Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ληστρικές εισφορές αλληλεγγύης



Κύριε διευθυντά
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου ήσαν οι πρώτοι που σήκωσαν τον σταυρό του μαρτυρίου, όταν στερήθηκαν τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και άδειας που αντιπροσώπευαν τα 2/14 (ή ποσοστό 14,3%) των ετήσιων αποδοχών τους. Και σαν να μην έφθανε αυτό, τους προστέθηκαν από 01/08/2010 κρατήσεις επί των αποδοχών τους σαν «Εισφορά Αλληλεγγύης» σε ποσοστό κατά μέσο όρο 7%,, το οποίο ένα χρόνο μετά (από 01/08/2011) αυξήθηκε σε 10%.
Ποσοστό λοιπόν 25% ήταν το πρώτο χαράτσι στις μεικτές αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου, που είναι και αρκετά μεγαλύτερο (ίσως και 30%) εάν υπολογισθεί στις καθαρές τους αποδοχές.
Νέα «Εισφορά Αλληλεγγύης», γενικευμένη αυτή τη φορά για όλους τους φορολογούμενους πολίτες, βλέπει στον ύπνο του ο κ. Βενιζέλος και σκαρώνει τον Ν. 3986/2011 χρεώνοντας αναδρομικά μικρούς και μεγάλους εισοδηματίες, ακόμη και ανέργους, με νέα μεγάλα ποσά (στην ουσία «φόρου εισοδήματος») για το διαχειριστικό έτος 2010 παρακαλώ!
Παραβιάζει έτσι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος (όντας συνταγματολόγος) όπως είναι η απαγόρευση αναδρομικής φορολόγησης των πολιτών και μάλιστα όταν το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός της συντελεστής, οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης (άρθρο 78 του Συντάγματος). Παραβιάζει όμως ο κ. αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και κάθε όριο αντοχής των πολιτών, στέλνοντάς τους εκκαθαριστικά σημειώματα, ονομαζόμενα «Εισφορά Αλληλεγγύης», με τα οποία υπολογίζει φόρο 3% όχι μόνο σε κανονικώς δηλωθέν εισόδημα οικονομικού έτους 2011 (διαχ. έτος 2010), αλλά και σε αυθαιρέτως εφευρεθέντα εισοδήματα, όπως «φορολογηθέντα», «απαλλασσόμενα», «τεκμαρτά» και το ωραιότερο... «φόρος αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων». Δυστυχώς ο κ. αντιπρόεδρος μάς ετοιμάζει για την άνοιξη του 2012 την τρίτη κατά σειρά «Εισφορά Αλληλεγγύης», που θα βασίζεται στα νέα δεδομένα των φορολογικών μας δηλώσεων οικ. έτους 2012, που θα αφορούν τα πραγματοποιηθέντα εντός του τρέχοντος διαχειρ. έτους. Επειδή είδα στην τηλεόραση να καίγονται από τους «Αγανακτισμένους» σωρηδόν αυτά τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, αναλογίστηκα μήπως δεν έκανα καλά να σπεύσω να πληρώσω την πρώτη μου δόση.
Σταυρος Τσουκαντας - Πρώην γεν. διευθυντής του ΥΠΑΝ
ΠΗΓΉ γράμματα αναγνωστών –καθημερινή 271011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου