Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Έναρξη συνομιλιών της κοινοπραξίας του Αγωγού TAP με την Ελλάδα


. Διεθνή

Έναρξη συνομιλιών της κοινοπραξίας του Αγωγού TAP με την ΕλλάδαΠρόκειται, όπως επισημαίνεται, για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη χώρα. Η υλοποίησή της, ωστόσο, εξαρτάται από την απόφαση που αναμένεται στις αρχές του 2013 από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα επιλεγεί για να τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.
Ανταγωνιστής του TAP είναι ο αγωγός Ναμπούκο που δεν περνά από την Ελλάδα, ενώ ο TAP σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.
Ο Country Manager του TAP για την Ελλάδα Rikard Scoufias, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί σημείο- κλειδί ενόψει της επιλογής της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ.
Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση. Μέτοχοι του TAP είναι οι εταιρίες Axpo (Ελβετία) με 42,5% η Νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
...Βλέποντας κανείς, ειδικά το κομμάτι που αφορά τα συμφέροντα της Γερμανίας και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται, γιατί διώξαμε την Ρωσία από δίπλα μας και μία άμεση επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας και αντί αυτής μένουμε στο εάν θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς και στο εάν τελικά περάσει και από εδώ ο αγωγός τους... με σχεδόν μηδενικά οφέλη για εμάς μπροστά στον αντίστοιχο ρώσικο South Stream!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου