Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της Ευρωζώνης

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος προωθούν Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο θα περιορίζεται στις χώρες που πρεσβεύουν τη δημοσιονομική ορθοδοξία. Το "κίνημα του Νότου" καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Γερμανίας και ζητεί έμπρακτη αλληλεγγύη με ευρωομόλογα και ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ

Το Σύμφωνο που προωθούν Μέρκελ - Σαρκοζί θα στηθεί στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, δηλαδή θα βασίζεται σε διακρατικές συμφωνίες και οι χώρες που θα μετέχουν θα δεσμεύονται από αυστηρούς κανόνες
Το Σύμφωνο που προωθούν Μέρκελ - Σαρκοζί θα στηθεί στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, δηλαδή θα βασίζεται σε διακρατικές συμφωνίες και οι χώρες που θα μετέχουν θα δεσμεύονται από αυστηρούς κανόνες
Εν μέσω έντονων και αυξανόμενων ευρωπαϊκών αντιδράσεων σχετικά με την αδιαλλαξία της Γερμανίας για την έκδοση ευρωομολόγων και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, Μέρκελ και Σαρκοζί προωθούν, από κοινού, ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο της περιθωριοποίησής του και των μεγάλων κινδύνων για το ευρώ, το "κίνημα του Νότου", όπως έγραψε και αναλυτικά χθες το "Εθνος της Κυριακής", δραστηριοποιείται καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της Γερμανίας και ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιέζοντας τη Μέρκελ να δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου και την εξασφάλιση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Το νέο αυτό Σύμφωνο θα στηθεί στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν (για την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων), δηλαδή θα βασίζεται σε διακυβερνητικές συμφωνίες και θα περιορίζεται μόνο στις χώρες που πρεσβεύουν τη δημοσιονομική ορθοδοξία.
Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο Σύμφωνο θα δεσμεύονται για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Επιβάλλοντας τις δύο ταχύτητες εντός του ευρώ, Βερολίνο και Παρίσι επιθυμούν αυτό το νέο Σύμφωνο να τεθεί τάχιστα σε ισχύ -από τις αρχές του επόμενου έτους- λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που κρύβει πολλές παγίδες, τόσο στο να συμφωνηθεί από τους "27" όσο και στο να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια ή μέσω δημοψηφισμάτων.
Η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές
Η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές
Μηνύματα
Η πρωτοβουλία αυτή ισοδυναμεί με την καθιέρωση ενός σκληρού πυρήνα εντός της Ευρωζώνης και τον παραγκωνισμό των αδύναμων κρίκων. Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση κοινοτικού Βορρά και Νότου, με την περιφέρεια της Ευρωζώνης να ζητεί έμπρακτη αλληλεγγύη, προειδοποιώντας ότι το διακύβευμα είναι τελικά η διάσωση του ευρώ και όχι η στήριξη μεμονωμένων χωρών.
Ο κοινοτικός Νότος κατηγορεί ευθέως την Α. Μέρκελ ότι με την αντιευρωπαϊκή της στάση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα και "παίζει με μια φωτιά που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες".
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής»
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής»
Για τους λόγους αυτούς, οι χώρες του Νότου καθιστούν σαφές ότι η "σημερινή έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτες και εξαιρετικές απαντήσεις" και ζητούν τη θέσπιση εργαλείων που θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Το δίπτυχο "ευρωομόλογα - ενίσχυση της ΕΚΤ" είναι το αίτημα του ευρωπαϊκού Νότου, που θεωρεί ότι σε αυτές τις δώδεκα ημέρες που υπολείπονται ως τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες "από το σύνολο της Ευρωζώνης με στόχο τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά". Πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε γενναίες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες με γνώμονα τη βιώσιμη επιβίωση του ενιαίου νομίσματος.
Πάντως, στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γαλλογερμανικό εγχείρημα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στη λογική του "βόρειου και νότιου ευρώ".
Η δυσαρέσκεια των θεσμικών παραγόντων της ΕΕ επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι, για ακόμη μία φορά, παρακάμπτεται η λεγόμενη "κοινοτική μέθοδος", δηλαδή ο ρόλος της Επιτροπής, του Συμβουλίου υπουργών και της Ευρωβουλής προς όφελος της διακυβερνητικής συνεργασίας.
Πάντως, Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται να αδιαφορούν για αυτές τις αντιδράσεις και, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο Σύμφωνο εντός της εβδομάδας.
Βερολίνο: Προϋπόθεση το Σύμφωνο
Κλειδί για τις εξελίξεις ο νέος ρόλος της ΕΚΤ
Καθοριστικός παράγοντας στην πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας είναι ο ρόλος της ΕΚΤ. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί φόρμουλα που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ με πιο ισχυρές παρεμβάσεις στις κεφαλαιαγορές, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος τονίζει πως "εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, τότε η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει".
Αυτό λοιπόν που αναμένει η Φρανκφούρτη είναι αποφάσεις για στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, εξέλιξη που "θα λύσει τα χέρια" της ΕΚΤ, προκειμένου να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων και με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών. Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, το νέο Σύμφωνο θα είναι η προϋπόθεση που θα θέσει το Βερολίνο, ώστε να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα συνδυαστούν με την αναμενόμενη συμφωνία των "27" για να κινηθεί η διαδικασία τροποποίησης της Συνθήκης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η πρόταση για το νέο Σύμφωνο θα επισκιάσει τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Νικολά Σαρκοζί με αντικείμενο την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, την ερχόμενη Πέμπτη στη γαλλική πόλη Τουλόν.
Υπ. προϋπολογισμού Γαλλίας
Το Σύμφωνο θα ισχύει για όλους
"Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήριος δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς, με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες" δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές.
"Η Ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών" ανέφερε η Πεκρές, διευκρινίζοντας ότι το Σύμφωνο θα ισχύει "για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης".
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63571761

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου