Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

«Κλέβει θέσεις εργασίας η Κίνα»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 07:00

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Κίνας και ιδιαίτερα της πολιτικής, που ακολουθεί στο μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, εμφανίζεται ο Πολ Κρούγκμαν.
Σε άρθρο του στους New York Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος επισημαίνει ότι το Πεκίνο κρατάει σκοπίμως το νόμισμά του υποτιμημένο, κάτι που υπό τις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτό.
Με την πολιτική του αυτή μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν, το Πεκίνο ουσιαστικά «κλέβει» θέσεις εργασίας, που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν σε πιο φτωχά κράτη, που αναπτύσσονται με το ίδιο ταχείς ρυθμούς.
«Υπό κανονικές συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία θα ήμουν από τους πρώτους που θα απέρριπταν τις κατηγορίες ότι η Κίνα 'κλέβει' θέσεις εργασίας από άλλες χώρες, που τις έχουν ανάγκη.
Σήμερα ωστόσο αυτή είναι η σκληρή αλήθεια» επισημαίνει στο άρθρο χαρακτηριστικά.
Η Κίνα επιτρέπει ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης του νομίσματός της έναντι του δολαρίου. Όπως εξηγεί ο κ. Κρούγκμαν η πολιτική αυτή καθεαυτή δεν είναι παράλογη για μία αναπτυσσόμενη χώρα, της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε εύκολα να αποσταθεροποιηθεί από έντονες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες.
Η πολιτική αυτή μάλιστα βοήθησε την Κίνα κατά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του ΄90. Ωστόσο σήμερα οι κινεζικές αρχές έχουν φτάσει σε σημείο υπερβολής.
Ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 14% έναντι του ευρώ και 7% έναντι του γιεν, το κινεζικό νόμισμα δεν έχει μεταβληθεί παρά ελάχιστα. Οι συνέπειες από το αδύναμο γιουάν είναι εμφανείς σύμφωνα με το νομπελίστα Οικονομίας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Έως το 2001 ήταν σε λογικά επίπεδα. Σήμερα, όμως, η Κίνα εμφανίζει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, ενώ τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα έχουν υπερβεί τα 2 τρισ. δολάρια.
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Πολ Κρούγκμαν, οι μεγάλες αγορές στοιχείων ενεργητικού στις οποίες προχώρησε η Κίνα χάρη στα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη φούσκα της αγοράς στέγης και τελικά οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση.
Από τα πυρά του γνωστού οικονομολόγου δεν ξεφεύγει ωστόσο ούτε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν έχει αρκεστεί στο να εκφράσει «ανησυχία».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εξαιρετικά συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών αξιωματούχων έναντι της κινεζικής πολιτικής «δεν έχει ιδιαίτερη λογική».
Πηγή: The New York Times


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου