Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η Noble αποφάνθηκε: Υγροποίηση αερίου στην Κύπρο



Μεγάλης σημασίας για το ίδιο το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι όσα ειπώθηκαν από εκπροσώπους της εταιρίας Noble που εμπλέκεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της νήσου.
Όπως αναφέρει σε πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ ο Πέτρος Θεοχαρίδης, στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η εταιρία προωθεί τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή Βασιλικό, για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» με απευθείας αγωγό, σύνδεση του ισραηλινού «Λεβιάθαν» με το ίδιο τερματικό. Το τελικό προϊόν θα εξάγεται στην Άπω Ανατολή, με την εταιρία να εκτιμά ότι μπορεί να προσφέρει πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Τα ανωτέρω ελέχθησαν στο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο «LNG 17», που διεξάγεται στο Τέξας από τις 16-19 Απριλίου, με την παρουσία των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, όπως τωνGazprom, BP, Shell και άλλων πολλών. Η Noble επικέντρωσε τις παρουσιάσεις των συνέδρων τηςστις δυνατότητες ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον καλό συνάδελφο, οι σχετικές με τα ελληνικά συμφέροντα παρουσιάσεις έγιναν από τους Gerald Peereboom, διευθυντή ανάπτυξης LNG της μητρικής Noble Energy, Gregory A. Beard, διευθυντή της Noble Energy Cyprus LNG Ltd (η εταιρία που σύστησε στην Κύπρο η Noble για το LNG) και Hans Peter Doorneweert, εμπορικό διευθυντή Ανάπτυξης LNG της Noble Energy.
Η κυπριακή εφημερίδα εξασφάλισε το 7σέλιδο έγγραφο της παρουσίασης των τριών στο φόρουμ και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «αποτελεί πιθανόν την πλέον λεπτομερή και αποκαλυπτική δημόσια παρουσίαση που έγινε μέχρι τώρα από την αμερικανική εταιρεία σε σχέση με τη δραστηριότητα και τους σχεδιασμούς της σε Κύπρο και Ισραήλ».
Η ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν θέματα δύσκολα για αποφάσεις, όπως το πώς να επιτευχθεί εξισορρόπηση των εγχώριων απαιτήσεων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων εξαγωγών.
Η Noble Energy, σύμφωνα με τους ιδίους, αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση: «Την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες υποδοχής (Κύπρος και Ισραήλ), για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ενεργειακής τους ασφάλειας, των οικονομικών, περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων».
Για περισσότερες λεπτομέρειες το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» μπορείτε να το επισκεφτείτε στη διεύθυνση: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/141684/anoixe-ta-chartia-tis-i-noble-gia-to-fa-tis-kyprou


ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ! Να μπει πάλι στον South Stream ζήτησε η κυβέρνηση - "Θα το σκεφθούμε" απαντά η Μόσχα


  
"Γέφυρες" προς την Ρωσία ρίχνει πάλι η Αθήνα προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί από την συμμετοχή της στον South Stream εν όψει πιθανών αρνητικών εξελίξεων και στο σχέδιο του ΤΑΡ.
Τέσσερα χρόνια μετά το "πάγωμα" του μεγαλύτερου ενεργειακού project της χώρας κατ'υπόδειξην των ΗΠΑ, βασικά, o South Stream αποτυπώνεται σε επίσημο κείμενο ως σχέδιο υπό υλοποίηση (!) και μάλιστα με πρωτοβουλία της Αθήνας, όπως αυτό αναφέρεται σε σχετικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε σήμερα κατά την διάρκεια της 8ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας!
Η 8η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Τεχνολογική και Επιστημονική Συνεργασία πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, στις 12 Απριλίου 2013. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Δ. Κούρκουλας και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Maxim Yurievich Sokolov.
Με τον τελευταίο συναντήθηκε και ο υπουργός εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε δηλώσεις γα την ιστορία (!), τον ... τουρισμό (!) προφανώς για να μην κακοκαρδίσει την Ουάσιγκτον.
Ας δούμε το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στο κείμενο του πρωτοκόλλου που αφορά την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Να πούμε ότι αναφέρεται και ο ρόλος της ΑΟ "Prometheus Gaz" ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος της Gazprom στην Ελλάδα:
Ιδού το σχετικό απόσπασμα:
"1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου - κλάδου Χαλκίδας και του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, ο οποίος υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία της ΟΑΟ "Stroytransgaz" και ΑΟ "Prometheus Gaz".
Οι εγκαταστάσεις έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.
Οι δυο πλευρές προτείνουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να συνεχίσουν την εξέταση δυνατών τροποποιήσεων της Συμφωνίας Λειτουργίας του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου.
Αγωγός φυσικού αερίου South Stream
Οι δύο πλευρές επισήμαναν, εκ νέου, τη σημασία του σχεδίου «South Stream» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και της περαιτέρω διαφοροποίησης των διόδων διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.
Η Κοινή Ελληνο-Ρωσική Εταιρεία «South Stream Greece», που ιδρύθηκε σε εκτέλεση της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας του 2008, λειτουργεί για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του σχεδίου.
Η Ελληνική πλευρά απηύθυνε αίτημα στη Ρωσική ζητώντας να πληροφορηθεί τη θέση της Ρωσικής πλευράς ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νότιου κλάδου του έργου".
Η φράση αυτή είναι η φράση-"κλειδί" με την οποία η Αθήνα επιχειρεί να επανεισέλθει στον σχεδιασμό του αγωγού, αφού βέβαια σημειώνεται (σα να μην πάγωσαν ποτέ το project οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά...) ότι "η ελληνορωσική εταιρεία λειτουργεί για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του σχεδίου".
Γίνεται αναφορά και στον πετρελαιαγωτό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με κοινή γραμμή κατά της Βουλγαρίας και αυτό αξίζει επίσης να σημειωθεί:
"Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Η Ρωσική και η Ελληνική πλευρά υποστηρίζουν την υλοποίηση του έργου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» σύμφωνα με τη Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη συνεργασία στην κατασκευή και την εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» της 15ης Μαρτίου 2007 και τόνισαν ότι η διαδικασία που επιχειρεί η Βουλγαρία για την αποχώρηση από τη Διακρατική Συμφωνία μονομερώς δεν αντιστοιχεί στους όρους αποχώρησης, που προσδιορίζονται από τη Συμφωνία, ούτε στο Διεθνές Δίκαιο που αφορά στις Διεθνείς Συνθήκες".
Σε δηλώσεις του μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας μίλησε για "επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων"...
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: "Για εμάς η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή που πραγματοποιείται σημαίνει την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Ρωσία ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς. (...) Επίσης θέλω να σημειώσω την ήδη υπάρχουσα πολύ σημαντική, στρατηγικής σημασίας, θα έλεγα, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Συζητήθηκαν εκτενώς πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα.
Στο πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας διατυπώνονται οι κοινές μας θέσεις και για τα θέματα συνεργασίας στην ενέργεια, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, για την απόφασή μας να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία σε σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.

Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ της προοπτικής υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική στάση από την τρίτη χώρα".
Από την πλευρά του ο Ρώσος Αξιωματούχος δεν παρέλειψε να ρίξει "φαρμακερά βέλη" για την εξέλιξη, με ευθύνη της Αθήνας των ελληνορωσικών σχέσεων, μιλώντας για "συγκυρίες τυρβώδους περιδίνησης":
M. SOKOLOV: "Επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα την πρόθεσή μας, την πολιτική βούλησή μας για μακροχρόνια συνεργασία. Όταν τίθενται τέτοιου τύπου μακροχρόνιες περίοδοι στρατηγικής και συνεργασίας, αυτό επιτρέπει την αποδοτική συνεργασία ακόμα και σε συγκυρίες τυρβώδους περιδίνησης λόγω κρισιακών φαινομένων. Εμείς έχουμε ακριβώς τέτοιου τύπου στρατηγική συνεργασία".
Τι σημαίνουn τα παραπάνω: Η κυβέρνηση φοβάται μην μείνει 100% εκτός παιχνιδιού μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς ο ΤΑΡ δεν είναι ακθόλου βέβαιο ότι θα προκριθεί από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Έπειτα, το όλο ζήτημα συνδέεται και με τον διαγωνισμό ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Eίναι βέβαιο ότι αν κερδηθεί από μία εκ των ρωσικών εταιρειών, ο South Stream θα αποκτήσει διακλάδωση εντός Ελλάδος. Είναι πολύ δύσκολο να αναστηθεί το project μεταφοράς φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία μέσω Ελλάδας, αλλά από ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξέρει.
Άλλωστε ποιος περίμενε την ανάσταση του ρωσικού σχεδίου του τρίτου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Λευκορωσίας- Πολωνίας; Κι όμως φαίνεται ότι θα γίνει πράξη...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σφαλιάρα Σ.Λαβρόφ στον Α.Νταβούτογλου


"ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ 1982"
04/17/2013 - 19:04
"'Εκοψε τον αέρα" του Α.Νταβούτογλου στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων, αλλά και σε ότι αφορά την ελληνική ΑΟΖ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σε.Λεβρόφ, ξεκαθαρίζοντας δημοσίως στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη ότι"Για τους υδρογονάνθρακες όχι μονο στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς κανόνες και οι αρχές του δικαίου της Θάλασσας του 1982"!
Δηλαδή τάχθηκε υπερ της εφαρμογής της συνθήκης του Modego Bay, μια συνθήκη που δεν αναγνωρίζουν μόνο η Τουρκία και οι ΗΠΑ.
Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι απορρίπτονται οι τουρκικές, έτσι ή αλλιώς, πρωτάκουστες και πειρατικές θέσεις για την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Επίσης δήλωσε ότι "Η Ρωσία θα στηρίξει όλες τις έρευνες για τον φυσικό πλούτο για το συμφέρον όλων των Κυπρίων".
Επίσης ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι "στο Κυπριακό όπως και πριν είμαστε πιστοί στις αρχές που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ.: και οι οποίες αποφάσειε καλούν σε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί). Στην Κύπρο υπάρχει σοβαρή οικονομική κρίση. Είμαστε έτοιμη να στηρίξουμε τις προσπάθειες καθορισμού εδάφους για για επαναληφθούν οι συνομιλίες".
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανώς ενοχλημένος από την θέση Λαβρόφ για την δήλωσε αμήχανα πως "Η εύρεση φυσικού πλούτου (σ.σ. φυσικό αέριο) και η εκμετάλλευση του, δημιουργεί νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού και για να έρθει η ειρήνη στο νησί"....

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ετοιμη να σκάσει η “βόμβα” στην ενέργεια!

Ἀναρτήθηκε στὸ ἀπὸ τὸν/τὴν

Σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχουν μετατραπεί τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας (ΛΑΓΗΕ), που ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. Η τρόικα ήδη διαμήνυσε με τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι ζητά «μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους».
Η κατάσταση στον χώρο της ενέργειας είναι δραματική και προκαλεί παράπλευρες απώλειες, δεδομένου ότι βάζει τρικλοποδιές στις αποκρατικοποιήσεις παγίων και εταιρειών του κλάδου.
Η κυβέρνηση ήδη καταστρώνει σχέδιο περιορισμού των ελλειμμάτων, από το οποίο θύματα θα είναι οι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά. Απειλούνται με νέα μείωση στις ταρίφες που εισπράττουν, οι οποίες θα επιβληθούν με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.

Βουνό τα ελλείμματα


Τα ελλείμματα στην αγορά συμποσούνται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ.  αντιστοιχούν στον λογαριασμό ΑΠΕ και τα υπόλοιπα στην αξία της ενέργειας που εισέφεραν στο σύστημα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει να συμψηφίζει τις απαιτήσεις της ως παραγωγού με τις εισπράξεις της ως προμηθεύτριας ηλεκτρικής ενέργειας στο 98,7% της αγοράς.
Για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, με το προηγούμενο μνημόνιο, η Ελλάδα ανέλαβε υποχρέωση να μηδενίσει τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ μέσα στο 2013 λαμβάνοντας μέτρα. Τα μέτρα ελήφθησαν πέρυσι τον Αύγουστο και προέβλεπαν επιβολή εισφοράς επί του κύκλου εργασιών στους παραγωγούς ΑΠΕ, επιβολή τέλους λιγνίτη, μεταφορά στον ΛΑΓΗΕ του 1/3 της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ. Καθιερώθηκαν, επίσης, η μηνιαία καταγραφή και η δημοσιοποίηση των δεδομένων του λογαριασμού, με προβολή για τους επόμενους μήνες και το επόμενο έτος.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΛΑΓΗΕ, όμως, προκύπτει ότι τα μέτρα είχαν μεν θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς λόγω της ένταξης νέων μονάδων ΑΠΕ σχεδόν αποκλειστικά φωτοβολταϊκών.
Έτσι, στο τέλος Φεβρουαρίου το έλλειμμα του λογαριασμού…



ΑΠΕ βρισκόταν στα 300 εκατ., με ενδεχόμενο να φτάσει τα 697 εκατ. στο τέλος του έτους και στο 1,3 δισ. στα τέλη του 2014.
Εάν δε ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ αλλά και του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς-ΑΔΜΗΕ στους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρονται αυτομάτως και στη ΔΕΠΑ, η οποία τους προμηθεύει με καύσιμο, τότε γίνεται σαφές ότι η κατάσταση είναι περισσότερο από άσχημη.

Το μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις

Εκτός των κινδύνων που προκαλεί στον ενεργειακό εφοδιασμό η παραπάνω εικόνα, απειλεί ευθέως την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, ο υποψήφιος επενδυτής εκτιμά αρνητικά τις υψηλές οφειλές των πελατών της, μειώνοντας το τίμημα, ενώ όποιος επενδύσει σε μονάδες της ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ελλειμματικές πληρωμές για την ενέργεια που θα πουλά, καθώς θα είναι αποκλειστικά παραγωγός και όχι προμηθευτής τελικών καταναλωτών, όπως είναι η ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για πιθανή πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα και τις άλλες υποδομές μεταφοράς), καθώς υφίσταται και αυτός τις επιπτώσεις της κρίσης, καταγράφοντας καθυστερήσεις σε πληρωμές από τη χρήση των δικτύων στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα

Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε λιτά, αλλά με δραματικούς τόνους ο Μιχάλης Φιλίππου, διευθυντής συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ σε πρόσφατη ημερίδα, τονίζοντας με έμφαση ότι «η κατάσταση είναι από κάθε άποψη κρίσιμη και σύντομα θα γίνει ανεξέλεγκτη». Πρόσθεσε δε ότι «χρειάζονται αμέσως πρόσθετα διορθωτικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ, να αποκατασταθεί η τακτική πληρωμή των παραγωγών και να ανακουφιστεί η αγορά».
Ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται νέα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.
Αυτά που αφορούν τους παραγωγούς συμβατικών μονάδων αναμένεται εν μέρει να καλυφθούν από δανεισμό τον οποίο διαπραγματεύεται η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 250 εκατομμυρίων, με το οποίο θα καλυφθούν οφειλές της προς τους δύο διαχειριστές, προκειμένου να διοχετευθούν στους ανεξάρτητους παραγωγούς και από αυτούς στη ΔΕΠΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι τα ελλείμματα του λογαριασμού, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί νέες δραστικές παρεμβάσεις στις ταρίφες με τις οποίες πληρώνονται την παραγόμενη ενέργεια, είτε στην αύξηση του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές, είτε στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής, είτε σε όλα αυτά μαζί.

Νέο νομοσχέδιο για περικοπές στις ταρίφες

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, για το οποίο ας σημειωθεί πιέζει και η τρόικα, που προβλέπει νέες περικοπές στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.
Ωστόσο, οι νέες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής των φωτοβολταϊκών μονάδων, καθώς όσο πιο παλαιές τόσο και πιο ακριβές είναι. Έτσι θα είναι πολύ μικρότερες στις μονάδες προ του 2009 και θα αυξάνουν όσο πλησιάζουν στο 2013.
Επίσης, εξετάζεται το μέτρο να συνδυαστεί με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων που έχουν συνάψει οι εταιρείες ώστε να μειωθούν οι δόσεις (υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ), με ταυτόχρονη παράταση και του συμβατικού χρόνου ισχύος των τιμών.
Αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού δύσκολα θα μπορούσε να συζητηθεί υπό την παρούσα συγκυρία. Εξετάζονται, όμως, παρεμβάσεις στον μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι υφιστάμενες στρεβλώσεις επιβαρύνουν την κατάσταση και εμφανίζουν τεχνητά ελλείμματα.



Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αυτά είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν πληρώνονται για χρόνια



Αυτά είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα οποία δεν πληρώνονται για χρόνια!! Και το πρόστυχο είναι ότι κανείς στην περίπτωσή τους δεν κινδυνεύει ούτε με κατασχέσεις ούτε με φυλάκιση!

Ο απλός πολίτης όμως περιμένει μήπως γίνουν κάποιες δόσεις μήπως και μπορέσει να πληρώσει αλλιώς θα χάσει το σπίτι του και θα οδηγηθεί στη φυλακή για 5000€

Τύχαιο το γεγονός πως σύμφωνα με την V-PRC το 70% των νέων παιδιών δε θέλει να ξέρει ούτε τα κόμματα ούτε τους πολιτικούς!! Ενας εισαγγελέας για αυτα τα χρέη των κομματων δεν υπάρχει;;;

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της Γερμανίας μετά την Κύπρο


kipros 3 250x180 Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της Γερμανίας μετά την Κύπρο  15 Απριλίου 2013 18:27
«Η Αυστρία δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα στον αγώνα για τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου της, δήλωσε σχεδόν εγωιστικά η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Ωστόσο, αγωνιά, καθώς μετά τη σύνθλιψη της Κύπρου…, η Ε.Ε. στρέφει πλέον τα πυρά της προς την Αυστρία και το Λουξεμβούργο», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος οικονομικού περιεχομένου Business Insider.
«Η Γερμανία έχει ήδη απομονώσει την περίπτωση του Λουξεμβούργου, μιας μικρής χώρας με υπερφουσκωμένο τραπεζικό τομέα που έχει προ πολλού κατηγορηθεί ως φορολογικός παράδεισος», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι πρόκειται για περίπτωση παρόμοια της Κύπρου: «Ως μέρος της επιχείρησης διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η Γερμανία επέμεινε ότι η Κύπρος – σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της Μέρκελ – οφείλει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της, πράγμα που έσπειρε τρόμο στο Λουξεμβούργο».
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου κατηγόρησαν, με δηλώσεις τους, τη Γερμανία για επιδίωξη ηγεμονίας στην Ευρώπη, δηλώνοντας πως η Γερμανία «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τα επιχειρηματικά μοντέλα άλλων χωρών».
Όσον αφορά τώρα την Αυστρία, αυτή παραμένει απείθαρχη, μη δείχνοντας σημάδια συνεργατικότητας, ενώ οι Γερμανοί την λατρεύουν: αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό των Γερμανών του νότου, οι οποίοι την επισκέπτονται για διακοπές, σκι, διασκέδαση, αλλά και για τις τράπεζές της, το εδραίο καθεστώς μυστικότητας των οποίων θεωρείται ιδιαίτερα πρόσφορο.
Καθώς επισημαίνει το δημοσίευμα του Business Insider, κανείς στην Αυστρία – με πρώτη και καλύτερη την υπουργό οικονομικών κ. Φέκτερ – δεν θέλει να δει αυτή τη ροή κεφαλαίου να στραγγαλίζεται από μία ενδεχόμενη άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Στον αντίποδα των έντονων αντιδράσεων της Φέκτερ, το αφεντικό της, Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, πανικόβλητος από τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, δηλώνει ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει το ενδεχόμενο της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων.
Η κατάσταση αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο περίπλοκη απ” όσο φαίνεται, καθώς σπάνια διαφωνούν η Γερμανία και η Αυστρία για χρηματοοικονομικά ζητήματα.
Ωστόσο, η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις του, με τη Φέκτερ να κινδυνεύει να αποδειχτεί η μεγάλη ηττημένη σε αυτή τη μάχη.
Πηγή: Business Insider

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αποστόλης Αλεξόπουλος: Η κυβέρνηση με εργαλείο το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του νερού


Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αναρωτιέμαι αν υπάρχει πολίτης σε αυτήν τη χώρα που τουλάχιστον αυτές τις μέρες, τόσο με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του νερού όσο και με την τόση δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, δεν έχει ακούσει τόσα πολλά για το νερό και τη σημασία του ως κοινωνικού και ως δημόσιου αγαθού. 
Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό είναι ζωή, είναι πηγή
ζωής, είναι η ίδια η ζωή. Όλοι έχουμε ακούσει ότι το νερό θα είναι η αφορμή για τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο, ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας και αρκετής ποσότητας νερού και ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά –ιδιαίτερα στο λεγόμενο τρίτο κ όσμο- πεθαίνουν κάθε μέρα γιατί στερούνται μεταξύ των άλλων και το νερό.
  Εάν όχι όλοι, πολλοί έχουμε ακούσει ή διαβάσει στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι το δικαίωμα σε καθαρό και πόσιμο νερό είναι ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής.
 Επίσης, έχουμε ακούσει ότι το νερό είναι ένας ανανεούμενος φυσικός πόρος -σε ανεπάρκεια όμως- και ότι χρήζει ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας.
Η βιομηχανοποίηση, η αστικοποίηση, η αύξηση του πληθυσμού, η γεωργία, οι ενεργειακές ανάγκες, η κλιματική αλλαγή και η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κρίση νερού.
  Παρά ταύτα το νερό αντιμετωπίζεται ως ένα εμπορικό προϊόν, ως άλλη μια ευκαιρία για κερδοφορία και πλουτισμό μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, που με τη βοήθεια και την πίεση που ασκούν σε χρεωμένες και μη χρεωμένες χώρες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δρομολογούν και επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης του νερού. 
 Σε αυτό τον αστερισμό κινούμενη και η σημερινή μνημονιακή Κυβέρνηση, επιδιώκει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων κερδοφόρων εταιρειών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ,  που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή ξεκίνησε, ήδη, από το 1998 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 
Συνεχίζεται, λοιπόν, από τη σημερινή Κυβέρνηση η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, το Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που όπως ξέρουμε , ότι μπαίνει σε αυτό χάνεται απ’ το Δημόσιο και τα έσοδά του τα καρπώνονται οι «τοκογλύφοι»  δανειστές μας. 
Η ιδιωτικοποίηση αυτή προβάλλεται ως ανάπτυξη, ως εργαλείο εξόδου από την κρίση, ως ευκαιρία δημιουργίας θέσεων εργασίας, λες και δεν βλέπουμε πως έχει λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, λες και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες στον κόσμο! 
Επιγραμματικά αναφέρω και εγώ μερικές από αυτές τις συνέπειες: Αύξηση των τιμών, υποβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου νερού, δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων στον τομέα πρόσβασης των πολιτών σε καθαρό νερό και τέλος, αθέτηση από τους ιδιώτες συμφωνιών για συντήρηση, επέκταση ή κατασκευή δικτύων διανομής νερού και αποχέτευσης. 
Λες και δεν βλέπουμε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες  αφού αποκόμισαν τεράστια κέρδη ξεζουμίζοντας και εξαθλιώνοντας λαούς σε όλο τον κόσμο, άρχισαν να επιστρέφουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχειρήσεις.  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Βολιβία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Αργεντινή.  
 Σε πολλές περιπτώσεις η λαϊκή αγανάκτηση και ο ξεσηκωμός της κοινωνίας ήταν εκείνα που ώθησαν στην επανακρατικοποίηση του νερού.
 Θα ήθελα να αναφερθώ και στο παράδειγμα του Παρισιού αλλά και στη Γρενόμπλ όπου ο Καρινιόν, μαζί με τον επικεφαλής της εταιρείας που είχε υπό τον έλεγχό της την αξιοποίηση του νερού, καταδικάστηκαν σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη γιατί υπήρχε οικονομική συναλλαγή. Η υπογραφή της μεταβίβασης ανάμεσα στο Δήμο και την ιδιωτική εταιρεία έγινε αφού μοιράστηκαν 15 εκατομμύρια φράγκα. 
 Στο Παρίσι τι έγινε; Δεν υπήρχαν πλέον κίνητρα για επενδύσεις στην ιδιωτική εταιρεία και αναγκάστηκε –προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο κόστος συντήρησης των δικτύων- να εγκαταλείψει την ύδρευση. 
 Άφωνοι παρατηρούμε πώς η Κυβέρνηση εφαρμόζει στην πατρίδα μας την κλασική συνταγή που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να προετοιμάσουν τους λαούς τους να δεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις.  
 Τα κρατικά αλλά και τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας προωθούν πρακτικές απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών, των υπηρεσιών που προσφέρουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ, τονίζοντας και προβάλλοντας σκάνδαλα, χρέη των Δήμων προς τις εταιρείες, εξυμνώντας την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα,  προβάλλοντας την αγιοσύνη του σε σχέση με το σάπιο κράτος, την υποτιθέμενη αύξηση των θέσεων εργασίας αποκρύπτοντας το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. 
 Ερωτώ:  Είναι ή δεν είναι ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ όταν το τίμημα της εκποίησης έχει καθοριστεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ και όταν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 –μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης- τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 12,5 εκατομμύρια ευρώ; 

 Γνωρίζουμε όλοι ότι το Δημόσιο και οι Δήμοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ περί τα 522 εκατομμύρια ευρώ, ένα χρέος που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες.  
 Αντιλαμβανόμεθα βέβαια αποτέλεσμα τι πρακτικών και τι πολιτικών είναι αυτό το τεράστιο χρέος. 
Αν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ – σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. SEMETA  σε αντίστοιχη ερώτηση του Ευρωβουλευτή μας κ. Χουντή- ο αγοραστής πρέπει να λάβει μέσα σε ενενήντα ημέρες τις τεράστιες μη αμφισβητούμενες οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων. 
Και ερωτώ:
Δεν είναι τραγελαφικό, κύριε Υπουργέ,  δεν είναι ειρωνικό, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι σκανδαλώδες , κύριε Πρόεδρε, ο νέος αγοραστής  με το «καλημέρα» καταβάλλοντας μόνο 250 εκατομμύρια ευρώ να απαιτήσει 522 εκατομμύρια χωρίς προσαυξήσεις;  Δεν είναι ξεπούλημα; 
Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο το νερό είναι ένα ακόμη δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. 
Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό  αγαθό που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του.
Το νερό αποτελεί έναν βασικό αναπτυξιακό πόρο που είναι αναγκαίος, είναι απαραίτητος για την παραγωγική διαδικασία. Δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθεί στα χέρια επιχειρηματικών και εμπορικών συμφερόντων. 
Υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το δημόσιο, δημοκρατικό και συμμετοχικό χαραχτήρα της διαχείρισης των υδάτων, όπως προβλέπουν και τα ντοκουμέντα και οι διακηρύξεις του Διεθνούς Κινήματος για την προστασία του νερού.  
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να στηρίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα από μια πλειάδα κοινωνικών, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών φορέων που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 
  Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει  τις αποφάσεις της, να αφουγκραστεί λίγο την κοινωνία. Να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης προς όφελος της κοινωνίας και των λαϊκών στρωμάτων, να μεριμνήσει για την αδιάλειπτη παροχή καλής ποιότητας νερού σε όλους.
  Να σκύψει πάνω από αυτούς που ενώ τους έχει κοπεί το νερό δε μπορούν να το ξανασυνδέσουν. Και αυτοί ξεπερνούν τις 20.000 τους τελευταίους μήνες. 
  Όσον αφορά στις νέες τιμολογήσεις και στις ελαφρύνσεις που επικαλέσθηκε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός, έχω να τονίσω ότι πράγματι αυτές είναι απειροελάχιστες.  Απέκρυψε, όμως, ότι έχουμε αυξήσεις στα πάγια της τάξεως του 5% - 7%. 
 Ας δείξετε επιτέλους ένα πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά, ζητάμε πράγματα που μια τέτοια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει.
Στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε μία άλλη κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, που όπως φαίνεται, έρχεται σύντομα.  Σας ευχαριστώ.