Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

«Η Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις»

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύντομα και πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, που αφορά στους αγνοουμένους της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ15:31
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύντομα και πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, που αφορά στους αγνοουμένους της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κύπριου ευρωβουλευτή Μάρ.Ματσάκη.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τελευταίος είχε ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που έγιναν από τον τουρκικό στρατό, με αφορμή την πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι κατά την εισβολή του 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο κ.Μπαρόζο τονίζει ότι με βάση την απόφαση η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

«Κομμάτι μας τα κατεχόμενα»

Την ίδια περίπου ώρα πάντως έστω και σε αμιγώς τουρκικό ακροατήριο, ο Εγκεμέν Μπαγίς προχωρούσε σε νέες προκλήσεις.

Κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από την άρση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Μιλώντας στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας ο κ.Μπαγίς σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την Τουρκία να κάνει οποιαδήποτε μονομερή βήματα για την επίλυση του Κυπριακού», ενώ χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «κομμάτι της πολιτικής και στρατηγικής ύπαρξης της Τουρκίας».

Μακάβρια ευρήματα

Τα οστά έντεκα Τουρκοκυπρίων, αγνοουμένων από το 1964, αναγνωρίστηκαν με την εξέταση γενετικού υλικού και θα παραδοθούν στις οικογένειες για ταφή.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι είχαν εξαφανιστεί, καθώς μετέβαιναν, με λεωφορείο, για δουλειά στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Τα οστά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ της Λάρνακας και της Βάσης Δεκέλειας.

Το γεγονός της ανεύρευσης και ταυτοποίησης των οστών επιβεβαίωσε ο Ηλίας Γεωργιάδης, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=3162737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου