Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011


ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΚΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Στο κόκκινο Τουρκία - Ισραήλ

Η Αγκυρα προχωρεί σε άμεση απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη. Υποβαθμίζονται οι διπλωματικές σχέσεις και αναστέλλονται στρατιωτικές συμφωνίες με το Τελ Αβίβ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Η Aγκυρα προχώρησε χθες στην απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς και στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και την αναστολή των στρατιωτικών συμφωνιών με το Ισραήλ μετά την έκθεση του ΟΗΕ για τον στολίσκο αρωγής προς τη Γάζα και την άρνηση της χώρας να ζητήσει συγνώμη για την επίθεση που στοίχισε το 2010 τη ζωή σε εννέα Τούρκους.
"Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Ολοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτόν, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη", ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην έκθεση του ΟΗΕ για την επιδρομή στο πλοίο Mavi Marmara, η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας των "New York Ti-mes", αναφέρεται ότι ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.
"Αδικη" και "δυσανάλογη" χαρακτήρισε την έκθεση η Χαμάς, ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης είναι απαράδεκτα και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ τη χαρακτήρισε "άκυρη". "Η έκθεση Πάλμερ δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς, αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις συμμαχικές χώρες.
Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγνώμη του Ισραήλ. Η Τουρκία αυτό περίμενε στην πραγματικότητα", δήλωσε ο Γκιουλ και πρόσθεσε: "Αντί γι' αυτό, τα γεγονότα ξεχάστηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών μας δεν προστατεύτηκαν και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αποφασιστικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα".
Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου "διεξάγει διαβουλεύσεις" για να αποφασίσει την απάντηση που θα δώσει στην Τουρκία, ενώ άλλος αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι "οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πήγαν χρόνια πίσω".
ΔΕΣΜΗ 5 ΜΕΤΡΩΝ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε χθες 5 μέτρα εναντίον του Ισραήλ:
1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.
2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό τον λόγο θα λάβει όσα μέτρα θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.
4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010, ενώ ξεκινά ανάλογη διαδικασία και στον ΟΗΕ.
5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου