Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αυτοκριτική Ταγίπ Ερντογάν .......

Ένταση στην Εθνοσυνέλευση για την αυτοκριτική Ερντογάν «Ευκαιρία για αλλαγή», λένε οι αναλυτές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Στο τουρκικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η συζήτηση γύρω από τον θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι εκδιώξεις των μειονοτήτων ήταν φασιστικές».

«Είναι φασιστικό κράτος η Τουρκική Δημοκρατία;» είναι το ερώτημα που θέτει στη Βουλή η Τζανάρ Αριτμάν, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αμφισβητώντας τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης.

 

«Πότε και ποιας εθνικής ταυτότητας πολίτες εκδιώχθηκαν στην ιστορία της Τουρκίας;», ρωτά η βουλευτής της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα πως εκείνοι που εγκατέλειψαν την Τουρκία ήταν τουρκικής εθνικής ταυτότητας και όχι Ρωμιοί.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, η οποία χαρακτηρίστηκε από διανοουμένους και πολιτικούς αναλυτές ως «ιστορική αυτοκριτική», προκαλεί νέα ρήξη με την αντιπολίτευση. «Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνεχίσει μέχρι τέλους τη συζήτηση για να στριμώξει τον Ερντογάν, καθώς αν κάνει πίσω και δεν συνεχίσει τις δηλώσεις της εναντίον των μειονοτήτων, τότε η συζήτηση θα τερματιστεί εδώ και θα χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στην Τουρκία. Χρειάζεται συζήτηση για να λυτρωθεί η Τουρκία από τα ταμπού της και τους φόβους της», σχολιάζει ο Μενσούρ Ακγκιούν του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών Μελετών (ΤΕSΕV). Οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και μέλη των μειονοτήτων της Τουρκίας καλωσορίζουν τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτή η στάση θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Η έννοια του πολίτη στην Τουρκία πρέπει να αλλάξει ριζικά και να απαλλαχθεί από την εθνική ταυτότητα», σχολιάζει ο Αρμένιος δημοσιογράφος, επικεφαλής της εφημερίδας «Άγος» Ετιέν Μεχτσουπιάν. Ο Λάκης Βίγκας, μέλος του συμβουλίου εκπροσώπησης μειονοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας, δηλώνει ότι τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, αν και πιστεύουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι σημαντικές, περιμένουν να δουν ουσιαστικά αποτελέσματα για να πειστούν. Ο πρόεδρος της τουρκοεβραϊκής κοινότητας Σίλβιο Οβάντιο ανέφερε ότι αυτή η δήλωση χαροποίησε όλους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, υπενθυμίζοντας ότι κάποτε οι Εβραίοι στην Τουρκία αριθμούσαν 60.000, ενώ σήμερα αριθμούν μόνο 20.000.

«Περιμένουμε και πράξεις»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

ΠΡΑΞΕΙΣ, εκτός από λόγια, περιμένει η Αθήνα ύστερα από την αυτοκριτική της Τουρκίας διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νέα απόπειρα να αντιμετωπιστεί το σκοτεινό παρελθόν της Τουρκίας δεν είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άσχετη με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «ξαναβρίσκει την προοδευτική του διάθεση», εν όψει μάλιστα της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παρότι οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι δηλώσεις έγιναν για εσωτερική κατανάλωση (σ.σ. ο κ. Ερντογάν απάντησε σε σχόλια του εθνικιστικού κόμματος ότι οι Εβραίοι έχουν προβεί σε πολλές επενδύσεις στην Τουρκία), δεν θεωρούν αυτή τη «σπάνια» αυτοκριτική ανεξάρτητη από την επίθεση φιλίας, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα προς την Αθήνα. Σε αυτό συμβάλλει και το ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Η συγγνώμη είναι ευπρόσδεκτη», εκτιμούν στην Αθήνα, «αλλά δεν σημαίνει και πολλά αν δε συνοδευθεί από ενέργειες ηθικής και οικονομικής αποζημίωσης όσων επλήγησαν από αυτές τις πολιτικές του τουρκικού κράτους».

Χθες η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στο Συνέδριο του «Εconomist», έστειλε μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την ΠΓΔΜ για «πλήρη συμμόρφωση για πλήρη ένταξη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να σταματήσει την έκνομη δραστηριότητά της στο Αιγαίο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου