Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Ο 5ος στόλος δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ

Ο 5ος στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε διακοπή των θαλάσσιων μεταφορών μέσω των στενών του Ορμούζ έπειτα από την απειλή του Ιράν πως θα κλείσει τη στρατηγικής σημασίας διαδρομή σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου.

«Η ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών μέσω των στενών του Ορμούζ είναι ζωτική για την περιοχή και την παγκόσμια ευημερία,» αναφέρει η διοίκηση του στόλου σε απάντηση ερωτήματος του Reuters.

“Όποιος απειλεί να θέσει εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση σε ένα διεθνές στενό βρίσκεται ξεκάθαρα εκτός της κοινότητας των εθνών και οποιαδήποτε διακοπή δεν θα γίνει ανεχτή,» τονίζεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πως ο 5ος στόλος έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν.

Εν τω μεταξύ στο Ιράν μετά τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της χώρας, στο θέμα επανήλθε ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού ναύαρχος Habibollah Sayari, ο οποίος δήλωσε πως το κλείσιμο των στενών θα είναι εξαιρετικά εύκολο αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνει τώρα.

Σε συνέντευξή του στην ιρανική τηλεόραση ο ναύαρχος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη κλεισίματος των στενών καθώς το Ιράν ελέγχει τη θάλασσα του Ομάν και συνεπώς ελέγχει τις μεταφορές.

Σημειώνεται πως το Ιράν διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα ανατολικά των στενών στον Κόλπο του Ομάν.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου