Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«Ανοιγμα» του Διαδικτύου σε εκατομμύρια ανθρώπους


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 07:00



Το Διαδίκτυο ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην έως τώρα διαδρομή του, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την καταχώρηση ολόκληρων διευθύνσεων και σε άλλα αλφάβητα πέραν του λατινικού.
Tα μέλη της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αντικείμενο την εποπτεία της τεχνικής λειτουργίας του Διαδικτύου, θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την καταχώρηση των λεγόμενων domain (των διαδικτυακών καταλήξεων, όπως το .com) όχι απλά σε άλλες γλώσσες πέραν της αγγλικής, αλλά και σε χαρακτήρες πέραν των λατινικών.
Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα σήμαινε το «άνοιγμα» του Διαδικτύου σε εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη, από την Ασία και τη Μέση Ανατολή έως και την Ευρώπη και ειδικότερα τη χώρα μας και τη Ρωσία, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το λατινικό αλφάβητο. Ελληνικοί, κυριλλικοί και αραβικοί χαρακτήρες ή ακόμη και ιδεογράμματα ενδέχεται να κάνουν πολύ σύντομα την εμφάνισή τους στις ιντερνετικές διευθύνσεις.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνική αλλαγή στο Διαδίκτυο από τη δημιουργία του πριν από 40 χρόνια» επισημαίνει στο Associated Press ο Πίτερ Τρας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ICANN, ενώ κάνει λόγο για ένα «πολύπλοκο τεχνικά μέλλον», το οποίο όμως όπως φαίνεται οι περισσότεροι ανυπομονούν να υποδεχθούν.
Ο Ροντ Μπέκστρομ, διευθύνων σύμβουλος της ICANN, θεωρεί ότι, παρά τους όποιους ενδοιασμούς έχουν ακουστεί σχετικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος, η τελική απόφαση, που θα ληφθεί την Παρασκευή, θα είναι θετική. Εάν δοθεί η έγκριση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα αρχίσει άμεσα να δέχεται αιτήσεις για νέα domain, τα οποία και αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο από τα μέσα του 2010.
Για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής αλλαγής έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα μετάφρασης, που επιτρέπει τη μετατροπή διαφορετικής προέλευσης χαρακτήρων στη σωστή διεύθυνση. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα αυτό μπορεί να πετύχει, καθώς κάνουμε δοκιμές εδώ και δύο χρόνια» τόνισε ο κ. Μπέκστρομ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς από τους συνολικά 1,6 δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μητρική γλώσσα, των οποίων η γραφή βασίζεται σε άλλο αλφάβητο πέραν του λατινικού. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο, που τα μέλη της ICANN δεν μπορούν να αγνοήσουν.
Πηγή: Associated Press


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου