Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κόβουν και το ΕΚΟΕΜΣ.Στο πόδι απόστρατοι και εν ενεργεία.


Κόψε,κόψε,κόψε! Το δόγμα Μπεγλίτη δεν κάνει διακρίσεις και γι΄ αυτό προκαλεί τεράστιες,αντιδράσεις,αντιστάσεις και τελικά οργή!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΕΚΟΕΜΣ,το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μειώνεται με προοπτική να κοπεί ,έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.
Η ΑΝΕΑΕΔ με ανακοίνωσή της καταγγέλει την “απαθή και αδιάφορη στάση του ΥΕΘΑ”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει αποδεχθεί την εισήγηση του προέδρου του ΜΤΣ για μείωση του ΕΚΟΕΜΣ κατά 25%, αναδρομικά(!) από 1-1-2011, με επίπτωση την μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων του Στρατού Ξηράς (ΕΚΟΕΜΣ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Οι ίδιες φήμες μάλιστα, φέρουν να δρομολογούνται αντίστοιχες κινήσεις και στα άλλα Μετοχικά Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Η ΑΝΕΑΕΔ τονίζει σε ανακοίνωσή της:

“Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, που ίσως να προοιωνίζει και την πλήρη κατάργησή του (η οποία αναφέρεται σαφώς στις γνωστές μελέτες που συχνά πυκνά επικαλείται ο υπουργός), δημιουργεί πρόσθετη οργή και αγανάκτηση στους απόστρατους, αλλά και στους ενεργούς στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, που εν μέσω του τυφώνα των φόρων και των περικοπών των αποδοχών, βλέπουν να πυρπολείται ακόμη ένα κομμάτι από το εισόδημα τους. Επιπρόσθετη δε οργή δημιουργεί το γεγονός ότι ο ΕΚΟΕΜΣ είναι πρακτικά αδύνατο να πέσει σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών αφού:

Ο λογαριασμός αυτός είναι αυτόνομος, αυτοχρηματοδοτούμενος, πλήρως ανταποδοτικός και χωρίς ίχνος επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό

Δεν υφίσταται ίχνος εισφοροδιαφυγής ή εισφοροαποφυγής, τόσο από τους μετόχους ενεργούς στρατιωτικούς, όσο και από τους αντίστοιχους μερισματούχους απόστρατους.

Το συνολικό διανεμητέο βοήθημα υπολογίζεται, αφού έχει αφαιρεθεί από τα έσοδα του Λογαριασμού το ποσό που αφορά στα πάσης φύσης λειτουργικά και διοικητικά έξοδα και επιπρόσθετη αποθεματοποίηση 10%. Άρα, στα 14 χρόνια λειτουργίας, του δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει πρόβλημα αδυναμίας καταβολής του βοηθήματος.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, παρά το γκρέμισμα και του ΕΚΟΕΜΣ να εμπίπτει στο κύκλο «αμαρτιών» του ΜΤΣ. Έναν κύκλο, τον οποίο έχουν καταδείξει, τόσο ο νυν πρόεδρος του ΜΤΣ στην γνωστή φράση του «Το ΜΤΣ δεν έφθασε εδώ τυχαία δεν ήταν παιδί που σκόνταψε και έπεσε.


Κάποιοι το έφθασαν σ’ αυτό το σημείο και θεωρώ ότι και τα ΔΣ/ΜΤΣ των τελευταίων ετών δεν ήσαν αμέτοχοι με τις πράξεις και τις παραλήψεις», όσο και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας σε κατά καιρούς δηλώσεις τους. Έναν κύκλο, ο οποίος δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει κλείσει όταν, χωρίς καμία απόφαση θεσμικού οργάνου, υφαρπάζονται τα αποθεματικά του ΕΚΟΕΜΣ (34.000.000 € μέχρι το τέλος του 2010) και όταν το Υπ. Οικονομικών κατάσχει, με άγνωστες διαδικασίες, τις εισφορές των μετόχων του ΜΤΣ, οδηγώντας το σε τεχνητή ασφυξία και σε προδιαγεγραμμένο θάνατο.

Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε αναγκαίο να επαναλάβουμε, ότι οι στρατιωτικοί είναι η μόνη κατηγορία Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν οφείλουν δεκάρα σε κανέναν, με την Πολιτεία να τους κατάσχει την περιουσία τους και παράλληλα να τους επιβάλει επιπρόσθετες υπέρογκες μειώσεις στα εισοδήματά τους, τη στιγμή που η ίδια δεν τολμά να πράξει το ίδιο, τόσο προς τους οφειλέτες φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής των 40 και πλέον δις €, όσο και προς αυτούς τους Δημόσιους λειτουργούς και προνομιούχους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, που παραδοσιακά χαϊδεύει και οι οποίοι απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα αποδοχές υπερδιπλάσιες του ΑΓΕΕΘΑ.

Με τις από 18-7-2011 και από 22-7-2011 επιστολές μας, προς τον κ. ΥΕΘΑ και προς το Υπ. Οικονομικών και Γενικό Επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης αντίστοιχα, είχαμε κάνει τις παρακάτω εκκλήσεις:

Να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον πρόεδρο του ΜΤΣ, τουλάχιστον με τη διενέργεια μιας Διοικητικής Εξετάσεως, ώστε να εντοπισθούν οι παραλήψεις και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες και

Να αναληφθεί η πρωτοβουλία για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο του ΜΤΣ, της τελευταίας 40ετίας, προκειμένου πέσει άπλετο φως και ενημερωθούν αυτοί που καλούνται να πληρώσουν λάθη αυτών που δείχνει πως γνωρίζει ο πρόεδρος του ΜΤΣ.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, διατηρεί την απαθή στάση, έως προκλητική αδιαφορία του, για την ανάληψη των ενεργειών που θα συμβάλλουν στην πλήρη διαλεύκανση, τόσο της πραγματικής κατάστασης του ΜΤΣ, όσο και στον εντοπισμό και κολασμό ευθυνών και υπευθύνων, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ετοιμάζει το νέο χτύπημα εξόντωσης των στρατιωτικών με τη νέα μείωση κατά 25% στο ΕΚΟΕΜΣ.

Θέλουμε να θυμίσουμε ειδικά στον Πρόεδρο του ΜΤΣ, την δέσμευση του για παραίτηση σε περίπτωση που δεν θα εξαγγέλλετο πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως επίσης και την κοινή πρακτική ότι ένας αποτυχημένος μάνατζερ σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ή παραιτείται ή τον παραιτούν. Και δυστυχώς κύριε Πρόεδρε το λιγότερο που ισχύει είναι ότι είστε αποτυχημένος.


Τέλος, και εάν αληθεύουν οι φήμες και πληροφορίες για την περικοπή του ΕΚΟΕΜΣ, θέλουμε να συγχαρούμε τους κκ. ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και πρόεδρο του ΜΤΣ, που βρήκαν τον καταλληλότερο τρόπο για να ενισχύσουν το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτικών, σε αυτή την ιδιάζουσα χρονική συγκυρία”.

Αγωνία στην Ευρώπη

της Ελίνας Γαληνού  
Η συνάντηση στην Πολωνία, ήταν τελικά καταλυτική. Οι Ευρωπαίοι τίναξαν τα πέτα τους ενώ η γερμανική πολιτική κρίση κορυφωνόταν και τα έψαλαν στην Ελλάδα από την καλή. Δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν εμπιστεύονται πια την ελληνική κυβέρνηση και δεν θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή πλέον, τον πρωθυπουργό. Η τρόικα αρνείται να ορίσει νέο ραντεβού αν δεν ολοκληρωθούν κάποιες δεσμεύσεις που προορίζονταν για τέλος..Αυγούστου, ενώ η 6η δόση αμφισβητείται επίσημα υπό το ενδεχόμενο να ζητηθούν εμπράγματες εγγυήσεις και από άλλες χώρες της ευρωζώνης εκτός της Φινλανδίας. 
Με λίγα λόγια, το περίφημο "πακέτο διάσωσης" για το οποίο παιάνιζε ο πρωθυπουργός εκείνο το βράδι της 23ης Ιουλίου, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Φαντασία δεν χρειάζεται μάλλον για το τι σημαίνει αυτό. Πρώτα απ΄όλα, ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας είναι προ των πυλών. Δεύτερο, ότι η χώρα θεωρείται από την Ευρώπη, άκρως επισφαλής λόγω της ετοιμοθάνατης οικονομίας της και της υποβόσκουσας κοινωνικής αναταραχής. Κυρίως όμως, λόγω της πολιτικής της ανεπάρκειας, πράγμα που δυστυχώς για όλους, άργησαν να αντιληφθούν οι κορυφαίοι της Ευρώπης!
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κατάρρευση, όπως αποτιμούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Αναζητούνται τρόποι να προστατευτεί η ευρωζώνη και οι ευρωπαικές τράπεζες, θέματα που άλλωστε συζητήθηκαν προχτές στην Πολωνία. Ισως διότι το σήμα κινδύνου άναψε φωτάκι όσον αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης η οποία συνεχίζει να απειλείται καταιγιστικά από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι το ευρώ στηρίζεται σε γυάλινα πόδια και άνευ μιας ασφαλούς θωράκισης ίσως να μην καταφέρει να επιβιώσει. Η ευρωζώνη πράγματι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε φαύλο κύκλο μεταξύ κρατικών χρεών, χρηματοδότησης τραπεζών και ύφεσης. Οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους ενισχύονται ενώ οι επισφάλειες τραπεζικής χρηματοδότησης αυξήθηκαν τελικά αντί να περιοριστούν, παρ΄όλους τους ευρωπαικούς μαραθώνιους και τη συμφωνία της 23ης Ιουλίου. Ο καρκίνος της κρίσης, εξαπλώνεται επικίνδυνα στις ευρωπαικές χώρες. Αυτή η κατάσταση, εντείνει την αναγκαιότητα διασφάλισης των τραπεζικών πόρων που υπάρχουν, το ταχύτερο δυνατόν. Η ΕΚΤ σκέπτεται να προχωρήσει σε ενίσχυση των ευρωπαικών τραπεζών σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, δανείζοντας τις ευρωπαικές με δολλάρια. Αρα, το ευρώ επανεγκλωβίζεται από το δολλάριο...και ο νοών νοήτω.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι η ευρωζώνη χάνει τον ύπνο της για καλά, καθώς διαπιστώνεται ότι το ευρώ χάνει ολοένα έδαφος με την εξάπλωση της κρίσης. Και όσο διαρκεί αυτό το θρίλερ, η Ελλάδα είναι και παραμένει μέρος του προβλήματος, αλλά η κατάστασή της με την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησής της, η οποία συνεχώς αποτυγχάνει να εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε, επιδεινώνεται εκρηκτικά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως, έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους ως προς αυτό. Αργησαν δυστυχώς να αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με μη αξιόπιστους συνομιλητές, οι οποίοι εύκολα υπόσχονται τα δυσκολότερα, αλλά αδυνατούν να εκτελέσουν ακόμα και τα αυτονόητα. Τώρα που το βλέπουν καθαρά πια, είναι σχεδόν αργά για να γυρίσουν πίσω. Ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την ευρωζώνη, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει και για μας και για τους εαυτούς τους. Πλήν όμως, δεν έχουν πλέον μεγάλες αντοχές για να το αποτρέψουν και το ομολογούν...
Στην παρούσα φάση λοιπόν, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι μια έφοδος οικονομικού οξυγόνου, που θα της διασφαλίσει για κάποιο διάστημα τη συντήρηση των υπαρχόντων πόρων της και ίσως, τη δημιουργία κάποιων επιπλέον. Ετσι μόνο θα απομακρυνθεί ο άμεσος κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσής της, πράγμα που θα σήμαινε ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και είναι πασιφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο αδυνατεί να υπηρετήσει αυτήν την γραμμή αλλά οδεύει ολοταχώς τη χώρα σε χρεωκοπία. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, καταστρεπτική για μας και την ευρωζώνη, μόνο τις τιμές ασφαλίστρων κινδύνου ευνοεί τελικά και τους μεσίτες του ξεπουλήματός μας...
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7757.html

Το σχολείο της χαμένης νιότης... Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη

 Το σχολείο της χαμένης νιότης...
            Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη
            Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


            Άνοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό.

            Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της  βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ(οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές. Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους.

            Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών. Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή  κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.

            Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες,   με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).

               Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα) αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους, ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία. Η φιλοσοφία τους είναι, «η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση».

            Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από  τις  πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν  μαζί τους  βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας).

            Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να  συνεχίσουν  να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.

            Όταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι Φιλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Όλη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους. Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε   τηλεθέαση.          
Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων. Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές  και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες; 

       Τα περισσότερα ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημόσια σχολεία, που μοιάζουν σαν γκαράζ αυτοκινήτων. Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους, για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία  θα εξεταστούν. Όποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή τις καλύτερες τεχνικές αποστήθισης, όχι απαραίτητα και το καλύτερο μυαλό, θα επιβραβευθεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στη μαθησιακή άρνηση. Η μαθητική διαρροή στη χώρα μας, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 30% , ενώ στη Φινλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η απάντηση της υπουργού παιδείας τους είναι: «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν μαθητή».

           Γιατί αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά τα  τραγικά, στο σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως είναι η παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα; Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία (στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων), έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;

         Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κος Βουλγαράκης: «υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα  από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες»!!!

            Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!

      Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού,  του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα διπλάσια ακριβώς λεφτά από εμάς, γύρω στο 7% του ΑΕΠ, για την παιδεία τους. «Βάση της εκπαίδευσής μας είναι η ισότητα όλων στο σχολείο», λέει η υπουργός τους. Οι Φιλανδοί αγαπούν την πατρίδα τους, όχι ακροδεξιά και θεωρητικά σαν μια αφηρημένη ιδέα, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι' αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ' όλα ο λαός τους, οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους.
 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011


 
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ???????????????????????

Περιγραφή:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNJecKxAmNK9uxR85wniDhN3ulfyzG1M_GQStZWZDoDWBCAfKnK7koVuigtZYKyY60fStCimnVY_RLJGtjkhRfMri_QQuBTT-zIUxNM_SoLb08qfrtpHjt0IeJNdw5Mn7x_W2hVB2HUUMV/s1600/hugo-chavez-visit-russia.jpg
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010):
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα... γιατί έκλεψε!


Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι' αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας. Δεν καταντάμε Ελλάδα!
 
 
 
   ''Γιατί φίλε μου, εδώ δεν κυβερνάει κάποιος Τσάβες????
  

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

Στρος Καν: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος


"Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση", δήλωσε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Στρος Καν: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος
"Στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά. Σήμερα, δύο μήνες μετά, και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ", πρόσθεσε.
Ο Στρος Καν τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, απάντησε:

"Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης", τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις "δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος".

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι "αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63389059

Το ευρώ κλονίζει τη Μέρκελ

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και αταξίας επικρατεί πλέον στους κόλπους του κεντροδεξιού συνασπισμού τριών κομμάτων που κυβερνά τη Γερμανία με αφορμή το αν πρέπει ή όχι να βοηθά η Ευρωζώνη υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της. Το κύριο κόμμα αυτού του συνασπισμού, η δεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της παροχής δανείων, έστω και με ολοένα σκληρότερους όρους και απαιτήσεις για εξωφρενικά μέτρα λιτότητας. Και στους κόλπους της CDU, πάντως, εμφανίζονται ήδη βουλευτές, λίγοι ακόμη, οι οποίοι τάσσονται δημοσίως υπέρ του να αφήνονται να χρεοκοπούν αβοήθητες και να πετάγονται εκτός Ευρωζώνης όσες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Το ακροδεξιό κόμμα της Βαυαρίας Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) τάσσεται πλέον αναφανδόν υπέρ της χρεοκοπίας όσων κρατών της Ευρωζώνης δεν τα βγάζουν πέρα, με παράλληλη αποβολή τους από το ευρώ. Το προεδρείο του κόμματος μάλιστα ετοιμάζεται να περάσει σχετική απόφαση στο συνέδριο της CSU που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.
Εκείνο, όμως, που προς μεγάλη έκπληξη όλων πρωτοστατεί στην εκστρατεία χρεοκοπίας και αποβολής από το ευρώ της Ελλάδας και όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι το κεντρώο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ξαφνικά όλα τα στελέχη του έχουν "σκαρφαλώσει στα κάγκελα" και ουρλιάζουν κατά οποιασδήποτε βοήθειας προς τους εταίρους της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Φιλίπ Ρέσλερ που είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.
Εξήγηση για τη στάση τους υπάρχει. Το FDP το οποίο είχε πάρει το εκπληκτικό για τα μέτρα του ποσοστό του 14,6% στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το υψηλότερο που είχε πάρει ποτέ στα 60 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του το 1949, βρίσκεται σε φάση δημοσκοπικής καταβαράθρωσης. Ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα το δείχνουν λίγο πάνω από το? 5%, που αποτελεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο!
Η ηγεσία του, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει στροφή στον αντιευρωπαϊσμό μήπως και αυτό βοηθήσει στην ανάκαμψη της επιρροής του FDP. Δεν αποκλείεται καθόλου να πετύχει τον στόχο αυτόν καθώς η γερμανική κοινή γνώμη έχει πλέον ανεπανόρθωτα δηλητηριαστεί από την προπαγάνδα της κυβερνητικής Δεξιάς εναντίον της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και πιστεύει ότι όντως οι λαοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας είναι "τεμπέληδες" και "παράσιτα", που ζουν απομυζώντας το προϊόν των κόπων των Γερμανών και των άλλων Βορειοευρωπαίων.
Η πολιτική ουσία αυτής της ιστορίας είναι ότι η στάση του FDP και της βαυαρικής CSU εναντίον της γραμμής διάσωσης του ευρώ που ακολουθεί η Μέρκελ και η CDU των χριστιανοδημοκρατών απειλεί πλέον με διάσπαση (!) τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα στις βουλευτικές του 2013, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις σήμερα.
"Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας "Ντι Βελτ" χθες, ενώ η επίσης δεξιά "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" πρόβαλε στους τίτλους του πρώτου της θέματος τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της καγκελαρίας Ζάιμπερτ ότι "Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διασπάται".

Η Μέρκελ ελπίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου με θέμα την έγκριση της διεύρυνσης της οικονομικής βάσης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) θα υπάρξει αυτοδύναμη κεντροδεξιά πλειοψηφία. Η έγκριση του μηχανισμού είναι βέβαιη. Περί αυτού δεν τίθεται θέμα γιατί οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ήδη δηλώσει ότι αν υπάρξουν μέσα στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού βουλευτές που αρνηθούν να ψηφίσουν τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό ώστε να μη συγκεντρώνεται πλειοψηφία, τότε θα βοηθήσουν αυτοί στην υπερψήφισή του. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θεωρείται πιθανό ότι η καγκελάριος Μέρκελ είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είτε θα πάει σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες.
ΕΛΛΑΔΑ
Η... "εκδίκηση της γυφτιάς"!
ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ οι Ελληνες να πάρουν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο μια μικρή εκδίκηση για τα όσα έχουν τραβήξει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Με έναν τρόπο που πραγματικά δεν μπορούσαν να φανταστούν: να συντελέσουν στην... ανατροπή της κυβέρνησής της! Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν εξαιτίας των σφοδρότατων αντιθέσεων που είχαν προκληθεί στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από το αν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα ή να αφεθεί αβοήθητη να χρεοκοπήσει, δεν κατορθώσει η Κεντροδεξιά να συγκεντρώσει δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της βοήθειας και της επέκτασης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63383049

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Προτιμότερο ένα Θερμό Επεισόδιο;

E-mail Εκτύπωση
cyprus-8768686Το ερώτημα απλό και κρίσιμο: Μέχρι ποιού σημείου πρέπει να εμμένει η Κύπρος στις έρευνες για φυσικό αέριο;
Τα σενάρια ενόψει συνοψίζονται στα εξής τρία:
(α) Η Κύπρος προχωρεί στις έρευνες και η Τουρκία ΔΕΝ παρεμβαίνει στρατιωτικά αλλά περιορίζεται σε παράπλευρες πολιτικές κινήσεις π.χ. επιδίωξη νέων συμφωνιών με εμπλεκόμενες χώρες, αυθαίρετη οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου με το ψευδοκράτους, έρευνες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το τελευταίο θεωρείται βέβαιο επειδή η Κύπρος είναι ο πιο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος.
(β)  Η Κύπρος προχωρεί στις έρευνες και η Τουρκία αντιδρά στρατιωτικά προκαλώντας θερμό επεισόδιο για να παρεμποδίσει την εξόρυξη.
(γ) Η Κύπρος αναβάλλει τις έρευνες με πρόσχημα κάποιο «σοβαρό» αντάλλαγμα (μαζί με τον εκβιασμό ότι θα της επιρριφθούν ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων).
Στην πραγματικότητα, η συγκυρία είναι ανεπανάληπτα θετική για την ελληνική πλευρά. Κατ΄αρχήν, το γεωπολιτικό περιβάλλον και ισχυρά συμφέροντα ευνοούν τις δικές μας θέσεις. Με διαφορετικό βαθμό και λεχτικό, αλλά οι πλέον σημαντικές χώρες έχουν τοποθετηθεί υπέρ των θέσεων μας: ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ε.Ε. (ως σύνολο 27 κρατών-μελών). Η ξεχωριστή στήριξη σημαντικών μελών της Ε.Ε. όπως Γερμανίας και Γαλλίας θεωρείται δεδομένη. Φυσικά, στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε και η Ελλάδα. Ακόμη και η Βρετανία αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες με την ευχή να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν θέλουν να τιναχθεί η όλη συμφωνία επειδή η Τουρκία λειτουργεί αυθαίρετα. Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι υπέρ μας  και το διεθνές δίκαιο ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται. Πρόκειται για μια ανεπανάληπτα θετική συγκυρία εδώ και δεκαετίες.
Το επιθυμητό σενάριο από τα τρία είναι να προχωρήσει η Κύπρος χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις. Όμως, ένα θερμό επεισόδιο  είναι προτιμότερο παρά να υποχωρήσει η Κύπρος. Μια υποχώρηση της Κύπρου (μέλους της Ε.Ε. και σε λίγο προεδρεύουσας) σημαίνει  προσαρμογή μας στις τουρκικές επιδιώξεις και εξάλειψη κάθε προοπτικής. Υποχώρηση συνιστά ουσιαστικά επικράτηση της Τουρκικής στρατηγικής σ΄ όλη την Κύπρο μέχρι 200 ναυτικά μίλια νοτίως των κυπριακών ακτών! Αν η Κύπρος υποχωρήσει, θα είναι ο μεγάλος χαμένος και πλέον υποθηκεύεται στην Τουρκία σε ένα πλαίσιο υποταγής που συνεπάγεται το τέλος μας. Γι αυτό και οι καταστροφικές συνέπειες μιας υποχώρησης κάνουν ένα θερμό επεισόδιο σαφώς προτιμότερο.   Ενόσω όμως η αντιπαλότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, η αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς υποχώρηση, μειώνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου.
Πάντως, για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει οποιοδήποτε ουσιαστικό ρόλο, πρέπει να ρισκάρει. Δεν διεξάγεται αντικατοχικός αγώνας με συμμόρφωση προς τις Τουρκικές υποδείξεις. Ούτε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές κανονιοφόρους να μας σημαδεύουν. Τυχόν διακοπή των διαπραγματεύσεων με τουρκική πρωτοβουλία, θα ήταν διαφυγή για την Ε/κ πλευρά, χωρίς ουσιαστικό κόστος. Και γι αυτό δεν πρόκειται η Τουρκία να το πράξει.
Με όσα λέχθηκαν και με τις δεσμεύσεις και υπογραφές που έγιναν ως τώρα, η Κύπρος θα είναι ο μεγάλος χαμένος ΑΝ υποχωρήσει μπροστά στις τουρκικές απειλές. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο οικονομικές λόγω του φυσικού αερίου. Αυτό είναι το ελάχιστο. Υποχώρηση σημαίνει την εσαεί υποθήκευση μας στην Τουρκία χωρίς ελπίδα διαφυγής. Οι συνέπειες για την Κύπρο και τον ελληνισμό θα είναι καταστρεπτικές αφού θα λαθροβιώνουμε στο περιθώριο της Ιστορίας μέχρι την τελική μας εξαφάνιση. Χίλιες φορές ένα θερμό επεισόδιο, παρά να υποχωρήσει η Κύπρος με πρόσχημα κάποιο αντάλλαγμα. Ενόσω λοιπόν το θερμόμετρο θα ανεβαίνει, οφείλουμε να μείνουμε ακλόνητοι προσδοκώντας την τεράστια προοπτική θετικών εξελίξεων που διανοίγεται και απαιτεί στοιβαρή διαχείριση και διορατικότητα.
Κώστας Μαυρίδης

Ενεργοποιήθηκε η Ελληνο - Ισραηλινή αμυντική συμφωνία

E-mail Εκτύπωση
hellenic navyΤο Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν συνάψει αμοιβαία αμυντική συμφωνία, που υπογράφτηκε μυστικά πριν 12 ημέρες, υπό το πρίσμα των τουρκικών απειλών. Η συμφωνία επισφραγίστηκε εχθές το βράδυ -14 Σεπτέμβριου- μετά και από τηλεφωνική συνομιλία, μεταξύ του Ισραηλινού και Έλληνα πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου και Γιώργου Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για τα στοιχεία που καταγράφτηκαν πρόσφατα ως προς  τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην απότομη αύξηση των υπερπτήσεων, το τελευταίο 48ώρο, πάνω από το Καστελόριζο.  Η Αθήνα φοβάται αιφνιδιαστική τουρκική επίθεση στο νησί, σε μια προσπάθεια των Τούρκων να ματαιώσουν τη μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι Τούρκοι είναι ικανοί να κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και σε άλλα  Ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.
Η Άγκυρα ενεργεί με το πρόσχημα ότι το Ισραήλ και η Κύπρος δεν έχουν το δικαίωμα να χωρίζουν σε ζώνες και να αξιοποιούν το φυσικό αέριο στην ανατολική μεσόγειο - μια πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή που είναι γνωστή ως Block 12 - χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας ή και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου – ΤΔΒΚ (εννοούν την κατεχόμενη Κύπρο).
Ούτε η Αθήνα ούτε η Ιερουσαλήμ έχουν προς το παρόν ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα επικαλεσθούν το νέο σύμφωνο κοινής άμυνας. Ωστόσο στρατιωτικές πηγές υποθέτουν ότι σε πρώτη φάση, οι ισραηλινές αέρο-ναυτικές δυνάμεις πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες Ελληνικές βάσεις. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει σε μια τουρκική απειλή μόνο από τα σύνορά του. Με την παρουσία ωστόσο των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων, το Ισραήλ θα είναι σε θέση να λειτουργήσει και πίσω από τις γραμμές των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης των τελευταίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την κρίση που δημιουργεί η Άγκυρα με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, και δεν θα αφήσει να μετασχηματισθεί σε πραγματική τουρκική στρατιωτική δράση. Αλλά τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα φαίνεται να ξέρουν καλύτερα: Αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την αμοιβαία αμυντική συμφωνία επειδή πιστεύουν ότι οι τουρκικές απειλές είναι πραγματικές.
Πληροφορίες από "DEBKA" *
Ανοίγει ο ασκός του «Αιόλου» στη ΛήμνοPDF
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ | 16.09.2011-08:28 
ImageΤο υψηλό αιολικό δυναμικό που επικρατεί στην περιοχή της Λήμνου φαίνεται πως θα καταστεί αξιοποιήσιμο με το μέγιστο δυνατό τρόπο, καθώς ΒΑ της Λήμνου και συγκεκριμένα ανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο ισχύος 500 MW.
Πρόκειται για μια επένδυση με πολύ υψηλό κόστος κατασκευής, το οποίο όχι μόνο θα επιτύχει την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της Λήμνου, αλλά με τη γραμμή διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα  θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην εν γένει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, με τη συνεπαγόμενη οικονομική ανάπτυξη. Το έργο στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου προβλέπεται να έχει 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 MW η κάθε μία και να παράγει «πράσινη» ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά περίπου, όσο δηλαδή μία πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.730.976 τόνους ετησίως.
Τη συγκεκριμένη επένδυση, της τάξης των 2 δις. σχεδόν ευρώ, θα κατασκευάσει, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η RF Energy AE, μια εύρωστη ελληνική εταιρία που επιδιώκει να κάνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και έχει μετόχους τον Όμιλο Φειδάκη και τον Όμιλο Ρέστη. Μια εταιρία που έτσι κι αλλιώς διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση Αιολικών Πάρκων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μηχανικό για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη Λήμνο, κ. Αντώνιο Μένεγο, το συγκεκριμένο Αιολικό πάρκο θα είναι μεγαλύτερο και από αυτό που κατασκευάστηκε πρόσφατα στην Αγγλία, ισχύος 300MW, με εκατό μηχανές, αλλά μικρότερης ισχύος από αυτές που θα τοποθετηθούν στη Λήμνο.
Σύμφωνα με τον κ. Μένεγο στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες οι περιοχές που μπορούν να γίνουν θαλάσσια αιολικά πάρκα, γιατί συνήθως υπάρχουν μεγάλα βάθη στη θάλασσα, σε αντίθεση με την συγκεκριμένη περιοχή της Λήμνου, όπου είναι τεχνικά εφικτό να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πάρκο. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε τέτοια απόσταση και θέση από τις ακτές, ώστε να μειώνεται η οπτική όχληση στο ελάχιστο δυνατό και να μην εμποδίζει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα υπάρχει στην περιοχή (πχ δρομολόγια ναυσιπλοΐας, αλιεία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η χωροθέτησή του έγινε με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού (ΚΥΑ 49828 ΦΕΚ Β 2464/03.12.08).
Θα αποτελείται δε από συστοιχίες ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν σε σημεία της θάλασσας όπου τα βάθη είναι από 20μ έως 45 μ και σε απόσταση από 2 χλμ έως 12 χλμ από το πλησιέστερο σημείο στεριάς. «Σε αντίθεση με κάποιες άλλες εταιρίες που κατέθεσαν αίτηση», επισημαίνει ο κ. Μένεγος, «είμαστε η μοναδική εταιρία που χωροθετήσαμε εκτός της περιοχής natura και συγκεκριμένα εκτός της περιοχής όπου αναπτύσσεται το φύκι «Ποσειδωνία» που αποτελεί τροφή για τα ψάρια, όντας ένας υδάτινος βιότοπος». «Αξίζει να σημειωθεί», συνεχίζει ο κ. Μένεγος «ότι έχει αποδειχθεί στην πράξη, από αιολικά πάρκα στο εξωτερικό ότι οι βάσεις των ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα, όχι μόνο δεν κάνουν ζημιά στον υδάτινο βιότοπο, αλλά καταλήγουν να γίνονται εστίες αλιείας, αφού γύρω από αυτές μαζεύονται ψάρια».
«Η πρόταση της εταιρίας μας» εξηγεί ο κ. Μένεγος «είναι ότι το ρεύμα που θα παράγεται να συνδεθεί στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, δηλαδή να πηγαίνει υποθαλάσσια στη Β.Ελλάδα κοντά στη Ξάνθη για να συνδεθεί σε ένα καινούριο ΚΥΠ (Κέντρο Υπερφίαλης Τάσης) που θα κατασκευαστεί κοντά στη Νέα Σάντα ΒΔ της Θεσσαλονίκης. Η προβλεπόμενη παραγωγή εκτιμάται σε 1,758 GWh/έτος. Το πώς θα συνδεθεί ακριβώς η Λήμνος είναι προς εξέταση και είναι θέμα που θα απασχολήσει το ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)» επισημαίνει ο κ. Μένεγος και εκτιμά ότι: «Για να διασυνδεθεί η Λήμνος θα μπορούσε πχ να βγει ένα καλώδιο από τον υποσταθμό της Λήμνου μέχρι το δικό μας πλωτό υποσταθμό και να συνδεθεί».
«Με βάση το νέο νόμο 3851, η Λήμνος όχι μόνο θα καλύπτεται ενεργειακά» - εξηγεί ο κ. Μένεγος – «αλλά θα δικαιούται και το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του αιολικού πάρκου, δηλαδή πρακτικά δε θα πληρώνει κανένας από τη Λήμνο ρεύμα! Παλιότερα σε κάθε περιοχή που κατασκευαζόταν ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πχ αιολικό πάρκο, υδροηλεκτρικό ή φωτοβολταϊκό, το 3% του τζίρου της εταιρίας, το παρακρατούσε ο ΔΕΣΜΗΕ και πήγαινε απευθείας στο Δήμο της περιοχής, ο οποίος έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτά τα λεφτά αναπτυξιακά. Επειδή όμως υπήρξαν διαμαρτυρίες κατοίκων ότι δεν έβλεπαν πουθενά υπέρ τους αυτό το ανταποδοτικό τέλος, προβλέπεται στο νέο νόμο, ένα ποσοστό να πηγαίνει απευθείας στο λογαριασμό των καταναλωτών και ήδη αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και συγκεκριμένα στη Εύβοια σε ορισμένες περιοχές όπου η εταιρία μας RF Energy AE επιμελείται το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο», καταλήγει ο κ. Μένεγος. Με το νόμο 3851/2010 αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων καθώς και η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να γίνει από το ίδιο το Υπουργείο και να προκηρυχθούν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί.
Το υπουργείο, όπως μας είπε ο κ. Μένεγος, έκανε μια προκαταρκτική χωροθέτηση, μέσα στην οποία ήταν και η Λήμνος, περιορίζοντας όμως την ισχύ του πάρκου και μειώνοντας Το χώρο και βάζοντας κάποια κριτήρια για την οπτική όχληση. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι «τα θαλάσσια πάρκα είναι πολύ ακριβά έργα», καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Μένεγος «είναι πολύ δαπανηρό να κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σύνδεση με τη Β. Ελλάδα, γι αυτό και πρέπει να είναι μεγάλο το έργο, για να μπορεί να έχει οικονομίες κλίμακας, να απορροφήσει τα μεγάλα έξοδα, ώστε να είναι κερδοφόρα επένδυση» και συνεχίζει εξηγώντας ότι «Είναι οικονομικά ασύμφορο να πάει κάποιος να βάλει 4-5 ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Πρέπει να έχει ικανό μέγεθος για να μπορεί να έχει νόημα αυτή η επένδυση.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του φαίνεται να θέλει να προωθήσει την κατασκευή αιολικών πάρκων, επειδή πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες ίσως χρειασθεί και ειδική νομοθετική ρύθμιση. Ο ίδιος θέλει να «τρέξει» το μεγάλα καινοτόμα έργα που θα δώσουν ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος. «Είχαμε συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, με τον έπαρχο της Λήμνου και είχαμε οργανώσει ανάλογο συνέδριο στη Λήμνο για τα αιολικά πάρκα στο οποίο υπήρξε μια θετική αντιμετώπιση» τονίζει ο κ. Μένεγος. «Τώρα πλέον περιμένουμε τις κινήσεις του Υπουργείου»
Ερωτώμενος ο κ. Αντώνης Μένεγος για το πού θα μπορούσε από εδώ και πέρα να «κολλήσει» η επένδυση – αν δοθεί «πράσινο φως» από την κυβέρνηση – μας εξήγησε ότι για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα δεν έχει καθοριστεί στο νόμο 3851 η τιμή πώλησης του ρεύματος, σε τι τιμές δηλαδή θα το πουλάει η εταιρία στο ΔΕΣΜΗΕ ( όπως είναι καθορισμένο για φωτοβολταϊκά ή χερσαία αιολικά πάρκα). «Μια επένδυση τόσο δαπανηρή προφανώς για να μειοδοτηθεί πρέπει να είναι κερδοφόρος, οπότε αν υποθέσουμε ότι αφήνουν τελικά τους επενδυτές να κάνουν τις μελέτες και να προχωρήσουν αυτά τα έργα, θα πρέπει να καθοριστεί και μια τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάνει αυτό το έργο συμφέρον»
Να σημειωθεί ότι στη Λήμνο η RF Energy είναι η πρώτη που έχει κάνει αίτηση για θαλάσσιο πάρκο και αυτή τη στιγμή έχει προτεραιότητα (προϋπήρχε μια άλλη εταιρία που απορρίφθηκε γιατί ήταν στην περιοχή natura). «Με το θέμα του διαγωνισμού μπλέχτηκαν λίγο τα πράγματα», μας εξηγεί ο κ. Μένεγος, ενώ ερωτώμενος για το εάν η εταιρία του θα συνεργαζόταν με μια εταιρία κατασκευών Αιολικών Πάρκων (πχ με τη Ρόκας), μας απάντησε ότι «σίγουρα συμφέρει τους επενδυτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν κάποια σημαντικά έργα υποδομής, όπως τα έργα σύνδεσης. Πόσο μάλλον με τη Ρόκας που έχει χωροθετήσει ένα θαλάσσιο χώρο κάτω από μας, κάτω από την περιοχή natura σε άλλο σημείο. Ερωτώμενος για το θέμα ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου, Σάββας Βαρελτζής, μας δήλωσε ότι: «Αν και δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα γίνει με το Υπεράκτιο αυτό Πάρκο, είμαι θετικός και λέω «ναι» στην πράσινη ενέργεια. Αλλά πρέπει να ενημερωθούμε όλοι μας, με όλες τις λεπτομέρειες. Επιφυλάξεις από όσο ξέρω έχουν οι ψαράδες στους οποίους θα πρέπει επίσης να γίνει σχετική ενημέρωση». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του Δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή: «Η στάση μας για τις ΑΠΕ είναι θετική, αλλά υπό προϋποθέσεις και κανόνες. Ενημέρωση για το τι θα συμβεί δεν έχει ούτε η Αυτοδιοίκηση ούτε οι τοπικοί φορείς. Θέλουμε πλήρη ενημέρωση και θα καθορίσουμε τη στάση μας ανάλογα με τα συμφέροντα του τόπου μας».
Τελευταία ανανέωση ( 16.09.11-08:37 )
Διαβάστε επίσης
Παλαιότερα άρθρα http://www.agronews.gr/content/view/71001/240/lang,el/