Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκινά μια νέα πολλαπλά δύσκολη ως εθνικά επικίνδυνη περίοδος για την Ελλάδα

Tου Γιάννη Μαρίνου
Τα όσα ακολουθούν έχουν γραφεί τέσσερις ημέρες προτού τυπωθεί «Το Βήμα». Η εισαγωγή αυτή κρίνεται αναγκαία καθώς κανένας δεν γνωρίζει τι απρόβλεπτο και καταλυτικό για την έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να συμβεί (π.χ., σκληρή απανταχούσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, φονική τρομοκρατική ενέργεια στην πλατεία Συντάγματος ή ακόμη και παταγώδης διάψευση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, όπως συνέβη στη Γερμανία).

Ενα είναι πάντως βέβαιον: ότι, και αν ακόμη δεν συμβεί τίποτα που να ανατρέπει το πιθανολογούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, απόσήμερα τα μεσάνυχτα ξεκινά μια νέα πολλαπλά δύσκολη ως εθνικά επικίνδυνη περίοδος για την Ελλάδα, την οποία θα πρέπει η κυβέρνηση που θα προκύψει να αντιμετωπίσει αμέσως με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα προτού τα κατεστημένα συμφέροντα και οι προνομιούχες συντεχνίες ανορθωθούν «ως έχιδναι των οποίων επατήθη η ουρά» για να μην αλλάξει τίποτα.

Και αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού και αν ακόμη αποτράπηκε μια νέα συμφορά, όπως το 1929 στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από ύφεση που σημαίνει μείωση εισοδημάτων, κλείσιμο προβληματικών επιχειρήσεων, αύξηση αριθμού ανέργων και ευρύτερη εργασιακή ανασφάλεια. Και δυστυχώς αυτά επιτείνονται από ψευδαισθήσεις καλλιεργημένες από κόμματα, αποκόμματα και δημαγωγούς πολιτικούς και τηλεαστέρες που υποδαυλίζουν εντάσεις και επικίνδυνη αποσταθεροποίηση με προτροπές ακόμη και για ανυπακοή. Στα ανωτέρω προστίθενται η δεινή δημοσιονομική μας κατάσταση και το ασταμάτητα διογκούμενο δημόσιο χρέος που προέκυψε από τη δεκαετία του ΄80, τον καταναλωτισμό με δανεικά, την ελάσσονα προσπάθεια και συνεπώς τη μειωμένη παραγωγικότητα και την ασυγκράτητα κατολισθαίνουσα ανταγωνιστικότητα. Που σημαίνει ότι και αυτά τα ελάχιστα που παράγουμε έχουν υψηλό κόστος και δεν μπορούν πια να εξάγονται αλλά ούτε και να ανταγωνισθούν τα ξένα φθηνότερα προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Ούτε λεφτά υπάρχουν εκτός από δανεικά και όσα εισπράττονται απορροφώνται κατά προτεραιότητα και σχεδόν σε ποσοστό πάνω από το 60% για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων, πράγμα που συνεπάγεται νέο ακόμη πιο επαχθή δανεισμό που, αν δεν σφίξουμε τις ζώνες, τα χρέη θα μας πνίξουν. 

Η διαφθορά που κυριαρχεί στον κομματικοποιημένο, γραφειοκρατικά καταδυναστευτικό δημόσιο τομέα, ξεδιάντροπα απομυζά δημόσιους πόρους και ληστεύει ανήμπορους να αντιδράσουν πολίτες θα πρέπει να θεωρηθεί κορυφαία πρόκληση για την όποια νέα κυβέρνηση. Αλλά για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο θα πρέπει να υπάρξει εκτός από την απειλή και η αμείλικτη τιμωρία. Και αυτό προϋποθέτει βούληση, αυστηρότερη νομοθεσία και την αντιμετώπιση του άγους της αρνησιδικίας και της σωτήριας για τους ενόχους παραγραφής. Αφού ουδείς τιμωρείται, γιατί να μη συνεχίζονται αδιατάρακτα το οικονομικό έγκλημα και η καταλήστευση ή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος;

Περιθώρια συνέχισης της ατιμώρητης ασυδοσίας δεν υπάρχουν πια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να εφαρμόσει σκληρή πολιτική απέναντί μας. Βέβαιη και η αποχή από παραγωγικές επενδύσεις από το ντόπιο και ιδιαίτερα το ξένο κεφάλαιο που μαζικά εγκαταλείπει την Ελλάδα. Επιβάλλεται αφύπνιση, βούληση για αποκατάσταση της νομιμότητας και τη στήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας και πάνω από όλα ειλικρίνεια. Ας λεχθεί επιτέλους όλη η αλήθεια ώστε να τη συνειδητοποιήσει η κοινωνία για να συναινέσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές τομές που μας συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Και μη μας διαφεύγει ότι οι γύρωθεν εχθροί μας καραδοκούν επωφελούμενοι από τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις παγκοσμίως, ενώ εμείς εθελοτυφλούμε ως στρουθοκάμηλοι. Αιγαίο και Κύπρος ιδιαίτερα σκιάζονται από πυκνά σύννεφα. Από αύριο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει. Αν της το επιτρέψουν οι απεργοί στον ΟΛΠ.

Πηγή tovima.gr

Υπάρχουν ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ προς επίλυση;

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Intel: Ο νόμος του Moore επιταχύνει την καινοτομία



Τα στελέχη της Intel Corporation δήλωσαν ότι ο Νόμος του Moore, χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του οποίου αποτελούν τα βήματα που έχει κάνει η Intel στις κατασκευαστικές τεχνολογίες των 32 και 22 nanometre (nm), οδηγεί σε έναν ευρύτερο και γρηγορότερο ρυθμό «καινοτομίας και ενσωμάτωσης». Οι μελλοντικοί επεξεργαστές Intel® Atom™, Core® και Xeon® καθώς και τα System on Chip (SoC) προϊόντα θα κάνουν τους υπολογιστές μικρότερους, εξυπνότερους, πιο ικανούς και πιο εύκολους στη χρήση. Για παράδειγμα, μεταξύ ενός πλήθους καινοτομιών που ετοιμάζονται, η Intel θα ενσωματώσει για πρώτη φορά γραφικά σε μερικά από τα μελλοντικά προϊόντα chip της εταιρείας.
"Οι ευκαιρίες που μας έδωσε ο Νόμος του Moore τα τελευταία 40 χρόνια επεκτείνονται πολύ παραπέρα από τις εντυπωσιακές βελτιώσεις στις επιδόσεις», δήλωσε ο Sean Maloney, executive vice president και general manager του Intel Architecture Group. «Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός transistors κι επεξεργαστών που προσθέτουμε καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση περισσότερων δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών στους επεξεργαστές μας. Το γεγονός αυτό έχει εμπνεύσει ένα τεράστιο κομμάτι καινοτομίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία, από την οποία επωφελούνται στην ουσία οι καταναλωτές, οι gamers κι οι επιχειρήσεις που αγοράζουν αυτούς τους βασισμένους στην τεχνολογία Intel υπολογιστές».


Αδεια σε κολέγια χωρίς εγγυητικές επιστολές...


Του Αποστολου Λακασα
Περί τις 15, σε σύνολο 40, άδειες λειτουργίας κολεγίων χορηγήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει κατατεθεί η απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 500.000 ευρώ, κατά παράβαση του νόμου 3696 του 2008. Η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλου να χορηγήσει άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά κολέγια μέσα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα δέχθηκε χθες ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ (έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες), ΚΚΕ, ΣΥΝ, πανεπιστημιακούς, διδάσκοντες στα ΤΕΙ και ΤΕΕ. «Εφήρμοσα το νόμο» ανέφερε, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει τις άδειες.
Ειδικότερα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πάνω από 10 κολέγια δεν έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή, κάτι που είναι απαραίτητο για την άδεια ίδρυσης. Με βάση το άρθρο 23 του νόμου 3696/08 για τα κολέγια, μπορεί να δοθεί μία άδεια υπό όρους μόνο στην περίπτωση που το κολέγιο δεν πληροί τις κτιριολογικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, μπορεί να δοθεί η άδεια με όρο το κολέγιο να εναρμονισθεί εντός ενός επιπλέον έτους με τις κτιριολογικές προδιαγραφές, που θέτει ο νόμος.
Η απουσία εγγυητικής επιστολής δεν είναι μεταξύ των εξαιρέσεων βάση των οποίων δίνεται η σχετική άδεια. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων που συντάχθηκε η τελική γνωμοδότηση ως προς τα κολέγια που θα λάβουν άδεια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από έμπειρα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που γνωμοδότησαν αρνητικά, αλλά τελικά ήταν μειοψηφία. Επίσης, να σημειωθεί ότι υπάρχουν αδειοδοτημένα κολέγια τα οποία, κατά το πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πληρωμή των υπαλλήλων τους. Από την πλευρά του, και μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τη χορήγηση αδειών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «την Τρίτη 29/9 τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων γνωμοδότησαν προς τον υπουργό τη χορήγηση αδειών λειτουργίας στα κολέγια, που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, η άδεια λειτουργίας κολεγίου μπορεί να χορηγείται υπό όρους και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως, σε περίπτωση μη πλήρωσής τους». Και συμπληρώνει ότι «η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής έγινε, βάσει νόμου, αποδεκτή. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες περί αδιαφάνειας που διατυπώνονται από το ΠΑΣΟΚ, μόνο ως ανυπόστατες μπορούν να θεωρηθούν»
Θα κατατεθεί αίτηση ακύρωσης
Το ίδιο ζητούν από τη νέα ηγεσία και οι ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ). Επίσης, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» η γεν. γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των αδειών λειτουργίας. «Η σπουδή του κ. Σπηλιωτόπουλου προκαλεί υπόνοιες για τη σχέση που μπορεί να έχει με τα κολέγια» εκτίμησε η ίδια. Οξύτατες ήταν και οι υπόλοιπες αντιδράσεις. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ισοπέδωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων». «Είναι η τελική πράξη παράδοσης της παιδείας στην αγορά και στους σκοτεινούς επιχειρηματίες της, με τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι φανερό ότι έτσι ξεπληρώθηκαν τα τελευταία γραμμάτια αλλά και εξαγοράσθηκαν κάποιες χιλιάδες ψήφοι» τόνισε το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ. Τέλος, για το ΤΕΕ «είναι πρόκληση η χορήγηση αδειών λειτουργίας σε κολέγια τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές».


Ψάρια - ρομπότ στην υπηρεσία της μελέτης ειδών και ωκεανών


Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Ενα ρομπότ με τη μορφή ψαριού που καταγράφει τα επίπεδα μόλυνσης στον ωκεανό και επαναφορτίζεται όντας θαμμένο στον αμμώδη βυθό δεν αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας. Εχει παρέλθει περισσότερο από μια δεκαετία από την πρώτη κατασκευή ρομπότ που συνδύαζαν τη Βιολογία με τη Μηχανική, και η διαρκής εξέλιξη στον τομέα της Βιομιμητικής επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν ρομπότ που «μοιάζουν» όλο και περισσότερο στα έμβια όντα σε όψη και λειτουργίες.
Προσκεκλημένος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΙΤ, ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιων Τεχνολογιών του αμερικανικού πανεπιστημίου, καθηγητής Μιχάλης Τριανταφύλλου, μιλά σήμερα στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα τον «Παγκόσμιο ρόλο και τη δυναμική του ΜΙΤ στα πεδία της Ναυπηγικής και της Μηχανολογίας» μαζί με την επικεφαλής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ, κ. Μέρι Μπόις. Ο κ. Τριανταφύλλου έχει εντρυφήσει στα υποβρύχια ρομπότ που μοιάζουν με ψάρια. Το 1994 κατασκεύασε το RoboTuna, ένα ρομπότ - τόνος μήκους περίπου 2 μ. που εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, ακολούθησε το ρομπότ - λούτσος RoboPike (1998) και η χελώνα - ρομπότ RoboTurtle (2005). Επίσης, στο πρόσφατο παρελθόν συνέβαλε στον εντοπισμό δύο ναυαγίων στη Νίσυρο (2001) και στα Κύθηρα (2004) σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, χρησιμοποιώντας υποβρύχια μηχανήματα που κινούνται αυτόνομα (Autonomous Underwater Vehicles). «Σε περίπου πέντε με δέκα χρόνια από σήμερα, αυτά τα μηχανήματα θα μπορούν να επιθεωρούν και να επιδιορθώνουν βλάβες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου ή αερίου σε υποθαλάσσια βάθη μεγαλύτερα των 2,5 χλμ.», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τριανταφύλλου.
Βουτά στην άμμο
Αυτήν την περίοδο στο ΜΙΤ οι επιστήμονες κατασκευάζουν ένα ρομπότ - σαλάχι. «Το σαλάχι έχει μεγάλη ικανότητα να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, ακολουθεί τα υδάτινα ρεύματα, κολυμπά κοντά στον βυθό της θάλασσας, ενώ μπορεί να βουτά στην άμμο και να κινείται μέσα σε αυτήν» λέει. «Μεταφέροντας» αυτές τις λειτουργίες σε ένα ρομπότ - σαλάχι, «θα μπορούσε να “παρατηρεί” τον ωκεανό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συλλέγοντας δεδομένα και καταγράφοντας τυχόν περιστατικά μόλυνσης. Ή, να επαναφορτίζεται προστατευμένο μέσα στην άμμο, αντλώντας ενέργεια από τα υδάτινα ρεύματα και τα κύματα και να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, ακολουθώντας τα ρεύματα». Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του ΜΙΤ σχεδιάζει έναν τεχνητό αισθητήρα που μιμείται τη λειτουργία των αισθητήρων που διατρέχουν τη ράχη των ψαριών, οι οποίοι τούς επιτρέπουν να ανιχνεύουν τη λεία τους και να εντοπίζουν τους εχθρούς τους. «Οι νέες τεχνολογίες που βασίζονται στα μικροηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (MEMS) επιτρέπουν την κατασκευή εκατοντάδων αισθητήρων διαστάσεων χιλιοστού, με τους οποίους θα είναι δυνατή τόσο η ανίχνευση αντικειμένων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και της κίνησης έμβιων όντων. Μελλοντικά, τέτοιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προπέλες ή πτερύγια θαλασσίων σκαφών», εξηγεί.
Μήπως η ολοένα και πιο τελειοποιημένη όψη των ρομποτικών ψαριών θα... «ξεγελάσει» κάποια στιγμή τα αληθινά; «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αν και δεν απέχουμε και πολύ», προσθέτει ο κ. Τριανταφύλλου. «Καθώς χρησιμοποιούμε νέα υλικά και νέες μεθόδους ενεργοποίησης, τα ψάρια - ρομπότ δείχνουν αρκετά σαν τα αληθινά. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο καλό είναι να διευκρινιστεί ότι σκοπός της Βιομιμητικής δεν είναι να μιμηθεί, αλλά να συναγωνιστεί. Στα ενυδρεία πάντα θα υπάρχουν αληθινά ψάρια, όμως σύντομα θα έχουμε ψάρια - ρομπότ ικανά να κινούνται με τη χάρη και την ευκινησία δελφινιών ή θαλάσσιων λεόντων», καταλήγει.


Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Εξετάζονται και τυχόν ποινικές ευθύνες του ανακριτή της υπόθεσης Siemens


Αλλεπάλληλες έρευνες περί τον κ. Ζαγοριανό
Της Ιωαννας Mανδρου
Στο απόηχο της έντονης θεσμικής αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, με αντικείμενο την έρευνα σε βάρος του ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανού, ο οποίος είχε έως πρότινος την ευθύνη των ανακρίσεων για τη Siemens, ο ελεγχόμενος δικαστικός ευρίσκεται πλέον στο επίκεντρο αλλεπάλληλων ερευνών. Την ώρα που η έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου, μετά το έντονο παρασκήνιο των προηγουμένων ημερών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντέδρασαν άμεσα.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Ντ. Ρόβλιας, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, και επικαλείται το δημοσίευμα της «Κ», κάνει λόγο για «χειραγώγηση παρασκηνιακά από τη Ν.Δ. της υπόθεσης της Siemens με σκοπό τη συσκότιση της περιόδου μετά το 2004». Ζητεί επίσης να δοθούν όλα τα έγγραφα, που αντάλλαξαν οι δύο ανώτατοι δικαστικοί, στη δημοσιότητα «διότι αφορούν», όπως αναφέρει, «υπόθεση με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά που άπτεται σοβαρών θεμάτων διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας, ζητεί από το ΠΑΣΟΚ να «αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεπηρέαστη, να σεβαστεί έστω και τώρα την ανεξαρτησία της αντί να επιχειρεί», όπως αναφέρει, «συνεχώς παρεμβάσεις στο έργο της». Αποδίδει δε αντιθεσμική πρακτική στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αντηλλάγησαν μεταξύ των ανωτάτων παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε προχθές η «Κ», ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Παπανικολάου αντέδρασε -και μάλιστα με σκληρότατους χαρακτηρισμούς και βαρύτατες εκφράσεις- στο αίτημα του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ιω. Τέντε, να παραδώσει τη δικογραφία και να διακόψει την έρευνα, προκειμένου να επιληφθεί η Εισαγγελία. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει «παράβαση καθήκοντος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και πρόθεση «συγκαλύψεως των όποιων ευθυνών».
Εξίσου αιχμηρή υπήρξε και η έγγραφη απάντηση του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, ο οποίος απέδωσε με τη σειρά του ευθύνες στον κ. Παπανικολάου πως «οψίμως και εκ των υστέρων» άρχισε την έρευνα, ενώ ήταν αρμόδιος για την επιθεώρηση των δικαστών εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Τέντες κατέληγε πως για να μην προκληθεί κρίση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ας ολοκληρώσει την έρευνά του, όπως και έγινε, ο κ. Παπανικολάου.
Η έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού, σύμφωνα με πληροφορίες, βαίνει προς το τέλος της και το σχετικό πόρισμα θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όμως, μία ακόμα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν ποινικές ευθύνες του ανακριτή ερευνά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλος.
Με ανοιχτές δύο έρευνες σε βάρος του μόνο στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, ο κ. Ζαγοριανός επιχειρεί να πείσει ότι όλες του οι ενέργειες υπήρξαν σύννομες. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει ως μάρτυρες για να εξεταστούν, ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου, ο πρώην εισαγγελέας Γ. Σανιδάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακκελάκος και ο τ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης.
Εν τω μεταξύ, την ποινική προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του ανακριτή θα διενεργήσει η Εισαγγελία Χαλκίδας, κατόπιν προτάσεως στο Συμβούλιο Εφετών του εισαγγελέα κ. Αντ. Λιώγα. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι η μήνυση, που είχε κατατεθεί κατά του κ. Ζαγοριανού από τους συνηγόρους δύο κατηγορουμένων της υπόθεσης Siemens, ήταν νόμω βάσιμη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ώστε να εξακριβωθεί αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφων.