Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η κυριαρχία στην Μεσόγειο δεν χαρίζεται, αποκτάται με ίδιες δυνάμεις

Από factorx στις 02/02/2012

Share
Ενώ στην χειμαζόμενη Ελλάδα ασχολούμεθα με τις αγκαλιές των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου  τα τσαλίμια του «μειλίχιου» διαπλεκόμενου κ. Κουβέλη και το ΤΕΕ ασχολείται  το φλέγον επιστημονικό ζήτημα διοργανώσεως σεμιναρίων μηχανικών για τα …πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας των κατοικιών κάποιοι αλλοι σχεδιάζουν το ενεργειακό και γεωπολιτικό τους μέλλον στην ευρύτερη περιοχή μας…
Εκεί που εμείς μετά την  FRONTEX (νομίζομε οτι…) βρήκαμε αλλους να μας φυλούν τα σύνορα και να διασφαλίζουν την …κυριαρχία μας στα εικαζόμενα η πραγματικά «φιλέττα» υδρογονανθράκων οι Τούρκοι μεθοδικά «κτίζουν « μια αεροναυτική – στρατηγική παρουσία περιφερειακής Υπερδυνάμεως. Στήνουν εναν μηχανισμό  που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε  κάθε αποστολή προβολής ισχύος και στρατηγικής αποτροπής, με αντικειμενικό σκοπό την υποστήριξη των εθνικών διεκδικήσεως στο νέο Ελντοράντο.
Ετσι η Τουρκική πολεμική βιομηχανία, απο κοινού με τα Πανεπιστήμια (που δεν εχουν «πανεπιστημιακό ασυλο»…) και τους Τούρκους ερευνητές – μηχανικούς που δεν επαιτούν «ερευνες» αξιοπιστίας  του δικτύου απο την κάθε Vodafon  η ελεημοσύνες των 35,000 € για το «ψηφιακό μέρισμα» εκπόνησε εναν «οδικό χάρτη» για την  αυτονόμηση της Τουρκίας στους τομείς της εγκαίρου προειδοποιήσεως, της στρατηγικής αποτροπής και της στοχοποιήσεως με οπλα ακριβείας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οπως βλέπομε στην εικόνα 1 πρόκειται για ενα «γαλαξία» δορυφόρων αναγνωρίσεως στο οπτικό και το υπέρυθρο φάσμα, εγκαίρου εντοπισμού – ιχνηλατήσεως εχθρικών πυραυλικών μέσων, ακόμη και για ΑΥΤΟΝΟΜΟ περιφερειακό σύστημα δορυφορικής τοποθετήσεως… Ενα ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ  GPS  με απλά λόγια, που θα καθιστά την  καθοδήγηση των οπλων ακριβείας οπως οι καθοδηγούμενες με GPS βόμβες η βλήματα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ απο τις εκάστοτε διαθέσεις των Αμερικανών η του …μυθικού «Γαλιλαίου» της ΕΕ…
Η διάσταση «δορυφόρος εγκαίρου προειδοποιήσεως» είναι σαφής και στοχεύει  ευθέως την (πιθανή) απόκτηση υποστρατηγικών οπλων οπως ο Scalp naval απο το Ελληνικό ΠΝ, ισχυροποιεί τις Τουρκικές απαιτήσεις  ως πρός τα δεδομένα που συλλέγει το ΝΑΤΟικό αντιβαλλιστικό ραντάρ της Mαλάτειας , «πιέζει» το Ισραήλ που διαθέτει βλήματα εκτοξευόμενα απο  ΥΒ Dolphin και δείχνει σε Ιράν, Αίγυπτο και Συρία «ποιός ειναι το τοπικό Ισλαμικό αφεντικό»…
Οσον αφορά στους δορυφόρους αναγνωρίσεως η σε εκείνους των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, τα πράγματα είναι προφανή. Πρόκειται για «πολλαπλασιαστές ισχύος» κάθε σύγχρονης Δυνάμεως και θα ελεγα για sine qua non απαίτηση για κάθε φιλοδοξία περιφερειακής  επιβολής . Ως ενα βαθμό εξισοροπεί την απουσία της Τουρκίας απο το Ευρωπαικό πρόγραμμα HELIOS συλλογής δορυφορικών  δεδομένων υψηλής αναλύσεως και στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας.

Συνολικά το πρόγραμμα εγγράφεται σε μια προοπτική τεχνολογικής αναβαθμίσεως  των Τουρκικών ΕΔ και της ΕΘΝΙΚΗΣ πολεμικής βιομηχανίας με γνώμονα την ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ – κατά το δυνατόν – απο το ΝΑΤΟικό πλέγμα.
Η πορεία αυτή δεν είναι ανέφελη. Πέραν του ολοένα  αμφισβητούμενου Τουρκικού «οικονομικού θαύματος» και των στοιχείων που προαναγγέλουν κρίση, προφανώς η εκτόξευση των δορυφόρων απαιτεί την σύμπραξη με αλλες δυνάμεις, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Εάν ομως εκτιμηθεί η επένδυση των Τούρκων στην βαλλιστική τεχνολογία (Kasirga, Yildirim…) είναι αυτονόητο οτι επιδιώκεται η αυτονόμηση και στο πεδίο αυτό. Και  μάλιστα πρόκειται για δυο συνεργικές επιδιώξεις : Η εκτόξευση δορυφόρων και η ανάπτυξη βαλλιστικών βλημάτων μέσου βελληνεκούς (IRBM) είναι στενά συνδεδεμένες και απαιτούν συναφή τεχνολογική ωρίμανση.
Επίσης, οι Τουρκοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω  της ρήξεως με το Ισραήλ : Η ισραηλινή ELOP, κορυφαία στην ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων (απαραίτητων για τους δορυφόρους αναγνωρίσεως) ΔΕΝ παραχωρεί τεχνογνωσία στις Γαλλικές και Ιταλικές εταιρείες που εμπλέκονται με την ολοκλήρωση των αναγνωριστικών διρυφόρων Gokturk για προφανείς λόγους ασφαλείας.
Ομως οι Τουρκοι συμπράττουν (ηδη εχουν συμπράξει για την ανάπτυξη του αρματος ΑLTAY και για αλλα προγράμματα) με την Ν. Κορέα, «υπερδύναμη» στον τομέα των ηλεκτρονικών και των ηλεκτρο-οπτικών, χώρα που εχει επιπλέον αναπτύξει βλήματα τύπου cruise με βελληνεκές της τάξεως των 1000 χλμ., συνεργάζονται στενά στον αμυντικό τομέα με το Πακιστάν (βλ. και πτώση του Τ-37 C με πακιστανό χειριστή…) ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ και κυρίως επενδύουν στην στρατιωτική ερευνα και ανάπτυξη.
Γιαπαράδειγμα η ASELSAN παράγει σε σειρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (εικ. 2) και εχει εγκαταστήσει σε ολα τα δυτικά παράλια της χώρας και στην Αγκυρα αυτόχθον σύστημα ασφαλών επικοινωνιών ενώ ολόκληρη η Τουρκία καλύπτεται απο δίκτυο διαφορικού (υψηλής ακρίβειας με επίγεια διόρθωση σφάλματος) GPS τοπικής αναπτύξεως. Συγκρίνετε με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του ΕΣ που ευρίσκεται …στα δικαστήρια απο το 2006 (!) ενώ «φαγώθηκαν» 50 εκ. € και την  κάλυψη με δίκτυο ασφαλών επιοινωνιών (ΤΕΤΡΑ) ΜΟΝΟ στην Αττική με το διαβόητο C4I…
Τα παραπάνω συνάδουν βεβαίως και με την συμπεριφορά των δυο χωρών στο θέμα της ΑΟΖ και των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Την τακτική του «ψόφιου κοριού» η Ελλάδα, με «ανακήρυξη ζώνης ερευνών» που σταματά …εξω απο το δάσος με τον κακό λύκο !
Τρίβομε τα χέρια μας γιατί πότε οι Ισραηλινοί, πότε Αγγλο- Γάλλοι και Αμερικάνοι, ακόμη και Ρώσσοι  «εγγυώνται» την ασφάλεια των Ελληνικών πόρων στην Α. Μεσόγειο και ερμηνεύομε με θεολογικό ζήλο τους χρησμούς κάθε ξένου ανθυπο – κρατικού παράγοντα για το Κατελόριζο ως «αμυντική θωράκιση» της εθνικής κυριαρχίας !
Γιατί να στραφούμε στην  ερευνα, στην σκληρή δουλειά και την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας ; Εξ’αλλου η «βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο Τουρισμός»… και η οικοδομή, εσχάτως δε και η μαγειρική !
Parsifal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου