Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Υπόθεση διαφθοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων


Υπόθεση διαφθοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων

NAFTEMPORIKI.GR
Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 11:13
Τελευταία Ενημέρωση : 20/04/2010 17:23
678 λέξεις
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1804975


Υπόθεση διαφθοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) ανέδειξε έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Συγκεκριμένα, υπάλληλος που προΐστατο της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 -και στη συνέχεια προήχθη σε Γενικό Διευθυντή- ενέκρινε Μηχανήματα Έργων ως ασφαλή και τεχνικώς κατάλληλα, τα οποία στη συνέχεια εφοδιάστηκαν με κρατικά έγγραφα (Εγκρίσεις Τύπου, άδειες κυκλοφορίας, πινακίδες), ενώ ορισμένα εξ αυτών είναι πιθανόν να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και καταλληλότητας.

Ο προαναφερθείς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, απιστία περί την Υπηρεσία, αντιποίηση αρχής, παθητική δωροδοκία, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς και 3 πλημμελήματα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις και τα εξετασθέντα στοιχεία, στην υπόθεση εμπλέκεται τουλάχιστον ακόμη ένας υπάλληλος της Ν.Α. Κιλκίς, ο οποίος νομιμοποιούσε και έθετε σε κυκλοφορία μηχανήματα έργων τα οποία ουδέποτε είδε και των οποίων, ωστόσο, βεβαίωνε ψευδώς την καταλληλότητα και την ασφαλή χρήση, θέτοντας, έτσι, σε πιθανό κίνδυνο χειριστές των εν λόγω μηχανημάτων ή τρίτους.

Σύμφωνα με το ΓΕΔΔ, έχει εκδώσει συνολικά 1600 άδειες μηχανημάτων έργων (τα «διεκπεραιωτικά» καθεμιάς ανέρχονται σε 1.000€ για τα μηχανήματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ανεβαίνουν μέχρι και 10.000€ για τα προβληματικά).

Κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για την αδικαιολόγητη επί μακρό χρόνο απουσία από την Υπηρεσία του.

Ο κ. Ρακιντζής άσκησε ήδη πειθαρχική δίωξη κατά των αναφερθέντων, τριών άλλων υπαλλήλων της ΓΓΔΕ και δύο ακόμη της Ν.Α. Κιλκίς, ενώ διαβίβασε το Πόρισμα στους αρμόδιους Εισαγγελείς, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Αναστολή άσκησης καθηκόντων

Εν τω μεταξύ, εντολή για την αναστολή άσκησης καθηκόντων των συνολικά τεσσάρων εμπλεκομένων δημοσίων υπαλλήλων σε υπόθεση διαφθοράς έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρακιντζής στην Έκθεσή του χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα προβληματική» τη λειτουργία της Δ/νσης Δ13 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων «κατά το χρονικό διάστημα που προΐστατο σε αυτήν, ο νυν Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων», καταγράφοντας ότι: «Το καθεστώς που επικρατούσε στις Εγκρίσεις Τύπου - Ταξινομήσεις των Μηχανημάτων Έργων χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αυθαιρεσία και πολλαπλές παρανομίες».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, θα ακολουθήσει εισήγηση του Υπουργού στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 157 παρ. 1α του ΥΚ για θέση σε αργία για τον Γενικό Διευθυντή και εισήγηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέση σε αργία (παρ. 3 άρθρο 104 ΥΚ) για τους πειθαρχικώς διωχθέντες υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω παραπέμπονται στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων και στο Υπηρεσιακό (Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό) Συμβούλιο του Υπουργείου ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης της Δ/νσης Δ13, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Δ/νσης Δ13, και ένας υπάλληλος του Τμήματος Μηχανημάτων Έργων (Ε΄) της Δ/νσης Δ13.

Θα διαβιβαστούν οι φάκελοι των υποθέσεων των πειθαρχικών διώξεων των προαναφερομένων υπαλλήλων στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια για την εκδίκασή τους.

Ήδη, o υφυπουργός κ. Μαγκριώτης με την Εγκύκλιο 9 (15-04-2010), ανακάλεσε την Εγκύκλιο Ε. 33/2006, και έτσι απαλείφθηκε η διάταξη ένταξης των εξεδρών εργασίας στην κατηγορία των περονοφόρων. Επίσης, η Δ/νση Δ13 ήδη ανακάλεσε το αρ. Δ13/ο/21881/5-12-2006 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι εξέδρες εργασίας απαλλάσσονταν των τελών χρήσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμέσως προσεχές διάστημα η Δ/νση Δ13 θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ακυρωθούν οι παράτυπες ορθές επαναλήψεις που αφορούν στην μετατροπή Μηχανημάτων Έργων ιδιοκτησίας Ν. Σταφυλοπάτη και Γ. Λιάρη, από «καλαθοφόρα» σε «εξέδρες εργασίας».

Επίσης θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αναζήτηση των τελών που επεστράφησαν παρανόμως ή δεν κατεβλήθησαν εξαιτίας των υπόψη «ορθών επαναλήψεων».

Παράλληλα, η Δ/νση Δ13 θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθούν οι Εγκρίσεις Τύπου Μ.Ε. και στη συνέχεια οι άδειες κυκλοφορίας των οποίων εκδόθηκαν από την Νομαρχία Κιλκίς και πάσχουν νομιμότητας καθόσον βασίζονται σε ψευδείς εκθέσεις αυτοψίας.

Η Δ/νση Δ13 θα υποβάλει ακόμη προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να εξεταστεί η κωδικοποίηση της κείμενης νομοθεσίας, η σύνταξη υποδειγμάτων Τεχνικής Έκθεσης, Αυτοψίας κλπ. Σκοπός θα είναι να απλουστευθεί η διαδικασία έγκρισης τύπου και να περιοριστεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης των κενών της νομοθεσίας και να εξορθολογισθεί η διαδικασία έγκρισης τύπου Μηχανημάτων Έργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου