Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μπεγλίτης προς Τουρκία: Δεν είναι περίοδος αντιπαραθέσεων

Από το Ισραήλ όπου βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαμήνυσε προς αξιωματούχους της Τουρκίας να σταματήσουν τις απειλές γιατί όλοι έχουν «συμφέρον στην ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία».

"Οι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία, αλλά έχουν αυτόνομο χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται και κοιτάμε μπροστά, μέσα από την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως επίσης ενδιαφερόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία - στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και όχι σε μια βάση μονομερών πρακτικών, συμπεριφορών και απειλών. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν", υπογράμμισε ο Π. Μπεγλίτης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Σιμόν Πέρες, ο Π. Μπεγλίτης μίλησε για "κοινή βούληση για περαιτέρων ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", ενώ τόνισε πως διαπίστωσε ότι "υπάρχουν πάντα περιθώρια να διευρύνουμε τη σχέση μας πάντα σε ισότιμη βάση και με αμοιβαίο όφελος".

"Υπάρχει, όπως γίνεται αντιληπτό, μια αυξημένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ανησυχίες τις οποίες συμμεριζόμαστε για την ασφάλεια του όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Το πολιτικό μήνυμα που έστειλα στη ισραηλινή κυβέρνηση και στους συναδέλφους μου υπουργούς που συναντήθηκα, είναι ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να αποτελέσουμε δυο αξιόπιστους και σταθερούς πυλώνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικό αυτό σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ανατροπών. Μπορούν η Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσα από μια στρατηγική εταιρική σχέση, να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι", δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=307511


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου