Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Χτύπημα κάτω από τη μέση

Bookmark and Share

Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το νέο χτύπημα που δέχτηκε χθες η ελληνική οικονομία, με τον διεθνή οίκο Standard & Ρoor΄s να προχωρά σε αιφνίδια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρούσε αντιστροφή του κλίματος με παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από το Α- στο ΒΒΒ+ (όπως έκανε προ ημερών και η Fitch), παρ΄ ότι ήταν ώς ένα σημείο αναμενόμενη από την αγορά και εν μέρει έχει προεξοφληθεί, προκάλεσε αίσθηση σε τραπεζικούς κύκλους σχετικά με τον χρόνο που ανακοινώθηκε, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «χοντρό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας». Κυβερνητικές πηγές μάλιστα μιλούσαν για πιέσεις μέσω των διεθνών οίκων με στόχο τον εκβιασμό της κυβέρνησης για λήψη νέων σκληρότερων μέτρων.

Δηλώσεις
Λίγες ώρες πριν από την υποβάθμιση, στα διεθνή μέσα έκαναν τον γύρο του κόσμου δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 8,7% από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, με θετικές επιδράσεις στις αγορές. Έτσι, το Χρηματιστήριο που παλινδρομούσε μεταξύ οριακής ανόδου και πτώσης από το πρωί, έκλεισε τελικά με ισχυρά κέρδη 2,4% ενώ στην αγορά ομολόγων τα spreads υποχωρούσαν. Αντιδρώντας άμεσα στα «καλά νέα» απ΄ έξω, στην αγορά ομολόγων τα spreads υποχώρησαν στην περιοχή του 2,30% από 2,59% που άνοιξαν στην αρχή της ημέρας. Θετικά στην ψυχολογία των αγορών επέδρασαν και τα επιμέρους μέτρα για πακέτο αποκρατικοποιήσεων 2,5 δισ. ευρώ το 2010, μείωση κατά 4% των μισθολογικών δαπανών (εξαιτίας της απόφασης για πάγωμα μισθών πάνω από 2.000 ευρώ και μείωση επιδομάτων) και ενδεχομένως νέα αύξηση των έμμεσων φόρων. Η... ευφορία αυτή των αγορών και του οικονομικού επιτελείου για τα αποτελέσματα των προσπαθειών αντιστροφής του κλίματος δεν κράτησε πολύ. Το «χτύπημα» της S&Ρ έκανε ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές να μιλούν για κόλαφο εις βάρος της Ελλάδας ενώ η δήλωση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη μείωση του ελλείμματος» που έγινε στο Λονδίνο, οδηγούσε σε προβληματισμούς για το κατά πόσο ένα σχέδιο Β με σκληρότερα μέτρα βρίσκεται προ των πυλών καθ΄ υπόδειξη των αγορών.

Σκληρή στάση
Η Standard & Ρoor΄s είχε θέσει την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης με πιθανότητα υποβάθμισης στις 8 Δεκεμβρίου και σε διάστημα μίας εβδομάδας προχώρησε στην υποβάθμιση. Ακόμα χειρότερα, απειλεί και με περαιτέρω υποβάθμιση καθώς θεωρεί πως τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους». Επιπλέον πιστεύουμε, λέει η S&Ρ, ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων οικονομικών θα αντιμετωπίσουν «εσωτερικά προσκόμματα» τα οποία θα απαιτήσουν προσπάθειες ετών για να ξεπεραστούν. Αίσθηση προκαλεί και η τρίτη επισήμανση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία η επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές- στην οποία διατηρεί την ελληνική οικονομία - αντανακλά το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης «αν η κυβέρνηση αποδειχθεί ανίκανη να κερδίσει ικανοποιητική πολιτική στήριξη για να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής»!

«Αγκάθι» στο να βρεθούν 53 δισ. ευρώ
Η ΝΕΑ υποβάθμιση επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και «διώχνει» αγοραστές ομολόγων, που από το καταστατικό τους επιτρέπεται να αγοράζουν ομόλογα κατηγορίας Α. Το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά το επόμενο έτος 53 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εκ των οποίων τα 13 το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο.

Ανοδικές πιέσεις θα δεχθεί και το κόστος του τραπεζικού δανεισμού με αρνητικές συνέπειες στα επιτόκια δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι υποβαθμίσεις της οικονομίας «σέρνουν» σε υποβαθμίσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη αδυναμία δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, η απόσταση ασφαλείας περιορίζεται πλέον στις δύο βαθμίδες, καθώς η κατώτερη αποδεκτή βαθμολογία είναι ΒΒΒ-, δύο θέσεις χαμηλότερα από τη σημερινή.

Όμως τόσο ο Γερμανός όσο και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι έχει περιθώριο ενός έτους για να επανέλθει στην κατηγορία Α, αφού η ΕΚΤ θα πάψει στο τέλος του έτους να δέχεται τίτλους χαμηλής ποιότητας που κάνει σήμερα αποδεκτούς λόγω κρίσης.


Ανοίγει νέος κύκλος πιέσεων από τις Βρυξέλλες
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την υποβάθμιση, δεδομένοι θεωρούνται νέοι κλυδωνισμοί σε ομόλογα και Χρηματιστήριο, αφού η κίνηση της S&Ρ δείχνει κατά πολλούς παράγοντες της αγοράς ότι η Ελλάδα έχει μπει γερά στο μάτι των αξιολογητών. Εξάλλου, και ο τρίτος διεθνής οίκος, η Μoody΄s, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για να κάνει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ανησυχία προκαλούν άλλωστε οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την επομένη της συνάντησης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα μάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία» ενώ νωρίτερα και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε σε δημοσίευμά του πως η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα διάσωσης στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Η Βρετανία και οι Βρυξέλλες διατηρούν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο χωρίς εξωτερική βοήθεια» αναφέρει το «Der Spiegel» την ώρα που πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται να δεχθεί νέο κύμα πιέσεων.
ΝΕΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_4778.html#ixzz0a5Cg6KFi

 


20091218 ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Τώρα θέλουν να μας «αγοράσουν» οι Τούρκοι

Bookmark and Share

.Βρώμικο πόλεμο κατά της χώρας μας κάνουν οι τούρκοι με όλα τα μέσα. Αυτή τη φορά, επιστράτευσαν τουρκικούς «επιχειρηματικούς» ομίλους, που δήθεν επιθυμούν να «επεκτείνουν» τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Όλα τα είχαμε... Βέβαια, χρησιμοποιούν τον τύπο της... γείτονος για να δημιουργήσουν το κατάλληλο «κλίμα».

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Ραντικάλ" και τίτλο «Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;» ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μαφχί Εγιλμέζ (ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της τουρκικής τράπεζας Garanti Bankasi, που ανήκει στον τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο Dogus και πλέον και στον αμερικανικό όμιλο General Electric Consumer Finance), αναφέρει πως η κρίση επηρέασε περισσότερο την Ελλάδα απ' ό,τι την Τουρκία και στη χώρα μας δημιουργήθηκαν «ευκαιρίες».

Επίσης αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία στον πληθωρισμό και στην ανεργία και σε χειρότερη στο έλλειμμα, στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Είναι ωφέλιμο, οι επιχειρηματίες μας να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Θα πρέπει να έχουμε μάθει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση όταν αυτοί αγόραζαν τις τράπεζές μας ή γίνονταν συνέταιροι. Ίσως να έχει έλθει η ώρα η κίνηση κεφαλαίου να γίνει και λίγο από μας προς αυτούς».Καιρός λοιπόν οι αρμόδιοι στην Αθήνα να ξυπνήσουν. Ήδη, σε νησιά όπως η Κως, λίγα ακίνητα-φιλέτα ανήκουν πια σε Έλληνες και πολλά σε Τούρκους επιχειρηματίες... Και όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, ας σκεφτούν γιατί οι ξένοι δεν μπορούν να αγοράσουν γη στη Τουρκία.
elekosmos.gr

Τουρκικές επιχειρήσεις καλούνται να αδράξουν την ευκαιρία στην ΕλλάδαΤούρκοι επενδυτές θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που δημιουργούνται από την κρίση στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα, είπε Selim Egeli, "Ακριβώς όπως δραστηριοποιήθηκαν οι Ελληνικές Τράπεζες στην τουρκική αγορά, τώρα είναι η σειρά των τουρκικών τραπεζών να κάνουν το ίδιο," είπε ο Egeli.

"Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η κρίση αυξήθηκε γρήγορα και σε ακραίο επίπεδο. Ωστόσο, αν σας ρωτήσω εγώ αν στην Ελλάδα θα λάβουν παρόμοια μέτρα με αυτά που η Τουρκία έλαβε τη διάρκεια του 2001 κατά την τραπεζική κρίση για την μείωση του ελλείματος.

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα 5 τοις εκατό, το επίπεδο των εξαγωγών της χώρας μας στην Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 3,5 έως $ 4 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα , θα ανέλθει σε ετήσια 8 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε Egeli. "Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το ποσοστό σε ενάμιση χρόνο.

Όταν πρόκειται για την χρηματοδότηση ενός βιομηχανικού κλάδου, ο Egeli είπε: "Οι τουρκικές τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο στην Ελλάδα ή με τη σύναψη εταιρικών σχέσεων ή με την αύξηση των εργασιών τους στην αγορά."

Στον τουρισμό, ενώνοντας τις δυνάμεις, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από ότι στη βιομηχανία. Εκτύπωση από κοινού για τη διανομή φυλλαδίων σε τουρίστες είναι ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό, σύμφωνα με Egel


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_1947.html#ixzz0a5DtAiaq

 


Πάνω από 900.000 οι καταγεγραμμένοι αλλοδαποί στην Ελλάδα


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=305285&dt=17/12/2009

Πάνω από 900.000 οι μετανάστες στην Ελλάδα

Οι 158.000 είναι υπήκοοι χωρών της Ευρώπης των <<27>>, οι υπόλοιποι από κράτη εκτός ΕΕ, στην πλειονότητά τους Αλβανοί

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι μετανάστες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έρευνα της Εurostat. Περισσότεροι από 900.000 είναι οι- κοινοτικοί και μη- αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και καταλαμβάνουν το 8,1% του συνόλου του πληθυσμού. Περίπου το ένα έκτο εξ αυτών, δηλαδή 158.000, είναι υπήκοοι χωρών της Ευρώπης των <<27>>, ενώ οι υπόλοιποι- 748.000- προέρχονται από κράτη εκτός ΕΕ, με την πλειονότητα να έχει αλβανική υπηκοότητα, ήτοι 577.000 άτομα. Συγκεκριμένα, από τους 906.000 μετανάστες που εκτιμά η Εurostat ότι κατοικούν στην
 Ελλάδα, οι 577.000 προέρχονται από την Αλβανία (με ποσοστό 63,7% στο σύνολο των αλλοδαπών), 22.300 είναι Ουκρανοί (2,5%), 17.200 Γεωργιανοί (1,9%), 16.200 Πακιστανοί (1,8%) και 13.900 Αιγύπτιοι (1,5%).

Από τη συγκεκριμένη μέτρηση προκύπτει ότι σχεδόν έξι στους δέκα Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατοικούν στη χώρα μας. Επίσης, κατά τους μελετητές της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις αναφορικά με τον συσχετισμό κοινοτικών και μη αλλοδαπών, με τη μεγάλη πλειονότητα να ανήκει στους δεύτερους.

Ακόμη, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει, έστω και οριακά, στη δεκάδα των χωρών εξαγωγής εργατικού δυναμικού, καθώς η έρευνα δείχνει 431.000 έλληνες πολίτες να διαβιούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, με την πλειονότητά τους να καταγράφεται στη Γερμανία (74%). Επιπροσθέτως, κατά την έρευνα, η αύξηση των μεταναστών στην Ελλάδα οφείλεται στη μεγέθυνση των αριθμών των αλλοδαπών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, ενώ η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στη λίστα των χωρών που διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων πολιτών που προέρχονται από μία και
 μοναδική χώρα- το 64% των αλλοδαπών προέρχονται από την Αλβανία.

Σύμφωνα με τη Εurostat, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας προσεγγίζει τα 11.214.000, αριθμός από τον οποίο προκύπτει ότι το θετικό πρόσημο στον πληθυσμό διατηρείται, λόγω της παρουσίας των μεταναστών, καθώς το ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων έχει εκτροχιαστεί υπέρ του δευτέρου. Συζήτηση, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει η έρευνα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό διότι ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στις χώρες των <<27>> μεγαλώνει διαρκώς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έρευνα, σε σύνολο 497.431.000 κατοίκων <<την 1η Ιανουαρίου 200830,8 εκατομμύρια ξένοι πολίτες ζούσαν στα κράτη-μέλη της ΕΕτων "27", από τους οποίους 11,3 εκατομμύρια ήταν πολίτες της ΕΕ>>. <<Τα υπόλοιπα 19,5 εκατομμύρια ήταν πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ, από τα οποία έξι εκατομμύρια προέρχονταν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 4,7 εκατομμύρια από την Αφρική, 3,7 εκατομμύρια από την Ασία και 3,2 εκατομμύρια από την Αμερικανική Ηπειρο. Συνολικά, οι ξένοι πολίτες κατελάμβαναν το 6,2% του συνολικού πληθυσμού>> αναφέρεται
 χαρακτηριστικά.

Το ποσοστό των αλλοδαπών πολιτών που έχουν παρουσία στις χώρες της ΕΕ ποικίλλει από 0,1% στη Ρουμανία- χώρα μαζικής εξαγωγής εργατικής δύναμης- ως 43% στο Λουξεμβούργο. Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους μετανάστες είναι η Γερμανία (7,3 εκατ.), η Ισπανία (5,3 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (4 εκατ.) και η Ιταλία (3,4 εκατ.), κράτη στα οποία διαμένει το 75% της συνολικής μάζας των αλλοδαπών στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των αλλοδαπών στην κοινοτική επικράτεια, το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων πολιτών συγκεντρώνεται στο Λουξεμβούργο (43% του συνολικού πληθυσμού), στη Λετονία (18%), στην Εσθονία (17%), στην Κύπρο (16%), στην Ιρλανδία (13%), στην Ισπανία (12%) και στην Αυστρία (10%). Στον αντίποδα, το ποσοστό των μεταναστών ήταν λιγότερο από 1% στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στη Βουλγαρία και στη Σλοβακία.

Τ ο 37% των ξένων υπηκόων που διαμένουν στην ΕΕ προέρχονται από κράτη-μέλη της Ενωσης. Οι μεγαλύτερες εθνικές ομάδες αυτής της κατηγορίας είναι οι Ρουμάνοι (1,7 εκατομμύρια ή 15% της σχετικής λίστας), οι Ιταλοί (1,3 εκατομμύρια ή το 11%) και οι Πολωνοί (1,2 εκατομμύρια ή 11% του συνόλου). Σε ό,τι αφορά τις χώρες καταγωγής εκτός ΕΕ, την πρωτιά έχουν οι Τούρκοι (2,4 εκατομμύρια ή 12%), οι Μαροκινοί (1,7 εκατομμύρια ή το 9%) και οι Αλβανοί (ένα εκατομμύριο ή 5%). Συνδυαστικά, οι δέκα μεγαλύτερες εθνικές ομάδες ξένων υπηκόωνκοινοτικών και μη- που
 κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι Τούρκοι (7,9%), οι Μαροκινοί (5,6%), οι Ρουμάνοι (5,4%), οι Ιταλοί (4,1%), οι Πολωνοί (3,9%), οι Αλβανοί (3,3%), οι Πορτογάλοι (3,1%), οι Βρετανοί (3%), οι Γερμανοί (2,5%) και οι Κινέζοι (2%).

Εξαρση της μετανάστευσης στην ΕΕ
Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ρυθμοί της μετανάστευσης έχουν τριπλασιαστεί από τους ρυθμούς της φυσικής ανάπτυξης του πληθυσμού, εξέλιξη που αποδεικνύει, σύμφωνα με τη Εurostat, ότι σε έναν βαθμό η Γηραιά Ηπειρος οφείλει τον δυναμισμό της στους μετανάστες. <<Οι αλλαγές στους ξένους πληθυσμούς εξαρτώνται από έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων. Από τη μία πλευρά ο αριθμός των γεννήσεων και των θανάτων και το επίπεδο της μετανάστευσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Από την άλλη, υπάρχει μια συνεχής αλλαγή στον
 αριθμό των αλλοδαπών και των γηγενών, η οποία εξαρτάται από την απόκτηση υπηκοότητας>> αναφέρεται.

<<Μεταξύ 2001 και 2007 σχεδόν 4,8 εκατομμύρια αλλοδαποί έλαβαν υπηκοότητα από κράτη-μέλη της ΕΕ και αυτό είχε μεγάλη επιρροή στον αριθμό των ξένων υπηκόωνπου διαμένουν επί μακρόν ή γεννήθηκαν στην κοινοτική επικράτεια. Για παράδειγμα, το 2008 στη Γερμανία ο αριθμός των ατόμων με υπηκοότητα κράτους εκτός ΕΕ ήταν χαμηλότερος από ό,τι το 2001, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των χορηγήσεων γερμανικής υποκοότητας. Στις αρχές του 2008 ζούσαν περίπου 168.000 λιγότεροι Τούρκοι στη Γερμανία σε σύγκριση με το 2001, όμως την ίδια περίοδο 260.000 τούρκοι
 υπήκοοι έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα>> σημειώνεται.

<<Το ποσοστό των μη γηγενών που διαμένουν στην ΕΕ των "27" μεταξύ 2001 και 2008 αυξήθηκε κατά 9,2 εκατομμύρια, δηλαδή από το 4,5% σε 6,2% του συνολικού πληθυσμού>> επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση την ίδια περίοδο ήταν η Ιρλανδία (από 3,9% σε 12,6%), η Ισπανία (από 2,9% σε 11,6%) και η Κύπρος (από 8,8% σε 15,9%), κράτη στα οποία η πλειονότητα των ξένων προέρχονταν από την ΕΕ.


Τράπεζες: Διαγραφή ενεργητικού 553 δισ.

Τράπεζες: Διαγραφή ενεργητικού 553 δισ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 07:00
323 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1756881


Ανοδικά τις προβλέψεις της για διαγραφές ενεργητικού από τράπεζες της Ευρωζώνης αναθεώρησε η ΕΚΤ.
Επιπλέον ενεργητικό αξίας 187 δισ. ευρώ ίσως να χρειαστεί να διαγράψουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς τα δάνεια σε εταιρείες ακινήτων και κάποιες χώρες της Α. Ευρώπης απειλούν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για διαγραφές ενεργητικού από τράπεζες της Ευρωζώνης κατά 13% στα 553 δισ. ευρώ από τα 488 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει τον Ιούνιο για την περίοδο 2007-2010.

Η έκθεση λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του χρέους κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρώντας την απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από την έκτακτη χρηματοδότηση.

Μία ημέρα ενωρίτερα, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών κάλεσε τις τράπεζες να βελτιώσουν την ποιότητα κεφαλαίων τους, αυξάνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο έως τα τέλη του 2012 προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ζημίες.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθούν οι εναπομείνασες ζημίες από τα κέρδη των τραπεζών από βασικές δραστηριότητές τους σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο.

Στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι από την αρχή της κρίσης, οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν αντλήσει κεφάλαια 1,5 τρισ. δολαρίων.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι τράπεζες της Δ. Ευρώπης εξακολουθούν να κινδυνεύουν από περαιτέρω αύξηση των επισφαλών δανείων στην αναδυόμενη Ευρώπη στην περίπτωση που η τοπική οικονομική επιβράδυνση αποδειχθεί χειρότερη του αναμενομένου ή εάν τα νομίσματα υποχωρήσουν.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν και οι περιπτώσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους από εταιρείες της Ευρωζώνης και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω εάν η οικονομική ανάκαμψη «κατεβάσει ταχύτητα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η παρακολούθηση του ρυθμού αύξησης των δανείων, των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, των επενδυτικών μοντέλων και των κινήσεων στις τιμές μετοχών θα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη «φούσκας» δύο χρόνια νωρίτερα.

Ηδη, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά τιτλοποιημένων προϊόντων.


Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 450 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1756926


Βρυξέλλες

Η εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, η διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, η ενίσχυση της παρουσίας της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή και προώθηση πολιτικών υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελούν τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ-Ανχελ Μορατίνος.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ-Ανχελ Μορατίνος.
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η ισπανική προεδρία θέλει να εκμεταλλευθεί τη νέα συγκυρία στην Ε.Ε. και θα εστιάσει σε δύο βασικές αρχές, την αρχή της καινοτομίας, σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό, επιστημονικό , επιχειρηματικό καθώς και την αρχή της ισότητας.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη προτεραιότητα, ο Ισπανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πλέον η Ε.Ε. διαθέτει μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατο Εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική, οι οποίοι και θα έχουν την αρμοδιότητα της καθοδήγησης της Ευρώπης.

Η ισπανική προεδρία δεν πρόκειται να είναι εθνική αλλά ευρωπαϊκή προεδρία, τόνισε. Θα είναι διακριτική και μετριοπαθής, θα βοηθά και δεν θα ανταγωνίζεται τον Μόνιμο Πρόεδρο και την Ύπατο Αρμοστή. Ο ρόλος της θα είναι συμπληρωματικός και επιβοηθητικός.

Για τη δεύτερη προτεραιότητα, ανέφερε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση της απαραίτητης οικονομικής αρχιτεκτονικής, που θα βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την οικονομική κρίση.

Παρατήρησε ότι το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα έχει βελτιωθεί και ότι η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να βγει από την κρίση αλλά και να καταστεί πιο ανταγωνιστική στο μέλλον.

Αναφορικά με την τρίτη προτεραιότητα, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους πυλώνες που συνιστούν το ρόλο και το μοντέλο δράσης της Ε.Ε. στον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και η διαδικασία διεύρυνσης.

Τόνισε ότι η Ισπανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί η διεύρυνση της Ε.Ε. Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε στη δέσμευσή μας να ανοίγουμε νέα κεφάλαια και να εξακολουθήσουμε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια είπε ότι ορισμένες χώρες είναι πιο κοντά στην ένταξή τους στην Ε.Ε. και ειδικότερα για την Π.Γ.Δ.Μ. είπε ότι «μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Αναφερόμενος και στους άλλους πυλώνες του ρόλου και της δράσης της Ε.Ε. ο Ισπανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα επιδιωχθεί η σύσφιγξη των σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, χώρες της Μ. Ανατολής, της Μεσογείου και της Αφρικής.

Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη προτεραιότητα, σημείωσε ότι στόχος της ισπανικής προεδρίας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν του σεβασμού όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, όπως και η ενδοοικογενειακή βία.

Επίσης άλλος στόχος είναι η έγκριση του Προγράμματος της Στοκχόλμης που αφορά τους τομείς της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό της μετανάστευσης.

Εκεί τόνισε ότι υπάρχουν χώρες στο Νότο της Ευρώπης που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση και γ' αυτό το λόγο χρειάζεται η επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά όλων των εταίρων.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


Ελεεινή δημοσκόπηση στον "Πολίτη"

Φίλες και Φίλοι,
Κατι δεν πάει καθόλου καλά στην Δανιμαρκία....
Τι ειναι αυτο πάλι;
Τελικά έχουμε χάσει κάθε εννοια πολιτικής ευπρέπειας,
Αυτο που κάνει η "καλή" εφημερίδα οχι μονον δεν έχει σχέση με ότι ονομάζεται δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά, απλά ειναι απαραδεκτη προσβολή προς τον τ. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολιτικά αντίπαλο, έστω, της "καλής" εφημερίδας.
Ντροπη στα αρρωστημενα μυαλά που το σκέφτηκαν.
Και βέβαια η συμμετοχή σε τέτοια "ψηφοφορία"  θα ειναι τεραστιο λάθος,
Ας βγάλει οτι συμπέρασμα θέλει η "καλη" εφημερίδα.
Τον πολιτικο άνδρα του αναστήματος του Τασσου Παπαδόπουλου δεν μπορει να τον θίξει κανείς.
Οι άνανδροι αφου δεν μπόρεσαν να τον αγγίξουν ζωντανο, νόμισαν οτι με την κλοπή της σορού του θα τον αγγίξουν Νεκρό.
Η εφημερίδα ομως γιατι φτάνει σε αυτο το καταντημα;
ΑΙΣΧΟΣ.
 
Δημητρης Αλευρομάγειρος

----- Original Message -----
From: E. Billis
Sent: Friday, December 18, 2009 9:09 PM
Subject: FW: Ελεεινή δημοσκόπηση στον "Πολίτη"

Από την κ. Φανούλα Αργυρού

Ε. Μπίλλης

 

From: Fanoulla Argyrou
Sent: Friday, December 18, 2009 8:20 PM
To: 'E. Billis'
Subject: RE: Ελεεινή δημοσκόπηση στον "Πολίτη"

Συμφωνώ με τον κ. Μπίλλη. Απόλυτα σωστή η διαπίστωση. Εξάλλου η προβοκάτσια προκειμένου αν έγινε, έγινε από άλλους που είναι γνωστοί για τέτοιες ασέβειες έναντι των νεκρών ειδικά Ελλήνων. Και με την ελεεινή τους ερώτηση προσπαθούν να αθωώσουν τους κάπηλους όπως προσπαθούν κάποιοι να αθωώσουν την Τουρκία για το έγκλημα του αιώνα, την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.

Φανούλα.

 From: E. Billis [mailto:euri@central.ntua.gr

Sent: 18 December 2009 18:00
To: E. Billis
Subject: FW: Ελεεινή δημοσκόπηση στον "Πολίτη"

Την εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος την απεκάλεσε παλαιότερα και απόλυτα δίκαια κατα τη γνώμη μου τουρκική (http://syntyxanoume.blogspot.com/2007/08/1_21.html).

Η εφημερίδα αυτή προσπαθεί προφανώς με τους ανανιακούς αναγνώστες της να υλοποιήσει τα περί <<προβοκάτσιας>> που εν συνγχορδία ανέφεραν Ταλάτ και Χριστόφιας (στο εξής πρώτον τη τάξη πρέπει να γραφουμε τον Ταλάτ ως εκπρόσωπο της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας όπου προωθεί για ένταξη την Κύπρο ο κ. Χριστόφιας) και που επανέλαβαν συντονισμένα τα παπαγαλάκια τους σε Κύπρο και Ελλάδα.

Δεν συμφωνώ με τον αγαπητό συμπατριώτη Χρίστο Σενέκη ότι πρέπει να ψηφίσουμε στην εφημερίδα αυτήν.  Προσωπικά δεν θέλω να λερώσω  την ψήφο μου σε τέτοια στημένα παιγνίδια της Ανανιακής εφημερίδας.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

From: Χρίστος Κ. Σενέκης [mailto:senekis@cytanet.com.cy]
Sent: Friday, December 18, 2009 12:46 PM
To: Recipient List Suppressed
Subject: Ελεεινή δημοσκόπηση στον "Πολίτη"

Ελεεινή δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα της τουρκικής ελληνόφωνης εφημερίδας «Πολίτης»:

«Ποιος νομίζετε ότι έκλεψε τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου

Οι σιχαμεροί εμπνευστές της δημοσκόπησης προωθούν την απάντηση:

«Ε/κ φανατικοί φίλοι του για να αναβιώσουν το ΟΧΙ ενόψει λύσης»

Παρακαλώ ψηφίστε για να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα για τον Λαό μας!

http://www.politis.com.cy 

Χρίστος Κ. Σενέκης


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ[ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/12/2009]

Οταν υπάρχουν τέτοιοι αγωνιστες οπως τα παιδιά του Τασσου Παπαδόπουλου.
Η αγωνιζομενη Ελλάδα θα λάμπει ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΆ παντοτε,
Δ.Αλευρομάγειρος
 
 


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΪΔΗ

Δεν υπάρχει καμμία , μα καμμία αμφιβολία οτι βρισκόμαστε πρό της κρισιμότερης κατάστασης στο Κυπριακο.
Η κρισιμότητα αυτη -θα μου επιτραπει να σημειώσω- έχει γενικά δύο όψεις, Την αντικειμενικη και την εσωτερικη ενδοελληνικη [συμμετεχουν σε αυτη οι κυβερνησεις Ελλαδας -Κύπρου, ή γενικότερα οι πολιτικές ελίτ..]
Η αντικειμενική πραγματικότητα ειναι αυτή που γνωρίζουμε, όπως διαμορφώθηκε με την καταστροφή του 1974.
Το δράμα ομως είναι οτι οι σημερινες πολιτικες ελιτ διακατέχονται απο ένα ανεξηγητο εως σχιζοφρενικό φοβικό σύνδρομο τελείως αντίθετο απο το αγωνιστικό φρόνημα του Λαού μας.
Αυτο το φρόνημα δεν ειναι φαντασιακό, υπάρχει και ειναι εδω. Απεδείχθη το 2004.
Και αντι να αρθουν στο ύψος αυτου του Λαικου φρονήματος οι ελίτ μας, κανουν οτι μπορουν για να τρομοκρατήσουν αυτο το Λαό.
Κριμα.
Ο Λαος μας δεν θελει φοβισμενα ανθρωπάκια, θελει ηγετες του κυρους και της αγωνιστικότητας του Τασσου Παπαδόπουλου.
Αυτα λοιπόν τα πολυ ξεκαθαρα πράγματα επισημαινει ο κορυφαιος δικαστης Λουκης Λουκαίδης.
Παρακολουθησα προχθες σε εκπομπη του ΡΙΚ συζητηση με τον κ. Λουκαίδη και τους κ.κ. Μαρκιδη και Δημητριάδη...
Ειναι απίστευτο το πως οι ξεκαθαρες θέσεις του κ. Λουκαίδη αντιμετωπίζοντο απο τους άλλους δυο...
Διαβάστε λοιπόν το εμπεριστατωμένο κειμενο του κ. Λουκαίδη,
Δ.Αλευρομάγειρος

----- Original Message -----
From: E. Billis
Sent: Saturday, December 19, 2009 10:18 AM
Subject: ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΪΔΗ

Ως γνωστόν ο κ. Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι προωθεί επειγόντως τη λύση του <<από κυπρίους για κυπρίους>>, με τον συνεχή βέβαια έλεγχο και την  έγκριση βέβαια της τουρκίας, για να αποφύγει δήθεν την διχοτόμηση.

Όπως αναλύει κατωτέρω επιστημονικά τη λύση που προωθεί ο κ. Χριστόφιας ο τέως δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Λουκής Λουκαϊδης, με  τη λύση του κ. Χριστόφια όχι μόνον τη διχοτόμηση δεν αποφεύγεται αλλά οδηγούμαστε στην χειρότερη μορφή διχοτόμησης σε σχέση με ότι σήμερα επικρατεί. Το ελέυθερο σήμερα τμήμα της Κύπρου τίθεται και αυτό υπό τον έλεγχο της τουρκίας με αποτέλεσμα σύντομα και σταδιακά να τουρκοποπιηθεί.  Αυτό ο κ. Χριστόφιας το βάφτισε ενοποίηση!!

Είναι δυνατόν να οι κομματικές συντροφικές αγκυλώσεις του Προέδρου Χριστόφια να τον κάνουν να μην αντιλαμβάνεται μέχρι που ολίσθησε και ότι οδηγεί την ελληνική Κύπρο (με 82% των κατοίκων της έλληνες) σε καταστροφή και τουρκοποίηση;

Μήπως όμως με το σχέδιο Ανάν που υποστήριζε και που στη συνέχεια μετά την απόρριψη του μας έλεγε ότι θα το τσιμεντώσει, το ίδιο δεν θα προκαλούσε;

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 Λουκή Γ. Λουκαΐδη, Δικηγόρου, τ. δικαστή του ΕΔΑΔ

Πριν μπω στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πιστεύω ότι πρέπει να πω λίγα λόγια για την έννοια του ομοσπονδιακού κράτους. Ομοσπονδιακό κράτος είναι το κράτος που σε αντίθεση με το ενιαίο αποτελείται από περιοχές που έχουν καθορισμένη αυτονομία την οποία εφαρμόζει η κάθε μια με δικά της  όργανα (εκτελεστικά, νομοθετικά και δικαστικά) ενώ παράλληλα υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση (ομοσπονδιακή) η οποία έχει αρμοδιότητες που ασκούνται απ' ευθείας σε ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος, δηλαδή σε όλες τις περιοχές, με άλλα δικά της (ομοσπονδιακά) όργανα (εκτελεστικά κλπ).

Συνεπώς ο λαός των σχετικά αυτόνομων περιοχών υπάγεται απ' ευθείας σε δυο εξουσίες εκείνη της κεντρικής κυβέρνησης και εκείνη της περιοχής όπου κατοικεί. Οι εξουσίες αυτές κατά κανόνα δεν συγκρούονται. Τα περισσότερα κράτη είναι ενιαία π.χ. Γαλλία, Σουηδία, Ελλάς κ.α. Παραδείγματα ομοσπονδιακών κρατών είναι οι Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, Ελβετία.

Ο κλασσικός τρόπος δημιουργίας του ομοσπονδιακού κράτους είναι δια της συνένωσης δυο ή περισσότερων κρατών υπό μια κοινή εξουσία ανεξάρτητη των εξουσιών κάθε κράτους τα οποία το απαρτίζουν (πχ ΗΠΑ, Ελβετία). Υπάρχει όμως και η περίπτωση δημιουργίας ομοσπονδιακού κράτους δια της αποσύνθεσης ήδη υφισταμένου ενιαίου κράτους (π.χ. Ρωσία, Βραζιλία). Το ομοσπονδιακό κράτος είναι πολύπλοκο και πολυδάπανο λόγω των πολλών κρατικών οργάνων και διαδικασιών που απαιτούνται για την λειτουργία του. Βασικές προϋποθέσεις σε κάθε ομοσπονδιακό κράτος είναι η ενότητα του μέσω του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια του(δικαίωμα εγκατάστασης ιδιοκτησίας, πολιτικά δικαιώματα κλπ), του κοινού νομίσματος, των κοινών βασικών αρχών δικαίου και της απαγόρευση φυλετικών διακρίσεων. Στα ομοσπονδιακά κράτη δεν νοείται να διαχωρίζονται οι περιοχές που συνθέτουν το κράτος ή τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση φυλετικά κριτήρια ή, στην περίπτωση των ατομικών δικαιωμάτων, ανάλογα με την περιοχή που τυγχάνει να εισέρχεται ένας υπήκοος του κράτους

Ο διαχωρισμός ενός ομοσπονδιακού κράτους σε περιφέρειες βασιζόμενες σε φυλετικά κριτήρια συνεπάγεται

α) την παραβίαση της απαγόρευσης φυλετικών διακρίσεων σύμφωνα με τους κανόνες του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου που επιφέρει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης 1980 ακυρότητα οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας που προβλέπει τέτοια παραβίαση και

β) τη δημιουργία πόλωσης μεταξύ των περιφερειών που απαρτίζουν το κράτος και τη δημιουργία κινδύνου αντιπαλότητας και προώθησης θεμάτων σε κάθε περιφέρεια πάνω σε εθνικιστικά κριτήρια μάλλον παρά κριτήρια που εξυπηρετούν το κράτος σαν σύνολο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαχωριστικές παρά ενοποιητικές τάσεις, οι οποίες να διασπούν και ακόμη να ανεξαρτητοποιούν τις περιφέρειες.

Αυτά τα αρνητικά στοιχεία εντείνονται αν οι περιφέρειες είναι δυο όπως συνέβη με τη Τσεχοσλοβακία, η οποία τελικά χωρίστηκε σε δυο ανεξάρτητα κράτη έστω και αν δεν υπήρχαν τα επιπρόσθετα προβλήματα αναγκαστικού φυλετικού διαχωρισμού και αποκλεισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περιοχή. Εξάλλου η σύνθεση ενός ομόσπονδου κράτους με δυο μόνο ισότιμες περιοχές αποτελεί από μόνο του πρόβλημα λόγω της δυνατότητας κάθε περιφέρειας, ανεξάρτητα  αν ο πληθυσμός της αποτελεί μειοψηφία στο σύνολο του κράτος, να μπλοκάρει από μόνη της τις αποφάσεις της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Κύπρο το προτεινόμενο ομοσπονδιακό κράτος θα απαρτίζεται (όπως ο όρος διζωνική εξυπακούει) από δυο μόνο περιφέρειες και θα κυβερνώνται από τις δυο κοινότητες Ε/Κ και Τ/Κ αντιστοίχως.

Τέτοιο πολιτειακό κατασκεύασμα δεν υπήρξε ούτε αναμένεται να υπάρξει άλλο ποτέ σε όλο τον κόσμο. Για να επιτευχθεί δε αυτό απαιτείται

α) δημιουργία περιοχών βάσει γεωγραφικού διαχωρισμού και κοινοτικών/φυλετικών διακρίσεων και

β) αποκλεισμός των  πολιτικών δικαιωμάτων και της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες με ίση μεταχείριση των μελών κάθε κοινότητας στην περιοχή που θα διοικείται από την άλλη κοινότητα.

Και οι δυο αυτές συνέπειες θα συγκρούονται με διεθνείς Συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οπωσδήποτε θα συνεχίσουν να δεσμεύουν την Κύπρο. Βέβαια οι Τούρκοι ζητούν επιπρόσθετα να αποκλεισθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εγκατάστασης  και περιουσίας σε κάθε περιοχή σε σχέση με την κοινότητα της άλλης περιοχής.

Και τούτο διότι για την εξασφάλιση της δικοινοτικής μορφής της λύσης που θα συνεπάγεται διοίκηση της μιας από τις δυο περιοχές από τους Τ/Κ επιδιώκεται η πλειοψηφία των κατοίκων και της ακίνητης ιδιοκτησίας να είναι Τ/Κ πάνω σε μόνιμη βάση.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι επιδιώκουν ένα εθνικό ξεκαθάρισμα στην περιοχή που θα διοικούν για να διαιωνίσουν την τουρκοποίηση της περιοχής αυτής ως πρόδρομο ανεξαρτητοποίησής τους ως κρατικής οντότητας για να μην πω και τουρκοποίηση της υπόλοιπης Κύπρου. Αυτή ήταν πάντοτε η Τουρκική επιδίωξη και πέτυχαν ουσιαστικά την υλοποίηση της με το Σχέδιο Ανάν. Ένα Σχέδιο που καταδίκασε ο Κυπριακός λαός αλλά που δυστυχώς συνεχίζουν ορισμένοι πολιτικοί να προσπαθούν να το επαναφέρουν αφού το τσιμεντώσουν. 

Με τα δεδομένα λοιπόν της Κύπρου η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα πάσχει από τα εξής σοβαρά προβλήματα:

θα διαχωρίζεται το κράτος σε δυο περιοχές Ε/Κ και Τ/Κ που η κοινοτική διακυβέρνησή τους θα καταστήσει την Τ/Κ περιφέρεια ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Και τούτο λόγω

α) της διαχρονικής πολιτικής της Τουρκίας για ανεξαρτησία της Τ/Κ περιοχής,

β) της άρνησης της Τ/Κ πλευράς να υπαχθεί σε μια κεντρική κυβέρνηση με ευρείες εξουσίες σε ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος και

γ) την απαίτηση της Τουρκικής πλευράς για λήψη των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης σε σχέση με όλα τα θέματα με τη σύμφωνη  γνώμη της Τ/Κ περιφέρειας.

Οι Τουρκικές αυτές  απαιτήσεις έγιναν ήδη αποδεκτές από την παρούσα κυβέρνηση.

Συνέπεια αυτή της κατάστασης είναι ότι

α) οι έποικοι θα πολλαπλασιάζονται και νόμιμα και απεριόριστα λόγω του ελέγχου των βορείων συνόρων της Κύπρου από μία ανεξέλεγκτη Τ/Κ διοίκηση υποταγμένη στην Τουρκία,

β) οι Ε/Κ θα στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τ/Κ περιφέρεια και

γ) θα καταλήξουμε σε νομιμοποίηση ουσιαστικής διχοτόμησης που θα οδηγήσει τελικά σε ένα ανεξάρτητο Τ/Κ κράτος που πολύ ευκολότερα παρά τώρα θα τύχει διεθνούς αναγνώρισης και που θα επεκτείνει την επιρροή του και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Το σχέδιο Ανάν που διευκόλυνε τα Τουρκικά σχέδια και διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία συντάχθηκε από την ομάδα των συνεργατών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομάδα αυτή πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε ως νομικός σύμβουλος για το σχέδιο ο Ελβετός Didier Pfirter. Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε το 2007[1] προ τιμή του φίλου του επίσης Ελβετού Προέδρου, τότε, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κου Wildhaber παραδόξως, καταδικάζει το γεωγραφικό διαχωρισμό ξεχωριστών εθνικών ομάδων λέγοντας  τα εξής:

«Από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο γεωγραφικός διαχωρισμός δυο ξεχωριστών εθνικών ομάδων είναι εξαιρετικά προβληματικό εγχείρημα που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επέμβαση με πολύ οδυνηρούς και δραστικούς τρόπους με τις ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα του επηρεαζόμενου λαού.

Οποτεδήποτε αυτό συνέβηκε οι ζωές των θυμάτων κατεστράφησαν σε ουσιαστικό βαθμό και μόνο τα παιδιά τους ή άλλοι απόγονοι τους μπόρεσαν λίγο πολύ να αναπτύξουν ρίζες κάπου αλλού. Κάτω από ομαλές συνθήκες φαίνεται κυριολεκτικά αδύνατο να βρεθεί ένα νόμιμο δημόσιο συμφέρον που θα ήταν αρκετά ισχυρό για να δικαιολογήσει μια τέτοια δραστική επέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Βέβαια στη συνέχεια ο κ. Pfirter προσπαθεί να δικαιολογήσει το ρόλο του στο σχέδιο Ανάν που κατέληξε στην υιοθέτηση ενός τέτοιου γεωγραφικού φυλετικού διαχωρισμού και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι βρήκε την κατάσταση στην Κύπρο με προϋπάρχοντα γεωγραφικό διαχωρισμό των δυο κοινοτήτων που ήταν αποτέλεσμα βίας και παραβίαζε ήδη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και γι' αυτό προσπάθησε όσο ήταν δυνατό να συμβιβάσει μέσα στο σχέδιο τα ασυμβίβαστα.

Υπενθυμίζω πάλιν εδώ την κατάρρευση της διζωνικής ομοσπονδίας της Τσεχοσλοβακίας που ήταν διαμελισμένη σε δυο περιφέρειες που κατοικούντο από Τσέχους και Σλοβάκους αντιστοίχως. Η κατάρρευση επήλθε μόλις έφυγε το κομμουνιστικό σύστημα που επιβαλλόταν από τη Σοβιετική Ένωση δια της βίας και επενεργούσε σαν ενοποιητικό στοιχείο. Σημειώνω εδώ ότι μετά την απελευθέρωση της από το κομμουνιστικό καθεστώς και παρόλο που τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως της ελεύθερης εγκατάστασης,  ιδιοκτησίας και πολιτικών δικαιωμάτων ήταν κατοχυρωμένα βάσει τη Ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία η Τσεχοσλοβακία επικύρωσε, η κατάρρευση του ομόσπονδου κράτους δεν αποφεύχθηκε. Και τούτο οφειλόταν απλώς στη διπεριφερειακή φύση του κράτους και στο γεωγραφικό de facto διαχωρισμό των δυο εθνικών ομάδων. De facto γεωγραφικός διαχωρισμός εθνικών ομάδων υπάρχει και στο Βέλγιο που γι' αυτό και μόνο τον λόγο κινδυνεύει να διαλυθεί.

Η χώρα αυτή είναι μεν ομόσπονδο κράτος άλλα παρά την εκ των πραγμάτων διαίρεση σε περιφέρειες που κατοικούνται από διαφορετικές εθνικές κοινότητες το Σύνταγμα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς φυλετικές διακρίσεις όπως ορισμένοι στην Κύπρο  εκ του πονηρού διατείνονται.

Στο Βέλγιο υπάρχει ελευθερία εγκατάστασης και ιδιοκτησίας όλων των Βέλγων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Χρήσιμη είναι και η αναφορά στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Υποτίθεται ότι δόθηκε λύση σ' αυτό με τη συμφωνία Dayton στις Η.Π.Α. Η λύση στηριζόταν και προέβλεπε διαχωρισμό και ξεχωριστά δικαιώματα των τριών εθνικών ομάδων του πληθυσμού δηλ. των Σέρβων, των Βοσνίων και των Κροατών. Κατοχύρωνε συνεταιρική και εκ περιτροπής διακυβέρνηση της χώρας με βάση εθνικιστικά και φυλετικά κριτήρια.

Μέχρι σήμερα η λύση αυτή δεν λειτουργεί.

Διατηρείται επιφανειακά και τυπικά λόγω της παραμονής των ευρωπαϊκών στρατευμάτων που βρίσκονται εκεί για την υλοποίηση της λύσης. Η ένταση υπάρχει, η δυσλειτουργία συνεχίζεται και μόλις φύγουν τα στρατεύματα αναμένεται ότι το όλο πολιτειακό κατασκεύασμα θα καταρρεύσει.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τι έγραψε η νομικός σύμβουλος Gro Nystuen που έλαβε μέρος στις σχετικές διαπραγματεύσεις στο Dayton για την εν λόγω λύση.[2] Επαναλαμβάνω επί λέξει το σχετικό κείμενο της με δική μου μετάφραση από τα αγγλικά.

«Στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι υπεύθυνοι-μεσολαβητές είχαν την τάση να θεωρούν τις προοπτικές κατάληξης σε μια πολιτική διευθέτηση, τόσο σημαντικές που μια ενδελεχής νομική ανάλυση των πτυχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα Συντάγματα της χώρας αυτής δεν διεξάχθηκε. Κατά το χρόνο των διαπραγματεύσεων, ειδικότερα λόγω της αποτυχίας της διευθέτησης 18 μήνες προηγουμένως, θεωρήθηκε ως πολύ επικίνδυνο να εγερθούν ανησυχίες σχετικά με την εθνικιστική διάκριση που θα συμπεριλαμβανόταν στο συνταγματικό σύστημα. Υπήρχε ο φόβος ότι αυτό από μόνο του θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές για μια συμφωνία. Βλέποντας όμως πίσω και σαν ένα μάθημα που πήραμε φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα ήταν καλύτερη λύση να ακολουθήσουμε τις παραμέτρους του διεθνούς δικαίου κάνοντας την εθνικιστική ισορροπία του συστήματος προσωρινή. Αυτό θα επέτρεπε μια πολιτική εξέλιξη στη Βοσνία που τελικά θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς μια πολιτική ενοποίηση παρά όπως αποδείχθηκε ένα τσιμέντωμα της αρχικής πολιτικής της διάσπασης και αποσύνθεσης.»

Και συνεχίζει η εν λόγω νομικός:

«Η απροθυμία να εξεταστούν αυτά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την συμφωνία ειρήνης του Dayton είχε σαν αποτέλεσμα ένα νομικό πλαίσιο που είναι ασυμβίβαστο με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που πράγματι κατακρίθηκε γι' αυτό το λόγο. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι είχε σαν αποτέλεσμα ένα πλαίσιο που εμποδίζει μια πολιτική εξέλιξη προς τη κατεύθυνση ενός γνήσιου πολυεθνικού συστήματος, το συνταγματικό σύστημα διασφαλίζει ότι η προσήλωση στην εθνικότητα θα παραμείνει ουσιαστικό στοιχείο για κάθε πρόσωπο και για κάθε πολιτικό κόμμα στη Βοσνία στο προβλεπτό μέλλον. Η προσήλωση στην εθνικότητα θα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τα πολιτικά επιχειρήματα για σχεδόν κάθε πολιτικό θέμα. Η συνεχής διάσπαση θα επικρατεί. <<

>>Το συμπέρασμα αυτού του βιβλίου» καταλήγει η εν λόγω συγγραφεύς «είναι συνεπώς ότι είναι καλύτερα να τυγχάνουν χειρισμού τα ενδεχόμενα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη μάλλον παρά να αγνοούνται. Έστω και αν ακόμη είναι δελεαστικό βραχυπρόθεσμα να παραγνωρίζονται ενδεχόμενα επίμαχα ζητήματα σχετιζόμενα με ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα επίτευξης πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μακροπρόθεσμα αν τα θέματα αυτά τυγχάνουν χειρισμού με ανοικτό και συστηματικό τρόπο. Επίσης είναι προτιμότερο να καταλήγεις σε συμφωνίες που περιέχουν προσωρινές επεμβάσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα μάλλον παρά να συμφωνείς σε διευθετήσεις στις οποίες αυτά τα θέματα δεν έτυχαν προσοχής και συνεπώς συνιστούν μόνιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως έγινε με τη συμφωνία Dayton». 

Είναι για αυτό που πρέπει να προτάξουμε επιτέλους τις αρχές της Ε.Ε. όπου ανήκει και η Κύπρος δηλαδή την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου.

Μόνο με βάση τις αρχές αυτές μπορεί να υπάρξει ένα ενωμένο κυπριακό κράτος όπου όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα με την περιοχή που εισέρχονται και ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή.

Αν οι αρχές αυτές θα υιοθετηθούν θα έχουν σαν αποτέλεσμα να φέρουν μαζί όλες τις εθνικές κοινότητες για να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον της Κύπρου αντί να ανταγωνίζεται η μια την άλλη και να κατευθύνονται από εθνικά ελατήρια ή φιλοδοξίες. Αυτό είναι που ισχύει σε όλα τα δημοκρατικά κράτη. Επίσης μόνο με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανάφερα θα αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των εποίκων και η διχοτόμηση πάνω σε νόμιμη μόνιμη βάση.

Βέβαια υπάρχει και το επιχείρημα:

είναι τώρα πια δυνατόν να αλλάξει η πολιτική μας ηγεσία κατεύθυνση και να ζητά την εφαρμογή των εν λόγω αρχών;

Eίναι γεγονός ότι το ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος  έγινε αποδεκτό πριν πολλά χρόνια από την πολιτική μας ηγεσία και συνεχίζει η αποδοχή αυτή  από τον παρόντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρόλο ότι μεσολάβησαν τέτοια γεγονότα που άλλαξαν ριζικά τις πραγματικές και πολιτικές συνθήκες  έτσι που να επιβάλλουν αλλαγή της πολιτικής μας στο θέμα αυτό Τα γεγονότα αυτά ήσαν βασικά τα εξής:

(α) η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 από τους Τ/Κ, (β) η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Βιέννης του 1980 που προβλέπει για την ακυρότητα διεθνών συμφωνιών που είναι αντίθετες με κανόνες του αναγκαστικού δικαίου όπως εκείνους που είναι ασυμβίβαστοι με τη λύση για την οποία μιλούμε,

(γ) η καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για συνεχείς και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

(δ) οι προτάσεις των Τ/Κ στις δικοινοτικές συνομιλίες που απομακρύνονται από την παραδοσιακή έννοια του ομόσπονδου κράτους και στηρίζουν μάλλον περισσότερο την έννοια της συνομοσπονδίας, τη συνεργασία δηλαδή δυο ανεξαρτήτων κρατών,

(ε) η απόρριψη από το λαό του σχεδίου Ανάν ο πυρήνας του οποίου ήταν η έννοια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και

(στ) φυσικά η ένταξη μας στην Ε.Ε., η οποία προϋποθέτει και απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν τις δημοκρατικές αρχές διακυβέρνησης και την απαγόρευση φυλετικών διακρίσεων.

Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης κυπριακής πολιτείας υιοθετήθηκε, λόγω και της δικής μας πολιτικής στο θέμα αυτό, σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Δυστυχώς αντί οι πολιτικές μας ηγεσίες να αναπροσαρμόζουν τις επιδιώξεις τους σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις άλλες αρχές του διεθνούς δικαίου  επέμεναν στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Όμως παρά την παραχώρηση αυτή οι Τούρκοι για 35 ολόκληρα χρόνια επεδίωκαν ακόμα χειρότερη λύση για την Κύπρο, μια λύση που θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Έστω και τώρα όμως πιστεύω ότι μεταξύ νομιμοποίησης της διχοτόμησης- που όπως εξήγησα προηγουμένως θα επέλθει οπωσδήποτε με την παρούσα πολιτική- και της εφαρμογής των αρχών της Ε.Ε. δεν βλέπω γιατί οι ξένοι να μπορούν λογικά να αντιτάξουν την πρώτη πορεία αντί της δεύτερης. Έχω τη γνώμη ότι θα προτιμούσαν να μη δεχτούν στην οικογένεια τους ένα κράτος διαμελισμένο βάσει φυλετικών διακρίσεων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και μια από μέρους μας αλλαγή πολιτικής, μια αγωνιστική στρατηγική και πολλές προσπάθειες.

Οι Τούρκοι θα το δεχτούν; Οι Τούρκοι δεν δέχονται ούτε κράτος ενοποιημένο με βάση αρχές ούτε καν τις αρχές της Ε.Ε. Συνεπώς επειδή οι θέσεις τους είναι αδιάλλακτες και καταστρεπτικές για την πατρίδα μας έχουμε τουλάχιστον υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον κυπριακό λαό με ασπίδα τις αρχές της Ε.Ε. Και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ξένους για την ορθότητα των επιδιώξεων μας αφού τους ενημερώσουμε για τις απαράδεκτες θέσεις των Τούρκων κάτι που δεν έγινε αποτελεσματικά από την πολιτική μας ηγεσία.

Η συνεχής δε αρνητική Τουρκική στάση σε σχέση μάλιστα με από μέρους μας παραχωρήσεις πέρα ακόμη και από τις αρχές που ανάφερα, που συνεχίζει μέχρι σήμερα δίνει την ευκαιρία στην πολιτική μας ηγεσία να εκθέσει την Τουρκία ως κατέχουσα μια ευρωπαϊκή χώρα για 35 χρόνια ως παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα  και ως επιδιώκουσα μια λύση που να διχοτομεί την Κύπρο δίνοντας έτσι σε μας το δικαίωμα να επανέλθουμε στη διεκδίκηση αρχών και αξιών πάνω στις οποίες να στηρίζεται  η λύση του προβλήματος μας. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί σίγουρη συνταγή για καταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού. Πρέπει να την αποτρέψουμε. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι μας να στρατευθούμε. Το χρωστούμε στους νεκρούς ήρωες μας, στα  παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, στην πατρίδα μας.


[1] Ηuman Rights Democracy and the Rule of Law: Liber amicorum Luzius Wildhaber, 2007, p. 595 et seq.

[2] Achieving Peace or Protecting Human Rights? Martinus Nijhoff Publishers, 2005, pp 133-136.



η ανακοίνωση για τον ..."χιτλερικό" Δρούτσα, τώρα και στο site του Vinozito

18 Δεκ 2009



Aναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου / vinozito, το Δελτίο Τύπου, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Εθνικιστής Χιτλερικός ο Υπουργός Δημήτρης Δρούτσας

Για όσους αμφισβήτησαν -έστω και ελαφρώς- τη γνησιότητα του μηνύματος, που αναρτήσαμε, το δελτίο τύπου, εδώ
και αργότερα θα σας πούμε, γιατί αναγκάστηκαν να το βάλουν και στο florina.org.


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2009/12/site-vinozito.html#ixzz0a72ZKJGq

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Μ.ΓΛΕΖΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 18-12-2009

STOPCARTEL                                                                                                                Ελληνικό  STOPCARTEL TV
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ:   
 
"Το ευρώ υποχώρησε στο κάτω από το επίπεδο των 1,44 δολαρίων, το χαμηλότερο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Την Ελλάδα κατονομάζουν ως υπεύθυνη για την υποχώρηση που καταγράφει τα τελευταία 24ωρα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.Ως λύση για έξοδο από την κρίση που διανύει η ελληνική οικονομία, ο Μανώλης Γλέζος πρότεινε την διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση των οφειλομένων από τη Γερμανία από τα αναγκαστικά δάνεια της κατοχής, τα οποία με τον χαμηλότερο τόκο θα φτάσουν στα 35 δισ. δολάρια."
 
 
 
 ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ :
ΤΟ Ελληνικό ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΑΛΙ   STOPCARTEL TV   ΣΕ 24 ΩΡΗ ΡΟΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ...
 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Η ΣΥΜΒΑΣΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΗ-ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ  στά NEWS .  ΕΝΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - CARTOONS KAI ΚΩΜΩΔΙΕΣ  ΚΑΙ στίς ON-DEMAND ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 
 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες δόθηκε ειδική σημασία στην διατήρηση της Ελληνικής Ορθόδοξου Πίστης μας ως μέσο αντίστασης.


Γράφει ο Π Μον:

« Ο Έλληνας είναι ατομικιστής περισσότερο, αν είναι δυνατόν , και από τον Γάλλο ή τον Ιταλό. Δεν υποτάσσεται πρόθυμα σε καμιά εξουσία, προπάντων όχι στην εξουσία των συμπατριωτών του. Πιστεύει πως ο ίδιος είναι ικανός να οργανώσει και να διευθύνει τα πάντα. Όπως ο κάθε φαντάρος του Ναπολέοντα είχε μια στραταρχική ράβδο μέσα στο σάκο του, έτσι και ο κάθε Έλληνας φαντάζεται πως έχει ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέσα στο συρτάρι του . Έχει μεγάλη εκτίμηση για τον κύριο Χ ή τον κύριο Ψ , μα στο βάθος και της ψυχής του θεωρεί τον εαυτό του ίσο με αυτούς. Σ αυτό οφείλεται πως η Ελλάδα είναι πλημμυρισμένη από σωματεία, συντεχνίες και πολιτικά κόμματα. Που αξίζουν όλα το ίδιο.
Σε κάθε ελληνική κουβέντα ακούς τη λέξη «συμφωνία», αλλά αυτή ακριβώς η έννοια λάμπει με την απουσία της στην πραγματικότητα. Οι Έλληνες βρίσκουν παρηγοριά γι αυτό στο ότι το ίδιο γινόταν και στην εποχή του Περικλή. Και πολύ σωστά , γιατί οι εσωτερικές διχόνοιες προκάλεσαν την καταστροφή της Αρχαίας Ελλάδας. Μόνον όταν αντιμετωπίζουν μια εξωτερική πίεση οι Έλληνες ενώνονται για μια συνεργασία που δημιουργεί τα υψηλότερα κατορθώματα…………»





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής τα Ελληνόπουλα έμαθαν κάθε τρόπο εξασφάλισης των προς το ζην. Στην φωτογραφία πλανώδιοι πωλητές.

Και αλλού λέει:

«…… Στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν πάσχουν από πλέγμα κατωτερότητας : όλοι και ο καθένας τους θεωρεί τον εαυτό του ίσο με οποιονδήποτε άλλο. Και όταν κανείς δέχεται έναν έλληνα, όσο φτωχικά και αν είναι , δεν πρέπει να υπολογίσει πως θα στριφογυρίσει αδέξια την τραγιάσκα του στα χέρια του και που θα τραυλίσει το αίτημά του. Όχι κάθε άλλο! Απεναντίας ο Έλληνας είναι πολύ σίγουρος και για τον εαυτό του και για το δίκαιο του . Εκθέτει την υπόθεση του ίσια πέρα, κοιτάζοντας σας κατάματα και δεν αφήνει να του πάρουν τον αέρα. Και είναι προτιμότερο να μην φαντασθείτε πως θ αφήσει υποτακτικά να τον ξαποστείλετε μόλις θα έχετε μιλήσει εσείς.
Ο Έλληνας δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς επιχειρήματα και αγαπά να συζητεί. Νιώθει πολύ άνετα όταν μπορεί να λάμψει μπροστά σ ένα ακροατήριο. Τότε πια η ευγλωττία του δεν έχει όρια. Και αν καμιά φορά τον αποστομώσει καμιά συντριπτική απάντηση, βρίσκεται αμέσως άλλος, έτοιμος να συνεχίσει. Γι αυτό πρέπει να προσέχει κανείς μην τύχει και χρησιμοποιήσει σαθρά επιχειρήματα , γιατί τότε ο Έλληνας χυμά επάνω του σαν το γεράκι. Ωστόσο αποχωρίζεστε πάντα οι καλύτεροι φίλοι.
Οι ρητορικές αυτές μονομαχίες ήταν συχνά αρκετά κουραστικές, γιατί έπρεπε να βρίσκεται πάντα κανείς στην καλύτερη δυνατή «φόρμα».
Από την άλλη όμως μεριά ήταν σημαντικό να κρατεί κανείς επαφή με τον πληθυσμό, αν όχι για άλλο λόγο, πάντως για να διαλύει τις παρεξηγήσεις του κοινού….. Το να πείσεις έναν Έλληνα είναι ωστόσο δουλεία που παίρνει πολύ χρόνο , όσο για να πείσεις πολλούς……. Ο Περικλής θα μπορούσε πολλά να πει πάνω σ αυτό. Παρ όλα αυτά , μόνο καλές αναμνήσεις έχω κρατήσει από τις σχέσεις μου με τους Έλληνες. Έχουν μια φυσική ευγένεια και γοητεία, που σε αφοπλίζει, και αν τους τύχαινε να σας γελάσουν καμιά φορά, και αυτό γινόταν πρόσχαρα.
Περιγράφουν συχνά τον Έλληνα σαν ένα ον πονηρό, που δεν μπορεί κανείς να το εμπιστευτεί πάντα. Είναι όμως σίγουρα καλύτερος από την φήμη του. Και δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η χώρα βρέθηκε επί αιώνες κάτω από ξένη κυριαρχία. Οι καταδυναστευμένοι λαοί δεν αναπτύσσουν πάντα τα καλύτερα τους χαρίσματα : η εξυπνάδα γίνεται πονηριά, η εντιμότητα γίνεται προσποίηση.
Βέβαια η Ελλάδα έζησε ελεύθερη πάνω από έναν αιώνα , αλλά ο αγώνας για την επιβίωση είναι πάντα σκληρός. Άλλωστε οι Έλληνες που συναντά κανείς στο εξωτερικό είναι συχνά εγκατεστημένοι στην Πόλη, την Αλεξάνδρεια ή την Νέα Υόρκη όπου οι επιχειρηματικές τους ικανότητες , η καπατσοσύνη τους να πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη, ακόμα και μέσα στον οξύτερο ανταγωνισμό εναντίον λιγότερο προικισμένων συναγωνιστών, έβρισκαν την πλήρη ανάπτυξή τους. Προκαλούν τον φθόνο και οι επιτυχίες τους αποδίδονται στην πανουργία και την επινοητικότητά τους.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ελληνόπουλα έξω από ένα ζαχαροπλαστείο λιγουρεύονται τα γλυκά.



Δεν κάνει άσχημα να έχει τα μάτια του τέσσερα όποιος έχει κάποια δουλεία με ένα Έλληνα. Αυτός έχει μια έκτη αίσθηση, όταν πρόκειται να ανακαλύψει την αχίλλεια φτέρνα σας και ρίχνει τα βέλη του με εκπληκτική σιγουριά για να βρει τον στόχο του. Επωφελείται πρόθυμα από τη λησμοσύνη, την αμέλεια και την απροσεξία του αντιπάλου του. Απλούστατα, του είναι αδύνατο να αντισταθείς αυτόν τον πειρασμό. Το ταπεραμέντο του θυμίζει Δον Ζουάν. Ο μεγάλος εκείνος καρδιοκατακτητής δεν ενδιαφερόταν κατά βάθος για τις γυναίκες, αλλά θέλει να τις κάνει να υποκύπτουν για να πείσει τον εαυτό του πως είναι ακαταγώνιστος. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τον Έλληνα. Αν επιβάλλεται στον αντίπαλό του , δεν είναι μόνο για το χρήμα, είναι και πως έχει ανάγκη από νέες αποδείξεις της πνευματικής υπεροχής του.
Η τέχνη για την τέχνη! Πηδά μια παράγραφο για να δείξει πως είναι πιο έξυπνος. Έτσι ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του. Αν κανένας έχει με ένα Έλληνα συμφωνίες σαφείς, τότε αυτός τις τηρεί ευσυνείδητα, σαν τζέντλεμαν. Κάποιες φορές έκρινα καλύτερο να μην ζητήσω γραπτό συμβόλαιο και αντί γι αυτό να επισφραγίσω μια προφορική συμφωνία με μια χειραψία. Όταν μπει στην μέση η τιμή ο Έλληνας γίνεται πολύ ευαίσθητος , κρατάει τον λόγο του.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Ελλάδα είναι χώρα πάρα πολύ φτωχιά στο κατώφλι της ανατολής , μια χώρα όπου οι κάτοικοί είναι συχνά αναγκασμένοι να ζουν στα όρια της πείνας. Είναι αδύνατο να μην θαυμάζει κανείς την πλούσια εφευρετικότητα , το ταλέντο αυτοσχεδιασμού και την επινοητικότητα , με τις οποίες τόσοι Έλληνες καταφέρνουν να ανοίξουν για τον εαυτό τους ένα δρόμο μέσα στην ζωή. Ίσως να μη είναι σωστό να εφαρμόζει κανείς στους Έλληνες το ίδιο ηθικό μέτρο που αρμόζει στους κατοίκους χωρών πλούσιων και καλά οργανωμένων. Η ζωή πολλών Ελλήνων είναι μια αδιάκοπη περιπέτεια, γεμάτη ένταση και σπάνια ξέρουν τι τους επιφυλάσσεται αύριο. Αντέχουν καλά σ αυτή την αβεβαιότητα , αλλά ο χαρακτήρας τους επηρεάζεται κάπως.

Όταν πρόκειται για την ψυχολογία λαών είναι παρακινδυνευμένο να παρασύρεται κανείς σε γενικεύσεις. Μπορεί όμως να διακρίνει μερικά εθνικά χαρακτηριστικά πιο έντονα παρά σε άλλους λαούς. Ο τύπος του Έλληνα που δοκίμασα να περιγράψω δεν είναι ίσως ο συχνότερος , είναι όμως εκείνος π[ου τραβά περισσότερο την προσοχή. Σ αυτό οφείλεται το ότι οι πολλοί κρίνουν ολόκληρο τον λαό ακριβώς σύμφωνα με αυτόν τον τύπο.
Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή και πολύ φτωχή χώρα για το ελληνικό έθνος. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι Έλληνες δραπέτευσαν από το υπερβολικά μικρό σπίτι τους και δοκίμασαν την τύχη τους στα ξένα. Τους βρίσκει κανείς σκορπισμένους σε όλη την υδρόγειο, όχι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και σ αυτές ακόμα τις πιο απόμερες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Όπου εγκατασταθούν επιδρούν σαν το προζύμι. Οι περισσότεροι τους είναι φουκαράδες, που κερδίζουν τη ζωή τους σε κάποια εμπορική επιχείρηση, ιδίως σ ένα εστιατόριο. Ωστόσο , πολλοί απ αυτούς δημιουργούν μεγάλες περιουσίες. Ενώ στην Αμερική οι Σουηδοί διακρίνονται σαν μηχανικοί , επιστήμονες ή ιερωμένοι, οι Έλληνες γίνονται με επιτυχία τραπεζίτες, χρηματιστές, μεγάλοι εφοπλιστές ή μεγαλοβιομήχανοι. Η φιλοδοξία τους δεν είναι κομμένη στα στενά όρια της πατρίδας τους. Αγαπούν να βλέπουν σε μεγάλη κλίμακα μακριά. Είναι άραγε οι διάπλατοι ορίζοντες της θάλασσας, που τους δίνουν αυτόν τον χαρακτήρα; Μπορεί να μην είναι απλή σύμπτωση που το παλιό όνειρο ενός αναστημένου βυζαντινού κράτους ονομάστηκε «η Μεγάλη Ιδέα». Δεν πέτυχαν ποτέ αυτό τον σκοπό, αλλά στη θέση του κατέκτησαν τον κόσμο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ένα κορίτσι καθαρίζει ένα μήλο δίπλα από έναν Έλλην στρατιώτη.


Αναρίθμητοι είναι οι Έλληνες εκατομμυριούχοι που δημιουργούν τον πλούτο τους σε ξένη γη, αλλά που δεν ξεχνούν ποτέ τη φτωχιά πατρίδα τους και τους λιγότερο τυχερούς συμπατριώτες τους . Δεν ξέρω άλλο λαό , που οι ξενιτεμένοι του να θυμήθηκαν τη Μητέρα- πατρίδα τους στην έκταση που το έχουν κάνει οι Έλληνες . Έλληνες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Αμερική έδωσαν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις , που οι ντόπιοι Έλληνες δεν θα είχαν ποτέ τα μέσα να τις δημιουργήσουν. Χάρισαν σχολεία, νοσοκομεία, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, μουσεία. Ακόμη και θωρηκτά και αυτοκινητόδρομους.

Οι Έλληνες έχουν περισσότερη κλίση στον αυτοσχεδιασμό παρά στην οργάνωση. Σ αυτό θυμίζουν τους Γάλλους . στην Ελλάδα πιάνει τον άνθρωπο θαυμασμός για την διαφανή φωτεινότητα της ατμόσφαιρας της αττικής, που διαγράφει ξεκάθαρα το περίγραμμα του τοπίου πάνω στο φόντο του ουρανού. Κάνει εντύπωση ο ρυθμός της αρχαίας αρχιτεκτονικής με τις καθάριες γραμμές της. Αλλά η ατμόσφαιρα και το πνεύμα δεν καθρεπτίζονται πάντα στον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων. Έτσι , λείπουν κάποτε από τον Έλληνα οι πρακτικές κλίσεις που συνίστανται σε μεθοδικότητα για την κατάστρωση σχεδίων, σε πρόβλεψη και πειθαρχία. Μου έκανε εντύπωση η διαπίστωση του πόσο συχνά φοβούνται τις απλές λύσεις ενός προβλήματος. Ήταν σαν να τους έλειπαν έτσι οι ευκαιρίες να ικανοποιήσουν τη λεπτόλογη διάνοιά τους. Όσο περισσότερο έμπλεκαν τα πράγματα , τόσο περισσότερο έβρισκε να γυμναστεί ένας ανώτερος εγκέφαλος. Μόνο τότε μπορούσε ο Έλληνας να δείξει τις αρετές του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο που εκφράζονται. Τα έγγραφα που παρουσίαζαν για να τα υπογράψω με έφερναν σε απελπισία για το περίπλοκο και περίτεχνο ύφος του. Το νήμα ήταν κρυμμένο κάτω από άφθονες περίπλοκες λέξεις. Έκανα συνεχώς αγώνα για να βάλω σαφήνεια στη διατύπωση των εγγράφων μας.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ελληνίδα μάνα μαθαίνει γράμματα στο παιδί της κρατώντας το βιβλίο ενώ το παιδί διαβάζει.



Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ελληνικού λαού είναι η ανεξάντλητη ζωτικότητά του. Η πιο μεγάλη του αδυναμία ο ιός της πολιτικής , κατά του οποίου δεν εφευρέθηκε ακόμα εμβόλιο. Μόνο τη στιγμή του κινδύνου σωπαίνει η αιώνια διχόνοιά τους. Και τότε οι Έλληνες ενώνονται για μεγάλα κατορθώματα.»


Σας ερωτώ πιο πληρέστερη περιγραφή των Ελλήνων έχετε ξαναδιαβάσει;

ΣΣ
Ο Σουηδός Πολ Μον ή κατά το Ελληνικότερο Παύλος Μων, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής (Σουηδών και Ελβετών) για δέκα μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 1942 μέχρι τον Ιούλιο του 1943 που οργάνωσε τον επισιτισμό της Ελλάδος από ΔΚΕΣ





Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

Tuesday, December 15, 2009

Μας πουλάει στους Αμερικανοεβραίους...!

Ξεπουληθήκαμε! Αυτό ήταν!
Η Ελλάδα δείχνει να υποθηκεύεται, έστω και προσωρινά, σε ένα διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο, έναν κερδοσκοπικό κολοσσό, τον πυλώνα του εν ΗΠΑ εβραϊκού λόμπι, την επενδυτική εταιρεία Goldman Sachs (η οποία παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα πως προχωρά στη δημιουργία του μεγαλύτερου fund που δραστηριοποιήθηκε ποτέ στη δευτερογενή αγορά, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αξία»).


Έργο ΠΑΣΟΚ το deal!!! Και τι συμφωνία: ωραία οικία, παραθαλάσσια, με απίθανη θέα στην ΝΑ Μεσόγειο, καταπληκτικό κλίμα, φοβερή χλωρίδα και πανίδα. Αυτό θα μπορούσε να γράφει η αγγελία... 

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ή μάλλον από τη μέση, γιατί λίγοι ξέρουν που είναι πραγματικά η αρχή! Κάπου στα κιτάπια του θαυμαστή του αστοιχείωτου Ομπάμα, πρωθυπουργού μας. Πάντως, τον πήραν χαμπάρι: «Ο Γ. Παπανδρέου πουλάει το χρέος στην Goldman Sachs», ήταν ο τίτλος στο σχετικό και διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Νίκου Γεωργιάδη, στην εφημερίδα «VETO», στις 22 Νοεμβρίου.
Κι όλα αυτά την ώρα που η προαναφερόμενη επενδυτική εταιρεία, δέχεται επιθέσεις κατά κύματα από τον αμερικανικό Τύπο με τίτλους όπως «Americans Getting Raped by Goldman Sachs Mafia» (οι Αμερικανοί βιάζονται από τη μαφία της Goldman Sachs), ενώ κορυφαία της στελέχη, όπως ο CEO (δηλαδή ο διοικών) Lloyd Blankfein, απολογούνται δημόσια για τις συμπεριφορές τους και για σοβαρά «λάθη».


GAP και απανωτά ραντεβού με Goldman Sachs
Πολλά ομολογουμένως τα σούρτα-φέρτα των ανθρώπων της Goldman Sachs στην Αθήνα, εκ των υπευθύνων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μυρίστηκαν ψαχνό και τους τρέχουν τα σάλια... Για να καταλάβετε ποια είναι η προαναφερόμενη εταιρεία: «η Goldman Shacks πραγματοποιεί στη Wall Street για λογαριασμό της (own account), όσο τζίρο κάνουν οι επόμενοι 14 μεγαλύτεροι "παίκτες" μαζί, όπως οι Citi, JP Morgan, UBS, Credit Suisse, Merrill, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas και πάει λέγοντας» (από την «Αξία» και πάλι).
Τι γυρεύει λοιπόν η αλεπού στο παζάρι; Σημειωτέον ότι εδώ καταλάβαμε για πρώτη φορά γιατί η Ελλάδα τήρησε την κατάπτυστη και ανήθικη στάση που τήρησε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την έκθεση του Νοτιοαφρικανού δικαστή Γκόλντουιν, για τα εγκλήματα στη Γάζα.
Αρχίσανε οι παραχωρήσεις...
Παρακάτω: πάντα, αποδέκτης των «περίεργων» επισκέψεων, ο Γιώργος Παπανδρέου (ή GAP). Από τον Μάρτιο του 2009, όταν και συναντήθηκε για πρώτη φορά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της Goldman Sachs, μέχρι το πρόσφατο δείπνο στο Πεντελικό, παρουσία των υπουργών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Δημήτρη Δρούτσα (εκ των συντακτών του Σχεδίου Ανάν, για να μην ξεχνιόμαστε...) και τους κ. Cohn, πρόεδρο και επιχειρησιακό διευθυντή της εταιρείας, Jim O' Neill και τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Αθήνα κ. Ηλιάδη. Εκλεκτή η ομήγυρης και αρκούντως κοσμοπολίτικη.
Υπήρχε, λοιπόν, σχέδιο εξαρχής. «Λεφτά υπάρχουν», έλεγε με σιγουριά ο GAP από τα μπαλκόνια και τις προεκλογικές εξέδρες. Κάποιοι τα συζητούσαν αυτά από τότε... «Έχουμε σχέδιο», έλεγαν. Όντως είχαν! Και είχαν δώσει τα χέρια, είχαν δεσμευτεί! Σχέδιο εκποίησης της χώρας και συνολική ιδιωτικοποίησή της!
Λίγες σκέψεις για το ξεπούλημα
Δεν θα μπούμε στην οικονομική ουσία, καθώς δεν είμαστε ειδικοί.
Απλά λόγια: η διαχείριση της οικονομίας μας, όπως όλα δείχνουν θα περάσει, προσωρινά έστω, στα χέρια του αμερικανοεβραϊκού κεφαλαίου, ελέω ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαδρομή στο βάθος δείχνει κάπου προς την Κίνα! Οι πληροφορίες λένε για μεγάλο deal, με τον GAP ολίγον (δηλαδή πάρα πολύ) στριμωγμένο... Goldman Sachs πάει για μεγάλη μπάζα, κοινώς προμήθεια, εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων!
Τρελά πράγματα! Διεθνιστική κεφαλαιοκρατική διαχείριση, συνολική οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση όμως της χώρας μας. Έχουμε πάντως μετακινηθεί από την κατηγορία των ανεπτυγμένων κρατών, σε αυτή των αναπτυσσόμενων Κοιτάξτε στη Λατινική Αμερική... Γιατί μόνο σε αυτές έχει συμβεί κάτι ανάλογο.
Και φανταστείτε ότι είμαστε χώρα της ΕΕ και μέσα στη ζώνη του ευρώ! Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις;
Μα φυσικά, μεγάλες «εκπτώσεις» στα εθνικά μας θέματα. «Με τόσα προβλήματα, αφήστε κατά μέρος τους τσαμπουκάδες και βρείτε τα με τους γείτονές σας», είναι το μήνυμα της Νέας Τάξης...

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ"

http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2009/12/blog-post_6801.html

You might also like: