Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αίγυπτος: Η λεπτομέρεια που συντάραξε τον Μπεν. Νετανιάχου

Αποστολή με email Αποστολή με email |
Οι ισραηλινές εφημερίδες δημοσιεύουν περισσότερες λεπτομέρειες για την διαχείριση της κρίσης στην πρεσβεία τους στο Κάιρο της Αιγύπτου από ισραηλινής πλευράς, αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο της πολιορκίας…
Οι έξι φύλακες της ισραηλινής πρεσβείας, εκπαιδευμένα μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων επιχείρησαν να εφαρμόσουν το σχέδιο που προέβλεπε την προσπάθεια να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου ευελπιστώντας στη διάσωσή τους από τις ισραηλινές ή τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ενδεχομένως όμως κι ευτυχώς, αν κριθεί εκ του αποτελέσματος, η ταράτσα είχε καταληφθεί από 50 περίπου διαδηλωτές οι οποίοι είχαν προλάβει να ανέβουν.
Οι εγκλωβισμένοι κλειδώθηκαν πίσω από μια σιδερένια πόρτα και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο παρά… υπομονή. Την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον θάλαμο επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, όπου είχε σπεύσει άμεσα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι Ισραηλινοί φύλακες φέρονται να έριξαν με τα όπλα που είχαν στον αέρα για εκφοβισμό. Ταυτόχρονα όμως ετοιμάζονταν και για τα χειρότερα, γνωρίζοντας ότι αν έπεφταν στα χέρια των Αιγύπτιων το μέλλον τους θα διαγραφόταν τουλάχιστον αβέβαιο… Ένας Ισραηλινός που δεν πρόλαβε να μπει στο δωμάτιο πίσω από τη σιδερένια πόρτα, ξυλοκοπήθηκε αγρίως, αν και στη συνέχεια η ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε ούτε σε τραυματισμό, ενδεχομένως στην προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.
Η λύση της πολιορκίας ήρθε μερικές ώρες αργότερα όταν οι αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και μετέφεραν τους Ισραηλινούς σε ασφαλές σημείο, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο αεροδρόμιο όπου είχαν φθάσει δύο αεροσκάφη για να τους παραλάβουν.
Οι ώρες που προηγήθηκαν όμως αποτέλεσαν δοκιμασία για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα πιέζοντάς τον ασφυκτικά να παρέμβει όπως τελικά και έπραξε. Ποιο ήταν όμως το «μυστικό» που φόρτισε συναισθηματικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό;
Κάποια στιγμή ακούστηκε να μιλά προς τον αρχηγό της ομάδας φρούρησης της πρεσβείας λέγοντάς του ότι το κράτος του Ισραήλ θα πράξει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιστρέψουν ασφαλείας στην πατρίδα τους. Η λεπτομέρεια που φαίνεται ότι ξέφυγε ακόμη και από τον ισραηλινό Τύπο, ήταν το όνομα του επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας: λεγόταν Γιόναταν.
Το όνομα αυτό είχε και ο αδελφός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας της πλέον φημισμένης ομάδας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, της περίφημης Sayeret Matkal, η οποία απελευθέρωσε τους 246 αιχμαλώτους της τρομοκρατικής επίθεσης που δέχθηκε πτήση της AIR FRANCE, που εκτελούσε την πήση Παρίσι-Τελ Αβίβ με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, και βρισκόταν στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ο Γιόναταν Νετανιάχου σκοτώθηκε στην επιχείρηση αυτή μένοντας στην Ιστορία και γράφοντας το όνομά του στο πάνθεο των ηρώων του εβραϊκού κράτους, στον αγώνα για επιβίωση που διεξάγει, ανεξαρτήτως της τοποθέτησης υπέρ ή κατά την οποία μπορεί να έχει ο καθένας. Απόφοιτος του Χάρβαρντ στη φιλοσοφία και τα μαθηματικά, παντρεύτηκε το 1967 (πόλεμος των Έξι Ημερών) και το 1968 επέστρεψε στο Ισραήλ και το εβραϊκό πανεπιστήμιο για να είναι στην πατρίδα του. Την ακαδημαϊκή ζωή την άντεξε μόλις ένα χρόνο… επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη που ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν μόλις 30 χρονών και το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουλίου 1976. Είχε τιμηθεί τρία χρόνια νωρίτερα για ανδραγαθήματα κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, όταν το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από τα αραβικά στρατεύματα και στις αρχικές φάσεις του πολέμου κινδύνευσε αυτή καθεαυτή η ύπαρξή του, έως ότου τα δεδομένα αναστράφηκαν δραματικά…
Να σημειωθεί, ότι στην δύναμη ελίτ των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων υπηρέτησε και ο Μπανιαμίν Νετανιάχου, μαζί και ο τρίτος αδελφός των Γιόνο και Μπενιαμίν. Ο εν ζωή Γιόναταν, από την πρεσβεία στο Κάιρο είχε να ζητήσει μόνο ένα πράγμα από τον πρωθυπουργό του: Αν σκοτωθώ, του ανέφερε, θέλω να πείτε από κοντά τα μαντάτα στην οικογένειά μου, όχι από το τηλέφωνο…
Άραγε πόσοι Έλληνες πολιτικοί υπηρέτησαν με τόσο πάθος την πατρίδα τους και δεν υπέκυψαν στη… λούφα και παραλλαγή; Ότι και να καταλογίζεις σε τέτοιους ανθρώπους – και καλώς ασκείται δριμύτατη κριτική – τα διαπιστευτήριά τους τα έχουν δώσει…
http://www.defence-point.gr/news/?p=19444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου