν τον Βασιλιά Γεώργιο να ορκίσει μια νέα υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που είχε ένα μικροσκοπικό κόμμα στην βουλή και υποτίθεται είχε υιοθετήσει το “πρόγραμμα” του “συνδέσμου”.
Τα εισαγωγικά στην λέξη πρόγραμμα δεν είναι τυχαία, καθώς όπως αποδείχθηκε στις επόμενες εβδομάδες, τέτοιο πρόγραμμα δεν υπήρχε. Οι ιδεαλιστές αξιωματικοί είχαν αγαθά κίνητρα, ήθελαν να χτυπήσουν την φαυλοκρατία και την κακοδιοίκηση, αλλά όπως κατάλαβαν κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο εύκολο. Ακολούθησε ο πλήρης εξευτελισμός σε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σε ένα θέατρο παραλόγου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της βουλής υπό την απειλή της μερίδας του στασιάζοντος στρατού, υπερψήφιζαν δεκάδες νομοσχέδια επί παντός επιστητού που είχαν συντάξει πρόχειρα οι αξιωματικοί του “στρατιωτικού συνδέσμου” και τα οποία θα έμεναν στην πλειοψηφία τους ανεφάρμοστα. Τα νομοσχέδια αυτά περιείχαν μάλλον ευχές, ηθικολογίες και φιλοδοξίες παρά ορθολογικά εφικτά πολιτικά μέτρα. Το κοινοβούλιο συνεδρίαζε καθημερινά σε δύο συνεδριάσεις, με τα θεωρεία του κατάμεστα από αξιωματικούς του “Συνδέμου” και απλούς οπλίτες. Όταν κάποιος βουλευτής τολμούσε να επικρίνει τις αερολογίες και τις κενολογίες των νομοσχεδίων αυτών, οι αξιωματικοί από τα θεωρεία χτυπούσαν τα πόδια τους, σφύριζαν η καθύβριζαν τον ομιλούντα στο βήμα. Τέτοια επεισόδια έγιναν πάρα πολλά, με τους βουλευτές να δέχονται συνεχείς εξευτελισμούς και να απειλούν (κυρίως ο Θεοτόκης με το κόμμα του που ήταν και το μεγαλύτερο)με αποχή από τα καθήκοντα τους.
Το περίφημο στρατιωτικό νομοσχέδιο μόνο, προέβλεπε δαπάνες του ιλιγγιώδους ποσού των 60.000.000 δρχ, που έφερε την Χώρα κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο “στρατιωτικός σύνδεσμος” συνεδρίαζε καθημερινά για να συντάσσει τα νομοσχέδια αυτά και δεχόταν δεκάδες μηνύματα στήριξης τόσο από την Αθήνα όσο και από την επαρχία αλλά που παράλληλα ζητούσαν χαριστικές ρυθμίσεις και ρουσφέτια. Κάποια από αυτά, ο “Σύνδεσμος” τα ικανοποίησε, ώστε να διατηρήσει τα λαϊκά του ερείσματα, κατά παράβασιν όσων είχε υποσχεθεί. Σύντομα τα μέλη του “Συνδέσμου” κατάλαβαν ότι είχαν μπλέξει σε έναν κυκεώνα πολιτικών συμβιβασμών και συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο τελικά είναι να κυβερνάς μια Χώρα (κάτι που θεωρούσαν αρκετά εύκολο) και πόσο απροετοίμαστοι ήταν για αυτό.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν προσήλθε μετά από πρόσκληση του Ζορμπά και του “συνδέσμου”, χρησιμοποίησε με ευστροφία τα αδιέξοδα που είχαν αντιμετωπισει οι εξεγερμένοι, για να επιβληθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Χρησιμοποίησε τον “στρατιωτικό σύνδεσμο” εκβιάζοντας ουσιαστικά τον Βασιλιά και τα παλαιά πολιτικά κόμματα για έναν τελικό συμβιβασμό με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που προέβλεπε κάποιες φαινομενικές υποχωρήσεις τους σε δευτερεύοντα ζητήματα με την ταυτόχρονη διάλυση του ενοχλητικού “συνδέσμου”. Τελικώς η νέα κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη που σχηματίστηκε μετά τιε συννενοήσεις Βενιζέλου, ψήφισε μια νέα σειρά νομοσχεδίων με φορολογικό περιεχόμενο, από τα ελάχιστα που έμελλε να υλοποιηθούν. Στις τελευταίες μέρες της Κυβέρνησης Δραγούμη εκτυλίχθηκαν και τα τραγικά αιματηρά γεγονότα του Κιλελέρ, στα οποία η κρατική καταστολή είχε την αμέριστη κάλυψη του “στρατιωτικού συνδέσμου”, παρά την αρχική του θέση για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών της Θεσσαλίας.
Επί της ουσίας όταν ο Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση (αφού έπεισε τον Βασιλιά να διαλύσει αντισυνταγματικά την βουλή, βασιλικό δικαίωμα που στον Εθνικό Διχασμό λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος ο Βενιζέλος θα το αμφισβητήσει) κατήργησε σχεδόν όλα τα πρόχειρα νομοσχέδια (πλην των στρατιωτικών και κάποιων φορολογικών) εκείνης της περιόδου ως ανεδαφικά και ανεφάρμοστα. Και όχι μόνο αυτό. Λίγους μήνες μετά την αναρρίχηση του στην πρωθυπουργία ο Βενιζέλος επανέφερε τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας στις υψηλές βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας (Διάδοχος Κωνσταντίνος ως Αρχιστράτηγος), αναιρώντας άλλο ένα βασικό επίτευγμα του “Συνδέσμου”, ενώ χρησιμοποίησε σε θέσεις – κλειδιά τους Δούσμανη και Μεταξά, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κωνσταντίνου, που ήταν όμως μισητά για τον “Σύνδεσμο” και αρχικά είχαν απομακρυνθεί εκτός Αθηνών.
ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1909
Τελικώς η “επανάσταση του 1909″ δεν είχε κανένα επίτευγμα να επιδείξει; Αναμφίβολα είχε. Αποτέλεσε ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ στην λιμνάζουσα Αθηναϊκή κοινωνία, κινητοποίησε κοινωνικές δυνάμεις που δεν είχαν αναδειχθεί, επέβαλλε στην πολιτική σκηνή έναν ελπιδοφόρο νέο πολιτικό (Ελευθέριος Βενιζέλος) που χειρίστηκε τις Ελληνικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα με νέα ανανεωτική πνοή και νέες ιδέες. Ταυτόχρονα χάρις σε μια άφρονα πολιτική απόφαση των αξιωματικών του “συνδέσμου”(δεν υπήρχε οικονομική κάλυψη εκείνη την στιγμή πλην της μερικής χρηματοδότησης του Αβέρωφ) παραγγέλθηκε το βαρύ θωρηκτό “Αβέρωφ” που έμελλε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νίκη στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο και στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που επέβαλλε ο “σύνδεσμος” μπορεί να καταχρέωσε το κράτος εκείνη την στιγμή, αλλά χάρις σε αυτόν διπλασιάστηκε η Ελλάδα 3 χρόνια μετά.
Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της “Επανάστασης του 1909″ υπήρξε η νομιμοποίηση (καθιέρωση) της ενεργής επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Χώρας, επέμβαση που ως και το 1967 θα είναι κοινός τόπος, με κατ΄ εξοχήν περίοδο τον μεσοπόλεμο. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι “Φιλελεύθεροι” θα συναλλάσονται συνεχώς με πολλούς ανώτατους στρατιωτικούς (Οθωναίος, Πάγκαλος, Τσιμικάλης, Μανέτας, Πλαστήρας, Κονδύλης, Χατζηκυριάκος και πολλοί άλλοι χαμηλόβαθμοι) αλλάζοντας ακόμη και την επετηρίδα προβιβασμών η αποστρατεύοντας ομαδικά τους ανωτέρους τους και θα τους χρησιμοποιούν είτε στην διαχείρηση η στην υφαρπαγή της εξουσίας. Έτσι λοιπόν μετά το 1909 ο στρατός διαμορφώνεται σε ανεξάρτητο πόλο εξουσίας, που συμμετέχει στο πολιτικό προσκήνιο είτε ως συνεργός των πολιτικών κομμάτων, είτε και εντελώς ανεξάρτητος.
Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει ιστορικό γεγονός που να έχει μόνο θετικές πτυχές η επιπτώσεις, καθώς οι δρώντες παραμένουν άνθρωποι έχουν πάθη και αδυναμίες και κάνουν λάθη (ασχέτως προθέσεων) όπως γίνονται λάθη από τότε που καταγράφεται η ανθρώπινη Ιστορία. Καταλαβαίνω ότι ειδικά σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε σήμερα, έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι ατομικά, από Ιστορικά παραδείγματα που θα εμπνεύσουν ελπίδα και προοπτική. Θεωρώ όμως ότι αυτά οφείλουν να τοποθετούνται στις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι στις επιθυμητές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
(*) Η περιοχή της Αθήνας που έγινε το κίνημα λέγεται “Γουδή” και όχι Γουδί προς τιμήν ενός μαγειρικού σκεύους. Tο όνομα προέρχεται από μεγάλη οικογένεια των Σπετσών, πολλά μέλη της οποίας διακρίθηκαν λόγω της μεγάλης προσφοράς τους στην Eλληνική Eπανάσταση. Σε αναγνώριση της προσφοράς τους η Πατρίδα τούς αντάμειψε με την παραχώρηση της έκτασης που φέρει το όνομά τους».Οι εφημερίδες στις αρχές του αιώνα αναφέρουν την τοποθεσία με τη γραφή «Γουδή». Εξέχον μέλος της οικογένειας αυτής, ο Δημήτριος Γουδής που γεννήθηκε στις Σπέτσες του 1824, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Hταν δε ο πρώτος Eλληνας που έφερε εμπορικό ατμόπλοιο και πρωτοστάτησε για την επικράτηση της ατμήλατης ναυτιλίας σε ολόκληρη την Eλλάδα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τα σχέδια της Μέρκελ ...

Από έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μάθαμε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζει το νέο Ευρώ ενός μικρού αριθμού Κρατών που Ελέγχουν την Οικονομία τους με σκοπό να αναγκάσει τα υπόλοιπα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιστρέψουν στα Εθνικά τους Νομίσματα. Βέβαια, όλα αυτά με τους δικούς της ρυθμούς ώστε η μεταβίβαση των κρατών στα νομίσματά τους να μην επηρεάσει τις "Πωλήσεις" των Γερμανικών προϊόντων και των λοιπών συνεταιτέρων της στα υπόλοιπα Κράτη της ΕΕ. Η προσπάθεια λένε, είναι να μη διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να χωριστούν τα Νομίσματα του κάθε Κράτους Μέλους με ελεγχόμενες ισοτιμίες! Ίδωμεν. Εν τω μεταξύ, αίσθηση έκανε η ομιλία του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν στο πανεπιστήμιο της Κίνας όπου ανέφερε ότι ήταν λάθος η δανειοδότηση της Ελλάδας με το επιβαρυντικό επιτόκιο του 4%, όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 1,2%! Πώς είναι δυνατόν να βοηθήσεις το Δανειζόμενο να ανακουφιστεί από τα δυσβάστακτα χρέη του, όταν τον φορτώνεις με υπέρογκα επιτόκια! Μάλιστα. Και που το είπε ο Στρος Καν, οι Τράπεζες νομίζετε ότι συγκινήθηκαν; Συνεχίζουν να επιμένουν να μη πληρώσουν οι ίδιες τις ζημιές που υπέστησαν από τις ριψοκίνδυνες Επενδύσεις τους και απαιτούν με απροκάλυπτη αναίδεια να τις πληρώσουν οι...φορολογούμενοι Πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτα! Η θέση της "ΣΠ" είναι απλή: Το χρήμα πρέπει να πάψει σε διεθνές επίπεδο να αποτελεί αντικείμενο Εμπορίας ή οποιασδήποτε άλλης Διαμεσολάβησης. Πρόκειται για το οξυγόνο που αναπνέουν οι Άνθρωποι και η διανομή του θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το Κράτος με μια επιβάρυνση 1% για τα λειτουργικά έξοδα της κρατικής Τράπεζας. Νταβατζιλίκια που δεν προσφέρουν καμία "Πρόσθετη Αξία" στην Οικονομία της χώρας είναι τελείως απαράδεκτα! Όπως γνωρίζετε, σεβαστοί αναγνώστες τα 360 δισ που χρωστάμε προέρχονται από την επιβάρυνση του 4% που προσθέτουν οι Τράπεζες στο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα, ενώ εκείνες το προμηθεύονται προς 1,2%! Γιατί αποφάσισαν να μας χρεώνουν 4% επί πλέον είναι ηλίου φαεινότερον! Για να τσεπώνουν από κοινού με τους Πολιτικούς μας!

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

"Αδειάζουν" Εκάλη και Πολιτεία από τον τρόμο του 2012! Το ξέσπασμα εμφυλίου που φωτογραφίζουν τα διεθνή ΜΜΕ διώχνει τα φουσκωμένα πορτοφόλια...

Από την Ιόλη Πιερίδη
 

Πανικός στα βόρεια προάστια και ειδικά σε Εκάλη και Πολιτεία.
Πολλές  «επώνυμες» οικογένειες έχουν εγκαταλείψει ήδη τη χώρα για μόνιμη διαμονή σε χώρες του εξωτερικού!
Η είδηση βγήκε από τα ακριβά εστιατόρια της περιοχής που είχαν επενδύσει στους φορτωμένους πελάτες και ξαφνικά βλέπουν τις κρατήσεις τους να κάνουν φτερά και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων να βρίσκονται σε απόγνωση μια και αρκετοί από αυτούς δανείσθηκαν τρελά ποσά για να διαμορφώσουν χώρους υψηλής αισθητικής!
Η φήμη που κυκλοφορεί θέλει τους φυγάδες να αναθέτουν την πώληση των σπιτιών τους –και μάλιστα κοψοχρονιάς-σε γνωστά μεσιτικά γραφεία της Αθήνας.
Ο κυριότερος λόγος της εσπευσμένης απόδρασης είναι ο φόβος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα του 2012.
Πολλές από αυτές τις οικογένειες εμπλέκονται με τον ένα η τον άλλο τρόπο στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε βάθος δεκαετιών και τρέμουν το ξέσπασμα της βίας!
Δεν είναι λίγοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που επιχειρούν να απεγκλωβισθούν από τις μπίζνες τους στην Ελλάδα και φέρονται αποφασισμένοι να πουλήσουν τις εταιρείες τους και να την κάνουν από τη χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα.
-Αυτό που συνέβη στην Αργεντινή θα είναι χάδι μπροστά στη Κόλαση του Δάντη που θα ζήσει η Ελλάδα…,
Aυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους συμπολίτες μας…

Θυμήθηκαν ότι μας χρωστούν οι Γερμανοί

Posted: Δεκεμβρίου 19, 2011 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DIE WELT
Η Welt παραδέχεται ότι μόνο το αναγκαστικό δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδας στους ναζί με χαμηλούς τόκους σήμερα αντιστοιχεί σε 95 δισ. δολάρια.
Δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία κατά πολλούς οφείλει στην Ελλάδα και οι οποίες από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για την δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία.
Θυμήθηκαν ότι μας χρωστούν οι Γερμανοί
Κάποια από τα αιτήματα ή τις υποχρεώσεις αποζημίωσης «έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε. «Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της κατοχής όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν την χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία».
Η Welt κάνει μία ιστορική αναδρομή στο γιατί η Δύση «επέβαλε» στην Ελλάδα να μην διεκδικήσει άμεσα και πλήρως την οικονομική της αποζημίωση, πέραν των υλικοτεχνικών αποζημιώσεων. Συνολικά, εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.
Κάνει ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις γερμανικές «αρπαγές», δηλαδή το δάνειο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άτοκα στο Βερολίνο η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έφτανε τα 476 εκατ. μάρκα εκείνη την εποχή.
Το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «ζημιά», οπότε η Ελλάδα με τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, αλλά πόσο; «Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν, η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια» παραδέχεται η Welt.
Η αναγνώριση μίας τέτοιας οφειλής θα συνιστούσε ένα προηγούμενο «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις», παραδέχεται η εφημερίδα, χωρίς πάντως να αποκλείει το δίκαιο ή λογικό του αιτήματος.

πηγή : ethnos.gr

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η λύτρωση και η κάθαρση μας

Η Ελλάδα βγαίνει από το € το 2012

Αυτή είναι η ασυλία που θέλει ο ΓΑΠ

Ψυχραιμία μέχρι τις εκλογές

Αρμαγεδδών προβλέπει η Μάρα Ζαχαρέα το 2012 στα ΜΜΕ ...

2011-12-18 09:48:04
Αρμαγεδδών προβλέπει η Μάρα Ζαχαρέα το 2012 στα ΜΜΕ ...
Για Αρμαγεδδών μιλάει η Μάρα Ζαχαρέα προκειμένου να περιγράψει τη νέα τηλεοπτική χρονιά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό, «ΕΓΩ Weekly». Η διευθύντρια του star.gr αναφερόμενη στη νέα χρονιά δηλώνει ότι ... «Η τηλεοπτική αγορά κινείται σε μια μεγάλη κατηφόρα και πηγαίνει με χίλια» συμπληρώνοντας ότι «Θα κάνω τη δυσάρεστη πρόβλεψη ότι για τα μέσα ενημέρωσης το 2012 θα είναι χρονιά… Αρμαγεδδών. Στην αρχή της επόμενης σεζόν, τίποτα δεν θα είναι στα κανάλια όπως σήμερα»!
Εντύπωση όμως προκάλεσε η ερώτηση του δημοσιογράφου για την Ελεονώρα Μελέτη και τις φήμες ότι θα κάνει αγωγή στο site που διευθύνει! «Διαψεύδω κατηγορηματικά» απαντά η Μάρα Ζαχαρέα τις φήμες για τις προθέσεις της ομοκάναλης παρουσιάστριας, συμπληρώνοντας ότι «Πρώτη φορά το ακούω και πέφτω από τα σύννεφα» για να διευκρινίσει όμως ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες της στο site, «Να ανεβάζουν τα ειδησεογραφικά θέματα της εκπομπής της κυρίας Μελέτη και όχι αναφορές σε προσωπικά βιώματα ή απόψεις περί ανθρωπίνων σχέσεων, διότι θεωρώ ότι υπήρξε πληθώρα από αυτά»!
Επιπλέον η Μάρα Ζαχαρέα αποκάλεσε τον Νίκο Χατζηνικολάου, «Μοναδικό anchorman που έχει προσωπικό κοινό και τον ακολουθεί», συμπληρώνοντας ότι «Είναι κρίμα που δεν είναι στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή». Δήλωσε ότι παρακολουθεί το δελτίο του Mega και την Όλγα Τρέμη, ενώ δεν έχει άποψη για το δελτίο της ΝΕΤ που παρουσιάζει η Έλλη Στάη, αφού δεν το παρακολουθεί.
enimerosi24.gr Αναρτήθηκε από Nonews στις 09:44

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: Έτσι βούλιαξε το ALTER. Διαβάστε τους μισθούς - κροίσων που έπαιρναν golden... δημοσιογράφοι και στελέχη

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Νομίζετε ότι οι Γιαννίκος και Κουρής ευθύνονται αποκλειστικά για την κατάρρευση του Alter; Κι όμως, υπήρχαν δίπλα τους μία στρατιά από golden boys - δημοσιογράφους και στελέχη που λάμβανουν μισθούς, που ίσως να ζήλευαν ακόμη και... εφοπλιστές. Διαβαστε, στο planet-greece, πόσα έπαιρνε ο Αυτιάς, ο Ρομπέν... της Εκάλης Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Χαρδαβέλλας με τα UFO του, o...χρυσός Νίκος Χατζηνικολάου (τα λεφτά του είναι... Real!!!), η Miss Marple... Νικολούλη, ο χαφιές της ΕΥΠ (ο ίδιος το παραδέχθηκε) Γιώργος Τράγκας και πολλά μεγαλοστελέχη στο πρόγραμμα κτλ. Δείτε τα νούμερα και ζαλιστείτε....

Στέλνουμε αυτή την επιστολή για να ενημερώσουμε πως έγινε το μεγάλο φαγοπότι στο τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Οι αληθινές αιτίες της χρεοκοπίας του ALTER δεν είναι όλα αυτά που δημοσιεύτηκαν και διέρρευσαν από τον Γ. Κουρή για τις σπατάλες του καλού του συνεταίρου Κ. Γιαννίκου ( όπως η πληρωμή από τον σταθμό της προσθετικής στήθους γνωστής παρουσιάστριας, τα ακριβά αυτοκίνητα που παραχωρούσαν σε διευθυντές ακόμα και σε κάποιον που ενώ είχε αποχωρήσει από την εταιρεία εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί εταιρικό αυτοκίνητο κλπ). Οι αιτίες του κακού βρίσκονται αλλού.

Το 2009 οι «μαγειρεμένες» οικονομικές καταστάσεις παρουσίαζαν μια ακόμα κερδοφόρα χρονιά με έσοδα και εισπράξεις ανθηρές. Όλα αυτά όμως απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Και βέβαια η φούσκα δεν άργησε να σκάσει με θύματα εμάς τους εργαζομένους. Στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2005-2009 οι αμοιβές που δόθηκαν σε διευθυντικά στελέχη και μέλη ΔΣ ανέρχονταν σε αστρονομικά ποσά. Μόνο για το 2009 οι αμοιβές ανέρχονταν σε 5.523.430€. Φαίνεται όμως πως όλα αυτά τα χρόνια κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν έδωσε σημασία. Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως γίνεται μια εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2000 και μετά να μην έχει δώσει μέρισμα στους μικρομετόχους της αλλά να σκορπίζει όλα αυτά τα χρόνια τεράστια ποσά στα μέλη του Δ.Σ. που τυχαίνει να είναι και μεγαλομέτοχοί της.

Εμείς θα τολμήσουμε να σας αναφέρουμε ενδεικτικά για το έτος 2009 τις σκανδαλώδεις αμοιβές των μελών του ΔΣ, των διευθυντικών στελεχών και των τηλεοπτικών αστέρων (δεν ξέρουμε βέβαια, αν εσείς θα τολμήσετε να τις δημοσιεύσετε). Δικά σας λοιπόν τα σχόλια για τις αμοιβές της ντροπής.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ ετησίως: από 350.000 -450.000€ (μεικτά) ο καθένας.

Τα μέλη του ΔΣ το έτος 2009 ήταν Κ. Γιαννίκος, Γ. Κουρής, Α. Κουρής, Β. Κοσμόπουλος, Χ. Πεχλιβανίδου, Α. Κοντοδήμου, Ξ. Βαλέττας.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ετησίως:

Κοσμάς Σφαέλος, Διευθυντής Ειδήσεων, 420.000€ και μέσω της Κυπριακής offshore εταιρείας GARSTON INVEST 232.500€. Σύνολο 652.500€. Είναι να αναρωτιέστε όλοι τι έκανε αυτός ο διευθυντής και άξιζε τόσα πολλά. Εμείς πάντως ξέρουμε και θα αναφερθούμε σύντομα στο έργο του.

Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας, 420.000€. «Φύλακας άγγελος» όχι του ALTER αλλά του επί πολλά χρόνια συνεργάτη της Κ. Γιαννίκου. Μέσω της «Συμμετοχικής Επενδυτικής Θεαμάτων» φαίνεται να έχει αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών του Γιαννίκου στην θεατρική επιχείρηση ΕΛΛ.ΘΕΑ .

Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής και μέλος ΔΣ 420.000€. Εκτός της αμοιβής του έπαιρνε και αμοιβή μέλους Δ.Σ. Συνολική αμοιβή 720.000€. Ο «Διπλός ρόλος» θέλει και διπλή αμοιβή.

Στέλιος Πανταζόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, 520.000€, Θεοφύλακτος Οικονομίδης, Οικονομικός Διευθυντής 100.000€, Δημήτρης Στολίδης Προϊστάμενος στην Οικονομική Διεύθυνση 85.000€, και οι τρεις τα «αγαπημένα» παιδιά του Γιαννίκου. Αθανασία Γοργόλη, Διευθύντρια Προσωπικού, 93.000€.

Δεν ήταν κακή αμοιβή για κάποια που ξεχνούσε να πατάει το πόδι της στον σταθμό και ασχολούταν συνεχώς με την ξενοδοχειακή επιχείρηση που διατηρούσε στην Σίφνο. Να είναι τυχαίο άραγε ότι πριν ξεσπάσει το τσουνάμι στον σταθμό οι Πανταζόπουλος, Γοργόλη και Στολίδης παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν και να πάρουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους;

ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ετησίως:

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Ρομπέν της Εκάλης 2.600.000€. Κώστας Χαρδαβέλλας 760.000€. Εσείς τουλάχιστον Μάκη και Κώστα δεν θα έπρεπε να προβάλετε στο zougla το βιντεάκι με τον συλληφθέντα αγαπημένο σας εργοδότη Κ. Γιαννίκο που τόσο πολύ σας στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αχάριστα παιδιά, μην δείτε κάποιον να γονατίζει.

Νίκος Χατζηνικολάου 1.000.000 €. Νικολάκη τι να πούμε για σένα; Και εμείς με τέτοια αμοιβή δεν θα εγκαταλείπαμε τον σταθμό τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου…του 2017.

Αγγελική Νικολούλη 610.000€. Miss Marple πώς να μην ευγνωμονείς τον εργοδότη σου Κώστα Γιαννίκο, όταν φρόντιζε ο σταθμός όλα αυτά τα χρόνια να σου πληρώνει ακόμα και το φόρο εισοδήματος. Βέβαια δεν νομίζουμε να πιστεύεις ότι είσαι η μοναδική.

Γιώργος Τράγκας 300.000€. Αλήθεια Γιωργάκη γιατί δεν εμφανίστηκες να υποστηρίξεις την παρέμβαση της εταιρείας σου DYNAMIC COMMUNICATION κατά της αίτησης για την υπαγωγή του ALTER στο άρθρο 99; Μήπως γιατί τσέπωσες το παραδάκι ενώ εμείς οι εργαζόμενοι παραμένουμε για πολλούς μήνες απλήρωτοι; (πρόσεξε γιατί καμιά φορά και οι τοίχοι έχουν αυτιά!!!)

Να μην μιλήσουμε για τις offshore εταιρείες που όλα αυτά τα χρόνια εισέπρατταν εκατομμύρια ευρώ. Ή μήπως δεν εισέπρατταν; Μήπως ήταν εικονικές συναλλαγές και υπερτιμολογήσεις; Μήπως να μας απαντήσουν γι’ αυτό οι ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της MARFIN; Αν όχι πάλι μήπως να μας λύσουν την απορία οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, η ΣΔΟΕ, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ, οι ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ, οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και όλοι όσοι εθελοτυφλούσαν για πολλά χρόνια;

Πως γίνεται μια εταιρεία που έχει μετοχικό κεφάλαιο 8.000.000€ να αγοράζει από το 2006 έως και το 2009 πρόγραμμα (ταινίες) αξίας περίπου 420.000.000€; Και πως αυτή η εταιρεία το 2010 εμφανίζει ξαφνικά ζημιές και δεν μπορεί να πληρώσει όλους εμάς; Δεν είναι η οικονομική κρίση που έπληξε το κανάλι. Είναι η απληστία των λίγων που έπληξε εμάς τους πολλούς. Όσο και αν τους βολεύει η πτώχευση, είναι πλέον σίγουρο ότι δεν θα κουκουλώσει τα εγκλήματα τους εις βάρος μας. Διαμηνύουμε στους υπευθύνους ότι τους τίτλους τέλους θα τους γράψουμε εμείς. Εμείς που συμπληρώσαμε τα κομμάτια του puzzle…

Απλήρωτοι εργαζόμενοι ALTER

Υ.Σ Αλήθεια κ. Γιαννίκο και κ. Κουρή πόσο να κοστολογείται η κάθε ταινία που αγοράζατε;

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily: Ν. Λυγερός - Θ. Καρυώτης Ημερίδα περί ΑΟΖ. Αθήνα 12/11/11.

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily: Ν. Λυγερός - Θ. Καρυώτης Ημερίδα περί ΑΟΖ. Αθήνα 12/11/11.

Τουρκική « πειρατεία» στην Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα

Τουρκική « πειρατεία» στην Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17-12-2011