Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δέσμευση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες



Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 07:00 

Τελευταία Ενημέρωση : 31/10/2009 13:20

Ο πρωθυπουργός, Γ. Α. Παπανδρέου, ανταλλάσσει χειραψία με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Βρυξέλλες,
Απόσπαση από την Ε.Ε. τετραετούς προθεσμίας για την επαναφορά του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, με παράλληλη εφαρμογή του σχεδίου τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους εταίρους τη βούληση της κυβέρνηση να «νοικοκυρέψει» την οικονομία μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της λήψης βιώσιμων και αξιόπιστων μέτρων, αλλά από την άλλη επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος τόνωσης με έμφαση στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση και να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και πως απαιτείται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των φορέων στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταστραφεί το κλίμα.
Η πρότασή μας είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι, ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν, ανέλαβαν υπέβαλαν πρόταση στη Σύνοδο προκειμένου να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόταση αφορά, όπως είπε, την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την «πράσινη» οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Προβλέπει επίσης την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της αναζήτησης πόρων από τις συναλλαγές στις χρηματαγορές.


Η ανεργία
Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα, προβλέπουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι θεωρούν ότι, παρά τα όποια σημάδια βελτίωσης, η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, ενώ τα προγράμματα τόνωσης θα συνεχιστούν.
Οπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να ανακόπτεται, ενώ σταθεροποιούνται οι χρηματοπιστωτικές αγορές και βελτιώνεται η εμπιστοσύνη. Ομως, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, ιδίως εν όψει της αύξησης της ανεργίας. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη χρειάζεται στενή παρακολούθηση και οι πολιτικές στήριξης δεν θα πρέπει να αποσυρθούν έως ότου η ανάκαμψη διασφαλιστεί, τονίζεται στο κείμενο.
Οι «27» θεωρούν ότι καθώς η κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη αναμένεται μάλλον να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, απαιτείται διαρκής πολιτική δέσμευση για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας και την αποτροπή της παγίωσης των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα απασχόλησης και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη να προωθηθούν δραστικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για την πρόληψη, το χειρισμό και τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών κρίσεων και για την ανάπτυξη ενός συνολικού κοινοτικού πλαισίου για το συντονισμό των πολιτικών.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου