Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κόψε,κόψε,κόψε! Το δόγμα Μπεγλίτη


Κόψε,κόψε,κόψε! Το δόγμα Μπεγλίτη δεν κάνει διακρίσεις και γι΄ αυτό προκαλεί τεράστιες,αντιδράσεις,αντιστάσεις και τελικά οργή! 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΕΚΟΕΜΣ,το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μειώνεται με προοπτική να κοπεί ,έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. 
Η ΑΝΕΑΕΔ με ανακοίνωσή της καταγγέλει την “απαθή και αδιάφορη στάση του ΥΕΘΑ”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει αποδεχθεί την εισήγηση του προέδρου του ΜΤΣ για μείωση του ΕΚΟΕΜΣ κατά 25%, αναδρομικά(!) από 1-1-2011, με επίπτωση την μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων του Στρατού Ξηράς (ΕΚΟΕΜΣ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Οι ίδιες φήμες μάλιστα, φέρουν να δρομολογούνται αντίστοιχες κινήσεις και στα άλλα Μετοχικά Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Η ΑΝΕΑΕΔ τονίζει σε ανακοίνωσή της:

“Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, που ίσως να προοιωνίζει και την πλήρη κατάργησή του (η οποία αναφέρεται σαφώς στις γνωστές μελέτες που συχνά πυκνά επικαλείται ο υπουργός), δημιουργεί πρόσθετη οργή και αγανάκτηση στους απόστρατους, αλλά και στους ενεργούς στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, που εν μέσω του τυφώνα των φόρων και των περικοπών των αποδοχών, βλέπουν να πυρπολείται ακόμη ένα κομμάτι από το εισόδημα τους. Επιπρόσθετη δε οργή δημιουργεί το γεγονός ότι ο ΕΚΟΕΜΣ είναι πρακτικά αδύνατο να πέσει σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών αφού:

Ο λογαριασμός αυτός είναι αυτόνομος, αυτοχρηματοδοτούμενος, πλήρως ανταποδοτικός και χωρίς ίχνος επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό

Δεν υφίσταται ίχνος εισφοροδιαφυγής ή εισφοροαποφυγής, τόσο από τους μετόχους ενεργούς στρατιωτικούς, όσο και από τους αντίστοιχους μερισματούχους απόστρατους.

Το συνολικό διανεμητέο βοήθημα υπολογίζεται, αφού έχει αφαιρεθεί από τα έσοδα του Λογαριασμού το ποσό που αφορά στα πάσης φύσης λειτουργικά και διοικητικά έξοδα και επιπρόσθετη αποθεματοποίηση 10%. Άρα, στα 14 χρόνια λειτουργίας, του δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει πρόβλημα αδυναμίας καταβολής του βοηθήματος.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, παρά το γκρέμισμα και του ΕΚΟΕΜΣ να εμπίπτει στο κύκλο «αμαρτιών» του ΜΤΣ. Έναν κύκλο, τον οποίο έχουν καταδείξει, τόσο ο νυν πρόεδρος του ΜΤΣ στην γνωστή φράση του «Το ΜΤΣ δεν έφθασε εδώ τυχαία δεν ήταν παιδί που σκόνταψε και έπεσε. Κάποιοι το έφθασαν σ’ αυτό το σημείο και θεωρώ ότι και τα ΔΣ/ΜΤΣ των τελευταίων ετών δεν ήσαν αμέτοχοι με τις πράξεις και τις παραλήψεις», όσο και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας σε κατά καιρούς δηλώσεις τους. Έναν κύκλο, ο οποίος δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει κλείσει όταν, χωρίς καμία απόφαση θεσμικού οργάνου,  υφαρπάζονται τα αποθεματικά του ΕΚΟΕΜΣ (34.000.000 € μέχρι το τέλος του 2010) και όταν το Υπ. Οικονομικών κατάσχει, με άγνωστες διαδικασίες, τις εισφορές των μετόχων του ΜΤΣ, οδηγώντας το σε τεχνητή ασφυξία και σε προδιαγεγραμμένο θάνατο.

Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε αναγκαίο να επαναλάβουμε, ότι οι στρατιωτικοί είναι η μόνη κατηγορία Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν οφείλουν δεκάρα σε κανέναν, με την Πολιτεία να τους κατάσχει την περιουσία τους και παράλληλα να τους επιβάλει επιπρόσθετες υπέρογκες μειώσεις στα εισοδήματά τους, τη στιγμή που η ίδια δεν τολμά να πράξει το ίδιο, τόσο προς τους οφειλέτες φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής των 40 και πλέον δις €, όσο και προς αυτούς τους Δημόσιους λειτουργούς και προνομιούχους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, που παραδοσιακά χαϊδεύει και οι οποίοι απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα αποδοχές υπερδιπλάσιες του ΑΓΕΕΘΑ.

Με τις από 18-7-2011 και από 22-7-2011 επιστολές μας, προς τον κ. ΥΕΘΑ και προς το Υπ. Οικονομικών και Γενικό Επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης αντίστοιχα, είχαμε κάνει τις παρακάτω εκκλήσεις:

Να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον πρόεδρο του ΜΤΣ, τουλάχιστον με τη διενέργεια μιας Διοικητικής Εξετάσεως, ώστε να εντοπισθούν οι παραλήψεις και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες και

Να αναληφθεί η πρωτοβουλία για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο του ΜΤΣ, της τελευταίας 40ετίας, προκειμένου πέσει άπλετο φως και ενημερωθούν αυτοί που καλούνται να πληρώσουν λάθη αυτών που δείχνει πως γνωρίζει ο πρόεδρος του ΜΤΣ.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, διατηρεί την απαθή στάση, έως προκλητική αδιαφορία του, για την ανάληψη των ενεργειών που θα συμβάλλουν στην πλήρη διαλεύκανση, τόσο της πραγματικής κατάστασης του ΜΤΣ, όσο και στον εντοπισμό και κολασμό ευθυνών και υπευθύνων, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ετοιμάζει το νέο χτύπημα εξόντωσης των στρατιωτικών με τη νέα μείωση κατά 25% στο ΕΚΟΕΜΣ.

Θέλουμε να θυμίσουμε ειδικά στον Πρόεδρο του ΜΤΣ, την δέσμευση του για παραίτηση σε περίπτωση που δεν θα εξαγγέλλετο πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως επίσης και την κοινή πρακτική ότι ένας αποτυχημένος μάνατζερ σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ή παραιτείται ή τον παραιτούν. Και δυστυχώς κύριε Πρόεδρε το λιγότερο που ισχύει είναι ότι είστε αποτυχημένος.
         

Τέλος, και εάν αληθεύουν οι φήμες και πληροφορίες για την περικοπή του ΕΚΟΕΜΣ, θέλουμε να συγχαρούμε τους κκ. ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και πρόεδρο του ΜΤΣ, που βρήκαν τον καταλληλότερο τρόπο για να ενισχύσουν το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτικών, σε αυτή την ιδιάζουσα χρονική συγκυρία”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου