Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΟΖ:η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ποια σημεία θα προκαλέσουν συζήτηση

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Η “στροφή” που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δεν είναι εύκολη,αλλά πάντως η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. στην Κουμουνδούρου,επεξεργάζονται κείμενο θέσεων σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,την ανακήρυξη και το σχεδιασμό της.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα σχέδιο αυτού του κειμένου,στο οποίο είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα κάπως διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, σ΄ αυτό το κείμενο:

•Γίνεται λόγος για “ελληνοτουρκική διένεξη” με την Τουρκία να “διεκδικεί μερίδιο στο Αιγαίο για οικονομικούς, στρατιωτικούς και γενικότερους γεωπολιτικούς λόγους, καθώς η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου και η Κύπρος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο την περιορίζει σε μια στενή λωρίδα έξω από τα μικρασιατικά παράλια”.
•Για την επίλυση του θέματος από τα Διεθνή Δικαστήρια οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι
“και οι δύο χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν για πιθανή δικαστική διευθέτηση της διαφοράς τους στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο… Η Τουρκία ξέρει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα δεχτεί την αξίωσή της να μην έχουν τα μικρά νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αφού η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το προβλέπει … Η Ελλάδα ξέρει ότι θα συνυπολογίσουν τη μεγάλη ακτογραμμή της Τουρκίας και την ασφυξία που προκαλεί στην Τουρκία η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου. Είναι πολύ πιθανό να δοθούν στην Τουρκία λωρίδες που θα διακόπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”.
•Ειδική αναφορά γίνεται στο Καστελόριζο κι εδώ εκφράζεται μία άποψη που θα προκαλέσει συζήτηση.Το σχέδιο κειμένου του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΟΖ,αναφέρει τη μεγάλη σημασία του Καστελόριζου,αφού “ η έκταση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του συμπλέγματος κρίνει αν η Κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την ελληνική ή παρεμβάλλεται η τουρκική. Αυτό είναι σημαντικό, εάν στο μέλλον η περιοχή γίνει τόπος διέλευσης ενεργειακών οδών”.Υποστηρίζουν όμως ότι “οι τουρκικές ενστάσεις δεν είναι ολωσδιόλου αβάσιμες, γιατί είναι αμφίβολο, αν τα Διεθνή Δικαστήρια θα αναγνώριζαν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε όλες τις νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης, σε περίπτωση δικαστικής διευθέτησης”.
•Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κείμενο κάνουν σαφές ότι πολιτική του θα είναι η εμφατική διεκδίκηση όλων των εθνικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση. “Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πολιτεύεται εθνικά, διότι τα κόμματα είναι πρωτίστως κόμματα των εθνικών κρατών, ανεξάρτητα από το εάν διακατέχονται από διεθνιστικό φρόνημα”,αναφέρεται. “ Εφόσον πολιτεύεται στο πλαίσιο ενός εθνικού κράτους και διεκδικεί σε αυτό εξουσία, πρέπει να μπορεί να την ασκήσει και να υπερασπίσει συμφέρονται αυτού του κράτους έναντι άλλων κρατών. Αυτό σημαίνει ότι, και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, οφείλει, ώσπου να επέλθει συμφωνία ή δικαστική διευθέτηση, να υποστηρίξει το μέγιστο που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η δική μας ιδιαιτερότητα είναι ότι αποκλείουμε τον πόλεμο ως μέσο διευθέτησης διαφορών … Εμείς υποστηρίζουμε τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία και τον συμβιβασμό με αμοιβαίο όφελος.

•Στο θέμα της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ υποστηρίζουν ότι “είναι μάλλον βέβαιο ότι η ακύρωση της συμφωνίας από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επήλθε για πολιτικούς λόγους” και καταλήγει αναφέροντας ότι “ η Αλβανία, όπως και η Ελλάδα, έχει υπογράψει και έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τίποτα δεν εμποδίζει τις δύο πλευρές να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου”.

•Είναι υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ ο ΣΥΡΙΖΑ;Η απάντηση είναι ναι αλλά όπως αναφέρεται στο κείμενο “αυτή η δήλωση χρειάζεται προετοιμασία, δηλαδή να προηγηθούν διμερείς (ή πολυμερείς, αν κρίνεται ότι υπάρχει ομάδα ομοφρονούντων κρατών) ενημερώσεις και διαβουλεύσεις. Με την ίδια δήλωση, και αφού έχουν προηγηθεί όσα είπαμε, να καλεί η Ελλάδα τα όμορα κράτη σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την τελική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα, που όμως δεν διασφαλίζει όλες τις αξιώσεις που κατά καιρούς προβάλλουν διάφοροι, δημοσιεύοντας και χάρτες”.

•Απάντηση όμως δεν δίνεται για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει διευθέτηση όπως τη φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ:
“ Τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει διεθνώς. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις της ελληνοτουρκικής, ελληνοαλβανικής, ελληνοαιγυπτιακής και ελληνοκυπριακής οριοθέτησης όμως, είναι πιθανό να υπάρξουν σύντομα τριβές, εφόσον χρειαστεί να υπάρξουν από οποιαδήποτε πλευρά έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή εφόσον διέλθουν αγωγοί”

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου