Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Για το δημοψήφισμα

 

Πιο πονηρή δε θα μπορούσε να είναι η κίνηση Παπανδρέου να πετάξει αυτήν τη στιγμή το μπαλάκι, ή μάλλον... την καυτή πατάτα, στον λαό.
Πραγματικά μακιαβελική η σκέψη πίσω από την απόφασή του αυτή. Έχοντας φέρει το Μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και χίλια δυο άκυρα και ημιάκυρα και αναποτελεσματικά μέτρα στις πλάτες του κόσμου επιλέγει αυτήν τη στιγμή και έχοντας φέρει την οικονομία στα πρόθυρα του απόλυτου τέλματος για να θέσει το δίλημμα στον ελληνικό λαό. Κούρεμα ή όχι κούρεμα; Ακόμα οι οικονομολόγοι δεν έχουν αποφανθεί καλά καλά αναφορικά με το εάν και κατά πόσο είναι χρήσιμη και θετική η λύση του κουρέματος κατά 50% του ελληνικού χρέους και ο πρωθυπουργός πετάει το βαρίδιο στον παντελώς ανενημέρωτο Έλληνα πολίτη. Το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του είναι τελείως θολό όμως το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι πιο ειδικός από τους πλέον ειδικούς για να γνωρίζει το τι τον συμφέρει επί του παρόντος ζητήματος. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε και το ταπεινό (σε γνώσεις) επιτελείο του το τι είναι προτιμότερο οπότε και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο πασάρει το δεματάκι με τη βόμβα στον Έλληνα ψηφοφόρο.

Απορίας άξιο είναι το έαν γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου όταν μόλις τις προηγούμενες ημέρες πέρασαν μέσα από 1000 κύμματα για να συναποφασίσουν μαζί με τους ιδιώτες επενδυτές για το μέλλον του ελληνικού χρέους και το μέλλον της Ευρωζώνης κατ' επέκταση. Είμαι πεπεισμένος ότι το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα την κίνηση αυτή και δεν μπορεί να τους κατηγορήσει πλέον κανείς αν πάψουν να ασχολούνται με τα τερτίπια της ελληνικής κυβέρνησης.

Τελικά 2 είναι τα τινά. Ή ο λαός ψηφίζει υπέρ του κουρέματος και την νέας σύμβασης οπότε αυτό με τρόπο τελείως αυθαίρετο έως και φασιστικό εκλαμβάνεται ως νομιμοποίηση της πολιτικής Παπανδρέου είτε ο λαός λέει όχι και ο πρωθυπουργός με περισσή αφέλεια νίπτει τας χείρας του αφενός απέναντι στους Ευρωπαίους και αφετέρου απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Παράλληλα, μετά από ένα ενδεχόμενο "όχι", νομίζω πως αυτομάτως η κυβέρνηση θα αρχίσει να σερβίρει όχι μενού μέτρων, αλλά κυριολεκτικά οτιδήποτε της περνάει από τη σκέψη, από τα πιο άδικα έως τα πλέον ακραία και επικίνδυνα (και το τονίζω αυτό)!

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι παράλληλα με το βρώμικο παιχνίδι απέναντι στον λαό, με αυτήν του την κίνηση ο πρωθυπουργός κάνει βρώμικο παιχνίδι απέναντι και σε όποιες εσωτερικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική δεν γίνεται πάνω σε βάρκες εν μέσω τρικυμίας εκτός κι αν είσαι Έλληνας καραβοκύρης. Τι από τα δύο είναι ο πρωθυπουργός δεν το γνωρίζω, αλλά η απόφασή του να μας στείλει σε δημοψήφισμα την παρούσα στιγμή νομίζω είναι τουλάχιστον ενδεικτική της ηγετικής του ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου