Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Επανέρχεται η Τουρκία στην θεωρία των γκρίζων ζωνών δια του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ


Επανέρχεται η Τουρκία στην θεωρία των γκρίζων ζωνών δια του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ
Άμεση όσο και σαφή απειλή προς της Ελλάδας αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι προειδοποιούν τη χώρα μας να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το Αιγαίο και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είπε ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες».
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο,κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Εχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου