Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«εν κρυπτώ»: Και τώρα μάχη για το οικόπεδο 8

ΤΕΤΆΡΤΗ, 4 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012

του Ανδρέα Κωστουρή

Κολοσσοί από όλο τον πλανήτη που ασχολούνται με την ενέργεια ρίχνονται στη μάχη ενόψει του β΄ γύρου αδειοδοτήσεων της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη δεύτερη και ιδιαίτερα φάση, που είναι σημαντική τόσο για την οικονομία όσο και για το μέλλον του τόπου, εταιρείες που ασχολούνται με τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων επιδιώκουν συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων.

Εταιρείες-γίγαντες όπως η ρωσική Gazprom, η γαλλική Chevron και η αμερικανική Exxon Mobil ετοιμάζονται να «ρίξουν τα δίκτυά τους» για ένα ή και περισσότερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται πως πληροφορίες του INBNews αναφέρουν ότι συγκεκριμένα οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως τα οικόπεδα 7, 8 και 9 διαθέτουν φυσικό αέριο περισσότερο από την Αφροδίτη, το κάθε ένα ξεχωριστά βέβαια και όχι στο σύνολό τους. Μάλιστα για το οικόπεδο 8 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αφού το φυσικό αέριο που διαθέτει υπολογίζεται σε πέραν των 12 τρισ. κυβικών ποδών βάσει συντηρητικών υπολογισμών. Για το εν λόγω τεμάχιο όπως και για όλα τα υπόλοιπα φυσικά είναι σημαντικό να υπολογίζεται για τη μελλοντική διαδικασία εξόρυξης όχι μόνο η ποσότητα του φυσικού αερίου αλλά και η γεωφυσική κατάσταση του κάθε οικόπεδου. Σημαντικός είναι ο ρόλος των πετρωμάτων που βρίσκονται υποθαλάσσια καθώς και τι δύναται να συναντήσει το τρυπάνι της κάθε εταιρείας, αφού αρχίσει τη διαδικασία εξόρυξης.

Πάντως, το οικόπεδο 8 αν και χαρακτηρίζεται από τα πλέον πλούσια από πλευράς κοιτασμάτων, δεν θεωρείται μοναδικό αφού κι άλλα οικόπεδα διαθέτουν ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει τον δεύτερο γύρο -δηλαδή οι τρισδιάστατες επισκοπήσεις και οι πειραματικές εξορύξεις- θα αποκαλύψει και τη γεωλογική κατάσταση του κάθε οικοπέδου, αφού οι έρευνες που έκανε μέχρι στιγμής η Noble, εξυπηρετούν ακριβώς τον σκοπό της εξαγωγής συμπερασμάτων με ακρίβεια για κάθε περιοχή της ΑΟΖ.

Το μεγάλο θέμα που αφορά στην Gazprom και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο πως ήδη έχει εξασφαλίσει ένα ή δύο οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι επίσης εκ των ζητημάτων που θα ξεκαθαρίσουν με το β’ γύρο αδειδοτήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως συνδέουν την εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσία -ύψους 2,5 δισ.- με την παροχή προς την κρατική Gazprom οικοπέδου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εν λόγω πληροφόρηση δεν θα επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα, ωστόσο, μεγάλη συζήτηση θα προκύψει εάν τελικά η Gazprom θα είναι εκ των εταιρειών που θα εξασφαλίσουν ένα ή και περισσότερα, από τα 12 διαθέσιμα οικόπεδα νότια της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, το οποίο αξιοποιείται κάθε χρόνο τόσο για παραγωγή ενέργειας όσο και για θέρμανση χώρων. Κατά καιρούς έγιναν συζητήσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ωστόσο, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν προέκυψε μετά από αυτές.

SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου