Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Απο-γκετοποίηση τώρα


Σειρά δράσεων για την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς και δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές19:44

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης, επιβεβαίωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών της κυβερνητικής διάσκεψης του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.





Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ο κ.Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης» που αφορούν την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών, τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη μέτρων που αφορούν:

  • την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες
  • την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επισήμανε το συμβολισμό της διοργάνωσης του Φόρουμ στην Ελλάδα η οποία «γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει μετανάστευση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσωπική και οικογενειακή εμπειρία «μετανάστευσης και προσφυγιάς» που έχει βιώσει, λέγοντας ότι ήταν για εκείνον «μια μεγάλη διαδικασία παιδείας, απόκτησης γνώσης για όλους λαούς και τις παραδόσεις, τη λειτουργία της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αλληλεγγύης».

Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση του φαινομένου της μετανάστευσης ως ενός «μεγάλου σχολείου» που διδάσκει αλληλοκατανόηση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ λαών και τη δημοκρατία μεταξύ των ανθρώπων.

Καμμία ανοχή στα δίκτυα εκμετάλλευσης ανθρώπων

Στην ομιλία του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κατέγραψε προκλήσεις που απαιτούν άμεση δράση για τα θέματα μετανάστευσης: την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση των μεταναστών κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών από παράνομα κυκλώματα.

Ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση «χτυπά» κυρίως τους μετανάστες οι οποίοι δεν διαθέτουν δίχτυ προστασίας και καταγράφουν συνήθως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

«Οι μετανάστες γίνονται εύκολα αποδιοπομπαίοι τράγοι για χαμηλά ημερομίσθια και για την απώλεια θέσεων εργασίας» επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο κ. Μπάν περιέγραψε την απειλή των κλιματικών αλλαγών στην αύξηση των περιβαλλοντικών μεταναστών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Τέλος με την έκφραση «καμία ανοχή» έδωσε το στίγμα του ΟΗΕ στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων ιδιαιτέρως τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Επιτελικό κέντρο συντονισμού της κυβέρνησης

Την ίδρυση ενός επιτελικού κέντρου συντονισμού για την εφαρμογή των πολιτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους μετανάστες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο παγκόσμιο φόρουμ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης οι οποίοι θα είναι :

  • η καθιέρωση απλών και ευέλικτων διαδικασιών αλλά και η παροχή έγκυρων τίτλων παραμονής στους νόμιμους μετανάστες
  • η αποτελεσματική "σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις" διαχείριση του αυξαηνόμενου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις «στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ομαλότητας και ασφάλειας για πολίτες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής που είναι αναγκαίο για τη δημιουργία όρων ανάπτυξης στη χώρα προέλευσής τους με τη δική τους συνδρομή, έχοντας ως προαπαιτούμενο τη διεθνή συνεργασία».

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου