Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Οι διαδρομέs του μαύρου χρήματοs

Στην κατάθεσή του ο Ρ. Σίκατσεκ υποστηρίζει ότι παρέδωσε στον Πρ. Μαυρίδη περίπου 2 εκατ. ευρώ σε βαλίτσα, ενώ κάνει λόγο και για πληρωμές για το C4I ύψους 1,5 εκατ. ευρώ«E» 17/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens και προοριζόταν για την «καλλιέργεια των σχέσεων με τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ στην τελευταία του κατάθεση, που έδωσε πριν από έξι μήνες στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, που ταξίδεψαν για αυτόν τον λόγο στο Μόναχο.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens, περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ
Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου χρήματος», που έρεε από τα ταμεία της Siemens, περιέγραψε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ

Ο Σίκατσεκ κατονόμασε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι μία φορά παρέδωσα στον Πρόδρομο Μαυρίδη περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία βαλίτσα».

Η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία έχει ενταχθεί σε «πρόγραμμα αμνηστίας» στην εταιρεία, με την τελευταία κατάθεσή της στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό «έδειξε» σε δύο πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, καθώς επανέλαβε όσα είχε πει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, τον οποίον είχε κατονομάσει ως έναν από τους συνταξιδιώτες του κ. Χριστοφοράκου στο περίφημο ταξίδι που έγινε στη Λειψία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, υποστηρίζοντας ότι επικοινωνούσε με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της Siemens στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Στοιχεία


Με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του ο ανακριτής προς στελέχη του ΟΤΕ και της Τεχνική Υπηρεσίας του Οργανισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών INTRAKOM και SIEMENS, αλλά και των επικεφαλής αυτών κ. Μιχ. Χριστοφοράκου και Σ. Κόκαλη.

Από τη δικογραφία και τις καταθέσεις προέκυψαν επίσης τα εξής: Ρ. Σίκατσεκ, πρώην στέλεχος Siemens: «Τους παραλήπτες των μυστικών πληρωμών δεν τους γνωρίζω, εκτός από τον κ. Μαυρίδη.

Παρέδωσα σε αυτόν μετρητά, κατά τα έτη 2000-2004 επανειλημμένα, κατά την εκτίμησή μου 4-5 φορές. Θυμάμαι, όμως, ότι μία φορά του παρέδωσα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία βαλίτσα.

Παράλληλα, υπήρχαν και πληρωμές για το C4I που το συνολικό τους ύψος ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στον κ. Χριστοφοράκο όταν ζήτησε τα χρήματα αυτά του είπα ότι δεν μπορεί να τα πάρει μία φορά και έπρεπε να τα καταβάλλω σε περισσότερες δόσεις.

Δεν θυμάμαι αν οι πληρωμές έγιναν πριν ή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ρώτησα τον κ. Χριστοφοράκο σε τι χρησιμεύουν πραγματικά τα χρήματα τα οποία εμβάζονται σε συγκεκριμένη εταιρεία στο Μονακό. Μου ανέφερε ότι χρησιμεύουν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ... Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος συμπεριφέρονταν σχετικά με το θέμα αυτό πολύ συνωμοτικά. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τα κόμματα και ο κ. Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.

Από όσο θυμάμαι, και εκτιμώντας χονδρικά, στα δύο αυτά πρόσωπα διέθετα ετησίως 10-15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποίησαν για νόμιμους σκοπούς. Αυτό, όμως, που έγινε ήταν ότι ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειαζόταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το C4I, επειδή θα έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία.

Η Αντωνία Μάρκου, εφοριακός, επανέλαβε καταθέτοντας στον ανακριτή τα περί εμπλοκής του Δημήτρη Νέγρη σ.σ. πρώην στέλεχος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και κατηγορούμενο στην υπόθεση Siemens, που είναι κατηγορούμενος και για τον συγκατηγορούμενό του Ηλία Γεωργίου, καθώς και για τον λογαριασμό της στην Ελβετία, που εν αγνοία της χρησιμοποίησαν για τα εμβάσματα.

Ενώ ο Κυριάκος Μικές, πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου της Siemens, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν γνωρίζω για παροχές της εταιρείας σε πολιτικούς.

Αυτά που ανέφερα στην προκαταρκτική εξέταση για τα τιμολόγια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν εκδοθεί από τη Siemens Θεσσαλονίκης. Επειτα από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι ήταν εξοφλημένα τα συγκεκριμένα παραστατικά».

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου κατέθεσε: «Οι παροχές στα πολιτικά πρόσωπα ήταν συνήθης πρακτική, η οποία τηρείτο εμπιστευτικά και εγώ με τις οδηγίες του κ. Χριστοφοράκου αναλάμβανα το εκτελεστικό μέρος αυτών.

Αναφορικά με τη συμμετοχή υπουργού στο ταξίδι στη Λειψία, επειδή οι κρατήσεις για το συγκεκριμένο ταξίδι έγιναν αποκλειστικά στο όνομα του κ. Χριστοφοράκου χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη για αυτό που θα σας πω στη συνέχεια, νομίζω ότι ήταν ο κ. Λιάπης». Ανακριτής:

Το 1997 γνωρίζετε αν μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ερχόταν σε επαφή ο κ. Χριστοφοράκος ήταν και ο κ. Μαντέλης; Μάρτυρας:

Ηταν και εκείνος μεταξύ των ατόμων που είχα ακούσει ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Ανακριτής: Είχατε αντιληφθεί να γίνονται παροχές της εταιρείας προς τον κ. Μαντέλη; Μάρτυρας: Δεν νομίζω. Το μόνο που είχε ζητήσει ο κ. Μαντέλης ήταν να έρθει να κάνει μία πολιτική ομιλία στην εταιρεία.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

benea@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=3158743

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου