Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Εκπαιδεύοντας τον Α.Τσίπρα για ... πόλεμο συμβαίνουν και ατυχήματα!

31-05-2012 14:00:45



Μέσα στις γενικά καλές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, μετά την επισκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την περασμένη εβδομάδα (αφού απέφυγε τις "μπαλαφάρες" περί "ρισκαρίσματος με την Τουρκία" και έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση της απειλής), αλλά και πέρα από τους βερμπαλισμούς περί "πλοκής διαπλεκομένων" (sic), υπήρξαν δύο εξαιρετικά "θολά" σημεία.
Το ένα αναφερόταν στις "διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων" και το δεύτερο στην "εθνικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας".
Η πρώτη αναφορά προκάλεσε προβληματισμό για τον απλό λόγο ότι ποτέ και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται δημοσίως και ειδικά μετά από λεπτομερή ενημέρωση να κάνει αναφορά σε χαμηλές διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων.
Είναι σα να ομολογεί δημοσίως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανέτοιμες να υπερασπίσουν την χώρα και στέλνει άκρως αρνητικά μηνύματα στον δυνητικό εχθρό.
Η ακριβής δήλωση είχε ως εξής: "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!
Ομολογία μείζονος ελλείμματος ασφάλειας από τα χείλη του εν δυνάμει πρωθυπουργού και μάλιστα μετά από λεπτομερή ενημέρωση και των τριών Κλάδων δεν έχει ξαναγίνει.
Και γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και γιατί η συντήρηση είναι ελλιπής; Ας δούμε το σκεπτικό του Α.Τσίπρα: "Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί και σωστά έχουν μειωθεί. Πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί. Διότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη οπλικών συστημάτων".
Δηλαδή "σωστά μειώσαμε τις αμυντικές δαπάνες", αλλά πρέπει να ... αξιοποιηθεί η ελληνική πολεμική βιομηχανία την οποία θα την εθνικοποιήσουμε!
Μάλλον δεν του έχουν πει καλά οι σύμβουλοί του επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ταυτόχρονα ότι "σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες", αλλά "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!
Κανείς δεν δίνει ανταλλακτικά δωρεάν και η συντήρηση κοστίζει. Η ασφάλεια είναι ακριβό "σπορ". Δηλαδή πέρα από το φάουλ, του να "καρφώνει" στους εχθρούς βγαίνοντας από την αίθουσα της ενημέρωσης την μειωμένη ετοιμότητα των ΕΔ λέγοντας ότι "Δεν έχουμε ετοιμότητα αφού είναι χαμηλές οι διαθεσιμότητες", προβαίνει και σε αντιφάσεις μέσα στην ίδια του την πρόταση: Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες, αλλά έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας!
Πώς να μην έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων από την στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα; Από την στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια; Έχει να μας πει κάτι επ'αυτού; Πως χωρίς λεφτά θα αυξήσεις τις διαθεσιμότητες; Με την "εθνικοποίηση" της πολεμικής βιομηχανίας; Μα και έτσι να ήταν, ακόμα και αυτό χρειάζεται χρήμα, "τρελό" χρήμα, ειδικά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Η Ρωσία δεν αγόραζε ούτε σφαίρα μέχρι πρότινος από το εξωτερικό. Η πολεμική της βιομηχανία ή τουλάχιστον αυτή η πολεμική βιομηχανία που της κληροδότησε η Σοβιετική Ένωση το 1990, κολοσσιαία. Κι όμως ήταν παντελώς αδύνατον να επιβιώσει και να ενισχύσει τις ρωσικές ενοπλες δυνάμεις, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχε χρήμα.
Γιατί και η "εθνικοποιημένη" πολεμική βιομηχανία, θέλει χρήμα και μερικές φορές - στην αρχή, πάντα - θέλει περισσότερο χρήμα για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει.
Άρα υψηλές διαθεσιμότητες και μειωμένες δαπάνες δεν συμβιβάζονται και αυτό καποιος από τους πολλούς πρώην ΠΑΣΟΚους συμβούλους που έχουν δικτυωθεί γύρω από τον τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να του το πει.
Από εκεί και πέρα, πάμε στο δεύτερο σημείο που μιλάει για τον "εθνικό έλεγχο της πολεμικής βιομηχανίας". Κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε.
Η ελληνική πολεμική βιομηχανία χωρίζεται σε δύο τομείς: Την κρατική και την ιδιωτική. Η πρώτη έχει υπό τον έλεγχό της την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και ολιγότερο, αλλά πάντως την ελέγχει, την ΕΛΒΟ. Αυτές οι τρεις ανήκουν στο κράτος περισσότερο ή λιγότερο, αλλά επιναι "εθνικές". Από εκεί και πέρα υπάρχουν 7-8 μεγάλες και σοβαρές αμυντικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα των δύο μεγάλων ναυπηγείων συμπεριλαμβανομένων. Και βέβαια περίπου 170 μικρότερες εταιρείες.
Θα εθνικοποιήσει τις ιδιωτικές εταιρείες; Αδύνατον, εκτός και αν αλλάξει το καθεστώς ή βγούμε εντελώς από την Ε.Ε., οπότε με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως έκανε ο Α.Παπανδρέου στη δεκαετία του '80 (περίπτωση ΑΓΕΤ Ηρακλής) τις κάνει κρατικές.
Άρα;
Άρα δεν ήξερε ούτε τι έλεγε ούτε σε τι αναφερόταν για την ακρίβεια δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Εκτός και αν εννοούσε ότι "Δεν θα αποκρατικοποιήσει τις τρεις κρατικές εταιρείες". Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είπε και επάνω στο οποίο εδράστηκε όλο το σκεπτικό του περί "αύξησης της διαθεσιμότητας".
Από εκεί και πέρα κάποιος να του εξηγήσει ότι άλλο "αμυντικές δαπάνες και άλλο "εξοπλιστικές δαπάνες". Γιατί τόσο αυτός όσο και η Ρένα Δούρου που δείχνει να γνωρίζει περισσότερα από τον μέσο ΣΥΡΙΖΑίο για άμυνα και ασφάλεια, αναφέρθηκαν στο προσωπικό και στο "καταρρακωμένο ηθικό των στρατευσίμων" από την οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση.
Μα, ο ίδιος ο Α.Τσίπρας, είπε ότι "Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες". Στις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνονται και οι μισθοί των στελεχών. Πως είναι δυνατόν από την μία να επιβραβεύει την μείωση των αμυντικών δαπανών και από την άλλη να ζητεί να πάψει η οικονομική εξαθλίωση των στελεχών που προκάλεσε ακριβώς αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών;


Ο Α.Τσίπρας έχει βέβαια ένα μεγάλο όπλο: Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός έλεγε αυτά που είπε στην είσοδο του ΓΕΝ, θα ... του πέταγαν ντομάτες! Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως την μαγεία του λόγου και του τρόπου που τα λέει. Θυμίζει πολύ τον Α.Παπανδρέου.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από την ΝΔ ούτε κατάλαβαν τι είπε, ούτε υπήρξε η παραμικρή νύξη στις κραυγαλέες αντιφάσεις του που όμως αφορούν την άμυνα της χώρας.
Βέβαια, για να πούμε και "του στραβού το δίκιο", έχει κάνει τεράστια βήματα βελτίωσης η πολιτική προσέγγιση από τον Α.Τσίπρα, του κρίσιμου ζητήματος της ασφάλειας από τότε που ζητούσε "την διάλυση των στρατών όλου του κόσμου".
Τι προβλέπουμε: Αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο έλεγχος του υπουργείου Άμυνας θα περάσει στους "καθ'ύλην αρμόδιους": Το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα το παλαιό ΠΑΣΟΚ του Γ.Αρσένη και το Α.Τσοχατζόπουλου. Ήδη έχουν πλασσαριστεί γύρω του. Και τότε θα ξανασυζητήσουμε τα περί "διαπλεκόμενης πλοκής".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου