Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η Νομική Αθηνών ξεπέρασε ιστορικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια


Λινα Γιανναρου
Ορισμένοι από τους εταίρους μιας επιχείρησης όπλων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οι εταίροι συμφωνούν να λάβει δάνειο η εταιρεία, το οποίο θα αποπληρώνουν μόνον όσοι έχουν το πρόβλημα. Οι όροι της δανειακής σύμβασης επαχθείς: οι εταίροι υποχρεούνται να μεταβιβάσουν ακίνητά τους στον τραπεζίτη ως εμπράγματη εγγύηση. Δεν αργεί όμως να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πίσω από τον δανειστή–τραπεζίτη κρυβόταν συνεταίρος τους, ο οποίος τόσο καιρό πλούτιζε εις βάρος τους.
Οσο και αν δεν θα εξέπληττε κανέναν εάν όλα αυτά λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα της κρίσης, το σκηνικό είναι η Κωνσταντινούπολη της εποχής του Ιουστινιανού (542 μ.Χ.). Η φανταστική αυτή υπόθεση αποτέλεσε το αντικείμενο της Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, του έγκριτου διεθνούς δικανικού διαγωνισμού στον οποίο η ομάδα της Νομικής Αθηνών αναδείχθηκε δεύτερη, εκτοπίζοντας από τον τελικό τη Νομική της Οξφόρδης!
Η Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλι (Ιμαρέτ) στην Καβάλα και στους Φιλίππους στις 30 και 31 Μαρτίου. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση παγκοσμίως, κατά την οποία φοιτητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους και τα δικανικά τους επιχειρήματα με βάση τον ιουστινιάνειο κώδικα πάνω σε ένα σύνθετο πρόβλημα ρωμαϊκού ιδιωτικού δικαίου. Ως γνωστόν, το ρωμαϊκό δίκαιο, ως κοινό θεμέλιο του αστικού δικαίου των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί σημείο επαφής των νομικών τους σχολών.
Φέτος, στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από οκτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκείνα της Αθήνας, της Νάπολης, της Βιέννης, της Τρίερ, της Τυβίγγης, της Λιέγης, του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης (όλες οι σχολές έχουν ένα ή περισσότερα μαθήματα Ρωμαϊκού Δικαίου στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών τους, ορισμένα ως υποχρεωτικά, άλλα ως εισαγωγή στο αστικό δίκαιο). Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν με αγορεύσεις στον ρόλο εναγόντων και εναγομένων σε δύο διαφορετικές αγωγές, μία με αίτημα αποζημιώσεως για ζημία από ανήθικη αιτία (κατά του εταίρου–δανειστή για αναζήτηση των δόσεων που είχαν ήδη καταβληθεί) και μία διεκδικητική αγωγή κατά του τραπεζίτη για την ανάκτηση των ακινήτων.
Στους προκριματικούς, που διεξήχθησαν στο επιβλητικό Ιμαρέτ, η ελληνική ομάδα, που αποτελούνταν από τους φοιτητές Βασιλική Αντωνιάδου (5ο έτος), Μαγδαληνή Αστερή (2ο έτος), Θανάση Τασόπουλο (2ο έτος) και Μαρία Ιωάννα Φλώρου (4ο έτος), κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ τεσσάρων πανεπιστημίων. Το ίδιο βράδυ, η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τη Νομική της Οξφόρδης, την οποία και κέρδισε ανατρέχοντας στις πηγές του Ρωμαϊκού Δικαίου, τον Πανδέκτη, τον Κώδικα και τις Εισηγήσεις του Ιουστινιανού. Στον τελικό του διαγωνισμού ωστόσο, που διεξήχθη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τρίερ. Κριτές του διαγωνισμού ήταν καθηγητές των διαγωνιζόμενων πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων ο κ. Melchior Wathelet, τέως δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προήδρευσε στον τελικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση των φοιτητών της Αθήνας απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους κριτές, τόσο για την ποιότητα των αγορεύσεών τους (που ήταν στην αγγλική γλώσσα) όσο και για τις νομικές τους γνώσεις και τη νομική θεμελίωση των επιχειρημάτων τους.
Η πρώτη Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη μεταξύ των διαφόρων κολεγίων τον Νοέμβριο του 2006 στο Harris Manchester. Εκείνη τη δίκη είχε διεξαγάγει ο λόρδος Rodger of Earlsferry, ένας από τους ανώτατους δικαστές στη Βουλή των Λόρδων. Η επιθυμία να διευρυνθεί ο θεσμός οδήγησε στην καθιέρωση, το 2007, της Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου μεταξύ των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ στο κολέγιο Harris Manchester. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες του διδάκτορα Νομικής της Οξφόρδης, καταγόμενου από την Καβάλα, δικηγόρου κ. Πασχάλη Πασχαλίδη, τον Απρίλιο του 2008 διοργανώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης στην Καβάλα και στους Φιλίππους.
Στο forum romanum των Φιλίππων στην αρχαιότητα διεξάγονταν δίκες, ενώ η περιοχή ήταν το πεδίο της περίφημης νίκης του Οκταβιανού, θετού γιου του Ιουλίου Καίσαρα και μετέπειτα πρώτου Pωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, επί των Κάσσιου και Βρούτου, νίκη η οποία είχε σηματοδοτήσει τις απαρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται στη μνήμη των καθηγητών Π. Ζέπου και Ι. Μαριδάκη, μετείχε για πρώτη φορά ομάδα ελληνικού πανεπιστημίου το 2009 (Νομική Σχολή Αθηνών). Το 2010 το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε το πρώτο βραβείο, ενώ το 2011 έφτασε στον μικρό τελικό. Φέτος, η ελληνική ομάδα βρισκόταν υπό την εποπτεία της λέκτορος κ. Αθηνάς Δημοπούλου, ενώ στην προετοιμασία των φοιτητών συνέδραμε η κ. Αρτεμισία Παπαδάκη, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και κάτοχος του επάθλου του καλύτερου ρήτορα του διαγωνισμού για το έτος 2010.


ΣXETIKA ΘEMATA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου