Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΡΟΥΝΗΣ gia tin elliniki fyli KALAS sto afganistan


MICHAEL PITTAS

Structural Engineering Consultant

25, P. Chrisseleousas Str., Strovolos 2059

Nicosia, Cyprus

Tel. 00357-22490850, Fax. 22490796

e-mail: mimastio@cytanet.com.cy

 

Ας μη μείνουμε απαθείς.

Αν διαφωνείτε με την ιδεα της δικής σας υπογραφής, παρακαλώ προωθείστε το σε φίλους που γνωρίζετε.

Στην 10η νομίζω διαφάνεια, υπάρχει link υπογραφων διαμέσου των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Εγώ εκεί μπήκα.

Το μήνυμα δε είναι από κείνες τις κομπιναδόρικες "αλυσίδες μηνυμάτων", αλλά μια ουσιαστική αναφορα στην προσπάθεια απελευθέρωσης ενός σπουδαίου ανθρώπου.

 ΦΙΛΙΑ σε όλους

 

Μαντέλα- Αρχαία Τραγωδία- Μπίζος (πηγή ΑΠΕ)

 "Ο Νέλσον Μαντέλα εμπνεόταν από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Στη φυλακή ανέβαζε και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του.

    Η πρώτη του παράσταση ήταν αυτή της 'Αντιγόνης' του Σοφοκλή όπου ο Μαντέλα ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα".

    Αυτό αποκάλυψε ο ομογενής νομικός της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της "SBS" στην Αυστραλία, όπου μίλησε και για άγνωστες πτυχές του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο συνδέεται πολύ στενά εδώ και έξι δεκαετίες.

    Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, που εορτάστηκε την Πέμπτη.

    Όπως είπε ο κ. Μπίζος, ο ρόλος του Κρέοντα δίδαξε τον Μαντέλα πως "ο ηγέτης θα πρέπει να κυβερνά δίκαια και όχι δικτατορικά αλλά και να μην φοβάται".

    Ο κ. Μπίζος που ακόμα και σήμερα έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, λέει πως Ο Νέλσον Μαντέλα διαβάζει τέσσερις εφημερίδες καθημερινά και βλέπει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, αλλά η μνήμη του αρχίζει να εξασθενεί.

    "Θυμάται καλύτερα τα γεγονότα των δεκαετιών του '40, του 50, του '60 και του '70", λέει.

    Ο κ. Μπίζος προσθέτει πως ο Μαντέλα λατρεύει την Ελλάδα και είναι γνώστης, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

    "Η Ελλάδα", λέει , "είναι η μάνα της Δημοκρατίας και η Νότια Αφρική η πιο μικρή κόρη της". 

    Ο Έλληνας νομικός συνδέεται με φιλία και αγώνες έξι δεκαετιών με το σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. 

    Συμμαθητής, συνεργάτης του ως νεαροί δικηγόροι, και συνήγορος του στα χρόνια του απαρτχάιντ ως τις μέρες μας, όπου διατηρούν στενή επαφή, ο κ. Μπίζος συνέδεσε το όνομα του με τη νομική και άλλη υπεράσπιση του Μαντέλα και με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, με προσωπικό κόστος. Ο βίος του είναι μυθιστορηματικός και συνυφασμένος με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πει και έχει γράψει για αυτόν: "Ο Γιώργος είναι αδερφός μου". Ο Γιώργος Μπίζος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου παγκοσμίως, αλλά ειδικά στη Νότια Αφρική, όπου όλοι τον τιμούν, ως τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

    Αλλά και η ζωή του ίδιου του κ. Μπίζου μοιάζει με μυθιστόρημα. Γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και για το πώς βρέθηκε στη Νότια Αφρική λέει ο ίδιος:

    "Το 1941, μετά την εισβολή των Γερμανών, επτά σύμμαχοι στρατιώτες από τη Νέα Ζηλανδία κρύφτηκαν κοντά στο χωριό. Ο πατέρας μου κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και ανέλαβε την ευθύνη να τους μεταφέρει στην Κρήτη. Με τη βοήθεια ενός αρμένιου φούρναρη κατάφερε τελικά να τους φυγαδεύσει, χωρίς να το καταλάβουν οι γερμανοί κατακτητές. Φύγαμε τελικά εγώ, ο πατέρας μου και οι στρατιώτες για την Κρήτη, νομίζοντας ότι το νησί είναι ελεύθερο. Εκεί επιβιβαστήκαμε σε ένα αγγλικό πλοίο, το οποίο μας μετέφερε στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο μείναμε μαζί με τον πατέρα μου για τρεις μήνες. Μετά την προέλαση των Ιταλών προς την Αίγυπτο φύγαμε τελικά για τη Νότια Αφρική. Έτσι βρέθηκα στη Νότια Αφρική".

    Για πρώτη φορά επέστρεψε στην Ελλάδα το 1972, αλλά έκτοτε πηγαίνει κάθε καλοκαίρι.

    Φέτος, όπως λέει, μαζί με όλη την ομογένεια της Νότιας Αφρικής περιμένουν την …εθνική Ελλάδας! 

    "Θα τους επιφυλάξουμε θερμή υποδοχή αλλά όχι κάθε βράδυ δεξιώσεις, όπως έγινε στις ΗΠΑ. Εδώ θέλουμε να τα πάει καλά η Ελλάδα", λέει με χιούμορ.


"Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής..." του Νίκου Ξυδάκη

On 10 Φεβ, 22:52, Χρήστος Καπαγερίδης <kapageri...@freemail.gr> wrote:
> Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής...
> του Νίκου Ξυδάκη
> 24 Ιανουαρίου 2010
>
> Η χρεοκοπία είχε επέλθει προ πολλού· πριν από τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και το bullying αγορών και Financial Times. H χρεοκοπία είχε πλήξει τον δημόσιο βίο εν συνόλω, η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει πολιτικά και ηθικά, πολιτιστικά· απλώς δεν τη βλέπαμε, θαμμένη καθώς ήταν κάτω από βουνά υποκρισίας, ανομίας και χλιδοσπατάλης, με δανεικό και μαύρο χρήμα.
> Τώρα πληρώνουμε τον μικρομεγαλισμό του ολυμπιακού 2004, τα παχιά λόγια για την ισχυρή Ελλάδα. Τώρα φαίνεται πολλαπλάσια η καμένη και γυμνή Ελλάδα του 2007, η απροστάτευτη από τους ίδιους τους ανθρώπους της· η Ελλάδα των σκανδάλων και της ατιμωρησίας, της "νομιμοφανούς" ηθικής των βουλευτών, των offshore και των Kαγιέν· των επίορκων δημόσιων λειτουργών και της διαβουκολευμένης μάζας. Πληρώνουμε αυτό που ήμασταν: Αφρονες και υβριστικοί.
>
> Θα μείνουμε ίδιοι; Η χρεοκοπία δεν μας το επιτρέπει· η κατάσταση δεν μαζεύεται με μερεμέτια. Η πιο πικρή ώρα μπορεί να είναι η ευκαιρία για έναν σωτήριο μετασχηματισμό, για έναρξη μιας νέας ιστορικής περιόδου. Οχι μόνο για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη, όχι μόνο αυτό, παρότι είναι αναγκαίο και πρώτο. Αλλά για βαθύ, ουσιαστικό μετασχηματισμό, για ανακαίνιση, για επανίδρυση της δημοκρατικής πολιτείας και του δημόσιου βίου.
>
> Είπαμε: η χρεοκοπία δεν είναι μόνο οικονομική, έχει προηγηθεί η πολιτική και ηθική χρεοκοπία, δηλαδή, η αποσάθρωση των θεμελίων. Σε αυτό τον σωρό ερειπίων δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον, ακόμη κι αν βρούμε δανεικά από τις αγορές της Ασίας, ακόμη κι αν ξεπουλήσουμε δημόσιες γαίες, ακίνητα, επιχειρήσεις, μνημεία. Πάλι σαθρό θα είναι το οικοδόμημα.
> Πιστεύω ότι υπάρχουν οι πνευματικές δυνάμεις στον ευρύτερο ελληνισμό, ότι υπάρχουν αποθέματα ζωτικότητος στο ανθρώπινο δυναμικό πάσης προελεύσεως εντός του ελλαδικού χώρου, γι' αυτόν τον ιστορικό μετασχηματισμό. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσο πολλές δυνάμεις, τόση ευφυία, τόση γνώση. Δυστυχώς, έως τώρα, οι δυνάμεις αυτές είναι διάσπαρτες, χωρίς σχέδιο και συνοχή, ασυντόνιστες, απογοητευμένες, ακόμη και αντιμαχόμενες και αλληλοεξουδετερούμενες. Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες ήμασταν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σπατάλης ταλέντου, ευφυίας, φρονήματος· περιφρόνησης του μέτρου και της αξίας· αποθέωσης της ανηθικότητας και της αρπαγής. Αγγίξαμε το όριο θραύσεως. Σπάσαμε.
>
> Ο υπουργός Οικονομικών θα βρει τελικά δανειστές, έστω με αιματηρά επιτόκια. Αυτό που δεν μπορεί να βρει κανένας υπουργός, όσο άξιος, είναι ένα συμβόλαιο τιμής για ανακαίνιση της χώρας: αυτό πρέπει να το συνομολογήσουμε και να το εφαρμόσουμε όλοι, παραγωγοί, λειτουργοί, έμποροι, δάσκαλοι, διανοούμενοι. Και να υποχρεώσουμε τους όποιους αιρετούς άρχοντες να ακολουθήσουν και να ηγηθούν, να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν.
>
> Ας ξεκινήσουμε από τις ηθικές αρχές, από μια αλλαγή βιοσοφικού παραδείγματος: Να αρκούμαστε στην καλή ζωή, να μην κυνηγάμε την καλύτερη. Το είπε πρόσφατα αυτό ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο ινδιάνος Εβο Μοράλες, κι έμεινα ώρα πολλή πάνω σε αυτή την "απλοϊκή" κουβέντα: <<Επιχειρούμε να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε καλά, όχι να ζούμε καλύτερα. Όχι καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος>>. Ιδού, ο "αφελής" Ινδιάνος θέτει το πρόβλημα της αιωνίας προόδου, της ατελεύτητης συσσώρευσης, της διαρκούς επιδίωξης κέρδους με κάθε τίμημα.
>
> Το <<διαρκώς καλύτερα>> σε πλανητική κλίμακα έχει τίμημα τον αφανισμό του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την απειλή κατά της βόσφαιρας. Σε εθνική κλίμακα, το τίμημα είναι ο υπερδανεισμός και η χρεοκοπία. Σε κοινωνική κλίμακα, το τίμημα είναι η εξαφάνιση της αμοιβαιότητας, της συνοχής, της αλληλεγγύης· η επικράτηση των εγωτιστών και των άπληστων στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
>
> Η άφρων χλιδοσπατάλη των Ελληναράδων του 21ου αιώνα αποτελεί μια έκφραση της Υβρεως που συμβαίνει σε πλανητική κλίμακα. Η καθήλωση της αγροτικής παραγωγής σε επιζήμιες και περιβαλλοντοκτόνες καλλιέργειες, πλην όμως επιδοτούμενες, είναι μια όψη της Υβρεως. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και η σπατάληση των νέων σε ΑΕΙ σημαίας ευκαιρίας και καφετέριες, είναι άλλη όψη. Η εγκληματική παραμέληση του μεταναστευτικού πληθυσμού, τρίτη. Η ρηχή πολιτική και η αρπαχτή στον τουρισμό, η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι διαβρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα ασάρωτα πεζοδρόμια, η οικοδομική αυθαιρεσία, η επιθετικότητα στον καθημερινό βίο, άλλες όψεις έκπτωσης, όψεις παρακμής. Αυτή η γενικευμένη, εσωτερικευμένη Υβρις, η σπατάλη ως πρόοδος, η απληστία ως αξία και αυτοσκοπός, ο παρασιτισμός ως τρόπος επιβίωσης, αυτά συνιστούν τη χρεοκοπία μας. Και αυτά τα χαρακτηριστικά βίου είναι ασύμβατα με κάθε έννοια δημοκρατικής πολιτείας.
>
> <<Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου... Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής>> -- λέει ο Καρυωτάκης. Σε αυτό το όριο βρισκόμαστε τώρα, σε ένα δραματικό μεταίχμιο. Θα αφεθούμε να μας παρασύρει η άβυσσος, αυτή που κατασκευάσαμε; Θα βουλιάξουμε στην ήττα και τη μοιρολατρία; Ή θα βαδίσουμε με θάρρος και παρρησία προς μια καινούργια αρχή; Προς έναν μοντέρνο πατριωτισμό, ένυλο, ρεαλιστικό και υπερβατικό μαζί; Ο χρόνος πιέζει.
>
> (Plan B: μια Ελλάδα μπατίρηδων και ηττημένων· γέροντες, χωροφύλακες και φοροεισπράκτορες καπνίζουν σε καφενεία μελαγχολικά.)
>
> Πηγή:http://vlemma.wordpress.com/2010/01/24/kala-kalytera/
Απ΄όλα τα γραφόμενα του Ξυδάκη, συγκινήθηκα από τα λεχθέντα από το
μεγάλο Ινδιάνο ηγέτη της Βολιβίας, Έβο Μοράλες:

"Επιχειρούμε να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε
καλά, όχι να ζούμε καλύτερα. Όχι καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη
διαβίωση ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ. Η καλύτερη διαβίωση
γίνεται με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος".

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ. ΝΑ ΤΟ ΕΝΣΤΕΡΝΗΣΤΟΥΜΕ ΒΑΘΕΙΑ. ΝΑ΄ΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ,
ΚΑΙ ΜΗ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΟΥΤΕ ΧΕΙΡΩΤΕΡΑ.

Θα έλεγα πως αυτη η δήλωση αξίζει να μείνει στην ιστορία, να γίνει
σημαία μιας νέας πολιτικής ηθικής, της οικολογικής αλλά και
παραγωγικής αειφόρου αποανάπτυξης, της χειραφέτησης,  της πραγματικής
δημοκρατίας διεθνώς.


Ν.Κ.

Mα την αλήθεια, πόσο θα ήθελα τούτες τις μέρες που τα όρνια του ΔΝΤ κρώζουν πάνω από την πατρίδα μας, πόσο θα ήθελα να είχαμε έναν Μοράλες  επικεφαλής.
Misha Sarov



Δειτε δυο σχετικά δυο πολυ ενδιαφέροντα άρθρα σημερινά στην Αποικία Ορεινών Μανιταριών:
1) Επιχείρηση: «Τιμωρείστε την Ελλάδα»! του ANDREAS WEHR Μετάφραση-απόδοση: ΝΤΑΝΤΟΝ
2) Νυχτώνει πάνω από την Ελλάδα Του Γιώργου Δελαστίκ (από το ΕΘΝΟΣ)

ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ

8.1.10

ΑΛΗΤΕΙΑ ΟΛΚΗΣ!! ΠΑΡΤΕΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ! ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΛΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ Σ.Τ.Ε .
ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!
Ο Αντώνης Λιακος πο
υπογράφει σν «καθηγητς» του «Πανεπιστημίου Αθηνών», το κείμενο συμπαράστασης στην Θάλεια Δραγώνα, δεν είναι καθηγητής. Η εκλογή του έχει ακυρωθεί τελεσίδικα με την απόφαση 3138/1996 του 3ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. (Το Πανεπιστήμιο Αθηνών για χάρη του Λιάκου αρνείται 13 χρόνια να εφαρμόσει την απόφαση). Επομένως είναι «ψευδοκαθηγητής», και η επίκληση της ιδιότητος συνιστά απάτη.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΕΝΑ!!!!!!

ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΙΣΧΥΡΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ?????

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ???
Οι επαγγελματίες ανθέλληνες οι οποίοι σε ότι Ελληνικό παθαίνουν αναφιλαξία έχουν στήσει μηχανισμό αλληλοκάληψης των ανομολόγητων σκοπών τους.
Είναι τυχαίο ότι
Δικηγόρος του Λιάκου στο Στ ήταν ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος που επίσης υπογράφει υπέρ της Δραγώνα?.
Είναι τυχαίο ότι Λιάκος κα
Αλιβιζάτος υπέγραψαν υπέρ του σχεδίου Αννάν.
Είναι τυχαίο ότι ο καθηγητ
ς Γιώργος Παγουλάτος ,από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Κοινωνία Πολιτών» ,της «Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Μουζέλης, σύζυγος της Θάλειας?.
Είναι τυχαίο ότι ο κ Γιώργος Παγουλάτος και ο (σύζυγος) Νίκος Μουζέλης, υπέγραψαν υπέρ του σχεδίου Αννάν?.
Είναι τυχαίο ότι ο κ Γιώργος ,(Παγουλάτος), στηρίζει την Θάλεια Δραγώνα?.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Είναι τυχαίο ότι η Δραγώνα, Κουλούρη, Λιάκος ,Φραγκιάδακη συνεργάστηκαν με το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (CDRSEE), που το χρηματοδοτεί Σόρος, για την παραγωγή των βοηθημάτων που μοιράζονται στα σχολεία,( Οθωμανική Αυτοκρατορία, Έθνη και Κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Οι Βαλκανικο Πόλεμοι Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος), για την αλλοίωση της Ιστορικής Αληθείας? Είναι τυχαίο ότι Δραγώνα, Κουλούρη ,Φραγκιάδακη υπέγραψαν υπρ του σχεδίου Αννάν.

Τώρα Κουλούρη , Φραγκιαδάκη υπογράφουν υπρ της Θάλειας Δραγώνα.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.....
Συγκαλέσατε υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου με θέμα την πάταξη της διαφθοράς.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Υπόθεση ΛΙΑΚΟΥ ,του γυμνοσάλιαγκα Ψευδοκαθηγητή, ο οποίος από των ημερών της κυβερνήσεως Σημίτη έως και σήμερα καταφέρνει να γράφει στα απόκρυφα του την απόφαση του ΣΤΕ και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελληνική δικαιοσύνη αλλά και την ίδια την δημοκρατία μας ,εμπίπτει στο γενικό πλαίσιο της διαφθοράς την οποία προτίθεστε να πατάξετε ή δε άλλως ..... ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ .....εάν δεν επιληφθείτε άμεσα του θέματος και δεν αποκαταστήσετε την ισονομία !!!!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΤΖΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ!!!

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/2010/01/blog-post_4010.html#ixzz0dGSQ7ZG9


Νυχτώνει πάνω από την Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 12/2

Είναι αναγκαίο να περιμένουμε λίγα 24ωρα για να αντιληφθούμε σε βάθος τι έγινε χθες στις Βρυξέλλες αναφορικά με την Ελλάδα. Αν δηλαδή υπάρχει κάτι και τι ακριβώς είναι αυτό που συνοδεύει με τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων την πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας εκ μέρους της ΕΕ, έναντι της οποίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε να τεθεί η χώρα μας όχι απλώς υπό την κηδεμονία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του απεχθούς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το ΔΝΤ θα δώσει μόνο την «τεχνογνωσία» του χωρίς βεβαίως να κατορθώσει να ελαφρύνει την πίκρα κανενός. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η παρουσία του ΔΝΤ σηματοδοτεί την έσχατη κατάπτωση της χώρας στην οποία εγκαθίσταται.

Είναι αναγκαίο να συλλέξουμε πληροφορίες από το Βερολίνο και το Παρίσι για το τι έγινε, να δούμε πώς θα παρουσιάσουν από σήμερα οι σοβαρές γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες τα όσα διαδραματίστηκαν στο εξαιρετικά έντονο και σκοτεινό παρασκήνιο των τελευταίων δύο ημερών για να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τεκμηριωμένη άποψη.

Απαιτείται επίσης να μελετήσουμε τις κινήσεις των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας από σήμερα, ιδίως των Αγγλων και των Αμερικανών, για να καταλάβουμε π.χ. αν η Ουάσιγκτον φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση δεν αγοράσει τελικά αμερικανικά F-16 και προτιμήσει γερμανικά Γιουροφάιτερ ή γαλλικά Ραφάλ υπό το κράτος γαλλογερμανικών πιέσεων.

Είναι υποχρεωτικό επίσης να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα και την Τρίτη για να δούμε αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά θα μορφοποιήσουν κάποια μέτρα στήριξης της Ελλάδας ή όχι.

Αυτή η αναμονή δεν υπαγορεύεται από πολιτική σωφροσύνη, αλλά μάλλον από την έσχατη ελπίδα ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο αδιαπέραστα μαύρα κι άραχνα όσο φαίνονταν χθες, με βάση τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ολα αυτά βεβαίως αφορούν την εξωτερική πτυχή της κατάστασης, η οποία είναι και η λιγότερο σημαντική στη συνείδηση του κόσμου. Αναφορικά με την εσωτερική διάσταση της κρίσης, τα πράγματα είναι ζοφερά.

Ο πρωθυπουργός διακήρυξε χωρίς περιστροφές ότι απωλέσθηκε ένα τμήμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας. Είναι πολύ βαριά κουβέντα αυτή, σε βαθμό που διστάζουμε να περιγράψουμε αναλυτικά τι σημαίνει.

Ξένη κηδεμονία σημαίνει μερική διακυβέρνηση της χώρας από τους ξένους και πρέπει να διαπιστώσουμε εμπράκτως μέχρι πού φτάνει αυτή η ξένη εξουσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και που φυσικά είναι ανάλγητη απέναντι στον λαό μας.

Επιπροσθέτως, ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά προεξόφλησε και νέα μέτρα λιτότητας εναντίον του ελληνικού πληθυσμού, τα οποία προφανώς απαίτησαν οι Γερμανοί και τον υποχρέωσαν να υποκύψει.

Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο τουλάχιστον εφιαλτικούς μήνες. Κυριολεκτικά εφιαλτικούς. Υπάρχει μια «λεπτομέρεια» των φετινών δανειακών αναγκών της χώρας μας που έχει γίνει ελάχιστα γνωστή και καθόλου κατανοητή από το ευρύ κοινό: πάνω από τα μισά χρήματα που απαιτείται να δανειστεί η χώρα μας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων τα χρειάζεται για τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε έχει υποχρεώσεις περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό είναι κολοσσιαίο και αυτό εξηγεί αφενός τη λύσσα με την οποία επιτίθενται οι κερδοσκόποι εναντίον της Ελλάδας από τώρα για να πετύχουν ακόμη υψηλότερα, ληστρικά επιτόκια δανεισμού μας και αφετέρου την άνεση που έχουν σε πολιτικό επίπεδο οι Γερμανοί και οι άλλοι ηγεμονικοί κύκλοι της ΕΕ για να εκβιάσουν τον Γ. Παπανδρέου και να του επιβάλουν τους όρους που εκείνοι θέλουν αναφορικά με την κηδεμονία της Ελλάδας και το πέρασμά της κάτω από ξένο οικονομικό ζυγό.

«ΜΟΝΤ»
Τώρα ομολογεί πικρές αλήθειες

Χρειάστηκε η βελτίωση προχθές του πολιτικού κλίματος μετά τη συνάντηση Σαρκοζί - Παπανδρέου στο Παρίσι για να βγει η γαλλική «Μοντ» και να διακηρύξει στο κύριο άρθρο της μερικές αλήθειες. Πρώτον, ότι τα κράτη χρεώθηκαν για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα αυτές επιτίθενται στα χρεωμένα κράτη. Δεύτερον, ότι είναι «σχεδόν μηδενική» η περίπτωση να μην μπορέσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη της. Τρίτον, ότι οι ίδιες οι τράπεζες κερδοσκοπούν με τα ομόλογα των κρατών. Τέταρτον, ότι τρεις και μόνο τράπεζες -η Τζ. Π. Μόργκαν, η Γκόλντμαν Ζαξ και η Ντόιτσε Μπανκ- ελέγχουν το 75% (!) της αγοράς ασφάλισης κατά της μη αποπληρωμής δανείων (CDS), έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γονατίσουν όποια χώρα βάλουν στόχο.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826


Το θεώρημα περί ιθαγένειας και ενσωμάτωσης

Tου Σταυρου Λυγερου

Η χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαφωνίες, που είχε ήδη αναδείξει ο διάχυτος δημόσιος διάλογος. Το νομοσχέδιο διαφέρει κάπως από το κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Εσωτερικών έκλεισε ορισμένες επικίνδυνες «τρύπες», αλλά διατήρησε ανέπαφη την αρχική φιλοσοφία.

Το θεώρημα του πρωθυπουργού είναι ότι η παραχώρηση ιθαγένειας επιφέρει την ενσωμάτωση των μεταναστών. Τα γεγονότα το έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψεύσει. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να νομοθετεί με στόχο την «πολυπολιτισμική κοινωνία», υπό την επήρεια του ιδεολογήματος ότι το εθνικό κράτος είναι ξεπερασμένο και πρέπει να το ξεφορτωθούμε.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απάντησε σε τρία κρίσιμα ερωτήματα: Πρώτον, τι θα πράξει με το σχεδόν ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεύτερον, εάν πρέπει ή όχι να κάνουμε διάκριση των παράνομων μεταναστών με βάση την πολιτισμική συμβατότητά τους και τη δυνατότητά τους για αρμονική ενσωμάτωση. Τρίτον, πώς θα αναχαιτιστεί η συνεχιζόμενη παράνομη είσοδος νέων μεταναστών;

Αντί για απαντήσεις, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε συναισθηματικές αναφορές. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν επανέλαβε το άτοπο, πως η απόδοση ιθαγένειας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το γεγονός, όμως, ότι εμμέσως παρομοίασε τους παράνομους μετανάστες με τους Mικρασιάτες πρόσφυγες είναι ενδεικτικό, όχι τόσο σύγχυσης, όσο της ιδεολογικής εμμονής η Ελλάδα να θεωρείται χώρος και όχι χώρα. Αυτή είναι η αιτία, που από την ομιλία του ουσιαστικά απουσιάζει η κρίσιμης σημασίας διάκριση μεταξύ νόμιμου και παράνομου μετανάστη.

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση έχει την τάση «επίλυσης» του μεταναστευτικού προβλήματος με την παραχώρηση ιθαγένειας. Πρόκειται για τάση, που είναι συμβατή με την τρέχουσα πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί εκ των υστέρων παράνομες καταστάσεις. Οι περίπου 700.000 νόμιμοι μετανάστες ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους παράνομοι, που νομιμοποιήθηκαν μαζικά σε τέσσερις δόσεις.

Η πείρα απέδειξε ότι κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση πως όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως δεν διώχνεται και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Αντί να δημιουργήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση διευκολύνει την απόδοση ιθαγένειας, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως κίνητρο για ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών. Δεδομένου ότι η ανάσχεση της παράνομης εισόδου μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία είναι πρακτικά από δυσχερής έως αδύνατη, το βάρος πέφτει σε δράσεις: Πρώτον, να ασκηθεί εκ μέρους της Ε.Ε. ασφυκτική πίεση στην Αγκυρα να δέχεται πίσω όσους εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα από την τουρκική επικράτεια. Δεύτερον, να οργανωθεί ένας μηχανισμός συνεχούς επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών. Η αξία αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο ο αριθμός όσο το αποτρεπτικό μήνυμα προς όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος δέχθηκε λάθος εισηγήσεις

Αιρετικός, ανατρεπτικός και ασυγκράτητος ο Μίμης Ανδρουλάκης παρεχώρησε συνέντευξη - χείμαρρο στο ΕΘΝΟΣ online

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10110820

19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες

19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010 07:00
Καίτη Θεοδοσοπούλου, 799 λέξεις, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1775668

Τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας στο δήμο Αθηναίων παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις για μια καλύτερη και ασφαλέστερη πόλη.

Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Σουδάν και αλλού, οι υπηρεσίες υγείας είναι άγνωστη λέξη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν έξαρση φυματίωση, ηπατίτιδα και έιτζ ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και παρεμπορίου, λειτουργίας οίκων ανοχής, αστέγων, διακίνησης ναρκωτικών, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα της πόλης που είναι η δημόσια υγεία.

Υπενθύμισε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα λήγει η δέσμευση της αστυνομίας για κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων του κέντρου της πόλης.

Εκτίμησε ότι περίπου το 19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες, νόμιμοι και μη (το 50% από τους περίπου 900.000 μετανάστες της χώρας ζουν στην Αθήνα, από τους οποίους το 40% εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων).

Για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, αναφέρθηκε στη συνέντευξη ότι το τελευταίο 8μηνο έγιναν 10.400 κατασχέσεις, περίπου 480.000 τεμάχια από μεικτά κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ. Οσα είναι απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων, όπως προβλέπει ο νόμος, καταστρέφονται, ενώ από τα υπόλοιπα, όσα είναι κατάλληλα, διανέμονται σε ιδρύματα, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, σύμφωνα με τις οποίες ο τζίρος από το παρεμπόριο κυμαίνεται πανελλαδικά από 7 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ο ΦΠΑ που δεν εισπράττεται είναι της τάξης των 2 δισ. και η φοροδιαφυγή άλλα τόσα (συνολικά 4 δισ.).

Το τελευταίο 8μηνο έγιναν 10.400 κατασχέσεις που αφορούσαν παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας πολιτικής, καθώς όπως είπε «προτιμώ οι άνθρωποι αυτοί που δεν είναι όλοι ούτε απατεώνες, ούτε κλέφτες, ούτε εγκληματίες να μπορούν να βγάζουν τα 30 έως 50 ευρώ, γιατί τόσα παίρνουν αυτοί. Τα πολλά λεφτά τα παίρνει ο παράνομος έμπορος».

Ο κ. Κακλαμάνης αρνείται να πιστέψει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να βρει σε ποια σημεία της Αττικής βρίσκονται οι μεγάλες παράνομες αποθήκες που προμηθεύουν τα συγκεκριμένα εμπορεύματα στους μετανάστες. Είπε επίσης ότι πρέπει να παταχθούν οι παράνομες παράλληλες λαϊκές.

-Το σοβαρότερο πρόβλημα με τους μετανάστες είναι η δημόσια υγεία, καθώς σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Σουδάν και αλλού, οι υπηρεσίες υγείας είναι άγνωστη λέξη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν έξαρση φυματίωση, ηπατίτιδα και έιτζ. Ο δήμαρχος πρότεινε ελέγχους και όσοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς βιβλιάριο υγείας, να αντιμετωπίζουν το οριστικό κλείσιμο στο δεύτερο εντοπισμό.

-Αναφορικά με τους οίκους ανοχής είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν καταγράψει 250 στο δήμο, από τους οποίους μόνο επτά είναι νόμιμοι. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αποκλειστική ευθύνη σφράγισης έχει η Ελληνική Αστυνομία και όχι ο δήμος. Σε μηνιαία βάση, η δημοτική αστυνομία εκδίδει περίπου 10 εντολές για σφράγιση οίκων ανοχής, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές δεν εκτελούνται.

«Υπάρχουν μαγαζιά που τα έχουμε σφραγίσει 17 φορές και είναι ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος πρότεινε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Αναφέρθηκε και στο νέο «φρούτο», με την ονομασία "Κέντρα Σωματικής Ευεξίας" που λαμβάνουν αμέσως άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο και ο μοναδικός φορέας που μπορεί να παρέμβει είναι η αστυνομία. Αν δεν σταματήσει τώρα το κακό, θα έχουμε πρόβλημα, σχολίασε ο δήμαρχος.

-Για τους αστέγους και εξαρτημένους, εκτίμησε ότι είναι περίπου 1.700, υπενθυμίζοντας ότι το ισχύον νομικό καθεστώς είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας, γι΄αυτό και θα έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με την πολιτική ηγεσία του. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το ξενοδοχείο των φτωχών που θα φιλοξενεί περίπου 80 άτομα. Για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών υποστήριξε ότι ουδέποτε αστυνομεύθηκε σωστά η περιοχή γύρω από τα κτήρια του ΟΚΑΝΑ, γι΄αυτό και υπάρχει το γνωστό πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε την απομάκρυνση ενός ακόμη τέτοιου κέντρου (ΟΚΑΝΑ). Απαιτείται σταδιακή απομάκρυνση από το κέντρο και μεταφορά κοντά σε περιφερειακά νοσοκομεία.

-Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στα εγκαταλειμμένα κτήρια του δήμου, λέγοντας ότι ο δήμος έχει καταγράψει περίπου 1.640 (μόνο στην περιοχή του Μεταξουργείου έχουν καταγραφεί 106). Πρότεινε αλλαγή πολλών ΠΔ που διέπουν σήμερα το θεσμικό πλαίσιο και απλούστευση διαδικασιών.

-Μίλησε για τις απαλλοτριώσεις και αναπλάσεις που έγιναν και θα γίνουν, τονίζοντας ότι την τριετία απαλλοτριώθηκαν ολοκληρωτικά 132 στρέμματα ελεύθερων χώρων. Είπε, μεταξύ άλλων, για την οδό Αθηνάς, που ένα τμήμα της θα πεζοδρομηθεί, για τη δημιουργία πλατείας δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, για την ανάπλαση του Ψυρρή που θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-2,5 μήνες και ότι το Μάιο προβλέπεται να εγκαινιαστεί η νέα δημοτική πινακοθήκη στο Μεταξουργείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για προσλήψεις στο δήμο, είπε ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου έχει 27 μονίμους υπαλλήλους και 55 εξειδικευμένους συμβασιούχους. Οι τελευταίοι (55) κινδυνεύουν με μη ανανέωση των συμβάσεών τους λόγω των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, διότι χαρακτηρίστηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Χαρακτήρισε ανακριβές δημοσίευμα για προσλήψεις, διευκρινίζοντας ότι το μόνιμο προσωπικό του Δήμου από το 2004 μέχρι και 31/12/2009, μειώθηκε κατά 431 άτομα και είναι περίπου 6.000. Το διάστημα αυτό έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις έργου (444) για κάλυψη θέσεων συνταξιοδοτηθέντων και προκηρύχθηκαν αμέσως 331 θέσεις μονίμου προσωπικού, διαδικασία που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΚΑΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ



Ανακατατάξεις στην αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ανταγωνισμού

Ανακατατάξεις στην αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ανταγωνισμού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010 07:00

539 λέξεις, ΚΛΑΔΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1775716

Σε αναδιάρθρωση των τιμολογίων της με έμφαση στα εμπορικά και στα οικιακά, κυρίως για τις μεγάλες καταναλώσεις, οδηγείται υποχρεωτικά η ΔΕΗ, καθώς αντιμετωπίζει το φάσμα του ανταγωνισμού από τους εναλλακτικούς προμηθευτές.



Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα ανακατατάξεων στην αγορά λιανικής. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές θα φέρει στην επιφάνεια την πολιτική σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ τιμολογίων οι οποίες ισχύουν μέχρι και τώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικού, καθώς άλλα μεν δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό κόστος, ενώ άλλα υπερτιμολογούνται.



Η κίνηση αναδιάρθρωσης αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς η δραστηριότητα ενός μόνο εναλλακτικού προμηθευτή, κατά τους τελευταίους μήνες του 2009, έχει αφαιρέσει απ τη ΔΕΗ πάνω από 1.300 καταναλωτές.


Επιπλέον, στον προϋπολογισμό της για το 2010, η δημόσια επιχείρηση παραδέχεται ότι θα χάσει περίπου 3% των πελατών της και θα έχει μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,8%, σε σχέση με το 2008.


Στην ουσία η ΔΕΗ αυτοπαγιδεύτηκε και βρέθηκε εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, καθώς επί πολλές δεκαετίες εφαρμόζει ένα ανορθολογικό μίγμα τιμολογίων, επιδοτώντας ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, όπως η χαμηλή οικιακή κατανάλωση, η αγροτική κ.λπ., μέσω της υπερτιμολόγησης άλλων καταναλωτών, όπως είναι οι εμπορικοί.



Πέρα από την κατηγορία αυτή, την τελευταία 4ετία αύξησε υπερβολικά τα τιμολόγια στις υψηλές οικιακές καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών και κυρίως άνω των 4.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, ως μέτρο που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.



Ετσι, με τα ισχύοντα τιμολόγια, η εμπορική χρήση (Γ21) η οποία αφορά καταστήματα, γραφεία, περίπτερα κ.λπ., κοστολογείται προς 0,14 ευρώ η κιλοβατώρα για όλη την κατανάλωση.


Επίσης, για οικιακή κατανάλωση 4.000 κιλοβατωρών, οι κλιμακούμενες χρεώσεις δίνουν μέση τιμή 0,149 ευρώ η κιλοβατώρα, υψηλότερα δηλαδή και από την εμπορική.


Από την άλλη πλευρά οι καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, τιμολογούνται προς 0,07169 ευρώ η κιλοβατώρα, δηλαδή λιγότερο από το μισό της μεγάλης οικιακής και αυτό για λόγους κοινωνικούς, ώστε να μην επιβαρύνονται τα χαμηλότερα εισοδήματα.



Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός στη λιανική, άνοιξε για πάνω από 400.000 καταναλωτές, ενώ στη δραστηριότητα αυτή αναμένεται να εισέλθουν τουλάχιστον 3 εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποίες μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται κυρίως στις εισαγωγές και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του δικτύου μεταφοράς.



Κόντρα για τις χρεώσεις


Πεδίο διαμάχης μεταξύ της ΔΕΗ και του κυριότερου εναλλακτικού παρόχου, που αυτή τη στιγμή είναι η αυστριακή Verbund, αποτελούν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές Κυριακή η ΔΕΗ, βάλλει κατά των εναλλακτικών παρόχων, χωρίς πάντως να κατονομάζει τη Verbund, με το επιχείρημα ότι «μεταπωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανική χωρίς την επιβάρυνση αυτή και, συνεπώς, παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπώντας πελάτες από τη ΔΕΗ».



Επιπλέον ότι αμφισβητούν την υποχρέωση να χρεώνουν και αυτοί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κόστος από τα χαμηλά τιμολόγια προς πολυτέκνους, αγρότες κ.λπ.


Πηγές της αυστριακής εταιρείας επεσήμαιναν, πάντως, ότι τα τιμολόγια που προσφέρει, δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ μείον έκπτωση από 5%-20% για τις επιμέρους κατηγορίες, έχουν ενσωματωμένο το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.



Οι ίδιοι, παραδέχονται επίσης ότι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα κοινοτικά όργανα για το θέμα της συγκεκριμένης χρέωσης. Ωστόσο παρατηρούν ότι οι προσφυγές αυτές αφορούν πρωτίστως τη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους των ΥΚΩ και την αναδρομικότητα στον επιμερισμό των ΥΚΩ.





Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Vocabulary

Ένας έλλην Κύπριος επί αγγλοκρατίας, είχε υπηκοότητα κυπριακή αλλά ιθαγένειαν ελληνική. Αντίστοιχα ένα τουρκοκύπριος είχε κυπριακήν υπηκοότητα αλλά ιθαγένειαν τουρκική.

Η ιθαγένεια δείχνει το γένος ενώ η υπηκοότητα το κράτος.

Δυστυχώς στην παγκοσμιοποιημένην Ανανιακή Παπανδεϊκή Ελλάδα, όπου οι λαθρομετανάστες (ιρακινοί, τούρκοι, αφγανοί, άραβες, αφρικανοί, κτλ.) που φτάνουν στη χώρα μας δήθεν παράνομα δηλαδή τους αφήνουνε επί χρόνια επίτηδες να έρχονται,  παρομοιάζονται με τους έλληνες της Μικράς Ασίας που υποχρεώθηκαν μετά το 1922 να εγκαταλείψουν τις για χιλιετίες εστίες τους και να ερθουν στην Ελλάδα,  συσκοτίζουν επιτηδες τα πράγματα και αντί για υπηκοότητα λένε ότι θα τους δώσουν ιθαγένεια.

Ένας όμως Ιρακινός ή τουρκος μπορεί να γίνει υπήκοος έλληνας. Έλληνας όμως πώς να το κάνουμε ποτέ δεν θα γίνει και δεν πιστεύω ότι και ο ίδιος θα το θέλει.  Το θέλει όμως ό κ.Παπανδρέου και τα σκυλιά (δηλαδή εμείς) δεμένα.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ