Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Δείγματα ανάκαμψης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες, που αποτελεί νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση από τον Ιανουάριο του 1990.

Οπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο ελληνικός δείκτης ακολουθεί τους αντίστοιχους των περισσότερων χωρών της Ε.Ε.

Στην Ε.Ε., ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 3,3 μονάδες και στην Ευρωζώνη κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώνεται στις 64,9 και 68,9 μονάδες αντίστοιχα. Οι επιδόσεις αυτές είναι οι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 1985. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, τον περασμένο μήνα, καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση του δείκτη σε χώρες όπως η Γερμανία (-3,1 μονάδες), ενώ εντονότερη είναι η υποχώρηση του δείκτη στην Πολωνία (-8,6 μονάδες) και το Ην. Βασίλειο (-7,4 μονάδες). Παρότι στην Ελλάδα η υποχώρηση ήταν σχετικά ήπια (-2,8 μονάδες), ο δείκτης είναι ο 2ος χαμηλότερος στην Ευρώπη και προηγείται μόνο της Ουγγαρίας (45,5 μονάδες).

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση της υποχώρησης ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της καθοδικής τροχιάς, καθώς τα περιθώρια για εντονότερη επιδείνωση των σχετικών δεικτών είναι πλέον μικρά.

Ετσι επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου δυσμενούς οικονομικού κλίματος και χαμηλών επιχειρηματικών προσδοκιών και την αποτύπωση των συνεπειών της κρίσης σε βασικά μεγέθη δραστηριότητας, όπως πωλήσεις, απασχόληση, παραγωγή κ.λπ. Το μόνο θετικό που καταγράφεται στην έρευνα συγκυρίας για την Ελλάδα είναι η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο συνεχούς επιδείνωσης.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Βιομηχανία

Ενισχύονται τόσο οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης όσο και οι αντίστοιχες προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, αν και, την ίδια στιγμή, το ύψος των αποθεμάτων παραμένει ενισχυμένο, αλλά σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινείται και τον Ιανουάριο καθοδικά, αν και πιο συγκρατημένα, και διαμορφώνεται στις 68,2 μονάδες, από 69,4 μονάδες το Δεκέμβριο. Η ήπια αυτή πτώση ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της καθοδικής πορείας του δείκτη των τελευταίων μηνών και τη σταθεροποίηση των προσδοκιών σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σχετική βελτίωση καταγράφεται στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, παρόλο που οι απαισιόδοξοι εξακολουθούν να κυριαρχούν αριθμητικά των αισιόδοξων. Ωστόσο, δυσμενέστερες σε σχέση με το Δεκέμβριο είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, με το αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται τον Ιανουάριο στις -47 μονάδες, από τις -41 του Δεκεμβρίου. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι το σύνολο των παραγγελιών (εγχώριες και εξωτερικού), που έχουν προς εκτέλεση, είναι χαμηλό για αυτή την εποχή του έτους.

Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των επιχειρήσεων (32%, έναντι 30%) που εκτιμά ως υψηλά για την εποχή τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, ενώ ο ποσοτικός δείκτης των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής δεν μεταβάλλεται και παραμένει στα επίπεδα των 4,7 μηνών.

Οσο για την απασχόληση, οι προβλέψεις της βιομηχανίας γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες τους τελευταίους μήνες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, με ενισχυμένη ανεργία σε πολλές χώρες που εισέρχονται σε τροχιά ύφεσης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, οι 3 στις 10 (από 24% το Δεκέμβριο) επιχειρήσεις προβλέπουν άνοδο της ανεργίας βραχυπρόθεσμα, ενώ μόνο 7 στις 10 αναμένουν σταθερότητα. Τέλος, αυξάνονται (20% έναντι 17%) οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους στο επόμενο τρίμηνο.

Λιανικό Εμπόριο

Αρνητικό είναι το κλίμα και στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους στο επόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα τα αποθέματα εμφανίζονται περισσότερο διογκωμένα σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εξαίρεση τα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό, όπου καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών, οι υπόλοιποι παρουσιάζουν υποχώρηση, με ηπιότερη την πτώση στα Πολυκαταστήματα.

Οριακή υποχώρηση καταγράφουν οι προσδοκίες στα Υφάσματα - Ενδυση - Υπόδηση, φθάνοντας στις 85,5 μονάδες, από τις 87,5 μονάδες το Δεκέμβριο, ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση στις προσδοκίες για τα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού, με το σχετικό δείκτη να κατρακυλά στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών (62,3, από 70,4 μονάδες το Δεκέμβριο).

Σε ό,τι αφορά τα Οχήματα - Ανταλλακτικά, η κρίση που διέρχεται ο κλάδος καταγράφεται στην έρευνα με το αρνητικό ρεκόρ των 23,7 μονάδων που διαμορφώνει ο δείκτης προσδοκιών.

Υπηρεσίες

Καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και της τρέχουσας ζήτησης, οι οποίες είναι σταθερά αρνητικές τους τελευταίους μήνες. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να είναι και εδώ αρνητικό. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών καταγράφει νέα υποχώρηση για έβδομο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώνεται στις 62,6 μονάδες (65,7 μονάδες το Δεκέμβριο), στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα ετών.

Ο μόνος κλάδος του τομέα, που εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, είναι των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες). Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παρουσιάζει μικρή αύξηση 2,2 μονάδων (52,6, έναντι 50,4 το Δεκέμβριο), παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, αξιόλογη ανάκαμψη καταγράφεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπου οι περισσότεροι κρίνουν ότι αυτή έμεινε αμετάβλητη, ενώ ελαφρά κάμψη παρουσιάζουν και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Ανάκαμψη αισιοδοξίας

Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται κατά 8 μονάδες και διαμορφώνεται στα επίπεδα των θερινών μηνών του 2008. Ουσιαστικά, τον Ιανουάριο αμβλύνεται η πολύ έντονη απαισιοδοξία, η οποία χαρακτήριζε τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της πρόθεσης αποταμίευσης, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας είναι ηπιότερες σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Ετσι,βελτιώνεται η κατάταξη της Ελλάδας σε όρους απαισιοδοξίας, καθώς στις περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Στην Ελλάδα, η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προέρχεται από βελτίωση όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως συμβαίνει, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό, και με την πρόθεση για αποταμίευση. Σημαντικότερη όλων ωστόσο είναι η άμβλυνση των πολύ απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες φαίνεται να «διορθώνουν» ως ένα βαθμό την πολύ μεγάλη επιδείνωση που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα.

Κατασκευές: Σε πτωτική τροχιά

Εντείνεται η απαισιοδοξία, αφού οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι φτωχές, όταν την ίδια στιγμή επιδεινώνονται έντονα οι ήδη δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές συνεχίζει να υποχωρεί και τον Ιανουάριο κατά 8 μονάδες, φθάνοντας τις 65 μονάδες, τη χαμηλότερη επίδοση μετά το Σεπτέμβριο του 2005.

Η εξέλιξη αυτή είναι, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα των ιδιαίτερα δυσμενών προβλέψεων για την απασχόληση στον κλάδο, με το 44% των επιχειρήσεων να αναμένει υποχώρηση (από 39% το Δεκέμβριο) και μόλις τις μισές να προβλέπουν σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, περιορίζονται οι αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις εργασίες τους το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να περιορίζεται οριακά στις -39 μονάδες.

Η εικόνα για το τρέχον επίπεδο εργασιών δεν μεταβάλλεται σημαντικά τον Ιανουάριο, με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις να εκτιμούν ότι οι εργασίες τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ και σε πραγματικούς όρους, οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας ενισχύονται στους 18,2 (από 17,7 μήνες τον Δεκέμβριο). Συνεπώς, παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, για άλλον ένα μήνα η εξασφαλισμένη δραστηριότητα δείχνει επαρκής και δεν δικαιολογεί τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/04/1624852.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου