Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Σε ισραηλινές εταρείες το 30% του οικοπέδου 12 της Κύπρου

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο «οικόπεδο 12» («Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ που έχει η Noble Energy στις εταιρείες Delek και Αvner, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Συλικιώτης, μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι πρόκειται για «στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».




Παράλληλα, αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο «τεμάχιο 12» όσο και σε αυτό του «Λεβιάθαν» που βρίσκεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του «για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».

Η συμφωνία μεταβίβασης που υπογράφηκε είναι αποτέλεσμα αιτήματος της Noble προς την κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας στις 5 Φεβρουαρίου. Η Λευκωσία δεν δημοσίευσε τις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Noble είναι ήδη εταίρος με το ισραηλινό σχήμα στην ανάπτυξη των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Προς τα τέλη του 2011, η Noble ανακοίνωσε την ύπαρξη και άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε κυπριακά ύδατα, όγκου 7 τρισ. κυβικών ποδιών (tcf) περίπου. Η Noble αναμένεται να διεξάγει εφέτος και δεύτερη γεώτρηση. Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η Λευκωσία αναμένει από τη Noble «τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να κηρύξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Noble: Σημαντικό έργο για το λαό της Κύπρου

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας μεταβίβασης, εξέφρασε ο διευθυντής της Noble στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.

«Θα συνεχίσουμε μαζί να αξιολογούμε την ανακάλυψη που έγινε στο τεμάχιο 12 και επίσης να θέτουμε επιπρόσθετους στόχους όσον αφορά τις εργασίες εξερεύνησης», είπε. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, «στην κοινή μας δουλειά έτσι ώστε να καταστήσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το λαό της Κύπρο, τόσο επιτυχές όσο όλοι μας ελπίζουμε», είπε.

Delek: Ενεργειακό κέντρο η Κύπρος

Μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών Delek και Avner, ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Γκίντεον Τάντμορ, είπε ότι «νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει μια πραγματική δυνατότητα να γίνει ενεργειακό κέντρο σ’ αυτή την ιδιαίτερη περιοχή στην οποία ζούμε».

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι μόνο η αρχή με μια «πολύ σημαντική ανακάλυψη που έγινε στο «Αφροδίτη», η οποία θα, ελπίζουμε, πως θα μετατραπεί σε ένα πολύ προσοδοφόρο έργο», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ. Τάντμορ ότι πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται σε εταιρείες αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες εργάζονται από κοινού προς όφελος των λαών τους και ολόκληρης της περιοχής.

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου