Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ποιες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009 07:00

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, επέλεξε ομόφωνα τον πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, αρχηγό ΓΕΑ ως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στη θέση του στρατηγού Δημητρίου Γράψα, στον οποίο απένειμε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και ανέθεσε, επίσης ομόφωνα, τα καθήκοντα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Βασίλειο Κλόκοζα. Επίσης, ανέθεσε τα καθήκοντα του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας στον αντιπτέραρχο Ιωάννη Πατσαντάρα, έως τώρα διοικητή της Αεροπορικής Υποστήριξης.

Δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Ακόμη το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση του διοικητή Γ' Σώματος Στρατού / NDC - GR, αντιστράτηγου Παναγιώτη Γιαννόπουλου στη θέση του β' υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Θεοφανίδη στη θέση του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού / NDC - GR. Τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού θα ασκεί ο διοικητής 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, μη απαλλασσόμενος των λοιπών καθηκόντων του.

Επιπλέον, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση τού μέχρι σήμερα β΄ υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχου Κωνσταντίνου Καλαμάτα, στη θέση του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας και την τοποθέτηση τού έως τώρα υποδιοικητή της ΣΕΘΑ, υποπτέραρχου Κωνσταντίνου Ιατρίδη στη θέση του διοικητή της Αεροπορικής Υποστήριξης.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα δεχθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί, τον απερχόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγό Δημήτριο Γράψα και στις 11.00 τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

Τι αναφέρει η αντιπολίτευση για την «αλλαγή φρουράς»

«Η αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων στο Αιγαίο απαιτεί συγκροτημένη, συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας και όχι κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας», τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, η κα Παπανδρέου σημείωσε πως «οι έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν από τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η κα Παπανδρέου υποστήριξε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστη κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να μην υποτιμήσει την -κατά την εκτίμησή του- «μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό», καθώς «και την πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.». Οπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «αυτός ο ρόλος του στρατού και η αποστολή, που προωθούν από κοινού η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπηρετούν την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης, αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα».

Ο Συνασπισμός σημείωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις «πρέπει να είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην άμυνα της χώρας και όχι στις αμερικανονατοϊκές προτεραιότητες» και ζήτησε «να καταργηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δεν σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, υποστήριξε πως «η Τουρκία … ''πραγματοποίησε'' τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και μάλιστα για τους ίδιους λόγους που είχε απομακρυνθεί ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοραντής. Το σύνδρομο των πολιτικών απέναντι στο ναύαρχο Λυμπέρη κατά την κρίση των Υμίων συνεχίζεται 13 χρόνια μετά».

O κ. Ι. Γιάγκος.

Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί

O νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Ιωάννης Γιάγκος, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1951. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε. Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3.000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D. Παρακολούθησε τα προβλεπόμενα σχολεία της στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, καθώς και στο εξωτερικό και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις, καθώς και θέσεις διοίκησης. Έχει επίσης υπηρετήσει ως επιτελής στο SHAPE. Καθήκοντα αρχηγού ΓΕΑ ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2007.

Ο κ. Φ. Φραγκούλης.

Ο νέος αρχηγός του ΓΕΣ

O αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970, από την οποία αποφοίτησε 1ος το 1974. Υπηρέτησε ως διοικητής Υπομονάδας και Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επίσης, ως στρατιωτικός ακόλουθος από 29 Νοεμβρίου 1991 έως 16 Σεπτεμβρίου 1994 και ως ακόλουθος άμυνας από 15 Ιουλίου 1998 έως 30 Ιουνίου 2001 στην ελληνική πρεσβεία στην Aγκυρα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL). Υπηρέτησε ως επιτελής σε σύνταγμα, σε μεραρχία, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας (ΓΕΕΘΑ). Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ. Το 2004 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντού Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Το 2006 ανέλαβε τη διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ. Το 2007 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και ανέλαβε τη Διοίκηση του Β' ΣΣ και το 2008 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς.

Ο κ. Β. Κλόκοζας.

Ο νέος αρχηγός του ΓΕΑ

Ο αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας γεννήθηκε στην Αμφισσα το 1955. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1973 και αποφοίτησε το 1977 ως ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Εκτέλεσε καθήκοντα διοίκησης σε επίπεδο Μοίρας και Πτέρυγας. Τα πρόσφατα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τοποθετήσεις στο ΝΑΤΟ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής. Έχει πετάξει συνολικά 5.500 ώρες με μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/07/1699736.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου