Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Αποστάσεις από τη συζήτηση για το πρωτείο του Πάπα


Τι αποφάσισε η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 07:00

Για το θέμα της Μεικτής Θεολογικής Επιτροπής Ορθοδόξων και Καθολικών στην Κύπρο υπήρξε εντονότατη αντίδραση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Αποστάσεις έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις αποφάσεις που εικάζεται ότι θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Μεικτής Θεολογικής Επιτροπής Ορθοδόξων και Καθολικών που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, σχετικά με το πρωτείο του Πάπα.
Αποφασίστηκε ότι η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει ισχύ αν δεν εγκριθεί από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και συνεπώς από την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε εντονότατη αντίδραση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Αναλυτικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν οι ακόλουθες θέσεις:
1. Διεπιστώθη η ανάγκη περαιτέρω πληρεστέρας ενημερώσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, στα σημαντικά αυτά ζητήματα. Δηλώθηκε δε ότι εφεξής η Ιεραρχία θα λαμβάνει γνώση όλων των φάσεων των Διαλόγων, διαφορετικά κανένα κείμενο δεν δεσμεύει την Εκκλησία. Άλλωστε αυτό συνιστά το Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας.
2. Ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί, μέσα όμως στα ορθόδοξα εκκλησιολογικά και κανονικά πλαίσια, πάντοτε ύστερα από συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως πανορθοδόξως έχει αποφασισθεί.
3. Οι Εκπρόσωποι της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο διάλογο έχουν σαφή γνώση της Ορθοδόξου Θεολογίας, της Εκκλησιολογίας και της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως και προσφέρουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους προς τον σκοπό «της των πάντων ενώσεως», «εν αληθεία» και μέσα στα απαραίτητα θεολογικά πλαίσια και τις αποφάσεις των Πανορθοδόξων Συνδιασκέψεων.
4. Το κείμενο της Ραβέννας και το κείμενο που πρόκειται να συζητηθεί στην Κύπρο τελούν υπό τον όρον της αναφοράς και εγκρίσεώς τους από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, επομένως και από την Εκκλησία της Ελλάδος, Συνοδικώς διασκεπτομένης. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τετελεσμένα γεγονότα, χωρίς Συνοδική Απόφαση της Ιεραρχίας. Οι Ιεράρχες είναι φύλακες της Ορθοδόξου Παραδόσεως, όπως ομολόγησαν κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία τους.
5. Σχετικά με το κείμενο που θα αναφέρεται στο πρωτείο του πάπα της Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετία, το οποίο θα καταρτισθεί στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες, δόθηκε κατεύθυνση στους εκπροσώπους της Εκκλησίας μας να υποστηρίξουν, ώστε να εγγραφεί στο τελικό κείμενο η κανονική θέση του πρωτείου του πάπα Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετία σε σχέση προς τις Οικουμενικές Συνόδους και σε αναφορά προς τον 3ον Κανόνα της Β Οικουμενικής Συνόδου και τον 28ο Κανόνα της Δ Οικουμενικής Συνόδου.
6. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί επαγρυπνούσα το θέμα των διαλόγων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ετεροδόξους, γι' αυτό και θεωρεί ότι το, ως «Ομολογία Πίστεως» κείμενο, ως εκ περισσού.
Διχοτόμηση Μητροπόλεως Αττικής
Η Ιεραρχία μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου επικύρωσε παλαιοτέρα Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αττικής, λόγω ποιμαντικών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου