Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Οι ταγοί μας καλά κρατούν ...

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση των Πρωτοκόλλων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Κροατίας». 

Κύριε Υπουργέ, θα θέλατε να κάνετε καμία παρατήρηση; 

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Τζιτζικώστα, επιτρέψτε μου, θα ήθελα την άδειά σας για να απασχολήσω επ’ ολίγον τη Βουλή για το θέμα των σχέσεων με την Αλβανία, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να κατέβω στο τιμητικό Έδρανο του Βουλευτή, στο Βήμα του Βουλευτή.
Και αφού βλέπω ότι έχω την άδεια σας, θα ήθελα να πω ότι διανύουμε μια περίοδο ιστορικών αποφάσεων συνεργασίας των δύο χωρών Αλβανίας και Ελλάδος. Στις 14 Ιανουαρίου κυρώθηκε η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ελλάδος και Αλβανίας, με τη θέση του κάθε Κόμματος σεβαστή. Σήμερα συζητείται η Κύρωση για το ΝΑΤΟ και στις 9 Φεβρουαρίου υπεγράφη η Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κυβερνήσεως της Ελλάδος και Δημοκρατίας της Αλβανίας για την κατασκευή δύο κοιμητηρίων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. 
Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, αφού επί εξήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι 7.936 μαχητές που έπεσαν κατά το έπος 1940-1941, όπου βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα σημαντικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, της πλήρους ομοψυχίας σε κρίσιμες στιγμές, του άκρατου πατριωτισμού, της αυτοθυσίας, της υπηρεσίας σε ανθρώπινες αξίες που άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Πράγματι, προκαλεί πολύ πόνο στους συγγενείς και σε όλους, εξήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια να παραμένουν άταφοι, διάσπαρτα οστά, περίπου πέντε χιλιάδες, άλλα σε δύο ομαδικούς τάφους, στην Πρεμετή 1.400 σε ομαδικό τάφο, στην Κλεισούρα 400, κάποιοι σε οστεοφυλάκια, μέσα σε σακουλάκια, με όσα προσωπικά αντικείμενα βρέθηκαν, όλοι άγνωστοι, αλλά για εμάς οι σπουδαίοι και μεγάλοι. Είναι, λοιπόν, ιστορικής σημασίας αυτή η απόφαση και πιστεύω ότι ανοίγει νέες προοπτικές και ορίζοντες για να κλείσει αυτή η μεγάλη εθνική εκκρεμότητα. 
Αλλά και μία άλλη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα είναι ότι δεν υπάρχει Μνημείο Πεσόντων για τους 13.936 που έπεσαν κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941. Ήταν 13.936. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει Μνημείο, δεν υπάρχει το όνομα και τα παιδιά τους εκφράζουν το παράπονο, την επιθυμία, να δουν επιτέλους το όνομα του πατέρα τους γραμμένο σε μία μαρμάρινη πλάκα. Δεν είναι πολύ αυτό που ζητούν και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. 
Πρέπει, επίσης, να εξάρω την απόφαση της Βουλής μας, δια του Προέδρου του κ. Σιούφα, για τα 500.000 ευρώ που εδόθησαν, παρουσία των εκπροσώπων όλων των Κομμάτων, για να εγερθεί αυτό το Μνημείο για τους 13.936 στο Καλπάκι. 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άδεια που μου δώσατε. 
Το λόγο έχει τώρα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τζιτζικώστας. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, αλλά και τη θλίψη μου για το χαμό του συναδέλφου μας, του Καθηγητή του Γιώργου Παπαδημητρίου, ο οποίος με τη σεμνότητά του, την εντιμότητά του, την ειλικρίνειά του, την εργατικότητά του, αποτελούσε για όλους μας και ειδικά για εμάς τους νεότερους Βουλευτές, ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή μου εισήγηση στην Ολομέλεια σχετίζεται με την Κύρωση των Πρωτοκόλλων του Βορειοανατολικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Κροατίας. 
Στις 9 Ιουλίου 2008, οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, υπέγραψαν τα Πρωτόκολλα για να προσχωρήσουν σ' αυτό η Δημοκρατία της Αλβανίας και η Δημοκρατία της Κροατίας. Σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα αυτά, τα μέρη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια του καλυπτόμενου από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο χώρου, θα βελτιωθεί με την προσχώρηση των δύο αυτών κρατών στο εν λόγω Σύμφωνο. Η διαδικασία των επικυρώσεων από τις χώρες-μέλη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έως σήμερα, ήδη οι 21 από τις 26 χώρες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα υπό κύρωση Πρωτόκολλα περιλαμβάνουν τρία άρθρα. Στο πρώτο άρθρο, προβλέπεται ότι με την έναρξη ισχύος των Πρωτοκόλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα αποστείλει εκ μέρους όλων των μερών πρόσκληση προσχώρησης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προς τις Κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών, της Αλβανίας και της Κροατίας. 
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συμφώνου, τα δύο κράτη θα καταστούν μέρη, την ημερομηνία κατά την οποία θα καταθέσουν το έγγραφο προσχώρησής τους στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Στο δεύτερο άρθρο προβλέπεται ότι τα Πρωτόκολλα θα τεθούν σε ισχύ, όταν κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ γνωστοποιήσει την αποδοχή αυτών προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η αμερικανική Κυβέρνηση θα ενημερώσει όλα τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την ημερομηνία παραλαβής κάθε μιας από τις εν λόγω γνωστοποιήσεις, όπως επίσης και την ημερομηνία έναρξης ισχύος κάθε Πρωτοκόλλου. 
Στο τρίτο άρθρο, αναφέρεται ότι τα Πρωτόκολλα θα κατατεθούν στα αρχεία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ νομίμως επικυρωμένα αντίγραφά τους, θα αποσταλούν στις Κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου, δεν προκαλείται καμία δαπάνη σε βάρος του Κρατικού μας Προϋπολογισμού. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, αποτελεί και μία επιβράβευση για τα δύο κράτη, για την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσουν παθογένειες και δυσκολίες που υπήρχαν στο εσωτερικό τους και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στην ανάπτυξη δομών που παραπέμπουν σε σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. 
Τα δύο κράτη πληρούν τους όρους που θέτει η Συμμαχία, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν, τόσο σε πολιτικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο. 
Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο χώρες με την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία, αλλά και στην εμβάθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας. 
Σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες δομές, αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, που επιτρέπουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, για το σύνολο των αποστολών στις οποίες θα κληθούν ως μέλη, να συμμετέχουν. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επιβεβαιώνει την πολιτική των ανοιχτών θυρών, την οποία έχει υιοθετήσει το ΝΑΤΟ. 
Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, όσες χώρες είναι πρόθυμες και έτοιμες να συμβάλλουν στην ασφάλεια και να ανταποκριθούν στους σκοπούς που υπηρετεί το ΝΑΤΟ, είναι ευπρόσδεκτες να καταστούν μέλη του. 
Η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης αυτής της πολιτικής και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, την περιοχή των Βαλκανίων. 
Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με χώρες των Βαλκανίων θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μέσον για την οριστική διευθέτηση ζητημάτων, τα οποία έως σήμερα προκαλούν τριβές και αντιδικίες ανάμεσα στα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου. Παράλληλα, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την προεργασία που απαιτείται, προκειμένου να μπορέσουν μετέπειτα να ενταχθούν και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκπληρώνοντας πάντα όλα εκείνα τα απαραίτητα κριτήρια. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κύρωση των Πρωτοκόλλων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας και της Αλβανίας από τη χώρα μας, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τα δύο αυτά κράτη. Οι διμερείς σχέσεις μας με την Κροατία βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Η Κροατική πλευρά αναγνωρίζει τη συνετή και σταθερή υποστήριξη που της παρέχει η χώρα μας στην Ευρωατλαντική, αλλά και την ευρωπαϊκή της πορεία. Στις εκατέρωθεν συναντήσεις αναζητούνται πάντοτε τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και την επέκτασή της σε οικονομικές, ενεργειακές, αλλά και τουριστικές δραστηριότητες που θα ωφελήσουν και τα δύο κράτη.
Όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αυτές διαμορφώνονται σταδιακά σε ένα πολύ καλό επίπεδο και οικοδομείται ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Αλβανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη βοήθεια που παρέχει η χώρα μας στην προσπάθεια που κάνει να ενταχθεί στην Ευρωατλαντική οικογένεια. Το κλίμα συνεργασίας, που οικοδομείται, αποδεικνύεται άλλωστε και από τη συμφωνία που επετεύχθη, όπως είπε και ο Πρόεδρος προηγουμένως, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα για τα στρατιωτικά κοιμητήρια των πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου ’40-’41 στην Αλβανία. Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής δόθηκε αίσιο τέλος σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο εκκρεμούσε για δεκαετίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η είσοδος στο ΝΑΤΟ για τα δύο αυτά Βαλκανικά κράτη θα σημάνει την απαρχή μιας νέας πορείας στις σχέσεις όλων των Βαλκανικών κρατών. Οι δύο χώρες, που θα ενταχθούν στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες καλής γειτονίας που απορρέουν από τη είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Οι υπόλοιπες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, θα αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος που θα τους οδηγήσει στην ένταξη είναι αυτός της συνεργασίας και της συναίνεσης με τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ από τις χώρες της Βαλκανικής, θα συνεχίσει να είναι προσανατολισμένη στην υποστήριξη των ενταξιακών διεργασιών στους δύο θεσμούς αυτούς για όλα τα γειτονικά κράτη, αρκεί φυσικά αυτά να πληρούν τους κανόνες που απαιτούνται και να έχουν ειλικρινή διάθεση για συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό, θα εξαλειφθούν οι διενέξεις και οι αντιπαλότητες, ενώ παράλληλα θα δρομολογηθεί με ταχύτερους ρυθμούς η ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέτοντας τα ανωτέρω υπόψη της Ολομέλειας, εισηγούμαι την ψήφιση του υποβαλλόμενου σχεδίου νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Τζιτζικώστα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ορίζει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπό του για τη σημερινή συζήτηση τη Βουλευτή κ. Λιάνα Κανέλλη. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ορίζει Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπανιά. Ο κ. Ροντούλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ορίζει Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννακά.

ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να εκφράσω με τη σειρά μου τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιώργου Παπαδημητρίου, ενός ανθρώπου που κόσμησε το τελευταίο διάστημα με την παρουσία του αυτή την Αίθουσα, ένας άνθρωπος εγνωσμένου κύρους. Είχα πραγματικά την τιμή να τον γνωρίσω πριν από δεκαπέντε-δεκαοκτώ χρόνια, όταν τον συναντούσα σαν έναν άνθρωπο, έναν γνώστη της διεθνούς πολιτικής στα διεθνή fora. ΄Ηταν μεγάλη τιμή για εμένα να γνωρίζω τον Γιώργο Παπαδημητρίου, όπως είναι και τιμή για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, του οποίου κόσμησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας άνθρωπος με βαρύνουσα γνώμη και γνώση ειδικά σε μια εποχή που οι πολιτικοί αναζητούν το υπερβολικό. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ένας άνθρωπος σημαντικός για το έργο του, για την πολιτική του παρουσία, ένας άνθρωπος επίσης που είχε τη γενναιότητα να αντιμετωπίσει την ασθένειά του με μεγάλη αξιοπρέπεια και ήταν παρών σε αυτή την Αίθουσα, στη Βουλή, ως την τελευταία στιγμή.
Κύριοι συνάδελφοι, για να μπω στο θέμα, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κατά τη συζήτηση της εν λόγω κύρωσης στην Επιτροπή, οι εισηγήσεις κάποιων εκ των μελών της επικεντρώθηκαν περισσότερο στη σημασία και την αξία, όχι της προσχώρησης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά στη σημασία και στην αξία του ίδιου του Διεθνούς Οργανισμού. Είναι γεγονός ότι, τόσο το ΝΑΤΟ , όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και αυτό όχι άδικα κατά μία έννοια. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα επιχειρήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, που έμειναν αναλλοίωτα από άλλες δεκαετίες, ενώ το τέλος του ψυχρού πολέμου θα απαιτούσε τουλάχιστον την ανανέωσή τους, ώστε η κριτική που αξίζει να γίνεται να είναι έγκαιρη. Και θα ήταν επίσης πιο χρήσιμο, εάν ακούγαμε από τους επικριτές της δομής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ειδικά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, κάποια αντιπρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή, αμυντική πολιτική, την οποία στηρίζουμε, αλλά δυστυχώς ούτε και αυτό συμβαίνει. 
Μετά το 1974 η Αθήνα αναγκάστηκε από τις συνθήκες να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Ήταν η ανάγκη προσέγγισης της Άγκυρας, αλλά και γενικότερα η ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο εκείνη, ούτε ο ΟΗΕ, αλλά ούτε και η τότε ΕΟΚ κατάφεραν να επιβάλουν μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ή να μειώσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο. Τη στιγμή εκείνη, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποτελούσε για εμάς έναν επιπλέον Διεθνή Οργανισμό, μέσω του οποίου θα μπορούσε, ίσως, να επιτευχθεί η μείωση των εντάσεων μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ κατάφερε να μας προστατεύσει από κινδύνους που αντιμετωπίσαμε και ως ένα σημείο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε από γειτονικές χώρες οι οποίες, είτε είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είτε προσδοκούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η ίδια η διάρθρωση του ΝΑΤΟ δεν διευκολύνει, ίσως, τις δυνατότητες δράσης του, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Ωστόσο, η συνύπαρξη μέσα στο ΝΑΤΟ μας δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, επίλυσης διαφορών, χωρίς προσφυγή στη βία, ή στον πόλεμο, και δημιουργεί ένα κλίμα κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη. Αυτή είναι και η ουσία συμμετοχής μας σε αυτό άλλωστε. Δεν αμφισβητεί κανείς βέβαια ότι το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια διέρχεται μια κρίση αξιοπιστίας. Το 1994 ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ διέρχεται μια βαθιά, διαρκή κρίση και μπορεί να μην επιζήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παρόμοιες προβλέψεις είχαν κάνει από το 1980 και άλλοι αναλυτές. Ωστόσο, καμία δεν επαληθεύτηκε εντελώς ως σήμερα. Είναι γεγονός βέβαια ότι η ανάγκη ύπαρξης του ΝΑΤΟ, αλλά και η σημασία του για τη διασφάλιση της ειρήνης, άλλαξε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Η αμερικανική ισχύ και η ηγετική θέση που παγιώθηκε μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σήμερα, αμφισβητείται από πολλές πλευρές. Το Γαλλογερμανικό βέτο στην περίπτωση της πρώτης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή. 
Παρότι το ΝΑΤΟ λοιπόν παραμένει ο πιο ολοκληρωμένος στρατιωτικός οργανισμός, οι νέες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις καθιστούν τις αλλαγές στη διάρθρωσή του αναγκαίες. Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν μιλάμε σήμερα για την ατλαντική και ευρωπαϊκή συνεργασία και ασφάλεια, αυτή δεν αφορά απλώς αυτές τις δύο περιοχές του πλανήτη. Μια ισορροπία και μια αποτελεσματική συνεργασία αυτών των δύο πλέον ανεπτυγμένων περιοχών του πλανήτη σημαίνει ταυτόχρονα τρομακτικής εμβέλειας επιρροή και στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνεπώς, η αλλαγή, ο εκσυγχρονισμός του ΝΑΤΟ κρίνεται απαραίτητος. Η παρέμβαση και η συνεργασία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να έχει πλέον μόνο στρατιωτικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω εδώ να επισημάνω την πρόσφατη κοινή εμφάνιση Μέρκελ και Σαρκοζί για την ευρωπαϊκή στροφή που είναι τόσο αναγκαία πια στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ. Οι σύνθετες δράσεις είναι πλέον απαραίτητες, αφού οι κύριοι εχθροί της ασφάλειας και της ειρήνης στον 21ο αιώνα δεν είναι οι παλιότεροι, αλλά έχουν προστεθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ένα κομμάτι του εκσυγχρονισμού του. Σε γενικές γραμμές μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις ίδιες τις χώρες, αλλά και για την Ελλάδα, με τον όρο βέβαια να πληρούνται από τις υπό ένταξη χώρες όλοι οι απαιτούμενοι όροι και οι προϋποθέσεις. 
Οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν τη σημερινή στάση της Ελλάδας απέναντι στην προσχώρηση των γειτονικών χωρών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας ανέκαθεν επεδίωκε να είναι ο καταλυτικός παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Το ρόλο αυτό ανέλαβε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες με ιδιαίτερη επιτυχία και απέδειξε ότι μπορεί με συνέπεια και ευθύνη να συμβάλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Οι αρχές που προσυπογράφονται από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούσαν ανέκαθεν πάγιες επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η διαφύλαξη, δηλαδή, της ελευθερίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων των λαών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, η θεμελίωση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και η προαγωγή της σταθερότητας και της ευημερίας. 
Η συλλογική άμυνα και η προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας αποτελούν τα μέγιστα αγαθά για μια χώρα, όπως η δική μας, που στο παρελθόν έχει βιώσει τις συνέπειες του πολέμου και ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει απειλητικές διαθέσεις άλλων χωρών. 
Η ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ειρηνικών και φιλικών σχέσεων της χώρας μας με αυτές. Επιπλέον, θα ενισχύσει την εδραίωση των δημοκρατικών τους θεσμών και θα προάγει τις συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. 
Η εξάλειψη των συγκρούσεων στην περιοχή των Βαλκανίων υπήρξε διακαής πόθος όλων των χωρών της Βαλκανικής, ιδιαίτερα μετά τις τραγικές επιπτώσεις των εμπόλεμων συγκρούσεων στη δεκαετία του ’90. Από τότε η διπλωματική, πολιτική και οικονομική συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής στάθηκε μοχλός ανάπτυξης για πολλές από αυτές. 
Η προσχώρηση των Δημοκρατιών της Αλβανίας και της Κροατίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα μπορούσε να αποτελέσει για τα Βαλκάνια απόδειξη ότι οι δοκιμασμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάνουν προσπάθειες και μπορούν να ξεπεράσουν το τραγικό παρελθόν τους. Μπορούν να συνεργαστούν ομαλά, προκειμένου από κοινού να διασφαλίσουν την εδαφική τους ακεραιότητα και την πολιτική τους ανεξαρτησία και παράλληλα να κατοχυρώσουν τη συνεργασία τους σε οικονομικό επίπεδο.
Οι αλλαγές που επήλθαν στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως από το ‘90 και μετά, έδωσαν στη χώρα μας την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες και να προσδιορίσει εξαρχής τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις. Μέσα στο περιβάλλον γενικότερης αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που προηγήθηκε, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα, με την εδραιωμένη ευρωπαϊκή πορεία της, προβλήθηκε σαν πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης. Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας προσαρμόστηκε αργά, αλλά σταθερά στα νέα δεδομένα, προσπαθώντας να προωθήσει στη διεθνή κοινότητα όλα τα ζητήματα που απασχολούν κατά καιρούς τα Βαλκάνια. 
Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάζουν άμεσα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Για το λόγο αυτό έχουμε ιδιαίτερους λόγους να προωθούμε και να εφαρμόζουμε μία συνολική στρατηγική για την περιοχή. Η σταθερότητα, άλλωστε, της Βαλκανικής σήμαινε σταθερότητα και για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, έχοντας εξαρχής την ικανότητα να αφουγκράζεται τα προβλήματα των Βαλκανικών χωρών και να αναλύει αντικειμενικά την κατάσταση, αξιοποίησε τη βαθιά γνώση της για τον πολιτισμό και την ιστορία των γειτόνων και ανέλαβε το ρόλο του σταθεροποιητή. Η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρα στην περιοχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα ανέλαβε ενεργό δράση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και η εμπέδωση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μας έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσουμε τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό, αλλά και να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς υποστήριξης για τα εθνικά μας θέματα.
Η προσχώρηση, λοιπόν, των γειτονικών μας χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μας δίνει τη δυνατότητα για ακόμη μια φορά να παίξουμε έναν προνομιακό ρόλο ως παλαιότερο μέλος και να αναπτύξουμε διμερείς ή πολυμερείς αμυντικές ή άλλες συνεργασίες με τις χώρες αυτές, προκειμένου να υπερασπίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό εντάσσεται, φυσικά, στο πλαίσιο της σημερινής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 
Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία της Αλβανίας, η προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή της πορεία θα στερούνταν περιεχομένου, εάν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχαν επανειλημμένως προτείνει και στηρίξει την προοπτική αυτή. Η Ελλάδα με θέρμη και υπευθυνότητα στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της γείτονος χώρας να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ένταξής της τόσο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Υπήρξε στρατηγικός στόχος της χώρας μας η διασφάλιση της σταθερότητας, ανάπτυξης και σύμπλευσης της Αλβανικής Δημοκρατίας όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών ακολούθησαν μια πορεία σταθερής συνεργασίας. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Ελλάδας, σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, για την εμπέδωση της ειρήνης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε την Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 1993, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν σε κρίση. Με την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατορθώσαμε να την ξεπεράσουμε. Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι όχι μόνο δεν υφίσταται πλέον ο χαρακτήρας της Αλβανίας ως εχθρικού κράτους, αλλά αντιθέτως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον φιλικές και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην προσπάθειά της να εκσυγχρονιστεί και να ευημερήσει. Εξάλλου, η θετική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία αποδεικνύεται έμπρακτα με μια σειρά πράξεων και πολιτικών που όλοι γνωρίζετε.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει προωθηθεί και η συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, αλλά και σε θέματα ασφαλείας. Μια σειρά από διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών αποδεικνύουν εμπράκτως την προσπάθεια της χώρας μας να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Αλβανία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος και να συμβαδίσει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά με τις ανεπτυγμένες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία της Κροατίας, οι διμερείς πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας είναι εξαιρετικές τα τελευταία χρόνια. Είναι, άλλωστε, γνωστή η εκατέρωθεν βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα υπολείπονται των δυνατοτήτων τους.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όντας σαφές ότι η σταθεροποίηση, ανάπτυξη, αλλά και ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδέεται άμεσα με τη θεμελίωση και καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τη συνεργασία σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την προσχώρηση της Αλβανίας και της Κροατίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την ανάπτυξη των Θαλασσίων Διαδρόμων στην περιοχή του ΟΣΕΠ». 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού για τη συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Matias Romero του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού».
Παραπέμπονται στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές.
Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι από τα θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση η Πρέσβης της Κροατίας και μάλιστα είναι εδώ και η Βουλευτής κυρία Ροδούλα Ζήση, η οποία έχει εγγραφεί να πάρει το λόγο, που είναι Πρόεδρος της Ομάδος Φιλίας Ελλάδας – Κροατίας.
Επίσης, παρακολουθεί τη συνεδρίασή μας ο Πρέσβης της Αλβανίας. 
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρία Λιάνα Κανέλλη.


ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούστηκαν πολλά στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής. Ακούστηκαν πολλά για την προσχώρηση των δύο γειτονικών και φίλιων λαών χωρών στο ΝΑΤΟ. Καθ’ υπερβολήν, ακούστηκαν πολλά.
Αυτό το οποίο προξενεί ειλικρινά απορία –και ειδικά σε Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος- ήταν ένας άκρατος συναισθηματισμός, μία τρομακτική υπεράσπιση σε επίπεδο φανατισμού του ενός εκατομμυρίου Αλβανών που ζουν μετανάστες και εργάζονται στην Ελλάδα, συμβάλλοντας τα μάλα στον καθορισμό και την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας και ειδικά του αοράτου για τα ταξικά συμφέροντα της χώρας και για το κεφάλαιο. 
Τόσος πόνος και τόση αγάπη, για ένα εκατομμύριο Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, που χύθηκε σε αυτή την Επιτροπή ενόψει της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μνημείο, λες και το ένα εκατομμύριο Αλβανοί στην Ελλάδα δεν υφίσταται τις ίδιες ακριβώς ταλαιπωρίες με πληθώρα και δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άλλης καταγωγής και άλλης εθνικότητας μετανάστες, με τις απίστευτες δυσκολίες, με τα μαύρα μεροκάματα, με τη μη αναγνώριση και τα χίλια δύο άλλα πράγματα.
Μιλούσαμε γι’ αυτούς τους μετανάστες ωσάν να είναι ήρωες. Είναι ήρωες, αλλά είναι ήρωες από μία εντελώς άλλη σκοπιά. Τους θυμηθήκαμε ξαφνικά για να στηρίξουμε την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ; Η είσοδος ή η μη είσοδος της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει θέση ούτε με πρώην μαρξιστικές θέσεις συνομιλητών στην Επιτροπή, συναδέλφων Βουλευτών, ούτε με την ανάμειξη της Ορθοδοξίας των Σέρβων και μίας σειράς τέτοιων φληναφημάτων, τα οποία έπρεπε να στηρίξουν είτε αλλαγή πολιτικής κομμάτων, είτε παγία θέση κομμάτων υπέρ του ΝΑΤΟ. 
Ακούστηκε και μία ανάλυση για το ΝΑΤΟ γενικότερη, κυρίως από τα δύο Κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα από το 1974 και μετά, ωσάν το ΝΑΤΟ να είναι συνώνυμο -άλλα αρχικά- του DNA της παγκόσμιας δημοκρατίας. Έχει κάποιος το αίσθημα ότι ζει σε άλλη χώρα, ειλικρινά σας το λέω. Προβληματίστηκα, να ανέβω στο Βήμα, να κάτσω κάτω και να πω τρεις κουβέντες;
Η ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ είναι ειδικού συμφέροντος διαδικασία, ειδικού ταξικού συμφέροντος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εναντίον του ΝΑΤΟ και είναι εναντίον του ΝΑΤΟ γιατί είναι ιμπεριαλιστικός μηχανισμός προώθησης καπιταλιστικών συμφερόντων πλέον όπου γης. 
Ακούγονται όμως, και ανιστόρητα πράγματα μέσα στην Επιτροπή, ότι το ΝΑΤΟ συμπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το οποίο ως γνωστό συνεστήθη μετά τη σύσταση του ΝΑΤΟ. Δεν καταλαβαίνω! Τι εννοεί ειδικό συμφέρον; Νομίζω ότι πολύ καλύτερα εμού το ειδικό συμφέρον το διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλος, που είχε διατελέσει και Υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας.
Διαβάζω όσα αφορούν τον κ. Πάγκαλο. Είπε, λοιπόν, ο κ. Πάγκαλος: «Είναι προφανές ότι γενικότερο συμφέρον συμμετοχής στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει από τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει η αιτία ύπαρξης του ΝΑΤΟ, που είναι η άμυνα απέναντι στο στρατό του αντιθέτου συγκροτήματος, που ήταν το Σύμφωνο Βαρσοβίας. Έτσι το ΝΑΤΟ καθίσταται ένας χώρος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και ενδεχόμενα παρεμβάσεων στις παρυφές του χώρου μας και σε απώτερες περιοχές της υφηλίου. Το σημαντικό με το ΝΑΤΟ, το ειδικό συμφέρον, είναι ότι εκεί συνεργαζόμαστε αμυντικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί και η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που ελπίζω να γίνει, και τότε θα υπάρχει πραγματικά αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής». 
Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Την αλήθεια λέει ο κ. Πάγκαλος. Και κάποιος που συμφωνεί με την ένταξη αυτών και άλλων τόσων χωρών για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χρήζει επιτέλους ενός χειροκροτήματος για την ειλικρίνεια. 
Είναι ο πρώτος πολιτικός που ακούμε εμείς ωμά, με αφορμή αυτό, να λέει: Ναι, γενικότερο συμφέρον δεν υπάρχει, ειδικότερο συμφέρον είναι να συμμετέχεις σε ένα ιμπεριαλιστικό –θα πω εγώ, θα μου το επιτρέψετε παρά το μαρξιστικό σας παρελθόν- μηχανισμό, ο οποίος έχει σκοπό να παρεμβαίνει στις παρυφές υπέρ ποίου; Υπέρ του λαού της Αλβανίας και του ενός εκατομμυρίου μεταναστών. Ε, αυτό καλύτερα να καθίσουμε και να ρωτήσουμε για παράδειγμα τους κατοίκους ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής …
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: (Δεν ακούστηκε)
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν θα μπω σε διάλογο, κύριε Πάγκαλε, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί δεν μας επιτρέπει η διαδικασία της Βουλής να το μετατρέψουμε σε ένα ευχάριστο παράθυρο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μα, μιλάει για μένα και …
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν μας το επιτρέπει η διαδικασία της Βουλής. Θα σεβαστών τη διαδικασία και τον Πρόεδρο. 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Πάγκαλε, μόνο αν το επιτρέπει η κ. Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν σας διέκοψα ούτε πρόκειται να σας διακόψω. Ειλικρινά σας θαυμάζω για τον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Άλλωστε είστε Κοινοβουλευτικός …
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: …κυνισμό σας και τον τρόπο με τον οποίο κάνετε εξαιρετικές ιδεολογικές κωλοτούμπες. Δεν με απασχολεί, δεν θα μπω σε διάλογο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μιλάει και με κοιτάει …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είστε Κοινοβουλευτικός και θα απαντήσετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν είναι τρόπος αγόρευσης αυτός. 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Βεβαίως είναι τρόπος αγόρευσης. Ο καθένας επιλέγει όποιον θέλει. Αν θέλετε, πηγαίνετε στο ΝΑΤΟ, να τα λέτε όπως σας λένε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να ηρεμήσουμε και να προχωρήσουμε. 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: His master’s voice είναι μόνο στο ΝΑΤΟ. Εδώ να μου υπαγορεύσετε εσείς τι θα πω εγώ γι’ αυτά που είπατε εσείς δημοσίως στην Επιτροπή, θα σας πω ότι δεν απαγορεύεται ο σχολιασμός των Πρακτικών. Δεν απαγορεύεται ακόμα, για την ώρα, εκτός αν ακολουθήσετε τη διαδικασία του ευρωπαϊκού κειμένου -Ecofin το κείμενο, όχι δικό μου- της Επιτροπής, το οποίο λέει επί λέξει –όχι στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, διαβάστε τον Ρούσσο Βρανά στα ΝΕΑ που έχει και το απόσπασμα μεταφρασμένο να μην κάνετε τον κόπο- ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για το μεγάλο κεφάλαιο, να μπορέσεις να αλλάξεις εργασιακές σχέσεις, να ανταγωνιστεί ο επιχειρηματίας της Δύσης την Κίνα και να απαλλαγούμε επιτέλους από το Μπολσεβίκικο βραχνά του συνδικαλισμού. Έτσι μιλούν οι Ευρωπαίοι, πρώην και νυν και αεί επιχειρηματίες, με τα δικά τους συμφέροντα και με τη δική τους πολιτική θέση. 
Άρα, λοιπόν, ερχόμαστε εδώ να ομολογήσουμε, θέλουμε να βάλουμε στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και τις γειτονικές χώρες για να επιτελείται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Άλλωστε, ειδικά στην κατακερματισμένη πρώην πολιτισμική, πρώην πολυεθνική Γιουγκοσλαβία, προέκυψαν τα εθνοκαθαρμένα διά της Νατοϊκής διαδικασίας κράτη, μεταξύ αυτών και το κράτος Κόσσοβο. 
Χθες είδαμε την Υπουργό των Εξωτερικών, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να πηγαίνει και να παρακάθεται στον Πρωθυπουργό του Κοσσόβου. Πότε έγινε κράτος; Τι μορφή απέκτησε; Πότε μπήκε πρωθυπουργός; Θα μου πείτε ο πρώτος Πρωθυπουργός ήταν ο νυν Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ο κ. Μπερνάρ Κουσνέρ. Έχουμε, δηλαδή, μία υβριδική μορφή. 
Όλα αυτά να τα παραδεχτείτε. Πρέπει να βοηθήσουν και οι γειτονικές χώρες κατά το δοκούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Υπάρχει και η Γεωργία, υπάρχει το Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει ενδεχομένως δεν ξέρω εγώ ποιο μέρος του κόσμου, όπου θα διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών κι εκεί το ΝΑΤΟ είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος αμερικανοκαναδοδυτικοευρωπαϊκός οργανισμός. Δεν έχει κανείς αντίρρηση να το παραδεχτεί ότι έτσι είναι.
Μπορεί να έχει όμως, την πολιτική αντίρρηση να θέλει να τον πατάξει, να το διαλύσει και να μην υπάρχει. Και βεβαίως, κάποιος που θέλει την διάλυση του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικού μηχανισμού βεβαίως δεν συστήνει στις άλλες χώρες και στους άλλους λαούς να χρησιμοποιούν τους μετανάστες τους τις δυνάμεις τους τα χίλια δυο άλλα πράγματα. Δεν ήταν βεβαίως το ΝΑΤΟ όταν γίνονταν οι πυραμίδες εκεί και ασκούνταν αυτή η πολιτική και στέλναμε τα στρατεύματα εμείς στο Βορρά επί κυρίου Τσοχατζόπουλου. Δεν περνούσαμε ούτε καν τα σύνορα. τόσο φιλικές ήταν οι σχέσεις μας! όταν ξέσπασε η υπόθεση με τις πυραμίδες δεν περνούσαμε τα σύνορα για να πάμε. Όχι! Στέλναμε δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη περνούσαν τον Ισθμό έκαναν ολόκληρο το γύρο και πήγαιναν στο Βορρά λέει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με το φίλο λαό της Αλβανίας στο Νότο. Και χρησιμοποιήσαμε μεταφραστές! Στο Βορρά τόσο πολύ τους σεβόμασταν ως φίλους, τόσο πολύ αντιμετωπίζαμε τη δημοκρατία της Αλβανίας την εν τη γενέσει της αστικού τύπου ως εξαιρετικά σημαντική. Φτάσαμε σε ένα σημείο να αποδεχόμαστε κυνικά την μετατροπή του ΝΑΤΟ σε ένα μοχλό προώθησης ειδικών ταξικών συμφερόντων και να λέμε ότι αυτά προάγουν την ειρήνη, προάγουν την ευημερία! Ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν βομβάρδισε ποτέ τα γειτονικά Βαλκάνια! Μα, ποτέ! Αυτά που έπεσαν ήταν ανθοδέσμες, ήταν μαραμένα πρώην σοσιαλδημοκρατικά γαρύφαλλα τα οποία έπεφταν με το κιλό! Το απεμπλουτισμένο ουράνιο στην περιοχή δεν ήταν ποτέ ΝΑΤΟϊκής ή αμερικανοκαναδικής κατασκευής! Ποτέ! Δεν υπήρξαν προτάσεις και συμφωνίες μπότας στρατιωτικής σε μια περιοχή! Δεν αναγνωρίστηκαν εν μια νυκτί κράτη! 
Ανοίξατε συζητήσεις για τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν είναι ζήτημα θρησκευτικής συνείδησης και υπόστασης όταν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν δεχθεί υβριδικό κράτος στα Βαλκάνια το οποίο απαρτίζεται από μια εθνότητα Βόσνιους και μια θρησκευτικότητα μουσουλμάνους και λέγεται Βοσνία Ερζεγοβίνη και δεν λειτουργεί! Μα, δεν λειτουργεί! Είναι υπό διαρκή αντίδραση ενός προτεκτοράτου το οποίο δεν ξέρετε πώς θα λειτουργήσει ως υβρίδιο. Και εσείς θα κατηγορήσετε άλλους για τον τρόπο της πολιτικής αντιμετώπισης ως ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού στυγνού μηχανισμού; Με τη βάση Μποντ στιλ δύο βήματα από εδώ προωθείται η ειρήνη με το Γκουαντάναμό της που πατάει και λίγο στην Αλβανία που πατάει και λίγο στο Κόσσοβο, που πατάει και λίγο στη FUROM; Αυτό το τέρας που φιλοξενεί και Γκουαντανάμο; Που φιλοξενεί και πυρηνικά και που μπορεί να μην έχει η περιοχή οδικό δίκτυο αλλά η ίδια η βάση έχει εκατόν ογδόντα έξι χιλιόμετρα καταπληκτικής ασφάλτου; Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ μιλάμε; Το ΝΑΤΟ το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τους γείτονες στα Βόρεια σύνορα όπως αντιμετωπίσαμε στα ανατολικά με τη εισβολή στην Κύπρο; Θα μιλήσουμε για ευαισθησίες ξαφνικά και τάχαμου δήθεν προσδιορισμού εθνικοτήτων ευαισθησιών στα Βαλκάνια και θα το κάνουμε τάχαμου δήθεν από σοσιαλδημοκρατική πλευρά; Γιατί παρενέβη ποτέ το ΝΑΤΟ στις διεκδικήσεις της Σκοτίας στα προβλήματα στην Ουαλία στο ζήτημα των Βάσκων στον τρομακτικό εμφύλιο θρησκευτικού περιεχομένου που είχε αιματοκυλήσει την Ιρλανδία επτά αιώνες; Παρενέβη ποτέ το ΝΑΤΟ στην τρομοκρατία που ξεσπά κατά καιρούς στη Σαρδηνία ή στην Κορσική; Κατέβηκαν εκεί τα στρατά να προτείνουν πότε Ντέϊτον πότε Ραμπουιγέ, πότε Κόσσοβο και Κφορ; 
Υπάρχουν εκθέσεις ΝΑΤΟΪκών κρατών και δυνάμεων για το ποιες ήταν ποιες δυνάμεις πότε και πού αυτές οι οποίες δημιούργησαν έναν αριθμό από μικρά κράτη ανίκανα να σταθούν χωρίς την αναγκαστική τους συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και χωρίς την αναγκαστική τους συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ναι, γι’ αυτό συνωστίζονται απέξω γιατί χρειάζονται δουλεία διόδου στον κόσμο οι λαοί τους πλέον και είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα περατατζίδικα και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Δυτικοευρωπαϊκή και σε οποιαδήποτε άλλη φτιάξετε. 
Η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι στάση ιδεολογική απέναντι σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Είναι η ίδια στάση που μπορεί να έχει κάποιος και είναι εντελώς διαφορετική από το να τραγουδάει την πτώση του φασισμού στις 9 Μαΐου –είναι μια στάση- και τη νίκη κατά του φασισμού και η άλλη στάση είναι να τραγουδάει με φράκο την Ενάτη του Μπετόβεν για το ευρώ! Είναι άλλη στάση πολιτική. Είναι άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς την ίδια ημερομηνία με δύο διαφορετικές εκδοχές και να θεωρείς και δημοκρατικό πνίγοντας τη μία φτιάχνοντας αντικομμουνιστικά μανιφέστα μέσα στη σύγχρονη Ευρώπη απαγορεύοντας την ύπαρξη και τη λειτουργία ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη γιατί δεν αρνήθηκαν ενδεχομένως να πουλήσουν την ιδεολογία τους το παρελθόν τους! 
Θέλετε να τραγουδάτε την Ενάτη του Μπετόβεν και να χαίρεστε πολύ με φράκο στις 9 κάθε Μάιου; Να το κάνετε. Θέλετε να πανηγυρίζετε την μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παρεμβατικό καθ’ ομολογίαν σας μηχανισμό στις παρυφές ή στα απώτερα σημεία του κόσμου; Δηλαδή που θα παρέμβετε; Θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι Κροάτες, Αλβανοί, Έλληνες ΄Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι να πάμε και στο Ιράκ να πάμε και στο Αφγανιστάν να πάμε και λίγο παραπέρα! Εμείς δεν είμαστε! Δεν θέλουμε να ανοίγεται συζήτηση εδώ για τη θητεία για ψευδαισθήσεις περί 9μηνης θητείας για μισθοφορικό στρατό στην αεροπορία και στο ναυτικό για κατάργηση των αναβολών της ελληνικής νεολαίας να πάνε όλοι στο στρατό για να υπηρετήσουν ΝΑΤΟΪκά συμφέροντα! Με μισθοφορικούς στρατούς για να διατηρήσουμε την παραγωγή του οπίου στο Αφγανιστάν στο ύψη που έφτασε; Για να διατηρήσουμε τις διόδους για τη Σέβρον και την οποιαδήποτε άλλη εταιρεία; 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι – και κλείνω κύριε Πρόεδρε- αυτή τη στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα το λεγόμενο «Μπάφετ σκάνδαλο» κάποιου ωραίου χρυσού τύπου ο οποίος έφαγε 50 δισεκατομμύρια δολάρια έρχεται στο φως της δημοσιότητας το μεγαλύτερο σκάνδαλο πέντε φορές ο Μπάφετ, τρεις φορές ο Μπάφετ 125 δισεκατομμύρια δολάρια της κατάχρησης του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» και της κατασκευαστικής εταιρείας των Αμερικανικών και άλλων δυτικών συμφερόντων στο Ιράκ μετά τον πόλεμο. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο και αποδεικνύει στους λαούς τι είναι τα ΝΑΤΟ και τι είναι οι προσφορές εξαγωγής δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή ξεσπάει το σκάνδαλο! Εκατόν είκοσι πέντε δισεκατομμύρια δολάρια είναι το σκάνδαλο από την εκμετάλλευση της επέμβασης στο Ιράκ που τα έφαγαν δέκα πολυεθνικές εταιρείες της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών οι Χάλι Μπάρτον ο Τσέινι και η παρέα του! 
Η συμμετοχή λοιπόν στο ΝΑΤΟ δεν είναι υλοποίηση του DNA της δημοκρατίας. Είναι υλοποίηση του DNA της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κυρία Κανέλλη. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης. 
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Τους εύχεται καλές σπουδές και καλή επιστροφή στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας την όμορφη Θεσσαλονίκη. 

Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Μπανιάς. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Γιώργου Παπαδημητρίου. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου υπήρξε ένας άξιος επιστήμων αναγνωρισμένος καθολικά, ένας συνεπής δημοκράτης αγωνιστής ιδιαίτερα στο πεδίο των δικαιωμάτων. Υπήρξε ένας εξαίρετος συνάδελφος, ένας σεμνός άνθρωπος, ένας καλός φίλος. Τον χαρακτηρίζει πάρα πολύ κατά τη γνώμη μου ο τρόπος που έφυγε τόσο ήσυχα δηλαδή. Περίπου δεν αντιληφθήκαμε ότι έφυγε και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό για το ήθος του ανθρώπου. Υπήρξε ένα βαρύ πλήγμα ο θάνατός του. Είναι σημαντική η απώλειά του για τη δημοκρατική παράταξη είναι σημαντική επίσης για το δημόσιο βίο της χώρας μας για το Κοινοβούλιό μας σημαντική για όλους μας. 
Ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι εγώ προσωπικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κατ’ επανάληψιν από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως έναν επιθετικό Οργανισμό. Και δεν το λέμε αυτό έτσι αυθαίρετα. Έχουμε εξηγήσει πολύ αναλυτικά γιατί το λέμε, γιατί ισχυριζόμαστε αυτό το πράγμα. Κατά τη γνώμη μας, αυτόν τον ισχυρισμό τον αποδεικνύουν οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε μια σειρά γεγονότα στην εποχή μας, θα έλεγα, στην τελευταία φάση των διεθνών εξελίξεων. Το αποδεικνύουν οι δραστηριότητές του στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά ακόμη και στα γεγονότα του Καυκάσου στη Γεωργία μ’ έναν έμμεσο, ίσως, εκεί τρόπο. 
Στη Γιουγκοσλαβία έχουμε, κατά τη γνώμη μας, πρωταγωνιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ, εμμέσως ή αμέσως, στο διαμελισμό της.
Στο Ιράκ έχουμε ουσιαστική συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική επέμβαση που έγινε στο όνομα κάποιων λόγων, αλλά βεβαίως στη συνέχεια και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ συνολικότερα, που συνέπραξαν σ’ αυτήν την στρατιωτική επέμβαση σε μια ξένη χώρα, ουσιαστικά δεν ζήτησαν συγνώμη αλλά είπαν ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι λόγοι, οι κύριοι λόγοι, για τους οποίους πραγματοποίησαν τη στρατιωτική τους επέμβαση. 
Πιστεύουμε επίσης ότι και η παρουσία, με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα, του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι μια παρουσία που κυρίως αποσκοπεί, όπως και η επέμβαση που έγινε εκεί, στην υποστήριξη των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ακούστηκε, όταν έγινε αυτή η επέμβαση, ότι έχουμε μεγάλη παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Και ξέρουμε τώρα ότι αυτή η παραγωγή ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκε... 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να σας ενημερώσω ότι το 2001, επί Ταλιμπάν και μουλά Ομάρ, είχε εκατόν ογδόντα τόνους παραγωγή οπίου. Φέτος ξεπερνάει τους εννέα χιλιάδες τόνους. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ: Ακόμη περισσότερο, κύριε Πρόεδρε, αυτό τι αποδεικνύει; Ότι τελικά οι λόγοι για τους οποίους γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα ή είναι ανύπαρκτοι ή προφανώς όταν γίνονται αυτές οι επεμβάσεις σε άλλες κατευθύνσεις κινούνται αυτοί οι οποίοι πλέον λειτουργούν ως δυνάμεις κατοχής σ’ αυτές τις χώρες, είτε στο Ιράκ είτε στο Αφγανιστάν. 
Σε ό,τι αφορά τέλος τα γεγονότα του Καυκάσου στη Γεωργία είναι γνωστό ότι αυτή η επέμβαση, που έγινε σε πρώτη φάση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γεωργίας, έγινε με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Και βεβαίως στη συνέχεια είχαμε και την επέμβαση της Ρωσίας, με τα γνωστά αποτελέσματα σήμερα του να αποτελεί η περίπτωση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ένα σημαντικό, μεγάλο πρόβλημα, με το οποίο ασχολείται συνεχώς ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη και να ακούμε από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι θα επανεξετάσει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της εγκατάστασης πυραύλων αμυντικών, όπως τους λέει, –στην πραγματικότητα, επιθετικοί είναι και αυτοί οι πύραυλοι- στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, για να έχουμε έτσι μια κλιμάκωση ουσιαστικά του ψυχρού πολέμου στην εποχή μας. 
Το ΝΑΤΟ όλοι έλεγαν τότε και από την πλευρά σας ακόμη –και το έχω ξαναπεί και στην Επιτροπή, το είπε και η συνάδελφος από το Κ.Κ.Ε.- ότι έγινε για να είναι ένας αμυντικός Οργανισμός έναντι της επιθετικότητας τότε, όπως έλεγαν, της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών του υπαρκτού τότε σοσιαλισμού, δηλαδή του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Και ακούστηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι εάν είχαμε μια εξέλιξη όπου από το διπολικό κόσμο θα περνούσαμε σ’ έναν μονοπολικό κόσμο θα διελύεντο όλοι οι επιθετικοί Οργανισμοί. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως γνωστόν, διελύθη. Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν διελύθη, αλλά και θεσμικά αναβαθμίστηκε ο ρόλος του, ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, που θεσμικά επίσης είχε αυτές τις αρμοδιότητες στην εποχή που υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Δηλαδή το ΝΑΤΟ μπορούμε να πούμε βάσιμα ότι έχει εξελιχθεί σε μία αιχμή του δόρατος, σ’ έναν διεθνή χωροφύλακα για επιθετικές ενέργειες σε ξένες χώρες. Άρα το αντίθετο από αυτό που ισχυριστήκατε. Δεν είναι ένας Οργανισμός που προστατεύει, που συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο, αλλά ψευδώνυμα χαρακτηρίζεται «αμυντικός Οργανισμός». Δεν προστατεύει, δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιθετικός Οργανισμός. 
Θα ήθελα να ρωτήσω -και θα θέλαμε μια απάντηση σ’ αυτό το πράγμα- τι έκανε το ΝΑΤΟ στην περίοδο, στη φάση εκείνη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο; Ποιο ρόλο έπαιξε; Επιτέλους, πότε θα διευκρινιστεί και στην Ελλάδα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, το τι ρόλο έπαιξε το ΝΑΤΟ εκείνη την περίοδο; Κατά την γνώμη μας, το ΝΑΤΟ ήταν συνένοχο, βοήθησε δηλαδή, συνέβαλε στην επέμβαση εκείνη με τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ) 
Δεύτερο ερώτημα: Εφόσον είναι ένας Οργανισμός που ενδιαφέρεται λοιπόν για την ειρήνη στον κόσμο, στη Μέση Ανατολή κ.λπ. θα σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε τι έκανε το ΝΑΤΟ στη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πρόσφατα, όπου είχαμε ουσιαστικά μια σφαγή και μια γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης που ζει σ’ αυτή την περιοχή. Τίποτε απολύτως! Σφύριζε αδιάφορα σ’ αυτή τη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση και στην πραγματικότητα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μας, είναι συνένοχο, διότι αφέθηκε επί τόσο μεγάλο διάστημα ελεύθερο το Ισραήλ ,απρόσκοπτα δηλαδή, να δολοφονεί αμάχους. Διότι είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία -τώρα πια τα στοιχεία είναι αδιάψευστα- των θυμάτων σ’ αυτή τη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση από ξηρά, αέρα και θάλασσα ήταν άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως, αν θέλετε, ήταν μικρά παιδιά. Είχα και προσωπικά την ευκαιρία να δω τραγικές σκηνές μικρών παιδιών, μωρών, με κομμένα πόδια. Δεν θέλω να μιλήσω με έναν τέτοιο τρόπο, αλλά ήταν πραγματικά συγκλονιστικές αυτές οι σκηνές και τίποτε δεν έκανε το ΝΑΤΟ, μια και μιλάμε σήμερα για το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς πιστεύω – τα είπαμε αυτά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ότι έχουν σοβαρές ευθύνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν αυτή τη βάρβαρη επέμβαση. Και σας λέω ότι στην συνάντησή μας στο Κάιρο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, γι’ αυτά τα ζητήματα, το πρώτο που μας είπε -και θέλω να το καταθέσω εδώ στο Κοινοβούλιο- ήταν το εξής. Διότι εμείς τους είπαμε ότι δεν έκαναν τα πρέποντα, δεν έκαναν όσα έπρεπε. Αυτοί μας είπαν ότι «εμείς προσφύγαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας πήρε κάποια απόφαση την οποία δεν εφάρμοσε». Άρα είναι αναξιόπιστο. 
Αλλά αμέσως μας είπαν και εσείς τι κάνατε με τη βάση που επιτρέψατε στους Αμερικάνους; Έτσι ακριβώς μας είπαν και σας το καταθέτω. Επιτρέψατε στους Αμερικάνους από το Λιμάνι του Αστακού να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ εκείνη την περίοδο που έκανε την επέμβαση. Εμείς τους είπαμε τι έχετε απαντήσει, αλλά οι ίδιοι είπαν ότι δεν νομίζουν ότι είναι έτσι τα πράγματα. 
Δεύτερον, μας είπαν, εγκαλείτε εμάς τον αραβικό κόσμο, την Αίγυπτου που, εν πάση περιπτώσει, κάναμε κάποιες προσπάθειες μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε και δεν εγκαλείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, που υπήρξαν αδιάφοροι απέναντι σε αυτήν την επέμβαση; Τους είπαμε ότι εμείς έχουμε θέσει αυτά τα θέματα στη διεθνή κοινότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα για το τι γίνεται στην περιοχή μας και ευρύτερα. 
Η δική μας άποψη είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο ύπαρξης στην εποχή μας. Γι’ αυτό εμείς λέμε καθαρά και απ’ αυτό το Βήμα, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί. Με βάση αυτή την άποψη, είναι αυτονόητο ότι δεν συμφωνούμε με τη διεύρυνσή του. Και δεν έχει αυτό σχέση με το αν είναι η Αλβανία ή Κροατία. Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν συμφωνούμε με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, θα ήταν μία μεγάλη αντίφαση, αφού ζητάμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, να συμφωνήσουμε τη διεύρυνσή του. Κατά συνέπεια, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. 
Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Γιατί ανακατέψατε όλα αυτά τα ζητήματα; Απ’ ό,τι βλέπω άλλαξε ο Πρόεδρος. Μας είπατε προηγουμένως για τα κοιμητήρια κ.λπ.. Συμφωνούμε απολύτως. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Μπανιά, τι θέλετε από το νέο Πρόεδρο που είναι αυτή τη στιγμή στην Έδρα; 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ: Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στα κοιμητήρια που θα γίνουν στην Αλβανία. Λέμε ότι πολύ σωστά γίνεται αυτό το πράγμα. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πράγματι, γίνεται σωστά. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ: Δεν το είπε ο κ. Σούρλας ως επιχείρημα, αλλά δεν μπορούμε τώρα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που ουσιαστικά έχει σχέση με τη διεθνή πολιτική και με τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, να ανακατεύουμε τέτοια ζητήματα. Συμφωνούμε και εμείς ότι πρέπει τα κοιμητήρια για τους Έλληνες που έπεσαν σε εκείνη την περιοχή, να γίνουν. Δυστυχώς, πολύ κακώς τόσα χρόνια δεν έγιναν. Επίσης, δεν πρέπει να ανακατεύουμε το θέμα των μεταναστών και τη θέση μας απέναντι στους μετανάστες με το αν θα μπει η Αλβανία ή όχι, στο ΝΑΤΟ. Και θα έλεγα, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά της Κυβέρνησης που αναφέρθηκε σ' αυτό το θέμα ο Υφυπουργός, απέναντι στους Αλβανούς μετανάστες, δεν είναι η πρέπουσα ανεξάρτητα από το εάν μπαίνει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ. Εμείς υποστηρίζουμε και για τους Αλβανούς μετανάστες και για τους άλλους μετανάστες ότι θα πρέπει να τύχουν μιας ισότιμης μεταχείρισης με τους Έλληνες εργαζόμενους. Από τη στιγμή που τους χρειάζεται η χώρα μας, από τη στιγμή που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στην Ελλάδα, πρέπει να είναι ισότιμοι με τους Έλληνες εργαζόμενους. 
Ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεωργιάδης. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να εκφράσω και εγώ τα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του Γεώργιου Παπαδημητρίου. Εγώ δεν είχα την τύχη και την τιμή, όπως η κυρία Γιαννακά, να τον γνωρίζω για πάρα πολλά χρόνια, αλλά για το διάστημα που ήμασταν εδώ στο Κοινοβούλιο, μπορώ να βεβαιώσω ότι επρόκειτο περί ανθρώπου εξαιρετικά ευγενούς και αξιοπρεπούς. Άρα, είναι μία απώλεια αυτός ο θάνατος. 
Στο θέμα της σημερινής μας συζήτησης, επισημαίνω αρχικά το ατυχές γεγονός ότι η κυρία Κανέλλη απεχώρησε από την Αίθουσα. Θα ήθελα πάρα πολύ να τη ρωτήσω, επειδή αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν εις τι διέφερε η εισβολή της Σοβιετικής Ενώσεως στο Αφγανιστάν από την εισβολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Θα ήθελα να ακούσω, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που αυτό το διάστημα διανύει τον προσυνεδριακό του διάλογο και αύριο μπαίνει στο συνέδριο, όπου αποθεώνει περίπου τη Σοβιετική Ένωση και τον σταλινισμό, να μας εξηγήσει επί της ουσίας ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Γκουαντάναμο και των Γκούλαγκ, γιατί έχω την εντύπωση ότι τα Γκούλαγκ ήταν μάλλον πολύ χειρότερα από το Γκουαντάναμο. Θα ήθελα να μας εξηγήσει η κυρία Κανέλλη εάν η ίδια έχει συναίσθηση του τι θα συνέβαινε σε αυτή τη χώρα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είχαν βοηθήσει την αστική ελληνική δημοκρατία, να κερδίσει τον εμφύλιο του 1945-1949 και εάν θα υπήρχε σήμερα αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εάν θα υπήρχε αυτή η Δημοκρατία και το κυριότερο, εάν θα υπήρχε η κυρία Κανέλλη σε αυτή την Αίθουσα. 
Αυτό το λέω, γιατί εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η λογική. Δεν το συνεχίζω μόνο γιατί λείπει, υπ’ αυτήν την έννοια. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Γεωργιάδη, απουσιάζει η συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτές τις αναφορές. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν το συνεχίζω, γιατί έφυγε. Θεωρώ ότι οι εισηγητές πρέπει να μένουν και να ακούν τους άλλους εισηγητές. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Γεωργιάδη, σας παρακαλώ να συνεχίσετε επί του νομοσχεδίου. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να κρατηθεί ο χρόνος μου. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και παρακαλώ και τους συναδέλφους που διαμαρτύρονται. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ό,τι είπα είναι πάνω σε παρατηρήσεις της κυρίας Κανέλλη. Σας παρακαλώ πολύ δεν θέλω λογοκρισία. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Για τον οποιονδήποτε συνάδελφο το ίδιο θα έλεγα. Συνεχίστε επί του νομοσχεδίου. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Με παρακαλείτε, δεν με παρακαλείτε, παρακαλώ συνεχίστε επί του νομοσχεδίου, όπως επιτάσσει ο Κανονισμός. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το τι θα πω εγώ επί του νομοσχεδίου είναι δικός μου λογαριασμός. Ό,τι είπα είναι επί του νομοσχεδίου. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν θα διαμορφώνετε εσείς το δικό σας Κανονισμό. Παρακαλώ συνεχίστε επί του νομοσχεδίου. Και εσείς, κύριε Βελόπουλε, από κάτω μην θορυβείτε. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα επιμείνω. Η συζήτηση σήμερα είναι περί ΝΑΤΟ και έχω δικαίωμα να εκφράσω οποιαδήποτε άποψη περί ΝΑΤΟ και περί εξωτερικής πολιτικής. Λογοκρισία στην Αίθουσα δεν επιτρέπεται. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, όταν απουσιάζουν οι συνάδελφοι να μην κάνετε αναφορές σε αυτούς. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτά που είπα είναι πράγματα τα οποία ανεφέρθησαν στην Αίθουσα προηγουμένως και ουδείς διέκοψε την προηγούμενη ομιλήτρια. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Να περιμένετε, όταν είναι παρόντες, να κάνετε τις αναφορές σας στους συναδέλφους. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εντάξει, αλλά παρακαλώ πολύ, μην παρεμβαίνετε στην ομιλία μου. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εσείς συνεχίστε επί του νομοσχεδίου. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήνουμε, λοιπόν, αυτό το κεφάλαιο, λόγω της απούσας συναδέλφου και πάμε στο δεύτερο κεφάλαιο, κύριε Υφυπουργέ. 
Συζητάμε σήμερα ένα κρίσιμο θέμα εξωτερικής πολιτικής. Είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μπορούν να διαχειριστούν με τη δέουσα σοβαρότητα, τόσο κρίσιμα ζητήματα; Εγώ θα φέρω δύο παραδείγματα. Πριν από ένα μήνα, εάν θυμάμαι καλά, ένας σύμβουλος επικοινωνίας τότε του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου, ο κ. Γρηγόρης Βαλιανάτος βρέθηκε σε μία εκπομπή στο EXTRA, όπου αναφέρθηκε υπέρ των απόψεών του ότι οι Σκοπιανοί πρέπει να λέγονται Μακεδόνες. Δεν αναφέρω τυχαία το όνομα στη σημερινή συζήτηση. Το αναφέρω, διότι όλοι ξέρουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια που είναι φυσικά η διάσπαση των Βαλκανίων. Το είδαμε να γίνεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. 
Ακούστε τι έγινε. Ο κ. Βαλιανάτος βγήκε στο EXTRA, παρεδέχθη αυτά που πάντοτε έλεγε και εάν θυμάμαι καλά -μπορεί να κάνω λάθος- ο κ. Λοβέρδος έβγαλε ανακοίνωση ότι τον έβγαλε από σύμβουλο του κ. Παπανδρέου. Ερώτηση: Ο κ. Παπανδρέου που τον είχε σύμβουλο στο Υπουργείο Παιδείας, ως Υπουργός Παιδείας επί χρόνια, και σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Υπουργός Εξωτερικών επί χρόνια, δεν εγνώριζε τις απόψεις του κ. Βαλιανάτου; 
Ακούστε, λοιπόν, τι σχεδιάζουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι για τα Βαλκάνια. Ο κ. Βαλιανάτος συμμετείχε ως μέλος του ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι πριν από λίγες ημέρες –θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής το σχετικό δημοσίευμα από την εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου