Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν λειτουργεί
Πηγή: Euro-Info, 8/9/2011 10:43:15 πμ 

Οι διεθνείς πιστωτές για την Ελλάδα και την Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η υπόθεση της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2013 δεν θα συμβεί.» δήλωσε ο κ. Κλάους Ρέντγκιντ. Πρόσθεσε σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μειώσουν τις δαπάνες και να προχωρήσουν σε ισχυρή μείωση των μισθών, προκειμένου να προωθήσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το βιοτικό επίπεδο θα πρέπει να μειωθεί σε αυτές τις χώρες, πράγμα που δυστυχώς είναι αναπόφευκτο για τις περισσότερες χώρες που βρίσκονται σε μπελάδες.

Πάντως, η τελική δοκιμή είναι να δούμε αν τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να επιστρέψουν στις αγορές, η οποία θα πρέπει πιθανότατα να συμβεί αν συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, με € 440 δις € επί του παρόντος, δεν θα είναι αρκετά αν η Ισπανία και η Ιταλία έπρεπε να βασίζονται σε ένα σχέδιο βοήθειας. Για το λόγο αυτό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν στην Ευρώπη τον Ιούλιο να χορηγήσουν νέες εξουσίες και πόρους για να το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, 25 μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία έχουν ήδη αρνηθεί να στηρίξει το νομοσχέδιο για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF σε μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

http://www.euro-info.gr/shownews.asp?news_id=11457

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου