Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ετοιμάζουν τις παρατηρήσεις επί των «ιδεών» Νίμιτς

Διαπραγματευτική διαδικασία για το όνομα των Σκοπίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 07:00

Εντός της εβδομάδας αναμένεται ο εκπρόσωπος των Σκοπίων στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα της ονομασίας να υποβάλει στο μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τις παρατηρήσεις του επί των τροποποιημένων ιδεών, που παρουσίασε ο τελευταίος στα δύο μέρη, στις αρχές του Ιουλίου.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο εκπρόσωπος των Σκοπίων και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι, δήλωσε ότι είχε συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, τόσο με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, στις οποίες έλαβε οδηγίες σχετικά με την απάντηση που θα επιδώσουν τα Σκόπια, εντός της εβδομάδας, στη Νέα Υόρκη, επί της τελευταίας δέσμης ιδεών του κ. Νίμιτς, που βασίζεται στην τελευταία του πρόταση, από τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία -μεταξύ άλλων- προτείνει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

«Όπως γνωρίζετε, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και την Αθήνα, παρουσίασε τροποποιημένη δέσμη ιδεών. Συμφωνήθηκε, οι δύο πλευρές, τον Αύγουστο, να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων ιδεών. Η τροποποιημένη δέσμη ιδεών αναλύθηκε επισταμένως αυτή την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διαβιβαστούν στον κ. Νίμιτς οι θέσεις μας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του, ως μέρους του συνεχούς διαλόγου. Ακολούθως, αναμένουμε ο ειδικός διαμεσολαβητής να μας ενημερώσει για τα σχέδιά του και τα επόμενα βήματα σχετικά με τις συνομιλίες για τις υφιστάμενες διαφορές γύρω από το όνομα», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι.

Εξάλλου, ενδιαφέρον παρουσιάζει πρωτοσέλιδο, χθεσινό, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», στο οποίο αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχτούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μία σύνθετη ονομασία, στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρεια» θα προηγείται του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή θα τίθεται σε παρένθεση.

Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» φέρεται να είπε ότι για τα Σκόπια δεν είναι αποδεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», διότι αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας, ενώ ακολούθως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα, στη γλώσσα και στον πολιτισμό των Σκοπίων.

«Η θέση της χώρας», σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, «είναι η λύση να μην επιβάλει δεσμεύσεις έναντι άλλων χωρών, έναντι δηλαδή των 125 χωρών που αναγνώρισαν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία - Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Δεύτερο και σημαντικότερο, να μην τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται» πρόσθεσε η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου