Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ανακατατάξεις στην αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ανταγωνισμού

Ανακατατάξεις στην αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ανταγωνισμού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010 07:00

539 λέξεις, ΚΛΑΔΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1775716

Σε αναδιάρθρωση των τιμολογίων της με έμφαση στα εμπορικά και στα οικιακά, κυρίως για τις μεγάλες καταναλώσεις, οδηγείται υποχρεωτικά η ΔΕΗ, καθώς αντιμετωπίζει το φάσμα του ανταγωνισμού από τους εναλλακτικούς προμηθευτές.



Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα ανακατατάξεων στην αγορά λιανικής. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές θα φέρει στην επιφάνεια την πολιτική σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ τιμολογίων οι οποίες ισχύουν μέχρι και τώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικού, καθώς άλλα μεν δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό κόστος, ενώ άλλα υπερτιμολογούνται.



Η κίνηση αναδιάρθρωσης αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς η δραστηριότητα ενός μόνο εναλλακτικού προμηθευτή, κατά τους τελευταίους μήνες του 2009, έχει αφαιρέσει απ τη ΔΕΗ πάνω από 1.300 καταναλωτές.


Επιπλέον, στον προϋπολογισμό της για το 2010, η δημόσια επιχείρηση παραδέχεται ότι θα χάσει περίπου 3% των πελατών της και θα έχει μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,8%, σε σχέση με το 2008.


Στην ουσία η ΔΕΗ αυτοπαγιδεύτηκε και βρέθηκε εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, καθώς επί πολλές δεκαετίες εφαρμόζει ένα ανορθολογικό μίγμα τιμολογίων, επιδοτώντας ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, όπως η χαμηλή οικιακή κατανάλωση, η αγροτική κ.λπ., μέσω της υπερτιμολόγησης άλλων καταναλωτών, όπως είναι οι εμπορικοί.



Πέρα από την κατηγορία αυτή, την τελευταία 4ετία αύξησε υπερβολικά τα τιμολόγια στις υψηλές οικιακές καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών και κυρίως άνω των 4.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, ως μέτρο που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.



Ετσι, με τα ισχύοντα τιμολόγια, η εμπορική χρήση (Γ21) η οποία αφορά καταστήματα, γραφεία, περίπτερα κ.λπ., κοστολογείται προς 0,14 ευρώ η κιλοβατώρα για όλη την κατανάλωση.


Επίσης, για οικιακή κατανάλωση 4.000 κιλοβατωρών, οι κλιμακούμενες χρεώσεις δίνουν μέση τιμή 0,149 ευρώ η κιλοβατώρα, υψηλότερα δηλαδή και από την εμπορική.


Από την άλλη πλευρά οι καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, τιμολογούνται προς 0,07169 ευρώ η κιλοβατώρα, δηλαδή λιγότερο από το μισό της μεγάλης οικιακής και αυτό για λόγους κοινωνικούς, ώστε να μην επιβαρύνονται τα χαμηλότερα εισοδήματα.



Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός στη λιανική, άνοιξε για πάνω από 400.000 καταναλωτές, ενώ στη δραστηριότητα αυτή αναμένεται να εισέλθουν τουλάχιστον 3 εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποίες μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται κυρίως στις εισαγωγές και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του δικτύου μεταφοράς.



Κόντρα για τις χρεώσεις


Πεδίο διαμάχης μεταξύ της ΔΕΗ και του κυριότερου εναλλακτικού παρόχου, που αυτή τη στιγμή είναι η αυστριακή Verbund, αποτελούν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές Κυριακή η ΔΕΗ, βάλλει κατά των εναλλακτικών παρόχων, χωρίς πάντως να κατονομάζει τη Verbund, με το επιχείρημα ότι «μεταπωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανική χωρίς την επιβάρυνση αυτή και, συνεπώς, παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπώντας πελάτες από τη ΔΕΗ».



Επιπλέον ότι αμφισβητούν την υποχρέωση να χρεώνουν και αυτοί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κόστος από τα χαμηλά τιμολόγια προς πολυτέκνους, αγρότες κ.λπ.


Πηγές της αυστριακής εταιρείας επεσήμαιναν, πάντως, ότι τα τιμολόγια που προσφέρει, δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ μείον έκπτωση από 5%-20% για τις επιμέρους κατηγορίες, έχουν ενσωματωμένο το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.



Οι ίδιοι, παραδέχονται επίσης ότι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα κοινοτικά όργανα για το θέμα της συγκεκριμένης χρέωσης. Ωστόσο παρατηρούν ότι οι προσφυγές αυτές αφορούν πρωτίστως τη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους των ΥΚΩ και την αναδρομικότητα στον επιμερισμό των ΥΚΩ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου