Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

20091111 Κλινική αποτοξίνωσης εθισμένων στο Ιντερνετ!







 

Κλινική αποτοξίνωσης εθισμένων στο Ιντερνετ!
Διαταραχές ύπνου απώλεια της αίσθησης χώρου - χρόνου δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον άγχος και κατάθλιψη ανήκουν στα συμπτώματα του εθισμού 13:19


 

    Θεραπεία για εθισμένους στο διαδίκτυο εφαρμόζει από αυτήν την εβδομάδα το Policlinico Gemelli της Ρώμης μια εξάρτηση που παρατηρείται όλο και συχνότερα στους νέους οι οποίοι βυθίζονται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και των chat σε σημείο που να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα.


 

 «Ο εθισμός στο Ιντερνετ τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να οδηγηθεί σ΄αυτόν ως και το 40% των χρηστών του διαδικτύου» εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης των εθισμένων στο διαδίκτυο ψυχίατρος Φεντερίκο Τονιόνι.


 

Διαταραχές ύπνου απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον άγχος και κατάθλιψη: τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο όρος τον οποίο υιοθέτησε πρώτος ο νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ιβαν Γκόλντμπεργκ μοιάζουν με αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.


 

«Περνάω όλο μου το χρόνο στο ίντερνετδε σταματώ παρά μόνο για φαγητό και ύπνο» δήλωσε ο 25χρονος Μάρκο ένας από τους πρώτους ασθενείς που κατέφυγαν στον Δρ. Τονιόνι.

 

«Αυτό έγινε σταδιακά. Αφιέρωνα σιγά σιγά όλο και περισσότερο χρόνο στο Facebook στο MSN και σε βιντεοπαιχνίδια ώσπου έγινε η μοναδική μου ασχολία» δήλωσε ο νεαρός αυτός φοιτητής των Οικονομικών.

Η ιδέα να επιστρέψει στην παλιά του ζωή όταν παρακολουθούσε τα μαθήματά του και έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του τού δημιουργεί έντονο στρες όπως εξομολογείται ο ίδιος κρατώντας σφιχτά στα χέρια του ένα πακέτο τσιγάρα.


Η θεραπεία που προτείνει το νοσοκομείο Policlinico Gemelli το μοναδικό στην Ιταλία εφαρμόζεται σε στάδια. Αρχικά ο ψυχίατρος εξετάζει ύστερα από μια ή περισσότερες συνεδρίες με τον πάσχοντα εάν ο εθισμός συνδέεται με μια άλλη λανθάνουσα ψυχιατρική νόσο που απαιτεί τη λήψη φαρμάκων. Στη συνέχειαοι ασθενείς συμμετέχουν δυο φορές την εβδομάδα σε ομαδικές συνεδρίες μιάμισης ώρας.


 

«Η ανταλλαγή συναισθημάτων μεταξύ των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη θεραπεία. Τούς δίνει τη δυνατότητα να μάθουν και πάλι να επικοινωνούν. Το Ιντερνετ είναι ένας εικονικός κόσμος πλούσιος σε αισθήσεις αλλά φτωχός σε συναισθήματα.


 

Στο Ιντερνετ έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ελέγχει τους άλλους και την εικόνα που στέλνει. Και δεν μπορεί να προδοθεί από τη γλώσσα του σώματος» εξηγεί ο Τονιόνι.

 

Τα άτομα ηλικίας από 15 ως 40 ετών είναι πιο επιρρεπή στην εξάρτηση αυτή.

 

«Οι πιο νέοι που έχουν μεγαλώσει με το Ιντερνετ έχουν αναπτύξει νέους τρόπους σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας. Για πολλούς από αυτούς η ιδέα εξάρτησης από το Ιντερνετ είναι αδιανόητη. Το βρίσκουν πολύ φυσιολογικό να περνούν το χρόνο τους στο διαδίκτυο» δηλώνει ανήσυχος ο δρ. Τονιόνι.


 

 

 

 





FREE Animations for your email - by IncrediMail! Click Here!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου