Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ρωσία: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής της κατάταξης


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Την αξιολόγησή της για το χρέος της Ρωσίας αναθεώρησε χθες προς τα κάτω η Fitch Ratings -για πρώτη φορά από το 1998- επικαλούμενη την υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου, τη συρρίκνωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος και τις εκροές - ρεκόρ των επενδυτικών κεφαλαίων.

Η πιστοληπτική κατάταξη της Ρωσίας υποβαθμίσθηκε στο ΒΒΒ από ΒΒΒ+, με τη Fitch να διατηρεί αρνητική την προοπτική της χώρας. Σε ανάλογη αξιολόγηση για τη Ρωσία είχε προβεί και η Standard & Poor's στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία -η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα ενεργειακής παραγωγής στον κόσμο- έχει δαπανήσει από τον Αύγουστο 210 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για τη στήριξη του ρουβλίου. Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει κεφάλαια 290 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΒΝΡ Paribas.

Eκτός της Ρωσίας, η Fitch προειδοποίησε χθες ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών αποτελεί απειλή για την υποβάθμιση της αξιολόγησης ορισμένων αναδυομένων οικονομιών της Ασίας, οι οποίες προβλέπεται να αναπτυχθούν φέτος με τους βραδύτερους ρυθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 1997-98.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/05/1625503.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου