Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Βροχή καταγγελιών κατά Ισραήλ

Posted: 25 Mar 2009 12:13 AM PDT

Ανατριχιαστικές ομολογίες Ισραηλινών στρατιωτών για εκτελέσεις αμάχων εν ψυχρώ
Γαλλικο, Ροϊτερς
Δύο μήνες μετά την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει σωρεία καταγγελιών ανεξάρτητων, διεθνών παρατηρητών για εγκλήματα πολέμου, οι οποίες ενισχύονται από τις ανατριχιαστικές ομολογίες στρατιωτών και αξιωματικών του, που συνεχίζουν να δημοσιεύονται από ισραηλινέςεφημερίδες.
Με το κύριο άρθρο του, ο βρετανικός Guardian ζητούσε χθες να παραπεμφθεί το Ισραήλ είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είτε σε ειδικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είχε ζητήσει τη Δευτέρα και ο εισηγητής του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ρίτσαρντ Φολκ, ο οποίος, στην έκθεσή του, σημείωνε ότι, βάσει των προκαταρκτικών ενδείξεων, τεκμηριώνονται υπόνοιες για «έγκλημα πολέμου μεγάλων διαστάσεων». Διερεύνηση των καταγγελιών από τον ΟΗΕ ζήτησαν και η Διεθνής Aμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εξ άλλου, η ιστοσελίδα του Guardian φέρνει στο φως της δημοσιότητας τρία βίντεο, που αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει αμάχους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 48, ενώ αποκαλύπτεται ότι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Στο μεταξύ, παγκόσμιο σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες καταγγελίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χάαρετς». Υστερα από ομολογίες Ισραηλινών στρατιωτών πως έλαβαν διαταγές να εκτελέσουν αμάχους εν ψυχρώ, ήρθε η ανατριχιαστική αποκάλυψη γύρω από τα T-shirts που φορούσαν στρατιώτες οι οποίοι έρχονταν από τη Γάζα ή από κέντρα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων. Ενα από τα εν λόγω T-shirts εικονίζει Ισραηλινό στρατιώτη να ανατινάζει τζαμί και φέρει την επιγραφή: «Μόνο ο Θεός συγχωρεί». Σε ένα άλλο, εικονίζεται Παλαιστίνια έγκυος στο στόχαστρο ελεύθερου σκοπευτή. Η λεζάντα γράφει: «Με μία σφαίρα, δύο νεκροί». Ενα τρίτο απεικονίζει Παλαιστίνια μητέρα να κλαίει στον τάφο του παιδιού της. Η λεζάντα υπονοεί ότι το παιδί θα ήταν καλύτερα να μην είχε γεννηθεί ποτέ, με ιδιαζόντως ειδεχθή τρόπο: «Καλύτερα να χρησιμοποιείτε Durex»!
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρεγκέβ, κατήγγειλε τον Φολκ για «προκατάληψη και μονομέρεια» εις βάρος του Ισραήλ, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, χαρακτήρισε τα όποια κρούσματα «μεμονωμένα». Προ ημερών, ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, είχε δηλώσει ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «ο ηθικότερος του κόσμου».
Στο πολιτικό επίπεδο, ο Μπάρακ συμφώνησε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, με αντάλλαγμα πέντε υπουργεία για το Εργατικό Κόμμα. Ηδη, έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ο ακροδεξιός ηγέτης Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στον οποίο ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί το υπουργείο Εξωτερικών και το υπερορθόδοξο κόμμα «ΣΑΣ».
Εάν οριστικοποιηθεί η συμμετοχή των Εργατικών, η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει, θεωρητικά, την υποστήριξη 66 βουλευτών της Κνεσέτ, σε σύνολο 120, επομένως θα εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη. Ωστόσο, ο Εχούντ Μπάρακ αναμενόταν να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις στο έκτακτο συνέδριο των Εργατικών, χθες το βράδυ. Είναι ενδεικτικό ότι 7 από τους 13 βουλευτές του κόμματος διαφωνούσαν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο γ. γ. του κόμματος, Κάμπελ, και ο πρώην πρόεδρός του, Πέρετς, δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα αν αποφασιστεί η «ανίερη» συμμαχία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας: Μύθοι και πραγματικότητα

Posted: 26 Mar 2009 02:04 AM PDT

Για όσους το ...αντέξουν, στο βίντεο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλία μου με θέμα «Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας: Μύθοι και πραγματικότητα», που έλαβε χώρα στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Πατριωτικός Σύλλογος «Θερμοπύλες», την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Σάββας Καλεντερίδης

Τα πράματα αλλάζουν στη Τουρκία

Διαβάστε μετά προσοχής αυτό το άρθρο

Posted: 26 Mar 2009 08:00 AM PDT


Τις πρώτες 24 ώρες, όχι τις πρώτες 100 μέρες
Του Σενέρ Λεβέντ
Ο άνθρωπος είναι, λέει, πολεμιστής της "Ειρηνευτικής Επιχείρησης" του 1974. Τέλειωσε ο πόλεμος. Μοιράστηκε το νησί. Του άρεσε η Κύπρος. Και έμεινε εδώ. Βρίσκεται εδώ για 35 χρόνια δηλαδή. Είναι πολίτης τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ. Τώρα κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής. Το Κόμμα Πολιτική για το Λαό (ΗIS) διαθέτει 23 υποψηφίους από την Τουρκία. Και είναι ένας από αυτούς. Αφού άκουσε την ομιλία του Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνη την αίθουσα, σηκώθηκε και ζήτησε απ' όλους μας λογαριασμόλέγοντας: "Κλέψατε 35 χρόνια από τη ζωή μου!" Ουσιαστικά έπρεπε να του απαντήσουμε "Άι σιχτίρ", όπως είπε και ο δάσκαλος Αρίφ, αλλά ο Ιζτζάν που βρισκόταν στο βήμα συμπεριφέρθηκε πιο ευγενικά. "Κανείς δεν σας κρατάει εδώ με το ζόρι", του είπε.
Άλλαξε το κλίμα των εκλογών μετά τη συμμετοχή του Κινήματος Γιασεμί Κόμμα Ενωμένη Κύπρος σε αυτές. Πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές για το θεαθήναι που διεξάγονται από το 1976 αναφέρεται ότι η βόρεια Κύπρος βρίσκεται κάτω από την κατοχή της Τουρκίας. Λέγονται πράγματα που μέχρι τώρα δεν λέγονταν από τηλεοράσεως. Για πρώτη φορά ένα κόμμα ζητάει την ψήφο μόνο των Τουρκοκυπρίων και όχι αυτήν των εκ Τουρκίας. Χαλάει το παιχνίδι των υπολοίπων κομμάτων. Ταυτόχρονα όλα αυτά αποτελούν και απάντηση προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγνοούν τις πραγματικότητές μας. Διότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές κάτω από κατοχή. Έστω και αν το έχουν καταλάβει, μας κοροϊδεύουν. Από τη μια μας αποκαλούν "υποτελή διοίκηση της Τουρκίας" και από την άλλη επισκέπτονται στο νησί μας και συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Εύχονται καλή τύχη στα κόμματα που θεωρούν "υποστηρικτές της λύσης". Παίζουν το ρόλο τους σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο πληθυσμός μας κατέστη το ένα τρίτο του πληθυσμού που μεταφέρθηκε απ' έξω. Δεν λογαριάζουν καθόλου τις σαράντα χιλιάδες στρατό.
Με την κάθοδό του στις εκλογές, το Κίνημα Γιασεμί ρίχνει και τη μάσκα που φορούν αυτοί. Για να πω την αλήθεια, θα ήθελα να εμφανιστώ στην τηλεόραση με τον Όλι Ρεν και την Μέτλιτ Ρότε και να τους ρωτήσω το εξής: "Δεν ντρέπεστε να λέτε πως είναι δημοκρατικές οι εκλογές αυτές; Δεν κοκκινίζετε καθόλου όταν λέτε τέτοια πράγματα;"
Τώρα όλοι ρωτάνε συνεχώς "τι θα κάνετε τις πρώτες 100 μέρες αν ανέλθετε στην εξουσία". Η ερώτηση αυτή ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου, έτσι δεν είναι; Αλλά πέστε ότι σας συνέβη αυτό που φοβάστε. Ξεσηκώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι και όσοι έμειναν εδώ σήκωσαν κεφάλι όλοι μαζί. Και όλοι έβαλαν στο στήθος από ένα γιασεμί. Άστε κατά μέρος τις πρώτες 100 μέρες. Να σας πούμε τι θα κάνουμε τις πρώτες 24 ώρες. Άλλωστε τα ανέφερε αυτά και ο Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνο το πρόγραμμα που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Κατά τις πρώτες 24 ώρες θα κάνουμε πέντε συναντήσεις με πέντε κέντρα εξουσίας. Τον πρέσβη της Τουρκίας, το Διοικητή των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου, το Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας, το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι συνομιλητές μας.
Θα πούμε το εξής στον πρέσβη της Τουρκίας: "Εσείς εδώ είστε πρέσβης μιας χώρας εγγυήτριας δύναμης και οι αρμοδιότητές σας περιορίζονται μόνο σε αυτό. Δεν μπορείτε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αν βγείτε εκτός των αρμοδιοτήτων σας θα σας διώξουμε από τη χώρα. Αυτή η χώρα είναι δική μας και εμείς θα τη διοικήσουμε".
Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο 650 στρατιώτες μπορεί να διατηρεί στο νησί. Ενόσω διατηρείτε 40 χιλιάδες στρατό είστε κατοχική δύναμη". Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Ο στρατός των Δυνάμεων Ασφαλείας είναι τουρκοκυπριακός. Εσείς είστε ένας στρατηγός από την Τουρκία επικεφαλής του στρατού αυτού. Απαλλάσσεστε των καθηκόντων σας και στη θέση σας διορίζουμε έναν Τουρκοκύπριο διοικητή. Επιπλέον, καταργούμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και περνάμε στον επαγγελματικό στρατό".
Στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πούμε το εξής: "Από 'δω και μπρος δεν γίνεται να κάθεσαι και να σηκώνεσαι με οδηγίες της Τουρκίας!" Στον Υπουργό Εσωτερικών θα πούμε: "Να μας παραδώσεις αμέσως τους καταλόγους με τον πληθυσμό και όσους κατέχουν την ιθαγένεια!"
Προς το παρόν αυτά. Κάντε υπομονή όμως. Υπάρχει και συνέχεια σε λίγο.
ΠΟΛΙΤΗΣ

Πριν έξι μήνες αυτό το άρθρο θα ήταν αδιανόητο

InfognomonPolitics

Γιάννης Μαρίνος Μάνος Χατζηδάκις & Τρομοκρατία

ΑΝΤΙΓΝΩΜΙΕΣ

Δεν έχω πια καμιά ελπίδα

Γιάννης Μαρίνος | Κυριακή 22 Μαρτίου 2009
  
   
    
Τα συνεχώς εντεινόμενα φαινόμενα αναρχίας και τρομοκρατίας, η αμήχανη αδράνεια της αυτοαφοπλισμένης πολιτείας και η εκκωφαντική σιωπή (οι ανέξοδες αποδοκιμασίες των εγκλημάτων αλλά όχι των συγκεκριμένων εγκληματιών γίνονται για το θεαθήναι αν δεν υποκρύπτουν επικρότηση) θύμισαν στον τακτικό αναγνώστη μου κ. Παναγιώτη Καραγεώργο μια συγκλονιστική συνέντευξη του συνθέτη και διανοούμενου Μάνου Χατζιδάκι, που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΤΟΡ-FΜ και δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» της 9ης Φεβρουαρίου 1989 (δηλαδή πριν από 20 χρόνια!). Είχα προκαλέσει τον μεγάλο Μάνο με τις ακόλουθες διαπιστώσεις: 

«Ολες σχεδόν οι πολιτιστικές κατακτήσεις,οι ηθικές αξίες, καθετί που έκανε υπερήφανο τον άνθρωπο, έχουν κυλήσει στον βούρκο, ποδοπατούνται προκλητικά καιαναίσχυντα στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές μάλιστα κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του,που δίνουν έτσι το κακό παράδειγμα.Κι όμως,ο λεγόμενοςπνευματικός κόσμος στην ουσία σιωπά.Και όταν του ζητείται η καθοδηγητική παρέμβασή του απαντά:“Εγώ ό,τι έχω να πω το λέω με το έργο μου”.Είναι όμως έτσι ή μήπως πρόκειται για υπεκφυγή που υπαγορεύει ο καιροσκοπισμός,το βόλεμα,ο φόβος,η ιδεολογική αμηχανία ή η σιωπηρή επικρότηση;». 

Σταχυολογώ κάποιες πολύ επίκαιρες απαντήσεις του Χατζιδάκι: 

«Τι μπορεί να κάνει ο καλλιτέχνης με την τέχνη του,με μια μουσική φράση; Οποια κι αν είναι η δουλειά σου, πρέπει να κατέβεις κάτω και να μιλήσεις. Αυτό είναι υποχρέωση κάθε πολίτου,και ακόμα περισσότερο ενός υπεύθυνου πολίτου,αλλά όχι μέσα από την τέχνη.Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει, πάντα την έχει. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει ένα τίμημα. Και εκεί είναι που γίνεται η μεγάλη μάχη με τον εαυτό μας. Πόσοι είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε; Ζούμε τη μοιραία κατάληξη ενός κόσμου που προετοιμάσθηκε για την εξαφάνισή του.Ο μεταπολεμικός κόσμος,και ιδιαίτερα ο πολιτικός,δεν προετοίμασε το σπάνιο είδος και το πολύ ακριβό,του ελεύθερου πολίτη.Εγώ δεν έχω καμιά ελπίδα (για τη χώρα μας),παρά αν γίνει ένα θαύμα.Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε σήμερα τη δύναμη να επιβιώσουμε σαν εθνική οντότητα.Θα μείνουμε σαν νάνοι αλλοτινών καιρών.Και θα το δείτε, όταν θα έρθει η πλήρης ένωση με την Ευρώπη,σε ποια κατάσταση θα βρισκόμαστε.Ποια είναι η υποδομή για να υπάρξουν επιβιώνοντα έστω ένα δύο χαρακτηριστικά της εθνικότητάς μας;». Στην ερώτηση: «Φρονείτε ότι δεν υπάρχεικάποια ελπίδα,κάποια διέξοδος;Τι θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας;» απαντά: «Τίποτα.Η πλήρης εξαφάνισή μας.Και θα γίνει.Είμαι βέβαιος.Και μην ξεχνούμε ότι,σε τελευταία ανάλυση, οι μόνες στιγμές που σκεφθήκαμε σοβαρά σαν έθνος ήταν στις καταστροφές.Ας περάσουμε μια καταστροφή μήπως και σωθούμε». 

Ο Μάνος Χατζιδάκις ανησυχούσε ακόμη και για τη δημοκρατία: «Φοβάμαι και πάλι (εννοεί μετά τη χούντα).Οταν η δημοκρατία προσωποποιείται από τα πρόσωπα της εξουσίας,ταυτίζεται με τα πρόσωπα της εξουσίας, αναμφισβήτητα αρχίζω να φοβάμαι». Και κάτι ακόμη: «Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να κλείσει και να υπαχθεί στο υπουργείο Παιδείας όπως ήταν παλιά. Αυτά τα υπουργεία κουλτούρας είναι επικίνδυνα.Μην ξεχνάτε ότι τα υπουργεία κουλτούρας πρωτόγιναν στα φασιστικά καθεστώτα.Κι εδώ ιδρύθηκε επί δικτατορίας.Μετά την πτώση της, ζήτησα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να το καταργήσει.Δεν με άκουσε. Θα δεχόμουν να γίνω υπουργός Πολιτισμού για δύο μέρες,να το γκρεμίσω, να υπογράψω την κατάργησή του και να πάω στο σπίτι μου.Μόνο γι΄ αυτό». 

Τι θα κάνουμε, οι πολιτικοί και οι πολίτες, για να διαψεύσουμε τον δυστυχώς εφιαλτικά επιβεβαιούμενο Μάνο Χατζιδάκι; 

Οι κουκουλοτρόφοι

κουκουλοτρόφοι...

Πράσινοι, γαλάζιοι σκύλοι;
Στο λαό δεν είναι φίλοι!
Πράσινα, γαλάζια φίδια
το λαό δαγκώνουν ίδια...
Και οι μεν κι οι δε συντρόφοι
είναι τοι, κουκουλο-τρόφοι.
Με τις νόμιμες κουκούλες
κάνουν τις τρανές ρεμούλες...

παπα-Ηλίας

Σκάνδαλα ... συνέχεια

Εμπλεκόμενοι με τη Siemens επιμένουν να μην ανοίξουν λογαριασμοί τους

Στο Συμβούλιο Εφετών προσέφυγαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, μετά την απόφαση των μελών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να μη δεχτούν τις αιτήσεις τους για αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.


Η αρχική δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών 38 εμπλεκομένων έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, που διερευνά το μεγάλο σκάνδαλο και σε πρώτη φάση αφορούσε ξένες τράπεζες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου εμφανίζονταν να διακινούνται «ύποπτα» εμβάσματα που συνδέονταν με τα «μαύρα ταμεία». Από την άλλη πλευρά, κύκλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του δικαστικού λειτουργού δεν είναι νομικώς ορθή, καθώς οι διώξεις που ασκήθηκαν με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας ήταν κατά παντός υπευθύνου και όχι προσωποποιημένες, αλλά και ότι στη λίστα των επίμαχων λογαριασμών περιλαμβάνονται και συνταξιοδοτικοί.

Και ενώ αναμένεται η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών, ο ειδικός ανακριτής φαίνεται πως εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρώσει σύντομα τις μαρτυρικές καταθέσεις, αν και ενδέχεται να κληθούν για να καταθέσουν και άλλα πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται στην περιβόητη σύμβαση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι). Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι κλήσεις για να απολογηθούν οι ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων να σταλούν μετά το Πάσχα, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα περιμένει στοιχεία από αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Παράλληλα, ο Ν. Ζαγοριανός συνεχίζει τη συστηματική εξέταση των στοιχείων που συνέλεξε από το εμπιστευτικό αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης κατά την «επιδρομή» του στην έδρα της Siemens στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μέρος του οποίου ελέγχεται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).


ΑΝΤ.Ξ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=31106452

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2009

Ανησυχία και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες


 Παραιτήθηκε η τσεχική κυβέρνηση

«Πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ικανότητες των πολιτικών ηγετών της» διαπιστώνουν οι Times της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη νέα κρίση εσωστρέφειας που παραλύει τις Βρυξέλλες. Την περασμένη Τρίτη, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τσεχίας υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Μίρεκ Τοπολάνεκ, η οποία, σημειωτέον, ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Βασική αιτία για την πρόταση μομφής ήταν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η πρόταση έγινε δεκτή καθώς υιοθετήθηκε και από 4 βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι εκδήλωσαν με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό του πρωθυπουργού. Ο κ. Τοπολάνεκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Δηλώσεις που εξόργισαν

Πριν από αυτό, όμως, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προλάβει να προκαλέσει την μήνιν των ομολόγων του, με δηλώσεις του την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις οποίες σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στρώνει «τον δρόμο προς την κόλαση». Ο Λευκός Οίκος, διά μέσου του εκπροσώπου Τύπου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας τους κάθε άλλο παρά διπλωματικούς χαρακτηρισμούς του κ. Τοπολάνεκ, περιοριζόμενος να τους αποδώσει σε σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης. Ωστόσο, έκδηλη είναι η αμηχανία στη Γηραιά Ηπειρο για το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του G20, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, με τη συμμετοχή 19 ισχυρών οικονομικά κρατών από τον αναπτυσσόμενο και τον ανεπτυγμένο κόσμο και της Ε.Ε. Την Ενωση θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να «διευκρινίσει» εκ του σύνεγγυς στον κ. Ομπάμα τις ενστάσεις του για το αμερικανικό σχέδιο δράσης κατά της ύφεσης. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περαιτέρω «απορίες», θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να τις συζητήσει με τον κ. Τοπολάνεκ στην ευρωαμερικανική σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

Εμφανώς προβληματισμένος, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτζ, δήλωσε ότι ο κ. Τοπολάνεκ δεν έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο του ρόλου της ευρωπαϊκής προεδρίας, ενώ η τσεχική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «γκάφα ολκής». Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας απέδωσε την παρεξήγηση σε μεταφραστικό λάθος στην απόδοση της ομιλίας του κ. Τοπολάνεκ στα αγγλικά, ισχυρισμός που απορρίπτεται από το σύνολο σχεδόν των σχολιαστών.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι μολονότι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Τσέχος πρωθυπουργός επικρίθηκε, οι θέσεις του περί της αναγκαιότητας δημοσιονομικής πειθαρχίας βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ως εκ τούτου, σε μια στιγμή που η επίτευξη συναίνεσης στη Σύνοδο του G20 θεωρείται απαραίτητη για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, η Ε.Ε. θα προσέλθει σε αυτήν διχασμένη και με έναν πρόεδρο του οποίου η κυβέρνηση έχει απολέσει τη δεδηλωμένη.

Αρχισαν διαβουλεύσεις

Στην Πράγα, ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, ο κ. Τοπολάνεκ θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εκλογές. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μοναδική λύση στο αδιέξοδο, με δεδομένο, μάλιστα, ότι εκκρεμεί και η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας από την τσεχική Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές.


  [+] ΓPAΦHMA
ΣXETIKA ΘEMATA
Ταξίδι αναθέρμανσης των σχέσεων με Ε.Ε._(...KOΣMOΣ...)
Tο Σίτι φοβάται τους διαδηλωτές εν όψει G20_(...KOΣMOΣ...)
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/03/2009_308981

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Οι απολυμένοι… εγκαταλείπουν το Ντουμπάι

Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2009 00:03

dubai_towersΗ Σοφία, μια 34χρονη Γαλλίδα που εργάζεται στη διαφήμιση, είχε μετακομίσει πριν ένα χρόνο στο Ντουμπάι και ένιωθε τόσο ασφαλής με την  ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του που αγόρασε ένα διαμέρισμα με δάνειο ύψους 300.000 δολαρίων και αποπληρωμή σε 15 χρόνια. Όμως τώρα, όπως πολλοί από τους ξένους εργαζομένους που αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Ντουμπάι, έτσι κι εκείνη απολύθηκε και αντιμετωπίζει την προοπτική να αναγκαστεί να φύγει από αυτήν την πόλη του Περσικού - ή και κάτι χειρότερο.«Φοβάμαι τι θα γίνει, γιατί αγόρασα σπίτι εδώ», λέει κρατώντας μυστικό το επώνυμό της καθώς ψάχνει για δουλειά. «Μου είπαν ότι εάν δεν μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο, μπορεί να καταλήξω στη φυλακή».

Καθώς η οικονομία του Ντουμπάι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι εφημερίδες γράφουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στα πάρκινγκ του αεροδρομίου του ΝτουμπάιΤα έχουν αφήσει εκεί ξένοι πολίτες που συντετριμμένοι από τα χρέη εγκαταλείπουν τον τόπο (γιατί πράγματι αν δεν μπορούν να πληρώσουν πηγαίνουν στη φυλακή).

Η κυβέρνηση λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοκινήτων είναι πολύ χαμηλότερος. Αλλά οι ιστορίες αυτές έχουν ένα σπόρο αλήθειας: όσοι μένουν άνεργοι χάνουν την άδεια εργασίας και πρέπει να φύγουν από τη χώρα μέσα σε έναν μήνα. Αυτό, στη συνέχεια, μειώνει την κατανάλωση, δημιουργεί κενές κατοικίες και ρίχνει τις τιμές των ακίνητων, καταλήγοντας σε μια διαρκώς επιτεινόμενη καθοδική πορεία με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του Ντουμπάι - άλλοτε αναγνωρισμένου σαν οικονομική  υπερδύναμη της Μέσης Ανατολής -  να μοιάζει με πόλη φαντασμάτων.

Κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, αν και είναι σαφές ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τον τόπο, ότι οι τιμές των ακίνητων συντρίφτηκαν και πως πολλά μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα του Ντουμπάι ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν. Αλλά η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία έχει σαν αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φημολογίες οι οποίες πλήττουν την εμπιστοσύνη και οδηγούν στην περαιτέρω υπονόμευση της οικονομίας.

Αντί να ενισχύσουν τη διαφάνεια, οι αρχές των εμιράτων κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει έγκλημα ό,τι μπορεί να βλάψει τη φήμη ή την οικονομία της χώρας και  τιμωρείται με πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ντιράμ (περίπου 272.000 δολάρια).

Τον περασμένο μήνα, ο τοπικός Τύπος ανέφερε ότι το Ντουμπάι ακύρωνε 1.500 άδειες εργασίας κάθε μέρα, αποδίδοντας την πληροφορία σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ερωτώμενος για τον ακριβή αριθμό ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας του Ντουμπάι Χιουμαΐντ Μπιν Ντιμάς αρνήθηκε να τον επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει και είπε «κανένα σχόλιο». Ορισμένοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των αδειών που ακυρώνονται είναι πολύ μεγαλύτερος.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που είναι βέβαια: οι τιμές των ακίνητων,  που αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της εξάχρονης ανάπτυξης του Ντουμπάι, έπεσαν κατά 30% ή και περισσότερο τους δύο ή τρεις προηγούμενους μήνες σε αρκετά μέρη της πόλης. Την περασμένη βδομάδα, η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για έξι από τις πιο εξέχουσες κρατικές επιχειρήσεις του Ντουμπάι, ως συνέπεια της επιδείνωσης στην οικονομική τους εικόνα. Τα  μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πολυτελείας που προσφέρονται σήμερα προς πώληση είναι τόσα πολλά που ενίοτε πωλούνται σε τιμές 40% χαμηλότερες από αυτές που είχαν πριν δύο μήνες, λένε οι έμποροι των αυτοκινήτων. Οι δρόμοι του Ντουμπάι που συνήθως ήταν μποτιλιαρισμένοι, τώρα είναι ανοιχτοί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό η κρίση να έχει μακρόχρονες επιπτώσεις στην ομοσπονδία των επτά εμιράτων, όπου το Ντουμπάι έπαιζε  από καιρό τον ρόλο του “νέου επαναστάτη” αδερφού έναντι του πλούσιου σε πετρέλαιο και πιο συντηρητικού Αμπού Ντάμπι. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Ντουμπάι, καταπίνοντας την υπερηφάνειά τους, έκαναν γνωστό ότι θα ήταν ανοικτοί σε κεφάλαια διάσωσης, αλλά το Αμπού Ντάμπι πρόσφερε μέχρι στιγμής τέτοια βοήθεια μόνο στις δικές του τράπεζες.

«Γιατί να αφήσει το Αμπού Ντάμπι τη διεθνή φήμη του γείτονά του να καταρρεύσει, όταν μπορεί να εγγυηθεί για τις τράπεζες του Ντουμπάι και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη;» λέει ο Κρίστοφερ Ντάβιντσον, που πρόβλεψε την τρέχουσα κρίση στο βιβλίο του«Ντουμπάι: Το ευάλωτο της επιτυχίας» (“DubaiThe Vulnerability of Success”) που κυκλοφόρησε πέρσι. «Ίσως το σχέδιο είναι να είναι η ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα», υπό τον έλεγχο του Αμπού Νταμπί, σε μια κίνηση που θα περιόριζε αισθητά την ανεξαρτησία του Ντουμπάι και ίσως θα άλλαζε το χαρακτηριστικό ανέμελο στυλ του.

Για πολλούς ξένους, το Ντουμπάι φάνηκε αρχικά καταφύγιο, καθώς ήταν σχετικά προστατευμένο από τον πανικό που άρχισε να πλήττει τον υπόλοιπο κόσμο το περασμένο φθινόπωρο. Ο Περσικός Κόλπος προστατεύεται από τα πλούτη του πετρελαίου και του αερίου και μερικοί που έχασαν τις δουλειές τους στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο άρχισαν να ψάχνουν δουλειές στο Ντουμπάι.

Αλλά σε αντίθεση με το Αμπού Ντάμπι ή το κοντινό Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι δεν έχει πετρέλαιο, η φήμη του έχει στηριχθεί στην αγορά ακινήτων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τουρισμό. Τώρα, πολλοί εκπατρισμένοι μιλούν για το Ντουμπάι σαν ήταν μια σκέτη μπλόφα. Ανατριχιαστικές φήμες διαχέονται με ταχύτητα: το Palm Jumeira, το γνωστό τεχνητό νησί που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της ανάπτυξης της πόλης, λέγεται ότι βυθίζεται, και πως όταν ανοίγεις μια βρύση στα ξενοδοχεία που χτίστηκαν από πάνω του, βγαίνουν μόνο κατσαρίδες.

Μπορεί να βελτιωθούν τα πράγματα; Έτσι λένε, αλλά δεν ξέρω πια τι να πιστέψω”, λέει η γαλλίδα διαφημίστρια που ελπίζει ακόμη να βρει μια δουλειά πριν λήξει η βίζα της. «Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται γρήγορα».

Κινητοποίηση για ενεργειακές δραστηριότητες στην Ελλάδα

27 Μαρ 2009

Συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών από τα μέτωπα της ενέργειας.

Με πρωτοβουλία του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, γίνεται συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί για μια σειρά ενεργειακές δραστηριότητες, σε όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στις 5 μ.μ., στην Αθήνα, σε αίθουσα του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 2, 5ος όροφος).

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί: το Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας, ο σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και άλλοι φορείς από τις περιοχές του λιγνίτη, η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και η πρωτοβουλία “Αχελώου ρους”, o σύλλογος προστασίας Αράχθου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου, η επιτροπή αγώνα Ελαφονήσου, η επιτροπή αγώνα Θριασίου, καθώς και οι κινήσεις – μέλη του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών αναφέρεται:

Για περισσότερα κλικ http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_3851.html

26 μαρ 2009

Ο Συνήγορος του Πολίτη μίλησε...Κόλαφος για περιβαλλοντική νομοθεσία


Και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, στην ετήσια έκθεση για το 2008 την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της χώρας και σκιαγραφεί την αδράνεια, χαλαρότητα στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας!

Σύμφωνα με την έκθεση επισημαίνονται οι ευθύνες της Πολιτείας και της διοίκησης εν γένει στην συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού και ο ρόλος της Πολιτείας, που αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά ζητήματα!

Για περισσότερα κλικ http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post_26.html

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ

Πολιτική κρίση στην Τσεχία

Ο πρωθυπουργός Τοπολάνεκ τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ20:48
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σε κίνδυνο θέτει την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας η αποτυχία του τριμερούς κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της, προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τσεχίας, να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το δεύτερο σώμα της τσέχικης Εθνοσυνέλευσης, τη Γερουσία, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στην Πράγα.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πολιτική κρίση στην Τσεχία

Το πρώτο σώμα της Εθνοσυνέλευσης, η Βουλή, έπειτα από επανειλημμένες αναβολές, είχε επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας στις 18 Φεβρουαρίου, όμως για την πλήρη επικύρωσή της πρέπει να ξεπεραστούν δύο ακόμη «εμπόδια», αφενός η συγκατάθεση της Γερουσίας, επίσης με συνταγματική πλειοψηφία τριών πέμπτων, και αφετέρου η υπογραφή της επικύρωσης από τον γνωστό για τον «ευρωσκεπτικισμό» του, πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ στη Βουλή - έπειτα από πρόταση μομφής από μέρους των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης - πιστεύεται πως θα ενισχύσει την ήδη υπερισχύουσα ομάδα των ευρωσκεπτικιστών γερουσιαστών του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ΔΚΠ), και να κινδυνεύει ως εκ τούτου η απαραίτητη, για την επικύρωση, πλειοψηφία των τριών πέμπτων.

Όπως και στη Βουλή έτσι και στη Γερουσία, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, από τα δύο συγκυβερνώντα μικρά κόμματα, Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό και Πρασίνους, καθώς και από μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών.

Είναι όμως αμφίβολο εάν θα συγκεντρωθεί τελικά η πλειοψηφία των τριών πέμπτων, καθώς το υπόλοιπο τμήμα του ΔΚΠ - που φέρεται να είναι και το μεγαλύτερο και να ενισχύεται από τη χθεσινή ανατροπή της κυβέρνησης - και το Κομμουνιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τη Συνθήκη.

Από την πλευρά του ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους τηρεί σταθερά αρνητική στάση απέναντι στη Συνθήκη της Λισαβόνας και έχει προειδοποιήσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει την επικύρωσή της εάν δεν υπάρξει προηγουμένως επικύρωσή της μέσα από ένα δεύτερο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

Πριν δύο μήνες κατά την παρουσίαση βιβλίου του, επικριτικού για τη Συνθήκη, ο Τσέχος πρόεδρος είχε επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης και «όσων θα αποφασίσουν την επικύρωσή της», για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Τσεχία η αποδοχή της Συνθήκης την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως «νεκρή».

Η Τσεχία είναι, εκτός της Ιρλανδίας - όπου συζητείται ήδη μια εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος, πιθανόν τον ερχόμενο Οκτώβριο - η μόνη από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στην οποία δεν έχει επικυρωθεί κοινοβουλευτικά η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η ίδια τώρα η απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης της τσέχικης κυβέρνησης στη Βουλή της χώρας, που την οδηγεί τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε υποβολή παραίτησης, φέρεται ότι δεν θα επηρεάσει την προεδρία της Τσεχίας στην ΕΕ που διαρκεί ακόμη τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Τοπολάνεκ τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ πρόσθεσε πως η εσωτερική κατάσταση στην Τσεχία δεν θα επηρεάσει την κοινοτική προεδρία και πως ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010.

Με την χθεσινή αποτυχία απόσπασης ψήφου εμπιστοσύνης, ανατρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, μια κυβέρνησή της, ενώ είναι και η πρώτη φορά στην ΕΕ που παραιτείται η κυβέρνηση χώρας στη διάρκεια άσκησης από αυτή της κοινοτικής προεδρίας.

Πάντως και μετά την παραίτησή της, η κυβέρνηση συνασπισμού στην Πράγα αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της κοινοτικής προεδρίας τέλη Ιουνίου.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, και πρώην πρωθυπουργός Γίζι Πάρουμπεκ, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του κόμματός του να κρατήσει ανεκτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Τοπολάνεκ μέχρι τη λήξη της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ, και ζήτησε για τον κατόπιν χρόνο μέχρι τις εκλογές, τη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Πάρουμπεκ επισήμανε πως η κυβέρνηση, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «πήρε αυτό που της άξιζε», καθότι υπήρξε ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=2762737

Τουρκία και ΔΝΤ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ για χορήγηση δανείου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 07:00

Εάν η Αγκυρα καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το δάνειο θα είναι δεσμευτική και θα έχει χρονικό ορίζοντα από 18 μήνες έως τρία έτη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Αγκυρα διεκόπησαν τον Ιανουάριο, όμως ο Σιμσέκ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προσκαλέσει το διεθνή οργανισμό ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν πρώτα δεν καθοριστούν οι όροι της συμφωνίας.

Σε συνέντευξή του επίσης στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμισε ότι η χώρα του σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. ΔΝΤ και Τουρκία βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη για χορήγηση 10 δισ. δολαρίων η οποία εξέπνευσε πέρυσι το Μάιο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία λόγω διαφορών σε θέματα που αφορούν στα κρατικά έσοδα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μείωση του ΦΠΑ σε κατοικίες, έπιπλα και μηχανολογικό εξοπλισμό στο 8% από το 18% για τρεις μήνες.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645515.htm

Αντίθετη η Ευρώπη σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών για στήριξη της οικονομίας

Σκληρές αντιδράσεις στα σχέδια Ομπάμα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 07:00

Η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών της για τη στήριξη της οικονομίας, καταδικάζοντας το αμερικανικό σχέδιο ανάκαμψης.

Επιφυλάξεις και από το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, στην προοπτική περαιτέρω μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup (ομάδας υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, ακόμη και στην περίπτωση που της ζητηθεί από τις ΗΠΑ να κάνει κάτι τέτοιο.

«Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα είναι δυναμικά, απαιτητικά και σημαντικά, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά. Σε άρθρο του, που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλεί τις κορυφαίες οικονομίες να προχωρήσουν σε δυναμικές δαπάνες, να σταθεροποιήσουν τις πιστωτικές αγορές τους και να αυξήσουν τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, στις 2 Απριλίου.

Ο Γιούνκερ, που είναι επίσης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ανέφερε ότι οι συνολικές δαπάνες και τα πακέτα βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα ανέρχονται σε περίπου 3% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ προβλέπει μέτρια ανάκαμψη προς τα τέλη του 2010. Τα σχόλια του Γιούνκερ γίνονται τη στιγμή που κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωνε στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ότι οι χώρες εξακολουθούν να έχουν περιθώρια για ενίσχυση των δαπανών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, καταδίκασε τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας του Ομπάμα, λέγοντας ότι αποτελούν ένα «δρόμο προς την κόλαση», στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με τον Τοπολάνεκ, η μεγαλύτερη επιτυχία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η άρνησή της να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν βαδίζουν στο σωστό δρόμο και κατακρίνοντας το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και την εκστρατεία «Buy America».

Τις επιφυλάξεις του στην προοπτική περαιτέρω μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα βρετανικού χρέους, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων χρηματοδοτικών πακέτων, ο Κινγκ αμφισβητεί τη λογική της αύξησης του χρέους, μέσω περαιτέρω δαπανών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «στοχευμένα και επιλεγμένα μέτρα» σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν διαφωνεί με τις απόψεις του Κινγκ για τα μέτρα στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Απεμπλουτισμένο ουράνιο, ένα καλά κρυμμένο μυστικό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Δεκαπέντε, περίπου, τόνοι πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο έδαφος της Σερβίας κατά τη διάρκεια των ένδεκα εβδομάδων που η βαλκανική χώρα βομβαρδίστηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις. Οι στόχοι των περισσότερων από πενήντα χιλιάδων βομβών και πυραύλων υπολογίζονται σε εκατόν δεκαέξι, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονταν στη νότια Σερβία και το Κόσοβο. Στις περιοχές αυτές, άλλωστε, είχε αναπτυχθεί ο κυρίως όγκος του σερβικού στρατού. Επισημαίνεται ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο τοποθετείται στην κορυφή του πυρομαχικού προκειμένου να διευκολύνει τη διάτρηση των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων του εχθρού. Μολονότι η ουσία αποδυναμώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του πυρομαχικού, παραμένει ιδιαίτερα τοξική.

Οι ειδικοί, πάντως, διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου του απεμπλουτισμένου ουρανίου για την υγεία των κατοίκων. Αποστολή ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ στο Κόσοβο είχε αποφανθεί το 2000 ότι δεν υπήρχαν ίχνη διαδεδομένης μόλυνσης στα σημεία που έπεσαν οι βόμβες αυτού του τύπου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (WHO) ένα χρόνο αργότερα. Παρά ταύτα, ο Βρετανός ειδικός και μέλος του WHO, Κιθ Μπέιβστοκ, παραδέχτηκε ότι το εν λόγω πόρισμα δεν είναι καταληκτικό, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς.

Οι γιατροί του Κοσόβου, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά της περιοχής ήταν 0,001% πριν από τους βομβαρδισμούς, ενώ σήμερα αγγίζουν το 1%», λέει ο δρ Νεμπόζσα Σρμπλιάκ από το σερβικό χωριό της Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί γιατροί στην Πρίστινα, με τους οποίους συνεργάζεται, του αποκάλυψαν ότι τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί σ’ ολόκληρο το Κόσοβο μετά το 1999. «10 στους 300.000 εμφάνιζαν κακοήθεις όγκους πριν από το 1999, τη στιγμή που σήμερα πάσχουν από καρκίνο 20 στους 60.000», υποστηρίζει ο δρ Σρμπλιάκ.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου έχει παρατηρηθεί και στη γειτονική Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου οι νατοϊκές δυνάμεις είχαν και πάλι κάνει χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου εναντίον των Σερβοβόσνιων το 1995. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από τριακόσιοι κάτοικοι των συνοικιών Χατζίσι και Χαν Πιτζεσάκ του Σεράγεβο πέθαναν από καρκίνο από το 1996 μέχρι το 2000.

«Πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό», σχολιάζει η δρ Σλάβιτσα Γιοβάνοβιτς. «Είναι, ωστόσο, και ένα ζήτημα που ουδείς είναι διατεθειμένος να το εξετάσει», ισχυρίζεται η ίδια. «Οι κάτοικοι των συνοικιών αυτών μετακόμισαν σε άλλες περιοχές μετά το τέλος του πολέμου και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει η βούληση προκειμένου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση», εξηγεί η κ. Γιοβάνοβιτς.

Παρόμοια προβλήματα υγείας έχουν αναφερθεί και από τους Ιταλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στις λεγόμενες «μολυσμένες» περιοχές ως μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Αρκετοί απ’ αυτούς πέθαναν από καρκίνο και οι οικογένειές τους προσπαθούν σήμερα να αποδείξουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_25/03/2009_308843