Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Σόου Ερντογάν για μουφτήδες - τζαμί

«Ξαφνική» επίσκεψη για δημιουργία εντυπώσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Πρίγκηπο. Πέρα από τα θερμά λόγια, απέφυγε κάθε δέσμευση για το Πατριαρχείο «E» 17/8

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Συμβολική κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και αντιπερισπασμού ουσίας στην περιοδεία Καραμανλή στη Θράκη ήταν η «ξαφνική» επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Πρίγκηπο, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου του νησιου, ανήμερα της εορτής της Παναγίας.


Σόου Ερντογάν για μουφτήδες - τζαμί

Εχοντας στην «εικόνα» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εκπροσώπους των Αρμενίων, Εβραίων και Συροχαλδαίων, ο κ. Ερντογάν μίλησε με θερμά λόγια (ως συνήθως) για την αποφασιστικότητά του να μην υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων και των μη μουσουλμάνων, αλλά λησμόνησε να εξαγγείλει ή να δεσμευθεί για οποιαδήποτε συγκεκριμένη κίνηση.

Και όχι μόνον αυτό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» ο κ. Ερντογάν όταν τέθηκαν από πλευράς Πατριαρχείου τα προβλήματα (μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο αρχιγραμματέας της Συνόδου κ. Ελπιδοφόρος και η νομική σύμβουλος του Πατριαρχείου, και ορισμένοι ακόμη παράγοντες της ομογένειας) ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέπεμψε σε κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την... Ελλάδα στη Θράκη ως αντάλλαγμα, προκειμένου να... διευκολυνθεί ο ίδιος έναντι της τουρκικής κοινής γνώμης.

«Πρέπει και ο Κώστας (Καραμανλής) να καταλάβει ότι πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και να γίνει κάτι με το θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη...», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός...

Ελπίδα
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά της» την επίσκεψη στο νησί του Τ. Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη βοήθεια της Παναγίας, που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της», ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο επίμαχο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου υπάρχουν συνεχείς πιέσεις όχι μονο από ευρωπαϊκής πλευράς αλλα και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το εντυπωσιακό αλλά «τραυματισμένο» από την εγκατάλειψη κτίριο του Ορφανοτροφείου, για την υφαρπαγή του οποίου έχει καταδικασθεί η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλα ακόμη δεν έχει επιστραφεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (ούτε βεβαίως ανέλαβε κάποια σχετική δέσμευση για επίσπευση των τυπικών διαδικασιών ο κ. Ερντογάν). Ο Τούρκος πρωθυπουργός απλώς εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τα σχέδια αξιοποίησης του μεγαλύτερου ξύλινου κτιρίου στην Ευρώπη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος βρήκε την ευκαιρία και ξενάγησε τον Τούρκο πρωθυπουργό και στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη Κουδουνά, η οποία έχει περάσει παράνομα στην κυριότητα του τουρκικού κράτους, όπως χιλιάδες άλλα ακίνητα των ευαγών ιδρυμάτων και εκκλησίες που θεωρούνται κατειλημμένα από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και έχουν ενταχθεί στη γνωστή κατηγορία των «mazbut».

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» μετέδωσε, εκτός των άλλων, ότι ο υπουργός πολιτισμού κ. Γκιουναϊ πρότεινε τη «μετατροπή ορισμένων εγκαταλειμμένων σχολείων των κοινοτήτων σε μουσεία», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα αρπαγής ακινήτων, που πολλά από αυτά έχουν ιστορική σημασία και τεράστια οικονομική άξια.

Ο κ. Ερντογάν, που έφθασε ατμοπλοϊκώς στο νησί, συνοδευόταν από πέντε υπουργούς, τον υπουργό Επικρατείας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μ. Αρίντς, τον υπουργό επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Ε. Μπαγίς, την υπουργό Παιδείας Ν. Τσουμπουκτσού και τους υπουργούς Τουρισμού και Περιβάλλοντος Ε. Γκιουναϊ και Β. Ερογλου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεατής η κυβέρνηση

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτη κίνηση», επισημαίνοντας όμως ότι εάν συσχετιστεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Πρίγκηπο με την ένταση που δημιουργεί η χώρα του σε Ελλάδα και Κύπρο, προσδίδονται στην κίνηση αυτή «χαρακτηριστικά τακτικού χειρισμού με την εκμετάλλευση ενός θέματος που αφορά στον σεβασμό δικαιωμάτων.

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η τουρκική κυβέρνηση, με την ελληνική να παρατηρεί αμήχανη, ανήμπορη και αδέξια», καταλήγει η δήλωση του κ. Λοβέρδου.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ
Προεκλογική φιέστα στην Κομοτηνή

Προεκλογική... εκστρατεία τον Δεκαπενταύγουστο έκανε στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισκεπτόμενος έργα, ενώ το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στο οποίο μίλησε, μετατράπηκε σε κομματική φιέστα της ΝΔ.

Εξέθεσαν όμως τον πρωθυπουργό όσοι συμβούλευσαν την οργανωτική επιτροπή να προσκαλέσει και να τοποθετήσει στην πρώτη σειρά τον Τούρκο γενικό πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς και τον διερμηνέα του.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Τούρκος διπλωμάτης, που προκαλεί καθημερινά με τη στάση του, κατέλαβε θέση δίπλα στις θρησκευτικές Αρχές της Θράκης, ενώ ο μουφτής Κομοτηνής στριμώχθηκε στη γωνία και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Ιλχάν Αχμέτ, βρισκόταν όρθιος στον διάδρομο, στέλνει απολύτως λάθος μήνυμα στη μειονότητα.

Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να εμφανίσει τη Θράκη ως πρότυπο εναλλακτικής οικονομικώς ανάπτυξης, σε μια στιγμή που η Θράκη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κρίση και η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο κ. Καραμανλής, που παραβρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του στη δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, έχοντας στο πλευρό του τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, και τον υπουργό Μεταφορών και τοπικό βουλευτή, Ευριπίδη Στυλιανίδη, επιδόθηκε στη συνέχεια σε έναν μαραθώνιο επισκέψεων. Ετσι πήγε στα έργα του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας - Βουλγαρίας, στις υπό κατασκευή εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή και στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, όπου εδώ και πολλά χρόνια εκτελούνται έργα ανασκαφής και ανάπλασης.

Στους ίδιους τόνους ήταν και η ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στη μειονότητα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, η οποία δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε τη γλώσσα τους και ακολουθεί μια πολιτική ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του απηύθυνε και μηνύματα φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους γειτονικούς λαούς, όμως ιδιαίτερη σημασία είχαν όσα είπε για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων της, αναφέρθηκε στην Τουρκία, χωρίς όμως να την κατονομάσει. «Στην πορεία αυτή απαράβατος γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες και ο αλληλοσεβασμός», είπε. Αναφερόμενος επίσης και στην ΠΓΔΜ είπε ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι από τους γείτονές μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές. «Επαναλαμβάνω προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται», για να προσθέσει ότι στα εθνικά ζητήματα η Ελλάδα έχει χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=5342825


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου