Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στο κόλπο με το κοίτασμα Λεβιάθαν Gazprom και Total!

Αποστολή με email Αποστολή με email |
Μια πολύ θετική εξέλιξη και για τα ελληνικά συμφέροντα φαίνεται πως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ο πλούτος των κοιτασμάτων της περιοχής φέρνει πιο κοντά εταιρίες και χώρες που στο παρελθόν αντιμετώπιζαν προβλήματα…
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η γαλλική εταιρία Total, διερευνούν την πιθανότητα συμμετοχής στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, συνεργαζόμενες με την Noble Energy. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική τόσο από ενεργειακής όσο και – κυρίως – από γεωπολιτικής άποψης όπως θα εξηγήσουμε. Να θυμίσουμε καταρχάς, ότι οι δυο εταιρίες έχουν ανοικτό κανάλι επικοινωνίας για συνεργασία στο κοίτασμα Στόκμαν, στη Θάλασσα του Μπάρεντς…
Το ότι Gazprom σημαίνει Ρωσία και μάλιστα το «μακρύ χέρι» της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δεν βλέπει μόνο οικονομικά συμφέροντα και νούμερα αλλά και σφαίρες γεωπολιτικής επιρροής, είναι γνωστό. Το ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ θα πρέπει αν θεωρούνταν έως πρόσφατα τουλάχιστον ως προβληματικές είναι επίσης γνωστό. Οι Ρώσοι θεωρούνται ως εταίρος – έστω ευκαιριακός – με τον μεγάλο αντίπαλο, ή μάλλον τη μεγάλη απειλή για το εβραϊκό κράτος, το Ιράν.
Επίσης, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και η ιστορία της ανάμιξης της πρώην ΕΣΣΔ στη χώρα, θα μπορούσαν θεωρητικά να ανοίξουν τον δρόμο για να επιχειρήσει η Ρωσία του Πούτιν να προσφέρει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι μια εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική παρουσία και βοήθεια, ανακατεύοντας επικίνδυνα την «τράπουλα».
Εάν συμμετάσχει η Gazprom στις εξορύξεις θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την ακώλυτη συμμετοχή της και στα κυπριακά κοιτάσματα για τα οποία έτσι κι αλλιώς έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον, αρχικά για δυο «οικόπεδα». Στους διεθνείς ενεργειακούς κύκλους τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούνται ως «ενιαίος χώρος», κάτι που προφανώς έχει ευεργετικές συνέπειες στην ασφάλεια της νήσου και τις προοπτικές θετικής για τα ελληνικά συμφέροντα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στο νησί.
Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε πολύ εύκολα να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τα ελλαδικά κοιτάσματα, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια. Το «defence-point.gr» έχει πολλάκις επισημάνει ότι η σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Τουρκία και ασκεί θετική επίδραση στην ελληνική ασφάλεια.
Και η γαλλική Total όμως μόνο αμελητέα ποσότητα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Γαλλία έχει υπογράψει προωθημένο αμυντικό σύμφωνο με την Κύπρο το οποίο θα μπορούσε εύκολα να συνδυαστεί με το αντίστοιχο ισραηλινό, με ότι αυτό θα συνεπαγόταν για την κυπριακή ασφάλεια και την ακώλυτη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που θα βοηθήσει τον Ελληνισμό της Κύπρου να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.
Εν κατακλείδι και οι γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά από μια συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης και κυρίως το θέμα της Συρίας, αλλά και η απειλή που συνιστά η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ για την ασφαλή άντληση των υδρογονανθράκων. Γενικότερα, το «παιχνίδι» στην περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται πολύ σύντομα και οι ελλαδικές κινήσεις ώστε να διεκδικηθεί η συμμετοχή στα κρατικά και επιχειρηματικά «σχήματα» που διαμορφώνονται, ώστε η Ελλάδα να κάνει αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση.
Το θέμα είναι πόσο ικανή θα αποδειχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει σε αυτές τις διαδικασίες, εγκαταλείποντας τη λογική του λογιστή που την έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζημιά στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου