Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Αγωνία στην Ευρώπη

της Ελίνας Γαληνού  
Η συνάντηση στην Πολωνία, ήταν τελικά καταλυτική. Οι Ευρωπαίοι τίναξαν τα πέτα τους ενώ η γερμανική πολιτική κρίση κορυφωνόταν και τα έψαλαν στην Ελλάδα από την καλή. Δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν εμπιστεύονται πια την ελληνική κυβέρνηση και δεν θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή πλέον, τον πρωθυπουργό. Η τρόικα αρνείται να ορίσει νέο ραντεβού αν δεν ολοκληρωθούν κάποιες δεσμεύσεις που προορίζονταν για τέλος..Αυγούστου, ενώ η 6η δόση αμφισβητείται επίσημα υπό το ενδεχόμενο να ζητηθούν εμπράγματες εγγυήσεις και από άλλες χώρες της ευρωζώνης εκτός της Φινλανδίας. 
Με λίγα λόγια, το περίφημο "πακέτο διάσωσης" για το οποίο παιάνιζε ο πρωθυπουργός εκείνο το βράδι της 23ης Ιουλίου, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Φαντασία δεν χρειάζεται μάλλον για το τι σημαίνει αυτό. Πρώτα απ΄όλα, ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας είναι προ των πυλών. Δεύτερο, ότι η χώρα θεωρείται από την Ευρώπη, άκρως επισφαλής λόγω της ετοιμοθάνατης οικονομίας της και της υποβόσκουσας κοινωνικής αναταραχής. Κυρίως όμως, λόγω της πολιτικής της ανεπάρκειας, πράγμα που δυστυχώς για όλους, άργησαν να αντιληφθούν οι κορυφαίοι της Ευρώπης!
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κατάρρευση, όπως αποτιμούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Αναζητούνται τρόποι να προστατευτεί η ευρωζώνη και οι ευρωπαικές τράπεζες, θέματα που άλλωστε συζητήθηκαν προχτές στην Πολωνία. Ισως διότι το σήμα κινδύνου άναψε φωτάκι όσον αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης η οποία συνεχίζει να απειλείται καταιγιστικά από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι το ευρώ στηρίζεται σε γυάλινα πόδια και άνευ μιας ασφαλούς θωράκισης ίσως να μην καταφέρει να επιβιώσει. Η ευρωζώνη πράγματι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε φαύλο κύκλο μεταξύ κρατικών χρεών, χρηματοδότησης τραπεζών και ύφεσης. Οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους ενισχύονται ενώ οι επισφάλειες τραπεζικής χρηματοδότησης αυξήθηκαν τελικά αντί να περιοριστούν, παρ΄όλους τους ευρωπαικούς μαραθώνιους και τη συμφωνία της 23ης Ιουλίου. Ο καρκίνος της κρίσης, εξαπλώνεται επικίνδυνα στις ευρωπαικές χώρες. Αυτή η κατάσταση, εντείνει την αναγκαιότητα διασφάλισης των τραπεζικών πόρων που υπάρχουν, το ταχύτερο δυνατόν. Η ΕΚΤ σκέπτεται να προχωρήσει σε ενίσχυση των ευρωπαικών τραπεζών σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, δανείζοντας τις ευρωπαικές με δολλάρια. Αρα, το ευρώ επανεγκλωβίζεται από το δολλάριο...και ο νοών νοήτω.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι η ευρωζώνη χάνει τον ύπνο της για καλά, καθώς διαπιστώνεται ότι το ευρώ χάνει ολοένα έδαφος με την εξάπλωση της κρίσης. Και όσο διαρκεί αυτό το θρίλερ, η Ελλάδα είναι και παραμένει μέρος του προβλήματος, αλλά η κατάστασή της με την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησής της, η οποία συνεχώς αποτυγχάνει να εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε, επιδεινώνεται εκρηκτικά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως, έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους ως προς αυτό. Αργησαν δυστυχώς να αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με μη αξιόπιστους συνομιλητές, οι οποίοι εύκολα υπόσχονται τα δυσκολότερα, αλλά αδυνατούν να εκτελέσουν ακόμα και τα αυτονόητα. Τώρα που το βλέπουν καθαρά πια, είναι σχεδόν αργά για να γυρίσουν πίσω. Ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την ευρωζώνη, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει και για μας και για τους εαυτούς τους. Πλήν όμως, δεν έχουν πλέον μεγάλες αντοχές για να το αποτρέψουν και το ομολογούν...
Στην παρούσα φάση λοιπόν, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι μια έφοδος οικονομικού οξυγόνου, που θα της διασφαλίσει για κάποιο διάστημα τη συντήρηση των υπαρχόντων πόρων της και ίσως, τη δημιουργία κάποιων επιπλέον. Ετσι μόνο θα απομακρυνθεί ο άμεσος κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσής της, πράγμα που θα σήμαινε ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και είναι πασιφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο αδυνατεί να υπηρετήσει αυτήν την γραμμή αλλά οδεύει ολοταχώς τη χώρα σε χρεωκοπία. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, καταστρεπτική για μας και την ευρωζώνη, μόνο τις τιμές ασφαλίστρων κινδύνου ευνοεί τελικά και τους μεσίτες του ξεπουλήματός μας...
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7757.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου