Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σκάνδαλα Siemens

Για το σκάνδαλο Siemens, που παρακολουθούμε διάφορα αυτόν τον καιρό (ανακριτή που δεν παραδίδει τη πλήρη δικογραφία σε δικηγόρους, διαφυγή κατηγορουμένων αλλά στη συνέχεια σύλληψη ανήλικων παιδιών κτλ.), δημιουργούνται ορισμένες σκέψεις.
Η μητρική Siemens Γερμανίας, εν γνώσει της Γερμανικής κυβέρνησης από ότι φαίνεται, έδινε εντολή σε υπαλλήλους της στην Ελλάδα για ενίσχυση-χρηματοδότηση κομμάτων σύμφωνα με τα καθιερωμένα, από ότι πάλιν φαίνεται, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, επί σειράν ετών.
Όποιος έχει δεί την ταινία του Michael Moore Fahrenheit 9/11 θα δει ότι παρόμοια (χρηματοδοτήσεις κομμάτων και στελεχών κομμάτων) συμβαίνουν φανερά και νόμιμα ή ηλιθίως κρυφά και μη νόμιμα, και σε πολλες χώρες και στις ΗΠΑ και μάλιστα σε πολύ υψηλά επίπεδα διοίκησης.
Όπως ανέφερα και αλλού, στη χώρα μας δεν είχαν το θάρρος να επιτρέψουν την φανερή χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, όπως πχ. γίνεται στις ΗΠΑ. Αντίθετα καθιέρωσαν ποινή ισοβίων σε περίπτωση που από τη χρηματοδότηση ζημίωνε το δημόσιο (δεν γνωρίζω επακριβώς τη νομολογία). Πάντως όλα δείχνουν ότι τα κόμματα τη χρηματοδότηση την ήθελαν, αλλά χωρίς να τη γνωρίζει ο αδιάκριτος λαός.
Έτσι σήμερα από ότι φαίνεται η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς μεγάλες εταιρίες που εκτελούν εργολαβίες δημοσίου, αφού όλοι οι ιδιοκτήτες τους, ίσως κληθούν να εκτίσουν ποινή ισοβίων, αν υπέπεσαν στην ενέργεια χρηματοδότησης κομμάτων. Μοιάζει με αστείο, αλλά δεν είναι.
Έφτασαν επίσης να απογορεύσουν με νόμο που καταργήθηκε από την ΕΕ το να κατέχει ένας εργολάβος υπό την ιδιοκτησία του μέσα ΜΜΕ γιατί λέει θα εκβίαζε τη κυβέρνηση για τον προτιμήσει. Κατά τη γνώμη μου όλα για το θεαθήναι και όχι για την ουσία.
Εάν όλα όσα από ότι φαίνεται συμβαίνουν δεν είναι κωμικά είναι πράγματι τραγικά για μία χώρα της ΕΕ.
Όταν κάποια στιγμή απεκαλύφθησαν υποκρητικά από Αμερικανούς του χρηματηστηρίου της Νέας Υόρκης, οι χρηματοδοτήσεις της Siemens (ωσάν να μη συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα στις ΗΠΑ και αλλού), τότε κανείς δεν ήξερε τίποτα, για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα.
Ούτε η Γερμανική Κυβέρνηση, ούτε η μητρική Siemens. Υπεύθυνοι μόνον και κυνηγημένοι στην Ελλάδα, τα όργανα στην Ελλάδα της μητρικής Siemens, που προφανώς εκτελούσαν εντολές και από ότι δείχνουν τα πράγματα, οι διεκπεραιωτές της χρηματοδότησης των κομμάτων. Αυτό θυμίζει τα εγλήματα πολέμου πχ βασανιστήρια στο Ιράκ που εκτελούνται κατόπιν εντολών, αλλά τελικά πληρώνουν γι αυτά τα εκτελεστικά όργανα των εντολών αυτών.
Και τι συνεπώς πρέπει να γίνει. Η απάντηση είναι δύσκολή. Ίσως όμως θα πρέπει, τίμια και σταράτα κυβέρνηση και κόμματα να παραδεχθούν τί συνέβαινε και να προβούν στις κατάλληλες απαιτούμενες ενέργειες. Όλα τα άλλα από ότι φαίνεται, υποκρητικά, μόνον κακό θα κάνουν στη χώρα αλλά και στα κόμματα γιατί αν και ίσως μπορεί να αποκρυβούν προσωρινά από τον ελληνικό λαό , είναι από ότι φαίνεται γνωστά σε ξένες κυβερνήσεις που μπορεί στο μέλλον να τα χρησιμοποιήσουν με διαφόρους τρόπους για να εκβιάσουν καταστάσεις εις βάρος της χώρας μας. Το κυνηγητό επίσης των εκτελεστικών οργάνων της εταιρίας και από ότι φαίνεται των εκπροσώπων των κομμάτων, μοιάζει αρκετά υποκρητικό.

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, τηλ+302107700568

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου